perjantai 3. elokuuta 2018

Trooppista elokuun alakuu.

On ollu helteisii päiviä. Mikä alako ukkosena purkautuu. Perjantaita vasten yöllä kesti kaks tuntii. Ei tullu meille piälle, järven taakse savonpuolelle toinen sorppa repes ja toinen lähti kohti yläkarjaloo. Taivas ol valakiina, niin paljon salamoi. Muutama kova jyssäys ol lähellä, ei mittään vahinkuu aiheuttanu. Vettä tul hetken  kuatamalla, ei rantoo näkyny. 32mm. tul hetkessä, ei onneks kovasti tuullu, viljatkin kesti pystyssä. Otin muutaman kuvan, kun ol etemmäks männy. Ilima muuttu punaseks, ol ihan epätodellinen.


Kuvat ei ihan anna sitä oikiita sävvyy.

Omenasatoa on piästy maistelemaan. Huvitus muatilalla kypsyttellöö hedelmiä. Eivät oo niin mehukkaita kun normaalisti. Vähän kuivia maultaan. Koko on ihan hyvä. Kiitos paksun kasvualustan, Johon ajettiin muttoo silloin kun istutettiin, ja oisko ves-suonet lähellä. Ruppii on vähän, se on esteettinen haitta, eikä haittoo. Matoja ei oo.



Ompas valottunu kuva. Runsaasti on omenia, tämä on aikaisin omena mitä tilalla on ja normaaleina vuosina herkullinen maultaan. Marjapuskat on tuossa vierellä ja huomenna meinattiin männä punasia kerreemään, mehusta en tänä vuonna ensinkään. On pakkasessa viimesyksysii. Ollin huusholliin ja Helenalle kerätään.

Siellä hortenssiat kukkii kommiisti. Mustilanhortenssia on kookas, ikkee toistakymmentä vuotta. Syyshortenssia ois pitäny leikata, jäi nyt tekemättä. Ois kukat isompii.



Rannanpihassa lapinnauhukset ovat nyt parraimmillaan ja kovasti on kimalaisa ja muita pörriisijöitä. Nauhuksista soihtunauhus ja kallionauhus kukkiivat myöhemmin.


Kannatti esikasvattoo ahkeraliisan 'Impreza Blue Pearl' taimia. Hurja on kukkimaan.






Daaliat alottelloo kukkimista. Sinisarjat kukkivat nyt heikommin, oisko liian täyvet ruukut vai kärsineet kuivuutta.


Satanu on nyt sopivasti ja lissee on luvassa. Tilalla toinen säilörehusato on korjattu ja sato ol ihan hyvä. Toissaviikonlopun satteet ol Villen sanomana miljoonien sade, Turvas heinäsadon tänne itäsuomeen, ja vielä viljatkin jyvän kokkuu kasvattaa. Läns on enemmän kuivuuvesta kärsiny ja ei naurata tiälläkään ajatellessa mitä rehunpuute karjatiloille siellä  tekköö. Muauskuu tuas koetellaan.

Työ voitta ihmetellä miten mie aina kerron noista tilan asioista paljon. Mie oon eläny elämäni parasta aikoo siellä työntouhussa ja puutarhoo rakentoissa. Tänne rannalle muutto ol miulle vaikii assii, vaikka vapaehtosesti tultiin. Ja monet on sanoneet paratiisiin meijän piässeen. Nyt oon jo kottiutunu, vaan mielelläni vieläkin sinne mänen hommiin. Mitä aina tarvihtoo tehä. Siteroon edesmännyttä äitiini' Jumalani opeta minulle luopumisen taito' ja tuota yritän opetella. En mie rahtoo siellä vakituiseen. Enkä puutu nuoriin elämään. Huolena pien enkä apuani kiellä.

Luonnonelläimistä on senverran kerrottavoo, oravanpoikanen tul viikolla pihhaan ja mie vein sille tievailla vettä, ei se liikuttanukkaan sitä ja myöhemmin ol noutaja käyny. Ukkosorsat kävivät kukkapenkit tarkastamassa, niitä ol 11 ja järveen mänivät hetken piästä takasin. Käpytikka ol sotkeutunu kasvihuoneeseen ja suatiin pois hätisteltyy. Tuntuu kuumuuven sotkeneen noita elukoitakin.

Ensviikolla jos ois viileempee piästäs tuohon mehtäpuutarhan työmuallekkin. Risuaitoo sinne suatiin tehtyy pätkä. Niistä seuraavassa postissa.

Kiitos kun kävit!










16 kommenttia:

  1. Mukavaa on maatilan kuulumisia täältä lukea, niin että kirjota vaan! Täällä Pohjois-Pohjanmaalla ei tarvitte toista säilörehusatoa korjatakaan. Kaikki kuivi pystyyn. Onneksi naapurin lypsytilalla selviävät ensimmäisen korjuun sadolla, ilman että kantturoita pitää vähentää. Lujassa on leipä, kun sen maasta ottaa.

    Luopumista me kaikki opetellaan varmasti hamaan hautaan asti. Vaikea laji on se. Jostain kun luopuu, niin jotain tullenee tilalle. Niin kauan kun terveyttä piisaa, niin aina voi suunnata puuhaamista toisille sektoreille. Iloa viikonloppuusi, Ulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita kommentista. Miepä kirjottelen aina ajankohtaisia asioita tilalta. Tuleva talavi on vaikii sielläpäin. Kun peltoon on ostopanokset pantu, eikä sua mittään ja vielä on ostettava rehut, on vakava paikka. Ottipa sen millätavalla leivän muasta on se tiukassa. Porkkanan kasvattajatkin on ongelmissa.

      Onneks miulla on ollu paljon harrastuksii aina. Uskon sen auttaneen soppeutumista. Sitä mie ihmettelen edelleen, miten mie otin sen muuton niin raskaasti.

      Poista
  2. Meilläpäin ei ole satanut viikkoihin, ukkonenkin on ollut vain kaukaista jytinää.

    Hienot kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan sinnekkin päin satteita. Tiällä on ukkonen jytissy monena päivänä. Lauantaina ol outo, kovasti jyris ja muatilaltakin särki yhestä navetasta kaks poistopuhallinta ilimastoinnista, nuapurissakin ol sähkö vahinkuu tehny, Vettä ei satanu tippookaan siitä ukkosesta.

      Kiitos Sussi!

      Poista
  3. Onpa hortensiassa valtavasti kukkia. Komeaa!
    Minusta on mukava lukea ihan kaikkia juttujasi, joten kirjoita vapaasti niistä tila-asioistakin.
    Meillä ei ole satanut kolmeen viikkoon laisinkaan ja aurinko on paahtanut +30 asteessa. Tänään tuli päivällä muutama tippa, joka tietenkin minua ilahdutti, mutta ei luontoa eikä puutarhaa juuri lainkaan. On tämä ollut ihmeellinen kesä. Lämnmöstä ja auringosta tykkään, mutta rajansa kaikella. Kasvien puolesta tämä kuivuus surettaa, sillä kovin ovat kärsivän näköisiä.
    Meillä tulee runsas omenasato, mutta ensimmäisen kerran kaikki omput ovat täynnä toukan onkaloita. Sääli, sillä hedelmien hakeminen omasta puusta tai sen alta on yksi loppukesän hienoimpia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between kommentista.
      Paljon on tilalla hortenssioissa kukkia. Tuo mustilanhortenssia on vielä niin kauniin tasasen pyörii malliltaan.
      Mukava kun tykkeet kirjotuksistani, jatkan sammaan malliin.
      Kunnon matalapainetta kun ei sua nyt tehtyy, joka tasasesti satas joka paikkaan. Kyllä satamattomilla alueilla on vitsit vähissä, immeisillä ja kasveilla. Kuumoo on ollu ennenkin, vaan näin pitkään ja iliman satteita on outuu ja kun tätä on koko muapallolla. Soittelin sen Toronton tätini kanssa ja sielläkin on kärsitty kuivuuvesta.
      Tiälläkin on runsas omenasato ja kohtuu runsas pihlajnmarjasato houkuttel pihlajanmarjakoin ja omenat on syötävii. Omenien hakeminen omista puista on kyllä mukava asia. Mehtään viiään puusta puonneita, suap elläimetkin niitä syyvä.

      Poista
  4. Kauniita kuvia ja kukkia. Upea hortensia! Täällä tuli eilen ja toissailtana pari sadekuuroa. Maa kastui vain 2cm:n syvyyteen, mutta sain kuitenkin kerättyä 200litran tynnyrin ja muutaman ämpärin täyteen arvokasta sadevettä. Melkein kaikki tulikin jo käytettyä pahiten kärsineiden perennojen ja tänä vuonna istutettujen pensaiden kasteluun. Saisi vielä muutamana päivänä sataa ihan kunnolla niin kauan kuin maanpinta on kosteaa, niin sillä kasvit taas pärjäisivät pitkään. Minäkin luen mielelläni myös niitä maatilan juttuja. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos . On uppee kukkiissaan hortenssia. Pienet kuurot on vuan härnyyks kasveille, nostaat juuria pintaan päin. Hyvä kun sait kasteluvettä kerättyy, se on arvokasta. Siullakin on paljon kasteltavoo niin toivottavasti satas ihan kunnolla.
      Kirjottelen noista tilan juttuloista, kohtahan ne ensimmäiset puinnitkin alakaa. Mukavoo kuluvoo viikkuu!

      Poista
  5. Kauniita kukkia! Ja hieno kuulla, että rehua tulee edes jotenkuten. Itse entisenä lomittajana aina koen tuskaa kun ajattelen tilallisten murheita joita jo pelkkä sää saa aikaan. Poikani asuu 30km Juuasta ja sanoi että siellä oli kamala ukkonen. Sanoi että oli pelkkää valoa ja pauketta. Juuassahan kuoli kaksi miestä salaman iskuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanja! On tos hyvä jotta rehhuu suahaan ja viljatkin hyviltä näyttää. Siulla onkin tiätämystä näistä tilallisten murheista tuon entisen ammattis tautta. Säihen armoilla eletään.
      Juuassa on ollu tos kovat ukkoset ja ikävä onnettomuus tapahtunu. On sillä mahtava voima tuolla ukkosella.

      Poista
  6. Voi oravaparkaa. Luonto on ollut kovilla kuivuuden ja kuumuuden vuoksi. Ihania kukkia ja kauniit maisemakuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Sääli oravan poikoo. Terveen näkönen se muuten ol. Meillä tekköövät tihutöitä oravat! Vanhanmökin vintille ovat seinään jyrsineet reijän ja siellä pessiivät. Nyt syksyllä Pekka purkaa räystäät ja verkotta jotta eivät piäse sinne.
      Kauniita ovat kukat ja jännän värinen ol ilima.

      Poista
  7. Ihana postaus Lapin nauhus on mahtava ja hortenssi. tykkään myös Sinisarjasta Minullakin on nyt eka vuotta mutta ei kukkinut viellä toivottavasti ensi vuonna kukkii. Daaliat kauniita. Hyvää alkavaa elokuuta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Lapinnauhus on yks lemppari miulle. Sinisarjat on miulla vanhoja. Ruukut on täynnä juurta ja ens kevväänä pittää pienennellä noita, lannottanu oon vaan eivät nyt jaksaneet niin kovasti kukkii kuin viime kesänä. Toivotaan siullekkin ens kesänä kukkia. Kauniit on daaliat, nämä on nyt ensimmäiset kuvat niistä.
      Hyvvee elokuuta!

      Poista
  8. Minä tykkään myös lukea maatilan kuulumisia.
    Hyvä kun sateet ehtivät sinnekin, täällä on nyt satanut harva se päivä.
    Upeat ukkoskuvat... ja muutkin tietysti.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentista. Kirjottelen noista tilan juttuloista, sesonkien mukkaan.
    Mukava kun siät asettu jotakuinkin normaaleiks. En noista mahottomista helteistä tykänny!
    Ukkonen on kunnioitusta herättävä, vaikka en sitä pelekeekkään.

    VastaaPoista

Sekalaista.

 Kovin on sateisia ilimoja ollu. Lunta ja räntee, vettäkin on suatu. Hanget kuitenkin ovat laskeneet ja ojiinkin vettä kertynyt. Viimeviikon...

Suosituimmat artikkelit