perjantai 20. heinäkuuta 2018

Suorastaan kuumoo!

Kuumoo on ollu.  Meillä on ollu 10 päivee putkeen, keskimiärin 28 astetta. Parraimmillaan 33 astetta. Yöt on ollu 14-16 ja ilimavirtaus pohjosesta päin. Sitä on ihmetelty kun yöt on ollu näinkin viileitä.

Kaunis ja suuri kokonen häiveperhonen istahti miun paijan piälle, kun olin miss. märkäpaita ollu. Pietään rantoo siistinä järvenpuolelta ja niitetään kaikki heinät mitä ilimaantuu. Pulahin homman piätteeks järveen ja paita on kuivumassa kuistin kaiteella.
Tämä häiveperhonen ol urospuolinen ja siivet ol kauniin sinihohtoset. Värrii en suanu valon taittumiskulumasta johtuen näkyviin. Nämä ei laskeuvu kukille, ehti muasta kosteita kohtia ja sen tautta varmaan tuossa miun kostiilla paijallakin käy.
Värikkäät perhoset ei muut oo näyttäytyneet vielä. Puarmoja on senkin eistä ja tuntuu jotta pala lähtöö nahkasta kun purasoot.

Kärhöjä on kukassa ja muutamista laitoin kuvia.

Loistokärhö 'Blue Angel'. Ostin vuos sitten halavalla ja kova on kasvamaan.

Tältä 'Multi Blue' kärhöltä tuki loppu kesken ja tuohon piälle tek runsaasti suuria kukkia.

                                         Jalokärhö 'Jackmani' aukas ensimmäisen kukkansa.

                       Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' tykkäs lähtii ryöhyymään pionin piälle.

                               Mitähän miettii viimetalaven työ kesäheltiillä kivellä

Liljoista  tarhasarjaliljat oranssinpunakukkanen 'Corina', tummanpunanen  'Cavoli' ja vaaleanpunanen nimetön ovat kukassa.





                                 

Rantapenkissä joka on meillä suurimman osan päivästä varjonen, Jaloangervot alottelloo ja samassa penkissä on myös preeriamesiangervo 'Venusta'. Joka on miusta ihanista ihanin.

Taustalla lapinnauhusta. Kukinto kun on täysin auki, muistuttaa ihan kuin vaahtoa ois.

                                Jaloangervo 'Gloria'

                                'Brautschlier'
Ihmettelin mitä on nämä kasvit joissa on tuo kiehkura piässä, enkä yhtään muistanu istuttaneeni viimesyksynä valakosipulia tulppaanien viereen, jotta hämmeis jos myyrä sattuu tulemaan. Nyt en tiiä mitä näille pitäs tehä. Suapko olla muassa enskin talaven. En oo ennen kasvattanu.

 
Tästä koristeporkkanasta oon käyny tykkeemään. Tykkeen kyllä monesta muustakin kukasta. Esikasvatin taimet vuos sitten kevväällä ja ei kukkinu vielä viimekesänä. Nyt on senkin eistä ja kun kukinto kuihtuu käyp tekemään hyvin kaunista kuppii missä siemenet kehittyy, otan siemeniä talteen ja harmittelen jos ei ens kesänä ennee tämä kuki. Taitaa olla kaksvuotinen. Korkeutta kasvo n.80cm.

Ihekasvatetut samettiruusut 'Fireball' lavassa sipulien kanssa. Kaunis tiilenpunainen.

Ensimmäiset tomatit on kypsymässä ja avomaankurkusta yhet hölskytykset on suatu.


Nyt ruvetaan vuottamaan satteita jotka tulis tos tarpeeseen, säilörehunurmet kaipovaat kippiisti vettä, samoin viljat. Puutarhatkin ovat janoisia ja meillä vaikka on kasteltu paljon, isot koivut on altaan kuivattaneet nurmikon. Vieressä olevasta vaahterasta koivun puoleiset lehet on kärsivän näköset, kun koivu vettää kaiken vein. On ajateltu kuatoo isoja koivuja vähemmäks talavella.
Mehtäpuutarha on vaiheessa ja nyt kuumalla ei oo tehty siellä mittään. Ne edullisesti ostetut alppiruusut pitäs suaha pikimitten jo sinne istutettuu, jotta kerkiisivät hyvästi juurtuu.

Jos ens viikolla sattaa, tien mieluista hommoo, tilikkutyötä ompelen.

Kiitos käynnistä.





                             

38 kommenttia:

  1. Ihania kukkia ja miss märkäpaitakin siellä :-D
    Minustakin nuo vaaleanpunakukkaiset mesiangervot ovat todella suloisia. Täällä kasvaa luonnon mesiangervoakin niin paljon, että se näyttää vähän vallanneen noiden koristeangervojen kasvupaikkoja. En uskalla kitkeä ennen kuin olen varma mitä kitken eli kun kukkia tulee. Toisaalta on se luonnon mesiangervokin aivan ihanan nätti, ja lisäksi kukista tulee ihanaa kesänmakuista teetä talven varalle.
    Porkkanat on tosiaan kaksivuotisia, ekana vuonna tulee vain lehtiä. Jos ei joku viime vuonna kylvetyistä kuki vasta ensi vuonna, niin sitten sinulle tulee välivuosi. Täällä jännitän, onko yksikään punakukkaisista taimista elossa, kylvin niitä viime vuonna, mutta suurin osa taimista kuivui ja linnut nokkivat loput elossa olevat pikku taimet mullan pinnalle keväällä, siinä meni lähes kaikki. Ellen onnistunut istuttamaan jotakin kukkapenkkiin muiden kasvien väliin piiloon viime kesänä, joka olisi yhä elossa... täytyy odotella nuppuja jännityksellä ja sitten ehkä vaan tilata uusia siemeniä ja yrittää uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Juohtu mieleen ne uhkeat märkäpaita kuvat!
      Tuttu kasvi on tuo luonnon mesiangervo, teenä en käytä. Oon värjänny villalankoja sillä. Väri on vähän turkoosin sininen ja ainoita luonnosta suatavii kasveja joista suap sinertävee. Muistelen sillä olevan lääkinnällistäkin arvuu. Tuo miulla oleva on kuin hyvin vatkattuu puolukkapuuroa.
      Kyllä on harmittanu kun en älynny kevväällä uusia taimia tuosta porkkanasta tehä. Pussi ol sekotus, vaan yhtään valakosta ei oo näkyny. On hyvä lisä kukkapenkissä ja kukkakärpäset näköjään tykkevää. Toivottavasti löytyy siunkin penkistä. Ja miekin ens kevväänä kylyvän uuvestaan.

      Poista
  2. Kärhöt ovat jo kovasti kukassa ja liljoja. Koristeporkkana näyttää mieluiselta - tavallisia porkkanoita kasvattelen joskus ja tykkään niistä, siis kukista.
    Meillä satoi tänään ukkosen jylinän kanssa ja vettä tuli pehmeästi reilut viisi mm. Aaahh ihanaa! Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko vastauksesta. Nyt on runsaasti kukkivia. Suosittelen yhen kesän kukinnalla tuota koristeporkkanoo. On nätti tumma roosa ja tanakka vartinen.
      Meillä on satanu koko päivän hissukseen ja nyt ukkoskuuro on piällä, vettä sattaa ravakkaan Jyrinee ei kuulu, Laatokalta päin tutkan mukkaan tulloo nyt ukkosta.

      Poista
  3. Ihanaa kukintaa! Oletpa tehnyt hauskan koristeen talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Nyt on kaunista aikoo puutarhoissa ja niin tiälläkin. Ison tyröks pallon piälle tein ja siinä temppu olii suaha pallo pois ennen uunii. Tarvittiin monta käsparrii avuks, vinkee on lopputulos. Suap hymyn suupieleen!

      Poista
  4. Katko valkosipuleista nuo kukinnot, niin tulee isommat sipulit. Kärhöjen kukintaa odotan itsekin kovasti! Hienosti sielä kukkii - kesä on kukkeimmillaan just nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miunpa pittääkin katkoja nuo kukinnot, luulin olevan laukkoja ja kukkia vuottelin. Nyt honasin, laukkahan se valakosipulikin on. Höh!
      Ihanaisia on kärhöt, tulpahan siperiankärhöö mato ja rouskuttel lehtiä halulla. Sai tropit niskaansa ja leikkoon alas ja poltan oksat. Muillakin tiälläpäin on kuulema maut vaivana.
      Kesä on kukkeimmillaan kyllä.

      Poista
  5. Lämmintä on ollut täälläkin, myös öisin. Illalla pitää käydä ottamassa kylmä suihku, jotta nukahtaminen onnistuu. Eilen satoi pitkin päivää ja illalla rytisteli ukkonen. Tänään ei ole vielä satanut, mutta sään kehittyminen uumoilee sadetta ja ukkosta. Sade tekee hyvää puutarhalle ja luonnolle, joten yhtään ei haittaa.
    Tykkään kovasti luonnon mesiargervosta ja tuollainen preeriamesiangervo on tervetullut omaankin puutarhaan. Mielestäni se on ollut jo aiemmin hankintalistalla, vaan minne lie unohtunut.
    Taitaa olla kärhöjen(kin) kesä. Sinulla on kaunista kukintaa runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Meilläkin on nyt kaks lämmintä yötä ollu, 21 astetta ol tänä uamuna. Ja on kuin tropikissa ois, vettä sato illalla ukkoskuurosta 36mm. Kotipihassa Venäjän rajalla ol tullu yl 50mm. Tarpeeseen tul.
      Mesiangervotkin luonnossa on kauniit ja valtovaat kaikki ojanpenkat. Kirjotin tuohon Sailalle vastausta mihin mie niitä oon käyttäny. Tämä jalostettu on oikii herkku.
      Kaunista kukintoo on nyt ollu meilläkin. Kärhöt hyöty viimesyksyn satteista.

      Poista
  6. Kauniit ja rehevät kukinnot ilonasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TeSa. Pekalle iso kiitos, kun on jaksanu hoitoo kasteluu. Pumppu tuop järvestä ja letkut yltää, ei tarvii kastelukannuu juoksuttoo. Nyt luonto autto tiällä itä-Suomessa. Suatiin kaivattuu vettä isolle alalle. Ois suanu sattoo koko pohjolaan ja sammutella mehtäpalot!

      Poista
  7. Tosi kaunista kukintaa! Ostin itse äskettäin alesta juuri tuon 'Multi Bluen' ja 'Blue Angelin'. Olipa hauska nähdä, että kasvavat ja kukkivat noin komeasti, toivottavasti meilläkin tulevina kesinä. Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu. Kärhöissä on niin monta muotuu ja värejäkin runsaasti. Tuon 'Blue Angelin' kasvuu oon hämmästelly, joko sille tuolla mehänlaita penkissä sattu mieleinen kasvupaikka tai on luonnostaan näin noppii kasvaja, kaunisvärinen on tuo kukka ja kookas. 'Multi Bluen' pittää suaha korkiimpi tuki ens kevväälle, aukiissaan on terälehet näkyvissä ja tuota kerrottuu ossoo käyp sitten kasvattamaan, jännä tapa. Mukavoo alakavoo viikkuu!

      Poista
  8. Oi että miten ihanaa kukintaa sinulla. Kärhöt ovat jo noin hyvässä kukassa sinulla
    Minulla vasta aloittelevat kukinnan. Ihanaa sunnuntaita sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Nyt on kukintoja monissa kasveissa. Kärhöt kukkivat nyt aikaseen, niinkuin miusta tuntuu kaikki. Lämpösumma on ollu hyvä ja se on kasvit kiirehtinä kukkimaan. Mukavoo tätä viikkoa siulle!

      Poista
  9. Paljon kukintaa teillä! Valkosipuliahan siellä kasvaa. Kärhöt ovat niin hienoja, hyvin tänä vuonna ehtivät kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Tuo valakosipuli on jännä kasvutavaltaan, suavat olla penkissä myyrien pelokkeena. Kärhöt on kyllä hienoja kasveja. Kun vuan säilysivät hengissä vuosia!

      Poista
  10. Upeasti kukkivat! Lapinnauhus on suloinen mutta taitaa viihtyä varjossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä nauhukset on rantapenkissä, johon paistaa uamupäivän aurinko. Paksu multakerros penkissä ja lannotan ihan karjanlannalla. Kastella pittää paljon kun lehet käyp herkästi lurpottammaan, jos pitempi poutajakso on. Tuosta karjanlannan käytöstä kerron sen verran. Meillä lietelanta separoidaan, erotetaan kuiva-aine nesteestä. Lanta tulloo kuivalantalaan ja on hyvin hyvvee käyttee, ei juurikaan haise. On murumaista, kevyttä käsitellä ja ihan nahkarukkaset käissä voip lannotella. Fosfori, typpi ja kali on siinä ja käyttömiärät ei oo suuria. On orgaanista lannotetta. Oon Villelle sanonu, jos sen pieneen pussiin sais pakattuu, markkinat ois taattu. Suosittelen lapinauhusta lämpimästi, laitan postausta seuraavaks mm. näistä.

      Poista
  11. Kyllä sinulla on siellä upeaa kukintaa ja minä olen nähnyt yhden tutun puutarhassa samanlaisia valkosipuleita kukintoineen ja hän antaa ne olla ja ne lisääntyvät vuosi vuodelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nyt on kaikenlaisia kukkijia. Viikonlopun ves-satteet virkisti kummasti kasvejakin. Tuota valakosipulii hyvin vähän käytän ruokiin, muut sipulit on meijän juttu, ja sitä käytän runsaasti Jännä kahtuu mitä noista penkissä tulloo ja jos myyriä karkottaa on hyvä assii.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Kiitos. Kärhöt kukkivat nyt runsaasti ja varmaan viimesyksyn satteillakin on ossuutta. Oon lannottanu näitäkin separoidulla karjanlannalla.

      Poista
  13. Kärhöt on upeita. Sadetta kyllä tarvittais näillä helteillä aina yksi päivä viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Satteet on tänäkesänä kortilla ja kyllä ois hyvä kun sattus noita satteita koko muahan. Yks päivä viikossa kuulostas hyvältä, kun ei kuatamalla tulis.

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Otan illalla kuvia niin suap jottain seleveekin!

      Poista
  15. Kauniisti ovat sinulla kukat kukassa :) Sadetta toivotaan täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Myö suatiin viikonloppuna 36mm. Tul tos tarpeeseen ja sitä ois kaivattu koko muahan. Jospa se vielä teillekkin satas!

      Poista
  16. Kävin vierailulla. :)
    Missa sun kissa on??

    VastaaPoista
  17. Mukava kun kävit! Miulla ei oo kissoo eikä koiroo. Meinasin pienen koiran ottoo, joka veis miut lenkille. Vaan poika toissatalavena nukututti ikiunneen oivan vahtikoiran, Venäjäajokoiran Ronjan ja se tek meille suuren surun. Vieläkin kyynel silimään tulloo sitä ajatellessa. Silloin piätin, ei koiroo eikä kissoo. Meillä muatilalla ol 17v. Juuso joka saman kohtalon koki aiemmin. Ol kyllä mualiman paras kissa ja pit koiran ja huushollista hiiret kurissa. Kissa ois hyvä muatilalla, vaan antaskohan kaks karkekarvaista mäyräkoiroo olla sen hengissä. Juusolla käpälä heilahti salamannoppeesti ja se otti Ronjalta pentuna luulot pois. Hyvin ne pärjäsivät ja kunnioittivat toisiaan. Nää nykyset on vähän toisensorttisii sen mehästysviettinsä kanssa.
    Lepposoo pyhänjatkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne tuli parisen vko sitten uusi koira, kissat piti sen heti alusta asti kurissa, vaikka se on oikee mettäverinen pikinokka.
      Jos ottaisit kissan talosta, jossa se on tottunut koiriin.

      Ei ollut tarkotus mieltäs pahoittaa, ajattelin että maatilalla ois kissa, pahoitteluni.

      Poista
    2. En mie mieltän pahottanu. Nämä vuan on ne elämän realiteetit. Mukavia ois molemmat, vaan ei sitten sen toisen pojan luokse sinne eteläsuomeen piästäs vappaasti. Pitäs ehtii syöttäjä ja huolenpitäjä siksaikoo. Oon kyllä tilalle suositellu kissan ottamista. Ois tos tärkii hiirien suhteen.

      Poista
  18. Mitenkähän minulta oli jäänyt tämä postaus ihan kokonaan huomaamatta? Kaunista kukintaa kaikkialla, mutta kyllä nuo kärhöt ovat ihania <3 Minäkin ostin tänä vuonna 'Multi Bluen'. 'Princess Kate' on ostoslistalla. Kaunista heinäkuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kerkisit vieläkin kommentoija. Kärhöt on ihania. Tänävuonna on tiällä essiintyny sitä pistiäistä ja mantzuriankärhön lehet ja siperiankärhöstä puolet pistelivät poskeensa, ennen kun tajusin tilanteen. Varret pittää leikata ja polttoo. Ja olla tarkkana ens kevväänä. Kärhöt on 'juoppoja ja syöppöjä' sanotaan.

      Poista
  19. Kärhöt on ihania ja vesisateita odotellaan edelleen täälläkin. Ihanaa olisi päästä puuhailun lomassa pulahtamaan veteen. Yöt on ollut ihmeen kylmiä siellä, täällä ei ole tainut laskea lämpö 22 astetta kylmemmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt on ihania ja mukava lisä perennapenkkiin. Ilimatilassa taitaa nyt muutos tulla, jo tätä hellettä on ollukkin. Kuumanapäivänä uinti on piristävä, lämmintä on ves järvessäkin +24 laiturin piässä. Hyvin on yöllä suatu nukkuu, kun ei oo kuuma.

      Poista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit