lauantai 7. lokakuuta 2017

Veinpaisumustako tekköö!

Ruska on tullu tännekin! On kauniita keltasen ja punasen väriä näkyvissä. Rannassa on yks vaahtera jossa ei näy mittään merkkiä syksystä ja talaveen valamistautumisesta. Tiällä oollaan ylleensä viikko kaks myöhemmässä kuin kauempana rannasta.

Kuva on tänäpäivänä otettu ja ympärillä on keltasii koivuja ja kaislatkin on jo värinsä luovuttanneet. Sinnikäs on, tervalepätkin on vielä täysin vihreitä, vihreenä lehtensä puottaa.


Vuoriarho ja valakonen maksaruoho vielä sinnittellööt ja kukkivat täysiään.

Auringonkukka 'Detty bear' ei oikein kerinny kukkimaankaan vaikka esikasvatin taimet. lämpyy oisivat kaivanneet enempi.

Himalajanjalkalehti on kypsytelly hedelmänsä, lehet on jo ruskiit.

Tässä on miun istutettavat sipulit, joitakin oon jo piilotellu multiin, vuotan niitä kauniita syksysii päiviä joita ei taija tullakkaan!
Laitan valakosipulii ja kalloo penkkilöihin jos se varjelis myyriltä mehänlaijassa. On joskus supikoira käyny kalat kaivamassa pois ja viskelly sipulit minne sattuu! On noissa sipuleissa ollu laukkojakin, ne jo istutin. Tulppaania ja narsisia tässä on piäassiissa. Irtosipulia ostin, noissa ruskeissa paperpusseissa, ovat isoja sipuleita. Kun olin ostoksilla sammaan aikaan ol kaks vanhempoo herrasmiestä samoilla asioilla, molemmat ostivat ommaan sottaansa ja tuntuvat tietävän mitä ostaavat. Yllätyin miten perehtyneitä olivat.
Kalakuva kuuluu noihen sipuleiden kanssa sammaan!

Pietarin kalansaalis eilenillalta, kukkaystävän kanssa olin nostamassa verkkoja, Suurin ahven painoi 1.350kg ja kaikki ol yl kilosii, siinä ol miulla telekiiset jotta sain puhistanneeks. Fileoin ne ja on hyviä paistettuna, yks säyne suolakalaks. Syvällä ovat nyt ahvenet. Roippeet hautoon kukkapenkkiin!
.
Muutamii ruskakuvia. Pikkuherukka taitaa männyn taimi sieltä sejasta pilikottoo!

Villiviini autotallin räystästä hippoo, tämä on navetalla kommii kun tiilseinee pitkin nousoo. Männöö peltien allekin ja peittää ikkunan, nuorisäntä karsi kovalla käillä!

Atsalea 'Illuusia', atsaleat on kaikki jo muuttaneet värinsä.
Helmipihlaja, on nyt parimetrinen kaunis pensas.

Aroniat muuttaa kanssa väriänsä, yhen kerran kauan sitten tehtiin kotiviinii tästä ja ol kauniin väristä. Marjahan on terveellinen, van pahanmakunen karvas, sisältää parkkihappoa .

Kotkansiivet, värit tässäkin kohillaan.

Vielä alakuviikosta muutamii daalian kukkia, kun ei oo pakkasöitä ollu, ovat vielä muassa.Pitäs varmaan kohta käyvä raivoomaan näitä pois. Ois parempi kun kylymä nujertas kasvuston, en millonkaan oo katkonu varsia vihreenä, jos teillä on kokemusta vinkatkeehan miten säilyy!

Rassit vielä kukkii.

Suppiksiakin oon suanu ja kuivannu. Potatin kanssa ol herkullinen kastike.
Peruna nostettiin siellä porukanperunasta ja myönteisen yllätyksen anto puikula, suahaanko vuan koossa kestämään keitteissä. Jostain oon lukenu jotta kun suap kiehumaan, niin virrat kattilalta pois. Kokkeillaan, samoten voipottuja.

Meillä on satanu runsaasti ja nyt on varma jotta Pohjois-Karjalassa jiäp viljoja peltoon, pehmittää pellonpintoo ja sinne ei oo mänemistä errääseen aikaan.

Kuva laiturilta. Meillä on saaria suojana, selältä ei kovimmat tuulet tule tähän rantaan, kauniita nuo pilivet!

Ja eikun syömään! Paistoin pyörösii uamusta ja vein nuorille lämpimäisii. Omena-mansikka soppa siinä rinnalla ja ei muuta nyt saunan jäläkeen syyväkkään.

Hyvvee pyhänseutuu ja kiitos kun jaksoit lukkii!


17 kommenttia:

 1. Voi mitä kaikkea ihanaa mahtuukaan yhteen postaukseen:)♥ Nuo kuvat oli upeita ja niin kauniita kukkia, paljon siellä on vielä kukkivia. Nuo Daaliat on kyllä kauniita! Upeat on laiturinäkymät, ihana asustella tuollaisissa näkymissä.. Näyttää kyllä herkullisilta nuo saunanjälkeiset:) Kaunista syksyistä viikonloppua sinne!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Meillä on hyvin monipuolinen tää meininki. Millon mitäkin tekemistä. Kyllä sais tulla jo kylymempii ilimoja ja piäsis puutarhan talavileppoon piästämään. Mukava tiällä on asustella! Pyöröt on noppeita tehä ja ussein tien niitä.
   Hyvvee Sunnuntaita ja tulevoo viikkuu!

   Poista
 2. Herkullinen iltapala, ja suppikset ja ahvenet myös tuo veden kielelle, puikulan kanssa varmaan on herkkujen herkkua.
  Upeita kukkia vielä on, ja maitorattaissa vissi lupaus keväisestä kukkaloistosta.
  Harmi, että on ollut huonot säät pellolle menemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uamupäivästä aina leivon ja lauantai on se piirakka tai pyörö päivä. Ussein laitan Karjalanpaistin tai muun pyhän ruuan uuniin hautumaan, paistan nämä leivinuunissa, suahaan siinä lämminkin samassa.Tiällä ei nuapurloille oo haittoo savusta! Suppiksii ois van ne männöö limasiks jatkuvassa sattiissa. Toivotaan sipulien säilyvän ja kevväällä näyttävän kukkansa
   Meillekin on harmi tuo viljelyhomma, Villellä on vielä kymmenkunta,ha puimatta , joillakin yl 100ha, yläkarjalassa ei kunnolla oo piästy alakuunkaan!

   Poista
 3. Komea määrä sipuleita ja kaunista kukintaa tiedossa keväällä.
  Ahven on aivan ihana paistettuna ja myös kalakeittona. Ihan vesi tulee kielelle ajatellessakin. Nuo pyöröset näyttävät myös tosi herkullisilta. Onko niistä mahdollisesti ohjetta saatavissa?
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mie en kierrä vuatekaupoissa niin tulloo joskus hullaannuttuu näihin kukkajuttuluihin! Ahven on ihan herkkukala! Maukkaampana pien kun kuhan. Tottahan suat ohjeen. Keitän tavallisen riisipuuron joskus laitan rikottuja ohraryynejä sekkaan. Kuoreks tien hiivaleipätaikinan, 1l lämmintä vettä, kaks palloo hiivoo, kaks reiluu tl suoloo, ruokaöljyy pullosta lorraus, kaurahiutaleita en mitannu van oisko ollu seihtemän dl ja sitten alustan hiivaleipä- tai vehnäjauhoilla, jätän aika pehmiiks taikinan. Kohotan ja kauloon levyn, siitä painelen muotilla kakkarat, kohotan liinan alla ja laitan puuron piälle, ei ihan reunoille. Paistan napakassa lämmössä, noin 250'c, mie paistan leiviuunissa, kyllä käyp sähköuunikin. paistettuu voitelen voilla ja hautumaan voipaperin ja liinan alle ja eikun syömään! Tästä ohjeesta tulloo 50-60 pyöröstä ja jos et noin paljon halluu, pienennä ohjetta. Mie mittoon veden, suolan ja hiivan muut on mututuntumalla.
   Hyvvee pyhäpäivee!

   Poista
  2. Kiitos paljon antamastasi ohjeesta.

   Poista
 4. Onpa kauniita syksyisiä kuvia. Niin upeat ruskan värit. Ensi keväänä sinulla onkin kaunista kukintaa puutarhassasi. Oi noita ahvenia! - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Syksy on ruskassaan kaunista aikoo. Ja vielä jaksaa kukatkin kukkia, monet on jo ruskettuneet. Raivoominen on vaiheessa! Toivotaan jotta miun suojaukset onnistuu kukkasipuliloissa. Ahvenet ol miullekin yllätys, tuon kokosa puolesta. Mukavoo tulevoo viikkuu!

   Poista
 5. Oi, miten ihania daalioita. Minua harmittaa, kun istutin niitä niin vähän keväällä. Ensi keväänä asiaan tulee muutos. Upea sipulilasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Daaliat on ihanii ja aina jännittää säilyykö talaven yl! Kukkasipulia tulloo aina osteltuu, toivon jotta kunnolla levviisivät skillat ja lumikellot ym. Kukat antaa paljon iloa! Mukavoo työviikkuu!

   Poista
 6. Mietin juuri eilen aamulla pyöröjä tehdessäni että teetköhän sinäkin niitä, mutta herkullinen kuva paljasti asian laadun! Meillä isännä isä on Sortavalasta kotoisin ja sieltä myös pyöröjen tarina on kotoisin.

  Että maitokärryllinen kukkasipuleita, upea määrä, paljon odotusta kevääksi! Melkoinen kalansaalis, upeita ahvenia saitte. Ruska on nyt kauneimmillaan! Ihanaa lokakuun jatkoa sinne teille!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Saila kommentista! No olpa se telepaattista! Kesällä harvemmin tul tehtyy, nyt kun laskeuvuttaan talaveen tien ussein. Tää Karjalahan on tunnettu piiraista ja pyöröistä, ja levinny mukavasti ympäri Suomen. Kun vuan nuoret vaalisivat tätäkin perinnettä!
  Maitokärrit on oiva apu kuletella tavaroita ja talavella kelekalla puut kulukoo. Pitäs vuan mualata nuo kärrit.
  Kesäks suunnittelloot norpan tautta verkkokieltoo, osassa pitäjee on jo ollu monta vuotta. Ahvenet on suuria ja syvälle nyt ovat männeet, yheksän metrii ol siinä missä verkko ol!
  Kyllä se mualar mikä värit on luontoon vetässy on tienny mitä tekköö ja sitä ei jäljennä käsi herkin, laulun sanoin. Teille kanssa sinne mukavoo lokakuuta!

  VastaaPoista
 8. Hyvä määrä sipuleita odottamassa. Minä istutin niitä tänään vesisateessa sadevaatteissa. Olin aika kurainen istuttamisen jälkeen, mutta sainpas tehtyä.
  Himalajan jalkalehden hedelmä. Vautsi. Minulla taitaa oma yksilö olla pikkawen kituvaa lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Jos onnistuu, niin kevväällä on kukkia. Jalostetummat tulppaanit tahtoo olla lyhytikäsii, pittää aina uusia istuttoo jotta ois kevväällä jottain värrii penkkilöissä! Miekin oon aikonu satteihen välissä tälläviikolla istutella.
   Himalajan jalkalehen kanssa suap olla kärsivällinen, miulla ensimmäisen kerran tänä keväänä kukki ja tek hedelmän! Sain neljä vuotta sitten Tuula ja Pekka Jokisen puutarhasta Iisalmesta hedelmän, olin Marttojen kesäretkellä siellä. Heilläkin on upea puutarha!

   Poista
 9. Istutin just tänää vuariarhon. Muutenki olin pihalla, mutten viäläkää istuttanu sipulia. Oli kyllä tarkootus, mutta......
  Sulla onki hiano kukkiva kevät tiaros ja hianot ruskafärit just ny. Onneksi ei oo ollu viälä pakkaasia, jotta daaliat viälä kukkiis. Mulla on säilyny iha hyvin talaven yli, vaikka joskus oon varret vihereenä katkaassu. Meillon viälä puimista. Tänäänki oli pellolla, kosteus 30, ei oo hurraamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos navettapiika kommentista! Vuoriarho on kai uusia tulokkaita, kevväällä istutin. On jiäny muutamalta edelliseltä kevväältä kauniit muistot kukkivista sipulikukista, se innostaa laittamaan lissee. Pittää nyt kahtuu mitä noihen daalioihen kanssa tekköö, millon nostan pois! Outuu on kun aina sattaa, Villelläkin on vielä kakstoista hehtaarii, meillä viimeviikolla torstaina puitiin ja seulat suap puhistoo ussein. Jos kellä on rypsii niin mannailoot. Kosteuvet on tuota sammoo luokkoo, sillon syyskuun alussa kun aloteltiin ol kahentoista huitteilla. Kauroo ja vähän vehnee on tähellä. Ville osti enskevväälle siemenviljat sai vielä -16 satoa, mua-uskuu tarvitaan nyt!

   Poista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit