keskiviikko 19. elokuuta 2020

Kesäkukkia.

Nyt on ollu oikein kesäiset päivät. Lämmintä ihan niinkuin kesällä pittää ollakkin ja vettä on satanu viimeks 9.8 20mm. Pouta on ollukkin tarpeen!

Ohranpuinti on alakanu ja vehneekin jo valamistuu. Toinen säilörehusato on nyt niitossa ja huomenna alakaa siiloon ajo, päivällä kävin pellonreunassa kahtomassa niittäjee ja Ville sano yöunien jiäneen muutamaan tuntiin. Toivottavasti valaveilla kestää vielä tulevan iltayön.
Samalla reissulla näin ihan sykähyttävän näyn. Valamis ohrapelto ol tien vieressä ja sähkölanka siinä ol täynnä pääskysii, olkohan jotkut kokoontumiset poislähtyy varten. Syöksähtelivät viljan tähkiin, oisko kärpäsii lennelly siinä. Ol niitä ainakin sata!
Muutenkin luonto on tullu lähelle!


Eilen uamulla Pekka ol muantiellä nähny kauriin meillepäin tulevan ja olhan se käyny tuossa mehtäpuutarhassa viimeyönä. Nuoren douklaskuusen ol hangannu rungon alaosasta ihan ympäriinsä ja alaoksat katkonu. Katteet juurelta potkinu pitkin tannerta. Oisko reviriinsä merkinny! Tämä sama varmaan ol jo aiemmin käyny isommasta douklaskuusesta oksia katkomasta.


Tämä jalokärhö 'Jackmanii' kasvaa tuossa mehänlaita penkissä ja noitten isojen puitten ja tämän kärhön välissä on pisteaita. Siitä aijan vierestä viimeviikolla hirvi ol kulukenu rantaan ja tullu vielä takasinkin. Ol se osannu tuon avoimen mehtäpuutarhan kiertee ja jälet vuan jätti merkiks.
Ollaan oikiilla tiellä kun aijataan tuota mehtäalloo, tiiä mikä sieltä vielä tulis. Mittään ei kumpikaan elukka ollu syöny, tuo puun menetys vähän harmittaa.

Nyt on kesäkukat ollu loistossaan! Paljon taimia tein esikasvattamalla ja suorakylyvöllä. Esittelen nyt muutamia. Miekin innostuin tuoksuherneistä. Esikasvatin ne Ruotsalaisen mestarin opeilla ja hyvin onnistu.


Tuo laatikko tehtiin niistä purkuhirsistä tuohon ojansuuntaseks. 3x1m. on laatikko kooltaan ja kaks hirttä piällekkäin tervattuna. Taustalla viritelmä heinäseipäistä ja raudotusverkko mihin kärhillään kiinni tarttuut. Kimppuja omille ja muillekkin pöyville on otettu runsaasti ja eikun vuan jampakoituu kukinta. etupuolelle kylyvin kehäkukkoo, kirjokakkaroo. melekein mustoo unikkoo ja vielä kesäharsoo. Myöhään piäsin kylyvöhommiin ja nyt alottaa nuo suorakylyvetyt kukkimaan. Taustalla on niitetyt heinäkarheet ja uamulla ne karhotetaan kolome karhetta yhteen ajosilppurille.


Lobeliat onnistu hyvin, pelakuut ostin uuvet keväällä ja ei niin hyvä lajike oo kun entinen tummanpunainen, ei heinäkuun satteista tykänneet. Vaaleampoo sinistä on talon pohjosen puolella ahkeraliisan kumppanina.


Tässä kuvassa häikäsöö tuo hulluruoho, josta humalan toissakeväänä pein! Kaunis kukka, kestää kaks päivee. Kypsyttellöö sitten piikkiset siemenpallot. Tätini laitto tuolta kanadasta siemenet ja aina uusia kasvatan. Asterin itäminen ol hankaloo, muutamoo lajiketta sain, enemmän oisin halunnu miun lempikukkoo.

Tästä luiskahettaan tuonne mehtäalalle ja preeriapenkkiin. Halusin tuonne vesilinjalle preeriapenkin, Neljäkymmentävuotta sitten vietin keskikesän kanadassa ja unelma itäranikolta matkustamisesta preerian läpi lännelle, Vancouveriin elää!


Tähän on tarkotus suaha perennoja, on ensimmäistä kessee kasvamassa ja kesäkukka lajija on alakuun. Toisessa piässä ensin on hämähäkkikukat korkeimpana. Tilasin sekotusvärit ja siemenet iti hyvin. Ylleensä oon muutaman suanu onnistumaan. Karjanlantoo on tuossa penkissä ja voima riittää, nuo hämähäkkikukat on kaksmetrisii. Punahatut kanssa onnistu ja toivottavasti talavehtiit, samoin syyshohdekukat. Leikkokärsämö on tuossa etualalla.


Kesäpäivänhattu, kosmoskukat, hirssi, jänönhäntä, partaohra, zinnia, leijonankita, heliotrooppi vanhastaan rautayrtti, malva, samettikukka ovat tuossa reunassa. Monivuotisia heiniä tähän haaveilen jotka ei kovasti levviis. Ensimmäisenä kukinnan alotti tässä penkissä ruostekukka, jonka talavetan kellarissa.
Tässä toisesta piästä penkkii kukkaan tulevat, koristeporkkana, syyshohdekukka ja auringonkukka, mataloo lajiketta istutin tuohon laitaan ja kas kummoo, yks venähtää pittuutta reilusti. Muut on matalia. Sinipallo ohdake taitaa olla ainu mikä ei kerkii kukkimaan. Sain plogiystävältä tuon syyshohdekukan siemeniä viimesyksynä, lajike 'Helena'.
Tämä penkki tulloo muuttumaan aikanaan monivuotisiin preeriakasveihin suurimmaksosaks.
Esikasvatus vuatii tilloo ja meillä on tuo vanha mökki käytössä, jossa onnistuu tää touhu. Oon näitä esikasvatus kukkia ripotellu ympäri puutarhoo ja kaikki lajit ei tullu mainittuu.

Rantapenkissä aukas valakonen puulilja 'Pretty Woman' ihanalle tuoksuvat ensimmäiset kellonsa.


Suuret on kukat ja ostin nämä mukulat toissakeväänä puutarhamessuilta. Nyt kukkii ekan kerran.


Samassa penkissä on hohtopiikiputki, roteva kasvuinen ja oikein pörriäisten suosikki. Ensimmäinen Amiraaliperhonen tänä kesänä, suruvaippojakin näky

Sitten on kysymys nuokkulaukasta. Tuolla mehtäalalla on kahessa kohin, välimatkoo on muutama metri, kukan värissä on ero. Onko sitä useampoo sorttii!Tämmönen ero on kukissa ja tuo kirkkaampi ei oo niin nuokkuva, ei tukikeppii tarvihe. Kasvutapakin on erlainen. Nyt kukkii ja on miusta aika myöhänen ajankohta.

Tämä elokuu on niin kaunista aikoo puutarhassa ja luonto tarjovaa hienoja hetkiä elämään. Viimesen kerran vielä tänäkesänä mustikassa kävin. Mustikanvarvut on jo värinsä ruskaanpäin muuttaneet ja osin varisseetkin. Puuronpiälle ja soppaan sain vielä ja värjäyssieniä kahtelin. Kuivia on kankaat ja muutaman samettijalan ja verihelttaseitikin keräsin.

Kiitos kun kävit lukemassa!

22 kommenttia:

 1. Voi että sinulla riittää tuota kaunista kukkasatoa,kyllähän noita katselee, maa täytyy olla teillä hyvä, kun kasvavat niin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Mielellään kahteloo kukkia. Tuolla allalla on jo lunnostaan mua muhevoo. Puunlehtiä on maatunu vuoskymmenii ja peltomultoo penkkeihin lisättiin. Karjanlanta on meillä se lannote ja mullaks muuttuu aikanaan.

   Poista
 2. Ai kun on ihana muisto ja ajatus Kanadasta ja preeriapuutarha, johon liittyy todellinen tarina ja haave! Tulee ihan mieleen L. M. Montgomeryn novellit, niissä monissa muutetaan idästä länteen, kuten ymmärtääkseni itse Montgomerykin teki. Yhdessä novellissa kaksi tyttöä teee ihan hurjan reissun vankkureilla kaksistaan.
  Preeriasi näyttää nätiltä jo nyt yksivuotisten kukittamana. Tuoksuherneesikin on todella upeita! Niistä tosiaan ihan pitäisi kerätä kukkia maljakkoon, minä kun en sitä muista tehdä, niin ne lakkaavat kukkimasta nopeammin.
  Voi harmi douglaskuusen kohtaloa. Paljon pahaa jälkeä hirvieläimet aiheuttavat puille. Toivottavasti puu siitä vielä tokenee.
  Laukkoja on hirmuisesti, 700 eri lajia ja siihen vielä lajikkeet päälle! Luulen minäkin, että tuo ei ole nuokkulaukka. Se voisi olla punalaukka tai pisaralaukka (kummatkin Allium carinatum).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Muisto on ihana ja haaveilla suap! Onhan niitä uudisraivoojia matkannu paljonkin aikanaan läpi noitten preerioitten. Nyt ne on laajalti viljelyyn valjastettu!
   Onhan tuo penkki pikkusen ylpursuva ja ei luonnossa noin rehevästi kasva. Tuoksuherneet ei aiemmin oo kasvanukkaan noin hyvin ja ihana on kimppuja kerätä. Kasvatusohjeet muistiin kirjotin tulevia vuosia varten!
   Harmi on noitten puitten rusikointi, oisko niissä joku haju mikä houkuttaa. Saiputta pittää laittoo puuhun roikkumaan, jos se karkottas tikulaisen! Tuota kuorittuu puuta ei ennee pelasta mikkään kun ympäriinsä on kuor irti.
   Hyvä kun teit selevyyttä tuohon laukkaan. Pisaralaukka tuo kirkkaampi vois ollakkin!

   Poista
 3. Wautsi mitä kukintaa! Nii runsasta, rehevää ja färikästä! Tutunnäkööstä heinäseiväsviritelmää ja siinon kyllä jämäkät penkinreunukset, näyttävät. Mullaki onnistuuvat hajuhernehet pitkästä aikaa, samoolla ruattalaasilla ohojeella. Vai on mettänelävät käyny harmittavasti viaraaluulla. Toivottavasti eivät tavaksi ota.
  Oho, siis teillä jo puitu. Täälei viälä hetikää, mutta rehunteko käy kiivahana, paitsi meillä. Ihan on säälittäny kattua tuata tiällä meneellänsä olevaa rehurumpaa. Yhtään sitei oo ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Nyt on kesä suosinu noita kukkia. Heinäseipäät on oivia tuohon tarkotukseen, metallikenkään ne laitettiin, ei happane niin noppiisti. Malli on varmasti siulle tuttava! Hyötykäytössä on nuo seipäät, parempi kuin uunissa palamassa. Pitkään mietittiin jäniskö vai kauris on aijemmin ollu puuitten kimpussa, nyt varmistu kauris. Soma pikkunen on, vaan ei meijän istutuksiin tarviis tulla. Tuo mehtä tuossa aijan takana houkuttaa noita hirvieläimiä, nyt tulloot jo liian lähelle.
   Puitu on ja kosteus jyvissä on ollu 16 luokkoo, satteillahan tuo uhkovaa nyt. Toinen rehu on nyt tehty ja myöhään eilen illalla saivat siilon peitettyy, paalirehhuu vielä tulloo. Vielä ajanhermolla myökin ollaan noissa hommissa.
   Rankkoo on viljelijöitten työhuiput!

   Poista
 4. Onhan sinulla siellä monenlaista kasvamassa! Lienee maanviljelijöillä nyt kiireajat. Poutapäiviä ollaan saatu viettää ja vielä pari jatkossakin. Itsekin olen tekemässä pientä heinäaluetta kotipihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma! Ei oo millonkaan ollu näin paljon esikasvatettavia, hinnakkaita ois taimena ostoo. Siemenpussin hinnalla sais vuan muutaman taimen. Huojuvat heinät onkin mukavii, mielenkiinnolla seuroon siun heinämuata ja mitä lajeja siihen laitat!

   Poista
 5. Aivan ihanaa kukkien runsautta! Kaikki on niin hienosti menestyneet! On se hyvä kun on poutaa puintiaikana.
  Viime kesänä näin tuolla jollain punaiset pelargonit niin hienosti kukkivan, ostin itellekkin tänä kesänä tumman punasen. Mutta ei se nyt kuki kunnolla mulla ainakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Suotusa kesä ol nyt noille kukille ja hyvin kasvaat. Miulla ol monta vuotta samat tummanpunaset ja talavetus onnistu hyvin. Nyt ovat jo niin puutuneet rungot ja sen tautta ostin uuvet. Ei oo ensinkään niin hyvä lajike kuin tuo vanha! Oiskohan sammoo tuo siun lajike, kun ei niin hyvin kuki!

   Poista
 6. Voi kuusiparkaa - sellaista tapahtuu noiden luonnonolioiden kanssa. Meillä oleilee peuroja ja kauriita ja metsässä puun taimia vaurioittavat vaan eivät tule nykyisin tähän lähelle.
  Kukkapenkkisi ovat unelman kauniita ja monilajisia. Hyviä syysilmoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Isommasta kuusesta vuan oksia katko ja suojausta on meijän tehtävä nyt. Tavalliset kuuset suap olla rauhassa. Meillä onneks ei tuota peuroo oo vielä. Hirvet kuleksii tuossa mehässä ja paljon on jäläkii, ei aiemmin näin lähelle oo tullu. Kauris on ihan ikkunanalla käyny koristeomena puusta omenia syömässä.
   Ei miulla ennen ookkaan ollu yksvuotisiin penkkiä ja nyt onnistu hyvin tuo kasvatus! Samoin sinne kaunista syksyy!

   Poista
 7. Voi kauris minkä teki kuuselle! Parempi vain aidata vähänkään arvokkaammat alueet, niin ei harmita, kun luonnoneläimet tulevat tekemään tuhojaan. Sinulla on komeat istutukset kesäkukkia! Preeriapuutarha kuulostaa hauskalta idealta ja mikä tarina siinä onkaan vielä taustalla. Hyvä on välillä toteuttaa pitkään hautuneita haaveitakin. Meillä alkoi vuoden verran kypsytellyn idean toteutus tänään. Saa nähdä, mitä siitä sitten loppujen lopuksi syntyykään, sillä tuli vähän liian isoja kiviä vastaan. Pitänee lähteä jatkamaan kaivauksia nyt kun ei vielä sada. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä aitausta on tehtävä, nuo kauriit harvakseltaan käyvät vaan puita ei pie särkii. Vuosia männöö kasvatuksessa metriseksikin ja harmi kun noin rusikoipi. Nyt on kesäkukkapenkit ja jos tuon hirsireunuksisen pitäs jatkossakin näille kesäkukille. Tuolla mehtäalalla siirtyy monivuotisiin tuo penkki. Haaveita pittää aina olla ja osa totteutuukin. Teillä onkin ollu kovat mylläkset ja hyvä tulloo loputuloksesta! Mukavoo viimestä elokuun viikkoa!

   Poista
 8. Nuo metsän eläimet tekevät,,tuhoa,, puutarhoissa.
  meillä joku veijari kaivaa potut,,,,vesimyyrä?pitää laittaa Väinö:)yöksi pottumaalle vahtiin;)
  IHANA TUO UUSI,kukkapenkki,
  Voi kun minä oon 40 vuotta oottanu että saisin tehdä ison kukkapenki..purkissa vaan kasvatan....sitä ootellessa+;))
  paljon nättejä kukkia.
  mettään pitäs joutua,ottaa tuolin runko mukaan....?:)
  Mukavaa elokuun loppupuolta!,Nautitaan ..hallaan asti!:)
  Kiitos Ulla!🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Mehäneläimet kestäkööt mehässä! Vesimyyrä onkin hankala tappaus, oon kuullu. Paha jos potatit nostaa!
   Tuo uus kukkapenkki on vähän ylipursuava, vaan kauniita on kahella ja kimppuja kerätä maljakkoon.
   Mie mänen marjaan seuraavankerran kuhan puolukat kypsyy, sieniä kerreen jos niitä löytyy. Rouskut nyt alakaa nousta.
   Mukavoo elokuun loppuu siullekkin Liisa ja nautitaan kaikesta kauniista, toivottavasti hallat ei ihan heti nujerra kukkia!

   Poista
 9. Todella harmillista, miten kauris pääsi tekemään tihutyönsä douglaskuuselle. Taas niin kaunista ja runsasta kukintaa siellä teillä ja tuo hirsilaatikko taustalla olevan heinäseivässeinämän kanssa näyttää tosi hyvältä.
  Huikeat hämähäkkikukat.
  En saa jostain syystä blogipäivityksiäsi näkymään IPadillani. Pöytäkoneella kylläkin.
  Mukavaa elokuun loppua sinulle.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Kruunuvuokko! Harmi on, kuitenkin puun kasvatus siemenestä tuohonkin mittaan, viep vuosia. Kesä on ollu suosiollinen, viileys heinäkuulla kasvatti tukevia kukkia. Meistäkin tuo hirsiseinus on hyvä. Kierrätystä ja viepi vuosia ennenkuin tarvihtoo uusii.
  Hämähäkkikukissa ol nappivalinta tuossa sekoituspussissa, siemeniä ol niin runsaasti jotta osa vuottaa pakkasessa enskevättä. Siemenet ei siiä kuivumista!
  Tuohon päivitysassiiseen en ossoo nyt vastata miks ei näy.
  Mukavoo elokuun loppuu siullekkin.

  VastaaPoista
 11. Harmillista kun kauriit ja peurat tekevät tuhoja. Meillä on mökillä vähän samanlaisia ongelmia. Minäkin kasvatin tuoksuorvokkia omalla tavallani ja hyvinhän nuo on kukkinut. Ruostekukkaa kasvaa minulla ruukussa mutta tänä vuonna ei ole edes kukkinut. Talvetan sen myös kellarissa. Upeita kesäkukkia sinulla kasvaa muutenkin siellä. Pääskysiä olen nähnyt täällä kotona kerran korkealla. Mökillä en vuosiin ❓

  VastaaPoista
 12. Niin pieni oikaisu taisi tulla kirjoitusvirhe. Tarkoitin tietenkin tuoksuherneitä 🤗😁

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit