sunnuntai 26. elokuuta 2018

Syyskesä.



Vielä riittää kukkijoita puutarhassa. Daaliat hehkuu uppeina erlaisten kukkiensa kanssa ja monet muutkin illauttaa kukinnallaan.

                   
                                          'Arabian Night'. Tämäkin yhen talaven talavetettu.



            Kaksvärinen 'Creme de Cassis', on kuin jälkiruoka. Alapuoli viininpunanen ja yläpuoli roosa.
                           Sannoo pakkaus, toista kessee on kasvamassa ja hyvin säily juurakko.


                                             Onkohan kaulusdaalia, ollu miulle pitkään.
                      Matala, pien penkin reunassa. Hyvin haprakka juurakko, herkästi lohkivaa.


                  Vanha tumma violetti joriini. Taustalla mustilanhortenssia, mehänreuna penkissä.

                                 
                                   Lehiltäänkin tumma 'After Dusk', nuput melekein mustat.
                                                 Erikoinen, tuoksuu suklaalle.


                                                Vanha isokukkanen vaaleanpunanen.
                                     Kukka jo lakastumassa, vaan sain niin herkullisen kuvan.
                                                    Vaikii valita 'ken on kaunehin'.

       
                                                 Kaulusdaalia .Night Butterfly'.
                             Outo kun ei täydellistä kukkoo tie, ihan kuin terälehtiä uupus. 

                                 
                                               Vanhakantanen hyvin kerrottu punanen.


                                 Hyvin kerrannainen 'Ariko 9707'. Kestää pitkään maljakossa.
                                           
 
       
                                                'Wittem' .Puhas valakonen  Häikäsöö ihan.

        
                                                              Dahlia 'Cactus White'
Mie oon semmonen sekalaisiin penkkien immeinen ja sekasin on kaikenlaisii kukkijoita. Ruukuissakin kasvatan daalioita ja osassa on vielä nuppuvaihe. Jos lämmin pitkä syksy on , kerkiväät kukkansa näyttee.

Kanttarellit on tässä meijän koivikossa noussu ja ensimmäiset muhennokset on syöty. muitakin sieniä alakaa ilimestyy mehtään vaikka kerkis jo ajatuksissa käyvä sienetön syksy.


Kerätään aina suurimmat ja pienet jätetään kasvamaan. Satteita on luvassa ettenkinpäin, herkästi käyvät kuivamaan iliman kosteutta.

Illalla meilläkin vietettiin Venetsialaisii. Vein laiturille lyhtyjä palamaan ja kuvan otin kun melekein pimmiitä ol. Meillä ol pilivessä ja ois ollu hieno jos kuunsilta vielä ois valassu, niinkuin edellisenä iltana.


Kiikutin laiturin piähän lyhyt ja kylläpä pimmiiks veti kuvan. Kylätalolla ol vuokralaisii ja saivat kahella näitä saunareissullaan. Olivat vissiin karhunmehteejii. Paljon ovat kellistänneet, kontioita metsän kuninkaita, Pohjois-Karjalassa. Runsasti niitä on liikkunutkin.


                                   Laitoimpa vielä sammakkoprinssitkin kivellä kahtomaan tulta.

Myö lähetään pikasesti käymään Helsingissä alakuviikosta. Se on mukava käynti ja siitä kirjotan seuraavan postin, pikimmiten.

Puintija on satteet vähän sotkeneet, vaan ollaan vasta elokuulla ja poutapäiviä on luvattu tulevalla viikolla. Vaikka on kuivoo ollu tiälläkin, rehut ja viljat riittää ens talaveks ja vielä enskesällekkin jiäp. Ville sano korjoovansa kaikki oljetkin, tarvihtijoita tuntuu olevan. Se on vakava paikka jos talavelle lähetään rehupulassa.

Sipulit nostin pois viikko sitten ja miten lienen ostanukkin ryvässipulin istukkaita. Pieneks jäivät vaikka kasteltiin. Tomateista otin kuvia, laitan kuhan kerkiin, ja makutestii en ossoo sannuu, kun en suuni sissään pistä yhtään. Pekka tykkevää. Kuutta lajiketta on kasvamassa. Avomaan kurkkuu on suatu ja tein siitä etikkasäilykettä kesäkurpitsan kanssa.

Kun esikatselin tätä postii huomasin noitten kuvien alla olevan tekstin liikahtaneen vaikka keskitin ne suurinpiirtein keskelle ja tallensinkin. Mitähän mie tien viärin kun hyppii ihan miten sattuu! Neuvot ois tarpeen. Tulloohan se Helena minnuu neuvomaan, vaan en myötäänsä kehtois pyytee.


Kiitos kun kävit.















33 kommenttia:

  1. Uskomattoman upeita daalioita Sinulla, ja montaa sorttia! Olet kyllä taitava! Katsoin kauniit kuvat useaan kertaan. Kuvatekstit alkakoot mistä alkavat, toimii noinkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Airi. Daaliat on kauneita syksyn kukkijia. Niitä on kasvatettu pitkään, joka vuos, äitilläkin ol pitkä penkki. Nykysin on noita lajikkeita suatavana paljon erlaisii. Esikasvatan ne aina. Pitäs koulu kävä näihin tietsikka juttuloihinkin ja ei kansalaisopistoon tuaskaan tule kurssii!

      Poista
  2. Ihanat daaliat! Meillä on niitä myös melkoisen paljon ja aiheuttavat päänvaivaa. Pitäisi saada niille ihan oma penkki tai kukkapelto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Daaliat on ihanii. Siulla taitaa kaikkia lajija olla paljon! Daalioissa on lajikkeita hirmusesti olemassa. Kukkapelto oiskin hyvä olla.

      Poista
  3. Upeita daalioita!! <3
    Ja kanttarellejä olet löytänyt!! Onneksi loppukesän sateet hieman pelastivat sienirihmastoja ja saa edes kastikkeen verran sieniä.

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Daaliat on nyt loistossaan ja jos ei pakkasia tule, suahaan nauttii kukinnasta pitkään.
      Kanttarellit on hyviä sieniä, tykätään kovasti. Sieniä se nyt sattaa!
      Mukavoo elokuun loppuu.

      Poista
  4. Upea valikoima daalioita! Juuri suunnittelin hyvlkääväni vähät daaliani, sillä niitten kanssa on monenmoista vaivaa. Saapa nähdä, tulenko katumapäälle! Mukavaa Helsingin matkaa ja toivottavasti sadonkorjuutyöt sujuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko. On vuosien varrella kerräytyny noita daalioita. Onko siulla vanhoja lajikkeita. Ostaisin mielelläni jos oot vanhoista luopumassa.
      Meillä onkin tiiossa ihana tapaaminen, (salaisuus paljastuu kohta).
      Sadonkorjuu on nyt kiivaimmillaan. Tännäänkin suattaa iltapäivällä piästä puimaan, tuuleksii reippasti ja pystykasvuston kuivattelloo.

      Poista
  5. Onpa kaunis valikoima daalioita ja ihana perhoskuva! Hyvä kun muistutit kanttarelleista, viikon päästä käväistään vanhempieni luona, niin pitääkin käydä vilkaisemassa viime vuonna löytämämme apaja. Mukavaa matkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hiidenkiven puutarha. Daalioissa on valikoimoo suatavilla. Perhoset on nyt tään kuukauven aikana löytyneet, Amiraaleja on tosi paljon. Muutkin isot perhoset lentelöö.
      Käyhän kanttarellimehässä. Herkullinen sieni.

      Poista
  6. Sinulla on lukuisa joukko kauniita daalioita. Toivottavasti säät suosivat, jotta sinäkin saat nauttia pitkästä daaliakukinnasta. Kantarellit ovat sellaista herkkua, että mielellään niitä käy etsimässä.
    Täällä on nyt satanut sen verran railakkaasti, että venetsialaisia on vietetty ihan aidon tuntuisissa olosuhteissa.
    Mukavaa Helsinki-matkaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Tulloo jokakevät aina joku uus hankittuu, aina ei säily talavetuksessa. Toivottavasti ei kylymä, ennenkuin myöhään syksyllä. Tähän rantaan hallat ei ihan ensimmäisenä tule.
      Meinattii tuliaisena tuuva sinne Helsinkiin kanssa noita kanttarellejä.
      On hyvä kun saitta satteita. Muutamana vuotena on noita lyhtyjä tuossa laiturilla ja pihassakin Venetsialaisiin merkeissä pietty. Mukava olla elämisen merkkejä, järveltäkin kahtuissa. Joitakin moottorivenneitä pimmiilläkin valaistuna kuluki.
      Käyvään siellä ihan päiväseltään.

      Poista
  7. Sullonki palio erilaasia daalioota. Hianoja! Ostan aina tummalehtisen daalian juurakon ku nään. Mutta aina on ollu jotaki muuta. Ehkä joskus. Mukavaa reissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika. Viime talavena talavetin nuo muatilan kellarissa, ensimmäistä kertoo. kellar on talon alla ja hyvin säilyvät. Olivat niin pulleita juurakoita kevväällä. Kävin aina kahtomassa miten pärjeväät. Navetalla pein ennen, siellä kuivuvat kun lämpimämmät olosuhteet ol. Himoitsen niitä vanhoja lajikkeita edelleen, mitenkähän mie saisin sen Pasin yhteystiiot! Vanhassa Kotipuutarha lehessä ol hänen jorineistaan juttuu vuosia sitten.
      Palataan reissukuulumisiin piakkoin.

      Poista
  8. Kommeita daalioita,mutta yksi ylitse muijen"kuin jälkiruoka",uskomattoman komia!!!
    Mietinkin kun en oo puutarhuri,ja pihallani :) kukat kasvaa purkeissa,voinko edes kommentoida,no jos tämän kerran,olo on kuin kerjäläispojalla ,hienoissa juhlissa...hiukan ulkopuolinen.Mutta lukijasi olen,se on taattu:))Mutta meillä jokaisella omanlaiset pihat,siis oman näköiset.Sinulla mahottoman kauniit kukat:)
    Mukavaa elokuun viimeistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Tuo 'jälkiruoka' on kyllä aika syötävä. Kun en älynny kuvata sitä altakinpäin. Jokkaisella on omanlaisensa puutarha, olpa se vaikka purkeissa. Mukava kun kommentoit, eläkä ajattele kerjäläispoikoo ensinkään. Oon monesti miettiny miten sitten käyp, kun ei jakseta ja kyvetä hoitamaan näitä. Se aika ei oo vielä, toivottavasti. Kaikki kukat ei oo ruusuja, kukkia kuitenkin.
      Mukavoo tätä viikkuu siullekkin!

      Poista
    2. Kiitos Ulla!!
      ...kauniista sanoistasi:)
      Kirjoitan,ja vierailen:)) jatkossakin:)

      Poista
  9. Kauniit dahliat ja niin paljon erillaisia. <3 Tänä syksynä ehtii ne myöhäisetkin kukkimaan jos vain sää yhtä lämpimänä jatkuu, toivotaan ainakin. Mukavaa Hesan reissua! ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paleredrose. On kaikenlaisii daalioita suatavilla ja kevväällä tulloo hankittuu niitä lissee. Toivotaan kaikkien näyttävän kukkansa. Tuo järvi suojovaa, meille ei ensimmäiset kylymät tule syksyllä. Ja vielä lämmintä on luvassa.
      Toivotaan reissusta mukavoo!

      Poista
  10. Upeita daalioita, ja niin monia. Minulla meni daalioiden kevät vähän pieleen, niin joudun edelleenkin odottelemaan kukintaa. Ainoastaan yksi pienikukkainen on ehtinyt kukkimaan, muissa on vasta nuppuja. Onneksi siis lupailee vielä lämpösiä kelejä. Hyvä että satoa tulee tarpeeksi kesän kuivuudesta huolimatta. Kaikkialla taitanee jäädä silti normaalia kehnommaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihan vuosi. Daaliat on nyt loistossaan ja tykkeväät lämpimistä ilimoista. Vielä on kesää jäljellä ja varmaan kerkiit iloita omistakin. Mie aina esikasvatan nuo daaliat, jotkut laittaa penkkiin harson alle aikasin kevväällä.
      Satotappioita tuoo nyt tänäsyksynä jokkaiselle viljelijälle. Onneks on tuota alloo kerrääntyny ja sato suahaan riitämään. Heinän kyselijöitä on ollu jo nyt.

      Poista
  11. Voi miten kauniita daalioita! Erityisesti tuo 'Creme de Cassis' pisti silmään. Vastavaa en ole koskaan nähnyt. Mukavaa elokuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu. Daaliat on kauniit. Tykkeväät vahvasta muasta. Kukkakimpuissakin kestäävät. Mukavia syyspäiviä Siullekkin!

      Poista
  12. Hienot jorriinit ! Meilläkin on tuommoinen huiskula kaktuskukkainen.

    Laitatko sinä kuvatekstit silläviisiin, että klikkaat kuvaa, sen alle tulee liuta vaihtoehtoja ja yksi niistä on kuvateksti. Kirjoitat sitten siihen mitä mielit. Pitää ihan itse kokeilla, en osaa kovinkaan hyvin asiaa selittää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka. Noita daalioita on niin mahottoman monta sorttii olemassa upeissa väreissä mualimalla. Jalostustyötä vissiin tehhään innolla.

      Empä oo tuolleen tehny, kokkeilen seuraavassa postissa. Kiitos vinkistä. En oo tässä tietokonehommassa mikkään hyvä, alakutaipaleella ja kansalaisopistossa kaipoisin kurssii.

      Poista
  13. Monia kauniita Daalioita! Kesä on jo lopuillaan, kun Daaliat kukkii ja venetsialiaisia vietetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Kauniita ovat daaliat. Kesä on loppupuolella. Meillä viipyy vähän pitempään kuin etempänä rannasta. Melekein kaks viikkuu on ollu aiemmin esm. muatille ero. Venetsialaiset ollaan pietty muutamana vuotena, merenrannaltahan se on tänne rantautunu.

      Poista
  14. Olet kyllä niin puuhakas ihminen että kateeksi käy😉mahdoton määrä joriineja. Minulla ei ole yhtään kun ei ole säilytyspaikkaa, ja sen puoleen... olen laiska puutarhuri.
    Ei noista oikein voi valita kauneinta mutta Night Butterfly on upea.
    Rehupula on kyllä ikävä asia😔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella. No en tuota puuhakkuutta tiiä. On päiviä jotta mittään ei aikaseks sua. Se talavisäilytys on noissa ongelma. Miekin aiemmin säilytin navetan vessassa paperisäkkilöissä. kuivuvat melekein rusinoiks. Viimetalaveks vein siellä talonkellariin. Olivat kevväällä juuret niin hyvät pullakat. Kellar on talavella kuiva ja viileä. Hyvä säilytyspaikka. Ihmettelen kun en aiemmin älynny viiä sinne. Vaikii on valita kaunein.
      Rehupula on ikävä assii, luvin Maasudun-Tulevaisuuvesta, itku ol isännältä ja emännältä piässy, kun viis lehmee pit rehupulan tautta teuraaks laittoo. Sillä on kauaskantoset seuraukset! Itku miullekkin meinas tulla lukkiissa.

      Poista
  15. On sinulla ihania kukkioita. Daaliat ovat kyllä niin kauniita syksyn kukkioita. Teillä jo on kanttarelleja. Me käytiin katselemassa metsikössä mutta ei niitä viellä löytynyt täytyy viellä sadella jonkin verran eiköhän sitten ala löytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Ihania ovat. Daaliat ovat kauniit syksynkukat. Siullakin on monenlaisii kaunottaria. Meillä on tässä tontilla vanha koivikko ja siitä suahaan kanttarellit. Ympärillä olevassa mehässäkin on runsaasti ja nuapurit käyp siitä kerreemässä. Hyvä kun eivät jiä mehtään ja on niin hyvä ruokasien. Nyt on satteita luvassa ja mie sanon 'sieniä sattaa'.

      Poista
  16. Ulla, blogissani olisi sinulle mukava haaste, käypä kurkkaamassa . .

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit