sunnuntai 12. elokuuta 2018

Tärkeysjärjetys.

Kelit on muuttunu inhimillisiks! Vielä eilen ol meillä hellepäivä  26 astetta ja perjantaina 30 astetta. Hiekkatiet pölisöö mahottomasti. Järvessä ves vielä lämmintä, ja uimassa käyvvään edelleen.

Puinnit on alakanu. Perjantai ol ensimmäinen puintipäivä, ohralla alotetaan. Jyvän koko on pienehkö joka johtuu kuivuuvesta. Kosteus on ollu parraissa erissä niinkin vähänen kuin 12,3, se on tosi kuivoo ja liiankin, kun tilalla vilja tuoresäilötään. Sitä ei kuivurissa käytetä. Jyvät murskataan, sekkaan laitetaan heinänsäilöntä ainetta ja siirretään siiloihin. Periaate on sama kuin tuorerehun teko. Tuleva viikko on epävakaseks luppailtu, suapi nähä totteutuuko.

Männeellä viikolla Rannanpihassa suatiin mehtäpuutarhaan taimia istuteltuu. Ostetut alppiruusut piäs muahan ja atsaleat. Samoin kaks vaahteroo.


Tässä on enemmän varjossa alppiruusut ja etualalla atsleat, mehänpohjassa on mustikan ja puolukan varvikkoo, tosin kaivelussa kärsineet, ja paljon on lepän kantoja nostettu pois. Kuajettuja leppiäkin vielä on jonkunverran raivoomatta. Muapohja on hyvän tuntusta, hieta pinnassa lapionterän verran ja pohjalla jankko joka kosteutta pijättellöö. Kuopat paranneltiin turpeella ja karikkeella. Vielä katan taimien juurta männynkävyillä ja merkkikepit laitan. Taaimmaks laitettiin isoimmat taimet ja pienemmät valosempaan. Uamu- ja iltaaurinko paistaa tähän alalle. Kuuman keskipäivän paisteen varjostaa vanhat kuuset.


Näin hyvät taimet on, kukkanuppujakin enskevväälle. Kastella pittää runsaasti jotta juurtusivat hyvästi. 'Nova Zembla', 'Roseum Elegans', 'Germania' ja 'Suomi 100' on lajikkeet. Miulle ihan outoja lajikkeita. Ovat ulukomualaisii tuota uutta suomalaista jalostetta lukkuunottamatta ja vielä vitos vyöhykkellä  talavenkestäviä pitäs olla. Jiäp nähtäväks! Lumenalla suattaat selevitäkkin. Alalle soppii vielä muutama muukin ja kahellaan nyt rauhassa mitä laitettas. Kotimaisia  hyviä lajikkeita jo ennestään meillä on 'Haaga'  'Mikkeli' 'Pekka' ja 'P.M.A. Tigersted', nämä on talavista selevinny hyvin ja kukkineet nätisti.


Atsaleat kuvassa 'Rh. hybridimix', ihan arvotus miltä näyttää, taustalla iso vanha koivunkanto joka on jo ihan pehmy, vaan ajateltiin olevan suojana ja luovuttaahan se jottain ravinteitakin taimelle. Kanadanatsalea on uus tulokas kanssa. 'Illuusia' ja Adalmiina' siirrettiin pois vanhan mökin piästä, johon järveltä kuivoovat tuulet piäs. 'Ruususen Uni' ja Revontuliatsalea 'Golden Lightes' ovat ennestään varsinaisella pihalla. Jännityksellä vuotetaan kevättä miten nämä on selevinny. Kuvat otin illalla kun ilta-aurinko seläntakkoo paistaa.

Tiällä blogiloissa on näytetty risuaitoja ja myökin kyhättiin semmosta. Paljon suatiin sopimaan toistakymmentä metrii pitkään aitaan ja matriaalii ois vieläkin.



Pittää nuo muutamat paksut puut vettee pois, muuten on ihan kohtuullisen näkönen kuhan sipistellään. Tolopat kun hapantuu, laittaa uuvvet samallatavalla ja lisevää risuja. Rajovaa mukavasti tästä kohasta mehtään päin.

 Kantoja on vielä nostettavana paljon ja  pihlaja on sinnikäs puu!


Tuossa tutkittiin muan rakennetta ja kuoppa kevväällä kaivettiin, niin eikös siellä oo joku pihlajan kannonpätkä, josta uus puu ois tunkemassa. Kanto nousoo pois ja samalla tuokin pyrkyri. Tykkeen pihlajasta, vaan tällä työmualla on käyny risomaan kun yhen on kuatanu, yheksätoista uutta on tulossa kannosta. Nyt tul puaruttuu!


Hopeavaahtera on tässä ja jo näyttää lehillään mistä on nimensä suanu, lehtien alapinta on hopean värinen ja kiäntyy nähtäväks. Tämä on nopeakasvunen ja kasvaa kookkaaks, istutettiin taaimmaks, on tilloo levittäytyy siellä. Nyt on noin metrinen. Taustalla on vielä aitamateriaalii kuatamatta, tästä etemmäks ei istutella mehtäänpäin mittään.
Tähkävaahtera istutettiin sammaan aikaan, siitä en kuvvoo ottanu. Vielä on istuttamatta Viitavaahtera ja kaks kokkeiluu, Koreanvaahtera ja Koreanperhosvaahtera. Nämä suap kaiken parraimmat paikat tuulilta suojaset ja ois ihana kun seleviisivät pieniks pensaiks. Minnuu on aina kiinnostanu erlaiset lehet ja rungon muodot, lehtien syysväritys on kanssa plussoo, samoin seleviiminen näillä korkeuksilla. Talaveks verkot viritellään, ei jänikset ja kauriit piäse rusikoimaan. Nämä vaahteran taimet ja atsaleat ovat Mustilasta ja vajaan metriset vaahterat olivat hinnaltaan viijestä, seihtemään euroon kappale. Vaahterat kasvaavat noppiisti. Atsaleat olivat viistoista euroa.



Samalla näppäsin kuvan kukista ja penkistä tuossa ikkunan alla. Oikiisti talo on harmaa. Joku pikmentti kuvissa vettää sitä siniseks. Järvellepäin on tämä suunta. Tuossa kuistilla on talavetetut pelakuut ja  ne orkideat mitkä pihalle laitan kesäks. Penkin kuvia laitan tuonnempana.


Nämä on suojassa oravilta ja liialta auringolta tässä. Joku siellä kukkiaankin virittellöö. Suora aurinko paistaa vuan hetken aikoo ja kastelen ussein , kanankakalla oon nyt lannottanu tässä ulukona.
Cymbidiumin on kukkapenkissä ja nostan sen tuohon kuistin rappuselle, suap siinä vähän aurinkuu ja pien hyvin myöhään pihalla, sietää viileämpeekin. Ja sitten toivon niitä kukkia. Vaikka vähemmänkin!

Muatilalla syyshortenssia on kauniissa kukassa ja monet tertut on kasvanu kuitenkin suuriks, vaikka jäi leikkoomatta.


'Grandifloora' on lajike. On vahvassa ja kosteutta pitävässä muassa. Omenapuu 'Samo' on vasemmalla ja Punakaneli taustalla. Konevarasto suojovaa pohjosen tuulilta.

Viimeseks laitankin kuvan omenapiirakasta, omenat on 'Huvitus' ja puu on tilalla. Ensimmäinen tämän syksyn omenapaistos. Laitoin omenien piälle mantelirouhetta ja ruokosokerii, suavat työmiehet huomenna päiväkahvilla tilalla tämmöstä ja pakkaseenkin osa jiäp. Mehevä lajike on paistoksissa 'Huvitus'. Ja hyvänmakunen puusta syötynäkin.


Nyt tul paljon tekstii ja isoja kuvia.  Kiitos kun jaksoit loppuun asti!




26 kommenttia:

  1. Mukavia kuulumisia, hyvin jaksoi lukea ja kuvat katsoa.
    Olette saaneet paljon isoja töitä tehtyä. Toivon uusien metsäistutusten lähtevän hyvin kasvuun. Alueesta tulee kaunis ja värikäskin, kunhan rhodot ja atsaleat innostuvat kukkimaan.
    Teillä on kaunis talokin. Varmasti tuossa terassilla on mukava vaikka uintiretken jälkeen istahtaa katselemaan puutarhaa.
    Makoisa omenapiirakka huvituksesta, joka on yksi lempiomenoistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Between. On siinä pakerrettu tuollakin alalla. Jos ois pitkä syksy, uskosin noitten istutusten kerkiivän juurtuu. Nuppuja on noissa rodoissa runsaasti ja jos ei kuiva pois, suattaa kukkiakin nähä enskevväänä.
      Taloon haittiin huvilamaisuutta ja ajateltiin silloin kun suunniteltiin tätä, jotta Ollille perheineen suahaan tukikohta kun tulloot sieltä piäkaupunkiseuvulta käymään. Yksin kun käyp, männöö tuonne kotipihhaansa muatilalle, käyp vuan tiällä. Aina on siellä jottain tekemistä hänelle ja on Villelle apuna.
      Tuosta terassilta aukivaa silimiin etteen se kaunein taulu, Järvi!
      Huvitus on tos hyvä omena, oikii herkkulajike.

      Poista
  2. Onpa kaunis talo teillä ja paljon olette saaneet aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Alussa on hommat vielä tuolla alalla, nyt syksyllä tehhään mitä keritään, istutukset suurimmaks osaks jiäp ens kessään.

      Poista
  3. Kaunis talo! Terassikin näyttää niin viihtyisältä, kun on paljon amppeleita roikkumassa. Näkymät rannalle ovat varmasti hienot. Metsäpuutarhasta tulee todella kaunis, kun kasvit pääsevät vauhtiin. Hyviä puintikelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hiidenkiven puutarhassa. Kukkiahan miulla tuossa terassilla on, ja ilimansuunta kun on etelään, pelakuut tykkevää olla siinä satteelta suojassa. Ei istutettu rannan ja talon välliin mittään, haluttiin järvinäkymä pittee avoimena. Toivottavasti onnistuu tuo mehtäpuutarha, ja aremmatkin pärjeväät. Hyviä puintikelejä toivotaan, muistissa on viimesyksy. Kauhiita ol rämpii ja osa jäi puimattakin.

      Poista
  4. Oi miten olette ahertaneet. Metsäpuutarhasta tulee hieno🤗ja yhdyn edellisiin... komea talo ja komeaa kukintaa kuistilla. Kanankakka on tepsinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella. Alaku näyttää tuossa mehtäpuutarhassa luppoovalta. Hommoohan meillä on siinä, onhan tässä aikoo siinä touhutakkin. Puut ja pensaat näyttelöö piäossoo. Kuisti on sopiva noille pelakuille ja on siinä suojassa pikkupyykitkin kuivamassa. Kanakakka on hyvä lannote, niinkuin kaikki eloperäset.

      Poista
  5. Oletpa ollut ahkerana siellä. Hienolle näyttää istutukset ja metsäpuutaran voin jo kuvitella miten hieno tulee. Ihanan paljon kukkia sinulla terassilla ja talokin just niin ihana. <3 Täällä mökin lähellä puivat viikonloppuna aamusta iltaan. Näyttäisi sato onnistuneen. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja. Yhessä myö ollaan ahkeroitu. Tännään meinattiin risuja polttoo. Kaskeamista tehä pienellä alalla. Nuo männyt on suojana näille ensimmäisille istutuksille. Kaikki pelakuut mitä kuistilla on, ovat jo usseita vuosia talavetettu. Uusia ostin kevväällä kolome, ne on ruukuissa. Otan ne talteen syksymmällä. Nyt on puinti kiivaimmillaan varmaan kaikkialla. Laatutappioita tulloo, eikä sato oo niin hyvä kuin normivuosina. Tiällä vielä on parempi tilanne kuin varsinaisella viljanviljely alueella. Karjatilat minnuu huolettaa.

      Poista
  6. Ei nyt jaksa kaikkea toistaa mitä muut jo sanoivat, mutta metsäpuutarhasta tulee kyllä hieno. Harmi kun ei täällä omakotitaloalueella ole tuollaiseen mahdollisuutta. Pääsempähän sentään katselemaan muiden kuvia. Risuaitaakin olen harkinnut, mutta sekään ei oikein ole löytänyt paikkaansa täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kommentista Pihan vuosi. Toivotaan jotta ne mitä istutettaan pärjeisivät. Ei meillä oo tuohon alalle mittään suunnitelmoo, Pekka miulle aina sannoo jotta paperilla pitäs olla. Mua kun suahaan kunnostettuu niin sitten se selekeytyy. Tämä ala on Villen muata ja ol semmonen joutoalue mikä meijän tonttiin rajottuu. Omakotialueilla on tosiaan ne tontit aika pieniä. Tuo risuaita tuntu tuohon kohtaan hyvältä. On vähän etempänä tuosta etuosasta ja suatiin paljon risuja siihen hyödynnettyy.

      Poista
  7. What is that pastry dish that you made! It looks so incredibly tasty, I need to get back in the baking scene! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts!



    World of Animals

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks a lot for your comment. Want recipe! Happy veekend.

      Poista
  8. Tosi upea risuaita teillä, tuollaisesta olen haaveillut - ajatuksen vaiheilla vielä. Varmasti teille tulee upea metsäpuutarha, Mustilassa poiketessamme Suomi 100 -rodo muutti myös meille ja kassillinen havujen taimia. Pikkuinen rodon taimi, mutta kasvaa aikanaan ja kukkii. Vanha kuusikko suojaa mukavasti ahavalta, vaikka meillä viime helmikuun ahavaan ei oikein auttanut mikään. Lumisuoja on ilman muuta paras! Teillä on hyvin kaunis talo!

    Mukavaa viikonloppua teille! Elokuu hellii :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Tuo risuaita tul ihan hyvä ja suatiin paljon risuja mänemään, mitkä ois pitäny muuten polttoo. On siinä mehänpuolella kulukijilla ihmettä, mikä tuo on. Noita kotimaisii rhdoja vielä meinattiin lisätä. Kevättalavi ol kyllä hankala tiälläkin ja toivottavasti ei toista het perrään samanlaista tule. Luntahan meillä ylleensä on runsaasti suojana. Tuosta talon rakentamisesta meinasin lähiaikoina kertoo, ootta monet kommentoineet sitä.

      Poista
  9. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

    VastaaPoista
  10. Vaahterahulluus (Aceritismi) näkyy vaivaavan sielläkin! Hopea- ja viitavaahterat on pärjänneet oikein hyvin täällä V-vyöhykkeen rantamailla. Koreanperhosvaahtera on upea, mutta meillä se paleltuu kuoliaaksi aika-ajoin. Mulla on versio 5 kasvamassa, ja se on selvittänyt nyt yhden talven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on hyvä hulluus, tää puuhulluus! Vielä näitten jo oleviin lisäks huntuvaahteroo meinasin. Toisen noista korealaisista meinasin muahan laittoo ja toista kokkeilen kellarissa talavettoo. Tiiän olevan arkoja. Mukava on kokkeilla näitä erikoisuuksii ja surettaahan se jos menehtyy. Ois upeat syksyvärit!

      Poista
  11. Jo tokkiinsa, melekeen naapurissa!
    Tulehan käymään, saat hevontuotosta ihan hakupalkalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joisuuhun männessä kahtelen siun kaunista pihhoosi. Pitäspä joskus poiketa. Meillä melekein nuapurissa on hevostila josta oon käyny hakemassa hevontuotosta. Mukava kun löysit käymään miun blogissa.

      Poista
    2. Jäi tuo tervetuliais toivotus laittamatta. Tervetulluu miun blogin lukijaks.

      Poista
  12. Hei!!
    löysin sinut "Kissankulman väki"-blogista.
    Olet uusi tuttavuus:),mutta sinun murrekirjoituksesi:)))se nappas !!!,ihanaa.
    Tervetuloa,Hopeiselle Kuunsillalle...minun bloki..tavallista .tavallisin:))
    Tulen illalla uuestaan kylään,tutustumaan:))
    Mukavaa elokuuta....jota ei hirmusti jäljellä:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun löysit. Tervetulluu lukijaks.
      Murteellahan mie huastan ja kirjotan. Joitakin sanoja siistin ymmärettävään muotoon kirjottoissani. Tulempa lukijaks siun blogiisi.
      Toista vuotta oon nyt tiällä kirjotellu ja mukava on lukkii muittenkin blogeja ja kommentoija.
      Mukavoo elokuunloppuu sinnekkin.

      Poista
  13. You’re so interesting! I don’t believe I’ve truly read something like this before. So great to find someone with genuine thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

    CBSE Schools In Kompally
    CBSE Schools In Kondapur
    CBSE Schools In Kukatpally
    CBSE Schools In Kushaigada
    CBSE Schools In Madinaguda
    CBSE Schools In Mahbubnagar
    CBSE Schools In Maheshwaram
    CBSE Schools In Manikonda
    CBSE Schools In Medak
    CBSE Schools In Medchal

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit