Rannan pihassa

Rannan pihassa

sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Heleätä helluntaita.

Nyt on ollu helteisiä kelejä meilläkin. 31.4 on ollu kuumimmillaan ja yöt on kosteita. Melekein trooppiset olosuhteet. Kaikki kasvaa nyt vauhilla. Onneks nyt vähän viilenöö.

Pellolla vielä kylyvöt on vähän kesken. Rääkkylässä sato toukokuulla eniten ja se myöhästytti pellollepiäsyy. Vaikka ei suopeltoja paljuu ookkaan on märkyys ollu kiusana. Alakuviikko jos poutana on, kylyvöt Ville suap loppuun. Vehnä piti jättee pois ja laittoo enempi ohralle kun sillä on  lyhempi kasvukaus kuin vehnällä.  Säilörehun teko alakaa juhannusviikolla jos kelit sallii. Kiirettä on tämä pikkukesä!

Myö ollaan ahkeroitu tuossa mehtäalalla ja mihin heinänsiementä on kylyvetty, vihertää. Hankintoja on tehty Joensuusta kahelta puutarhalta ja tilaus Mustilasta suahaan tulevalla viikolla. Seuraavoo postausta yritän tuolta alalta laittoo.

Tässä varsinaisessa pihassa on nyt puita kukassa.


Purppuraomenapuu 'Makamik' on lopettelemassa kukintoonsa. Ihana vaaleanpunanen pilivi on. Paratiisiomenapuu 'Dolgo' kukkii mehtäalalla muutamalla kukalla. Molemmissa on pienet punaset omenat syksyllä. 'Dolgo' vielä verkolla talavella suojataan, tätä kaunotarta ei ennee oo verkotettu.


Tuurenpihlajassa suuret kukkat ovat nyt alakaneet muuttuu valakiiks. Mehässä pihlajat myös kovasti on kukkinu, tuoksu ei mikkään hyvä niissä.


Syreenit alottelloo, tämä on vanhoo pihasyreenii.  Siirrettiin tilalta sillon kymmenen vuotta sitten tätä ja on miusta kauneimpia syreenejä.


Puistosyreeni 'Tammelan kaunotar' ensimmäisiä kukintojaan aukoo.


Jalosyreeni 'Moskovan kaunotar'  hurmovaa paitsi kauniilla kukinnollaan, ihanalla tuoksullaan.


Tätä vanhoo tummoo syrenii sain ystävältä vuosia sitten ja on kaunis myös. Väri on hieno.  Vielä vuotetaan Unkarinsyreenien kukkimista. Meillä ol jo kevättalavella tarkotus kuatoo koivuja vähemmäks ja syrenejä istuttoo tilalle. Pohjosenpuolella autotallin lähellä, sielunisilimin niän syreeniaitoo. Koivut vielä kasvaa, vaan jospa ens keväänä!


Vaaleanpunasta kieloa siirrettiin mehtäpuutarhaan. On levviivä ja kivienvälissä on tällä mahollisuus rehennellä kovasti. Kukkapenkeistä muutamia kovia leviäjiä siirrellään ja mm. revonpapu jota muutama vuos sitten kuletin, suap lähtöpassit kokonaan. Glyfosaatilla oon ihan myrkyttäny alut pois, jotta sen saisin hävviimään kokonaan. Ihmetelly oon, mitävarten sen alunpittein otin! Näitä kovasti levviiviä oon ruvennu karsastammaan muitakin.

Alppiruusut on nyt kukassa ja ensimmäisenä esittelen viimekeväänä ystäväpuutarhurin, roskalavalta pelastaman  (Rhododedron 'Germania'). Yritettiin järjestee näille kaunottarille mahollisemman hyvät
kasvupaikat ja siitä lissee kuhan kirjotan mehtäalasta!


Lumenalla köllöttivät kaikessa rauhassa ja keväällä saivat varjostusverkot piälleen. Vettä saivat runsaasti kevväällä, ovat loivassa rinteessä mäntyjen alla.

Marjatanalppiruusut 'Haaga' ja 'Helsinki University' muistuttaavat paljon toisiaan. Tämä jäläkimmäinen on vähän vaaleampi. Aamuaurinkuu suavat ja kesällä kastellaan ussein.
Alppiruusut 'Pekka' ja 'P.M.A.Tigerstedt' lepeväät ja muutamalla kukalla kukkii.
Aamulla auringossa kuvasin ja haaleita ovat värit.

Pionit alakaa aukoja nuppujaan.Hankin tämän ruusupionina, Hauskan kakspuolisen kukan on tehny. Vaikii on kuolanpionista erottoo ja luulen näitten olevan hyvin lähellä toisiaan. Ero on miusta kukan kestävyyvessä.  Tämä puska on melekein viikon ollu tämän näkönen.


Kuolanpioni varjosemmassa paikassa nyt aukas kukkansa.


Vuoripioni 'kesähamonen' kukkii taustalla harmahtavine lehtineen ja kerrotut tulppaanit etualalla. Melekein mustia tulppaaneja taustalla.

Nyt ol pinkit värit esittelyssä!


Lohkottiin tuohon mehtäalalle takapuolelta tätä suurta sormivaleangervo (Rodgersia aesculifolia) 120cm ikkuna on tuossa taustalla. Eikä alla kasva heinäkään. Pohjosen puolella talosta tämä kasvaa. Mietittiin pitkään miten se lohkominen tapahtuu. Kanto on iso ja siitä lähti 'tissit'. Meinattiin kirves ottoo avuks vaan lapiolla sitä nikerrettiin. Juuret ei ollukkaan syvällä ja näyttäs lähteneen kasvuun tuolla kivien välissä. Pronssin värisenä kevväällä on ja nyt on vihertyny. Näitäkin valeangervoita on ussiimp sortti olemassa, meillä tämä ja isoista angervoista kilpiangervo jota kanssa siirrettiin.

Lopuks pientäkin!


Patjarikko on viihtyny tuossa kivenpiällä savipiirissä tekemässäni kupissa jo vuosia. Viimekeväänä rakukurssilla tein tuon munan ja se halakes talavella, oisko vettä sissään männy.

Nyt kuuluu ukkosen kumina tuas tuolla savon puolella. Toivottavasti ei mittään tuhoja tie minnekkään. Liikoo vettä ja puitten kuatumista pelekeen! Ilimakin on vähän viilentyny ja tuulemaan käy. Meillä tuo järvi on varjellu monelta ukonilimalta tähänasti.

Kesäkukkien istutus on vaiheessa ja tää puutarhur lähtöö muutamaks päiväks tilkkuplaneihin Heinäveille. Pekka onneks jiäp kottiin ja huolehtii kasvihuoneen ja kukkien kastelusta. Vähän hankala ajankohta istutuksiin kannalta. Talavella jo ilimottauvuin sisareni kanssa ja jos jaksetaan, yötä myöten ommellaan.


Kiitos kun kävit blogissani!

18 kommenttia:

 1. Ny kaikki kukkii nii mahtavasti. Tykkään kans iha tavallisesta, violetista pihasyreenistä kaikkista enite. Komiaa rodojen kukintaa. Kualanpiooni o hiano, mutta turhan nopia kukkija. Hm... sanoosin, että tua o liuskavaleangervo (Rodgersia podophylla). Oon pistäny palooksi tänä keväänä saman puskan. Toivottavasti sateet o toistaaseksi ohitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Viileä toukokuu ol varmaan kasveille mieleen ja sai kaiken kasvamaan. Harmi kun nuo syreenit ei maljakossa kestä kun hetken. Miulla tuo varjosemmassa oleva kestää kukassa pitempään. Vuan iltaaurinkoo suap! Voipi se olla liuskavaleangervokin, kuus osanen on tuo lehti. Oon vuan aina sitä pitäny sormivaleangervona. Vaihetaampa nim sille. Meillä sais nyt pikkusen ripatakkin vettä. Kastelit kylyvökset!

   Poista
 2. Nyt on varmasti maanviljelijöille kiireajat! Kuten myös meillä kotipuutarhureilla! Ukkoset ovat kiertäneet tämän meidän paikan. Ympärillä eilisestä saakka pyörineet, muttei tähän tullut. Vähän satoi aamulla ja siinä se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma. Kevät on viljelijöille kiireistä aikoo ja vallankin jos siät sotkoo töitä. Puutarhuritkin ovat kevväällä kiireisiä, harmittaa vähän tuo tilikkukurssin ajankohta. Hyvät kelit ois ollu istutusten kannalta. Meille ei ukkoset tullu satteineen. Kiertivät Venäjälle ja savoon!

   Poista
 3. Tänä kesänä näyttää kaikki kukkivan runsaana. Miten upeita nuo teidän koristeomenat ovatkaan. Lämpö ja aurinko kuuluvat kesään, mutta kohtuudella kaikkea. Muutama päivä oli niin kostean tukalaa, että kaikki hommat hidastu ja osa jäi kokonaan tekemättä. Meille on luvattu ukkosta moneen kertaan, vaan eilen hetken jossain kaukana kumisi ja siinä se sitten olikin. Yöllä sentään saatiin vettä, eikä tänään tarvinnut ensimmäiseksi mennä kasvimaata kastelemaan.
  Esittelehän tilkkutyösä reissusta palattuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Nyt kukkii kaikki hyvin. Koristeomenapuut on ilimeisesti kukkinu kaikkialla runsaasti. Nuo 30asteen päivät on liikoo näille valakii nahkasille immeisille. Uamupäivän tunnit miekin olin ulukona töissä, selekämärkänä. Keskipäivä män sisällä jiähytellessä. Ei tullu meille ukkoset, parempi niin. Rankkasatteet ois ollu harmi. Kasteluu on nyt tehtävä tiällä, vaan onneks on iso allas vieressä ja pitkät letkut.
   Kyllä esittelen mitä suan tehtyy!

   Poista
 4. Niin ne kaikki kukkii yhtäaikaa nyt, meilläkin juhannusruusu aina ennen juhannusta, syreenit on jo kukkineet, nautitaan tästä lämmöstä ja kukkien tuoksusta, ikkunat kun on auki niin tuoksut tulee sisälle asti.

  VastaaPoista
 5. Kiitos pike. Paljon on nyt kukkivia yhtäaikoo. Juhannusruusu on nupulla meillä. On kyllä ihana kasvi. Ja se tuoksu on ihan huumaava. Tuoksut kuuluvat kesään, jos siitä ei vaivoo tule!

  VastaaPoista
 6. Navettapiika varmistikin jo tuon valeangervon. Minäkin sitä pitkään tuijottelin ja tuumailin, ettei ole samannäköinen kuin oma sormivaleangervoni, jonka taas piti olla liuskavaleangervo. Toinen liuskavaleangervona saamani yksilö onkin sitten sulkavaleangervo. Kummallisia sattumuksia, mutta näitähän tulee. Aikamoista selvitystyötä vain välillä pitää tehdä, että saa oikeat nimet kasveilleen. Lämmintä oli hetken aikaa, mutta mieluummin ehkä ottaisin sen kuin ennustetut hallayöt. Yhtään ei innostaisi enää alkaa harsoja virittelemään. Ihanasti kaikkea kukkii sinulla. Meillä ollaan pikkuisen jäljessä: alppiruusu vasta aloittelee ja syreenit tiukalla nupulla. Niistä on kyllä vaikea valita sitä kauneinta, mutta nuo vanhat pihasyreenit taitavat tuoksua eniten ja parhaimmalle. Mukavaa viikkoa ja hyvää säätä peltotöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. On näissä lajikkeissa aina sottoomista. Valeangervo tuo miun kuitenkin on, olokaan sitten liuskavaleangervo. Hallaöitä ei meille oo ennustettu, vaan viileeks ilimat veti. Tykkeen enemmän tämmösestä kelistä kylläkin. Juhannuksenahan ois mukava jos teillä syreenit kukkis! On oikein juhannuskukka. Kauniita kaikki ovat. Mukavoo viikonjatkuu siullekkin ja viljat on nyt suatu kylyvettyy!

   Poista
 7. Syreenit ovat ihania, oih, niitäkin tahtois lisää. Paljon on sinulla kaikkea kaunista❣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Syreenit on ihania ja niitä kannattaa istuttoo. Loppuviikko männöökin miulla kesäkukkia istutellessa. Mukavoo loppuviikkuu.

   Poista
 8. Ihanaa kukintaa ja upea tuo purppuraomenapuu! Kyllä tämä on hienoa aikaa. Kauniita kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Purppuraomenapuu kukki tänävuonna kommiisti. Kauniita kesäpäiviä siullekkin!

   Poista
 9. Kesä on niin ihanaa aikaa!
  Kauniita värejä,ihania tuoksuja....
  Sinulla niin paljon ihanaia kukkivia puita,ja kukkia, :) kauniit kuvat:))
  Kiitos ,Ulla!!'
  Hyvää kesää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Kesä on ihanoo aikoo ja kukkia on puissa ja pensaissa runsaasti. Oisko viimekesän helteet pohjustanu kukkarunsautta!
   Hyvvee kessee siulle Liisa!

   Poista

Sinivalkoista - haaste 2019

Nyt kirjotin tämän haasteen iliman hienoja perennoja ja kasvatettuja kesäkukkia! Miulle tästä otsikosta tulloo ensimmäiseks ylleensä isäm...

Suosituimmat artikkelit