lauantai 25. toukokuuta 2019

Sataa sataa ropisee!

Nyt män kelit viliposiks. Pitkät kalsarit ehin ja leivinuunii lämmitettiin. Alakuviikosta sato runsaasti ja melekein joka päivä on joku kuuro kulukenu.
Ei oo meijän muistin ja kirjanpion mukkaan tämmöstä toukokuun loppupuolta ollu. Pahasti on viljan kylyvöjä sotkenu. Jo kylyvetyillä aloilla ves seisoo ja se jyville on myrkkyy. Tähän asti on sanottu, juhannukseen asti sattaa laariin ja juhannuksen jäläkeen laarista pois. Eikö ennee piekkään paikkoonsa!

Tulppaanit ja narsissit on nyt piäosissa pihassa!

Aloitampa nyt ruukkuistutuksien viimesestä tulppaanista, kasvo aika isoks kukka.


Liljatulppaani 'Marilyn' ihan hurjistu kasvamaan kokoa. Nyt otin sipulit ruukuista pois ja istutan penkkiin. Kaikenkaikkiaan onnistu ruukkukasvatukset hyvin ja kukinta kesti puoltoista kuukautta, kun ol aikasempia ja myöhäsempiä tulppaaneja sekasin.
Taustalla varjostusverkko näkkyy ja sen takana japaninvaahtera 'Dissectum Garnet'on totuttelemassa aurinkoiseen kelliin. Tämä on hyvin liuskalehtinen muoto ja talavetan kellarissa. Ol mullat syöny, ja laitettiin uusiin multiin. Verenpunanen syysväri. Taustalla tuivio.


Laitan nyt  kukkivien kuvia.
Nämä ensimmäiset eivät heinätupsussa kasva, vaan siinä on sininen kurjenkello. Ei oo kellokukka kulukemaan lähteny.
Narsissit ovat myös kukassa.


 Myöhäsemmät lajit tulppaaneissa ja narsisseissa on vielä nuppusia.


Keltakielokki suapi siirron mehtäpuutarhaan kuten myös sinikämmen. Miulla on tämä valakonen muoto.


Seurana tällä on valkotäpläimikkä, sitä myös siirrän kuhan paikat suahaan järjestettyy.

Muatilalla päärynä 'Olga' on valakosena kukkia


Kova on ollu aina kukkimaan, vaan päärynöitä ei syö 'Erkkikää'. Tallouslajike on. Mantsurianjalopähkinä vasta taustalla silimujaan aukoo. Tulloo lehteen myöhään keväällä.Liljatulppaanit ja särkynyt sydän.

Mehtäpuutarhaan on istutusalueita tehty ja jo hankintojakin. Metsäkuusen muoto 'Hiisi' ol yks hankinta. Sen alakuperä on tuosta nuapurkunnasta Tohmajärveltä. Sitä harmittelen kun suomalaiset taimitarhat eivät ennee postissa laita, käyvä pitäs paikanpiältä. Lähin ois tuossa parinsadan kilometrin piässä, Huutokoski. Sielläkään ei myyvä kuin tukkuasiakkaille. Alakuvan katajat 'Urho' on tilattu Huutokoskelta tämän puutarhan alakutaipaleella. Hyviä taimia olivat ja kaikki mitä sieltä tul, on menestyny. 2018 kevätaurinko vähän polttovaurioita tek, vaikka ol verkolla suojattu katajat.
Rusotuomipihlaja 'Härkätien herkku' ostettiin myös tuohon mehtäalalle ja alottelloo kukintoo, samoin koristeomenapuu 'Dolgo'
Kuvia laitan seuraavaan postiin.

Esikasvatuksessa olevia taimia tulevalla viikolla ulos laitan harson alle karaistumaan. Karaistusta kyllä suavatkin, kun ei lämpimämpee oo luvassa! Ja tomatit istutan kasvihuoneeseen kasvamaan.


Tässäpä yks varottava kasvi! Pikkuherukka. Ryöhyvää tuolla lehteen tulevassa ruusupuskassakin ja on hurja levviimään. Saksilla leikkoon pitkiä lonkeroita. Tähän istutettiin kolome tainta. Tukahuttaa kyllä pienemmät kasvit. Kukkimaan nyt käypi ja sen jäläkeen siistitään. Osan kivistäkin on peittäny. Sorassakin kasvaa!


Toivotaan kuivempia ja lämpimämpiä kelejä!
Kiitos kun kävit!

26 kommenttia:

 1. Hienot kuvat ja niin kaunista kukintaa! On kyllä ikävä kun näin vilakat taas pisti, kun oli jo niin mukava herätä niihin kauniisiin auringonpaiste aamuihin:) Leppoisaa sunnuntaipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja. Hyvin nyt sipulikukat kukkivat, ja viileä keli on niille mieleen. Pitäs ruveta ilimojen korjaantumaan. Mukava ois herätä tosiaan auringonpaisteeseen. Eikä uuniikaan tarviis lämmittee ja villasukat sais panna vuottamaan syksyy!
   Mukavoo alakavoo viikkoa!

   Poista
 2. Niin upeita tulppaaneita, hienoja värejä. Tuo päärynäpuu on aivan ihana. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Osa tulppaaneista on monenvuuven takasia, Darvinhybridit ovat kestäviä ja kukkivat vuosia. Mukavvoo alakavoo viikkoa!

   Poista
 3. Paljon tulppaani- ja narsissikaunottaria. Viileydessä on ainakin se hyvä puoli, että sipulikukkien kukinta pitenee. Toisaalta sateet hakkaavat hennompia maahan. Päärynäpuusi on todellakin valkoisenaan kukista. Harmi, että hedelmät eivät maistu.
  Eikö Matkahuoltokaan enää kuskaa taimia? Neljä vuotta sitten tilasin Oulujoen taimistolta pari ruusupensasta ja ne tulivat kiitettävästi Matkahuollon mukana.
  On kyllä todella kylmä toukokuu. Siirsin tomaatit, kurkut ja chilipaprikat kasvihuoneeseen viikko sitten. Ne asustavat siellä harsoteltoissa. Tähän saakka yöt ovat olleet siedettäviä, mutta parina seuraavana lämpötila laskee viiteen-kuuteen asteeseen. Lamppuöljylämmittimeni auttaa vähän, mutta toivottavasti se riittää. Jonkin verran meillä on satanut, tänään sitten enemmän. Sade on ollut täällä tervetullutta, sillä maa on todella kuivaa. Vaan eiköhän se tästä taas lämpene, toivotaan ainakin.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Nyt on tulppaanit tykänneet keleistä. Kerrotut sai painaa muahan, käyn niitä aina ravistelemassa. Kovasti nyt päärynä kukkii, syötävässä nuoressa 'Tsisovskaja' siinäkin on paljon kukkia. Olga on hyvä pölyttäjä ja kaunis kukkiessaan.
   Kyllä varmaan posti ja matkahuolto kulettas, jos heille paketit vietäs. Mie kyselin Pinsiön taimistolta, hyö ei laita noitten yllämainittujen virmojen kautta. Lavatoimituksena tulis, vaan se maksas meille yl 200e ja on kyllä kallis. Joitakin vuosia sitten havuja tilasin Huutokoskelta ja nyt hyö ei ennee toimita. Oulujoen taimisto ja särkkä taitaa laittoo vielä posti/matkahuolto lähetyksenä.
   Koko toukokuu on ollu meillä kylymä. Vettä on tullu yl omantarpeen ja lissee ovat luppaillu. Yötkin on kylymiä. Patterilla ja sähköpuhaltajalla miunkin on lämmitettävä kasvihuonetta.
   Mukavoo alakavoo viikkoa!

   Poista
 4. Teillä ei sitten taida myyriä isommin olla kun tulppaanit menestyvät noin hienosti? Meillä syövät tulppaanit ruukuistakin. Nyt on muutama sentään säilynyt kun olen alliumeja laittanut, niiden katveessa talvehtii aina jokunen tulppaaninsipulikin.

  Hiisi-kuusen meinasin minäkin laittaa, viherringin puutarhamyymälöissä sitä pitäisi olla, lähin onkin ihan kaupunkimatkalla.

  Miten sinä saat tuiviot noin vihreiksi? Lannoitatko? Minulla ovat ikävän ruskeita.

  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Kyllä meillä myyriä on, lumenalle kaivovat kulukureittejä ja kasoja nostelivat. En tiiä mitä luatuu ovat. Sipulikukat saivat olla rauhassa, eikä puita ja pensaitakaan kalunneet.

   Hiisi- kuusen ostin viherinki myymälästä Reijolasta, yks jäi viimeviikolla.

   En lannota tuivioita, kevväällä ovat ruskeita miullakin. Nyt jo vihreitä.

   Mukavoo uutta viikkoa siullekkin!

   Poista
  2. Jahas, pitääpä kurkata Monosen anti hetimmiten jos oma Hiisi löytäisi tontille.

   Minun tuiviot ovat aika ankean näköisiä vieläkin, ehkäpä vaan oottelen pari viikkoa.

   Varmaan ne kaameat tuholaismyyrät saivat jostain muuta ruokaa, meilläkin muutama yllätystulppaani kukkii. Yleensä löytyy vain tulppaanien sipulinkuoria.

   Poista
 5. Onpa todella valtaaja tuo pikkuherukka! Ehkäpä olosuhteet ovat tuossa sille erinomaiset. Tulppaaniryhmäsi ovat kauniita ja värit ja muodot kauniita. Meillä osa tulppaaneista kukki hätäisesti lämipmänä jaksona. Joitakin on vielä nupullaan. Mukavia puutahakelejä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Pirkko. En ois uskonu, miten mielellään levivää tuo pikkuherukka. Alakuun ol maltillinen, nyt vimmaatu. Tämmöset kelit on tulppaanien kukinnalle sopivat viileät. Veshanat vuan pitäs kiinni laittoo kiireellä. Mukava kun sielläkin vielä kukintoo on vuotettavissa tulppaaneissa.
  Mukavia puutarhakelejä sinnekkin!

  VastaaPoista
 7. Kauniita tulppaaneja ja narsisseja! Kukkiva päärynäpuu on upean näköinen, ihana kukkapilvi! Meilläkin on vettä saatu ihan liiankin kanssa. Tälle päivälle sääennustus lupasi sadetta vasta puolenpäivän jälkeen, joten lähdimme pihatöihin heti aamupalan jälkeen. Yhdeksältä alkoi ripotella ja puoli kymmeneltä piti tulla jo sisälle, kun ryöpsäytti ihan mahdottoman kuuron niskaan. Jäi taas kaikki hommat kesken. Uusi yritys myöhemmin päivällä, jos tulee sateenrakosta. Toivottavasti siellä eivät jyvät mätäne peltoon. Mukavaa viikkoa ja parempia puutarhakelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Sipulikukat antaa mukavasti väriä kevääseen. Olga on ollu kova kukkimaan ja on hyvä pölyttäjä. Nyt on sade haitannu hommia runsaasti, savossapäin on satanu jopa 100mm. ja se on paljon. Niitä vesiä kuivatellaan! Sitä toivotaan, jotta uusintakylyvöjä ei tarvihtes tehä. Liekö ennee uusia siemeniäkään kaupoissa? Toivotaan parempia kelejä pellolle ja puutarhaan!

   Poista
 8. Paljon ihania kevätkukkijoita..valkoinen sinikämmen näyttää hyvältä. Minun sinikämmenessäni on vähän sävyjä. En tiennytkään, että pukkuherukka on noin leviävä.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vaalean vihreää. Miunkin on tarkotus värikkäämpi sinikämmenhankkii lisäks. Pikkuherukan suap kurissa pitäneeks leikkoomalla. Juurtuu oksat herkästi ja ei oo paras kasvi, jos ei levitä sua!

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia ihanista kukkasista :) ihanaa kesän odotusta Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi. Sipulikukat on oivia valintoja keväälle ja perennoistakin löytyy kauniita lajeja.
   Hyvvee kesän ododusta siullekkin.

   Poista
 11. Oi miten ihana puutarha sinulla kaunista kukkaloistoa ,ihanat tulppaanit Päärynäpuu niin täydessä kukassa. Viiletä on nyt ollut pitkän aikaa,ei oiken kunnolla pääse istuttelemaan arempia kasveja. Saisi jo ilmat lämmetä. Kesää odotellessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Puutarhassa alakaa nyt jo vuosien työ näkkyy. Valamiikshan se ei tule millonkaan! Olga päärynäpuu on kova kukkimaan.
   Viileetä on nyt ollu, lämmpimämpee on jo luvassa. Mukavoo keän odotusta!

   Poista
 12. Olisko kontiainen? Se tekee kasoja, kun taas vesimyyrä syö "kaiken".
  Harmi jos pitää paikan päältä hakea😏eihän se ole aina mahdollista välimatkojen vuoksi.
  Kaunista kukintaa👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Kontiaista myökin on ajateltu. Kovasti vuan myllevää kasoja. Oisko er myyrä joka muanpinnalle käytäviä kaivaa! Onneks on niitäkin taimimyyntejä, jotka paketin matkahuoltoon tai postiin laittaa!

   Poista
 13. Kauniita kuvia,
  no jopas kasvu maistui,kukalle:))
  Jännä sanonta tuo "ei erkkikään",(naapurin isäntä Erkki) ja huume-veikko toinen sana..(meiän isännys Veikko),naurettukin naapurin emännän kanssa noita ukkojen nimistä..joka paikkaan laitettuja:))Mutta nimihän ei miestä pahenna:))ei ,ei!
  lämpimämpiä ilimoja ja Aurinkoa ootellaan:))
  Minä peitän kaikki kasvihuoneeseen(koppiin,Huomenna laitan tomaatit omalle paikalle.
  Meiän isännys aina puhuu..no kolmen viikonpäästä ilimat kääntyy syksyyn..ei noin saa sanua ,eikä puhua...kessää on vielä jäljellä juhannuksen jälkeenkin,eikö ookki???
  Kiitos ULLA!!
  Mukavia kesätouhuja,sinulle!!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Liisa. Kyllä ihmettelin miten kasvo isoks tuo tulppaani. Hauskoja sanontoja on olemassa. Niinkuin tuo 'ei Erkkikään'. Toivotaan hyviä ilimoja, sopivasti sadetta ja poutoo.
  Mukavoo kesäkuuta siulle Liisa!

  VastaaPoista
 15. Kaunista sipulikukkien kukintaa ja todella hieno tuo japaninvaahtera.
  Pikkuherukka näyttää olevan tosi kasvuvoimainen ja on varmasti hyvä maanpeitekasvi etenkin siellä missä se saa vapaasti levitä.
  Päärynäpuun kukinta on aivan huikea. Enempää kukkia ei enää voisi olla.
  Oikein mukavaa alkanutta kesäkuuta sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
 16. Kiitos Kruunuvuokko. Sipulikukat on kauniita väriläikkiä kukkiessaan.
  Pikkuherukka on kyllä kasvuvoimanen, juurtuu rönsyt heleposti. Sinne alle on jiäny kanadanliljan sipulitkin, juohtu nyt mieleen.
  Päärynäpuu joka vuos on mahoton kukkimaan. Meillä tiällä rannanpihassa koristeomenapuu on melekein yhtä kovasti kukassa.
  Mukavoo kesänalakuu sinnekkin!

  VastaaPoista
 17. Nätisti sielläkin kevät kukkii. Ihastuin noihin oranssi-keltaisiin tulppaaneihin. Upea kukkiva päärynäpuu, harmi jos ei sovi syötäväksi. Tulisisko päärynöistä kenties hyvää hilloa tai chutneytä niihin sopisi hyvin happama ja kovempimaltoinen lajike? Olisi kiva kokeilla täälläkin päärynän kasvatusta mutta pelkään, että paleltuu. Kivaa suviviikonjatkoa sinne.
  ~Katja

  VastaaPoista

Hissukseen.

Otsikon mukaan tiälläkin hissukseen on käyty lähestymään talavii. Ens viikolle on ennustettu jo lunta ja ränteekin . Vielä on miulla puutarh...

Suosituimmat artikkelit