perjantai 20. lokakuuta 2017

Talven tuntua!

Ensimmäiset kylymät tulivat, viimeyönä ol kolome astetta pakkasta ja kuurakukat levittelivät harsojaan viimeisten kukkien piälle. Piäsen nostamaan loput joriinit lopultakin pois. Sipulien istuttamista ja kaikenlaista raivoomista on ollu.

 Sain ommeltuu ihellen trikoo mekon, vuosia sitten ostin alelaarista trikkoo kankaan, makso 12.60e. kangasta ol just sen verran jotta sain polovipitusen mekon, hihan suihin tein trillat. Pekka kommentoi jotta soppakattilaan männöövät, pittää kiertee soppakattila kaukoo!

Väri tässä kankaassa ol miulle mieluinen ja tein ihan yksinkertasella mallilla, kun nuo hihansuut on katseenvangitsijat.  Piäntien tein avaraks niin ei tarvii vetoketjuu. Myö kun noustaan aikaseen, niin kerkiin tehä kästöitä ennen päivän valakenemista.

Loput tomatit on kypsymässä sisällä ja meinoon tehä näistä sipulin kanssa sosetta, panen paljon persiljoo kun sitä vielä on pihalla ja valakosipulii kanssa. Kertaannoksiin kun pakastan suap käyttee sitten talavella. Oon jo tehny muutamankerran tätä ja umpioimallakin tein. Ohjeen otin Kivipellon Sailalta. Kasvovat nyt tänävuonna aika hyvin ja jaittu on kelle kelepovaa!

Myöhäsii syysomenii on kerätty varastoon, talaviomenat on vielä puussa. Tässä kuvassa on lajike 'Pekka', makkii omena, ei niin rapsakka kuoreltaan kun esm. kanelit, mutta hyvänmakunen omena. Kasvaa muatilalla.

Meillä ol tosi hyvä talaviomena 'Kirkniemi'. Muutama vuos sitten sato syksyllä hyvin märän, painavan lumen ja omenapuut ja muutkin puut ol vielä täyvessä lehessä. Lum särki sen nuoren puun niin perusteellisesti, jotta se pit kuatoo pois. Siinä ol hyvin tummat punaset omenat, maltokin ol punertava ja säily helemikuulle asti. Oon ehtiny sitä taimistoilta, en oo löytäny. Ois jouluomena värinsä ja makunsa puolesta hyvä. Samalla se kuritti Mantsuurianjalopähkinän ja siitä pit leikata monta issuu oksoo pois. Se on herkkä suamaan lahovian ja pelekäsin selevivääkö, huavat paran ja puu on hyvin voiva.

Eilen raivailtiin pois loppuja ruukussa olevii ja sinisarjat on mänössä varastoon, leikkasin kukat pois ja panin ne betoniruukkuun, voip olla viimeyönä korjooja käyny. Samassa kuormassa on verenpunanen japaninvaahtera, lehtesä on melekein kaikki jo puottanu.

Siinä valakiita koivun runkuu vasten ovat. Lehtiä ei oo vielä lakastu, Pekka uhkas ruohonleikkurilla osan hävittee nurmikolta.

Suo, kuokka ja Jussi. Sillä meiningillä meinattiin tehä mehtäpuutarhoo. Tämä alue rajottuu meille tulevaan tiehen. Ostettin sillon vuosia sitten Sepolta ja tässä ol koivikko jossa hiän pit hevosta. Nyt se on joutoalueen nimellä, oisko 300neliöö (en osannu neliömetrin merkkii laittoo). Tässä kasvaa nuorta koivuu, leppee ja pihlajoo, joka on tiällä pioneeri puu joka paikassa. Rauvuskoivuja siästetään ja muutama leppä ja pihlajkin suap jiähä. Kantoja on nostettu rautakangella ja lapiolla pois. Muaperä on tos hyvä, leppähän ei huonossa muassa kasva. Oisko ollu kaskialuetta, kun tuohon on kivikasoja kerätty monneen kohtaan ja Pekka ei muista siinä viljellyn mittään. Meille tuleva veslinja tulloo tuolta missä vatun varsia näkkyy. Täämä kunta on ollu edistyksellinen, kunnallinen vesi taitaa kattoo koko kunnan ja nopeat yhteyvet tarjovaa valokuitu.

Tässä sitä hommoo onkin. Polttopuuks tulloo paksummat ja oksat poltetaan ja osa haketetaan, vaikka lehtipuu hake ei kestä niin pitkään kuin havupuu hake. Piä oikein surisoo miettiissä mitä kaikkii tuohon suap, puut on se tärkein ja tuonne oikiiseen reunaan jiäp mäntyjä ja siihen meinataan alppiruusuja ja atsaleoja.  Ei oo tarkotus jotta se on ens kesänä valamis. Kaivinkonetta ei tähän oteta mylleemään. Mie oon apuna kun muilta hommilta aina kerkiin.


Muutama eilisenpäivän kuva

Tuurenpihlaja! Upeita oranssin värejä, ei oikein kuvissa näy, mustarastaat syövät mieluummin tämän marjoja kuin tavallista pihlajoo. Miekin keitin omenan kanssa marmelaadii ja oisko vähän makkiimpi marja kuin perinteisessä.

Eilen iltapäivällä rannasta. Pilivet enteilöö ilimatilan muutosta.
Lähen tästä kässäpiiriin kirkolle.

Mukavoo viikonvaihetta

Kiitos kun kävit!

23 kommenttia:

 1. Kivan mekon oot ommellu. Mullon ompelut typistyny vetoketjujen vaihtoohi. Tosi palio kukkia sinisarijoos. Talavi menöö mukavasti istutuksia suunnitelles uurelle raivaukselle. Pakkaasöitä ei oo viälä ollu, mutta jos kerkiän, tairan tänää raivata joriinit. Ihanat järvimaisemat teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos navettapiika! Mukavinta on kun on niin halapa mekko, eikä tarvinnu lähtii kauppaan. Vetoketjun vaihtokin on tärkii taito! Miulla on kolome ruukkuu ja tää kesä ol sinisarjoille hyvä, saivat riittävästi vettä. Tää paikka on meille 'paratiisi'! Kun oltiin vielä viljelijöitä, käytiin tiällä rannalla kesäaikaan aina kylypemässä ja tuntu ihan pieneltä lomalta kun oltiin tiällä. Onko teillä siellä järviä vai joetko on lähellä?

   Poista
  2. Tääläpäi on muutamia piäniä järviä, mutta niinku arvata saattaa, just tämä kohta on järvetön. Piäni jokipahaane liruu tuas peltoaukian keskellä. On meillä sen varres muutama peltoki, mutta niiren kohoras ei joki oo isua laskuojaa kummee......ei palio hetkauta.

   Poista
 2. Onpa kaunis mekko. Nuo sinisarjat ovat niin kauniita. Kävimme alkukesästä Madeiralla ja siellä oli niin paljon sinisarjoja. Meillä oli ensimmäinen pakkasyö. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Nuo hihansuut on nyt kuulemma muotii, minnuu on nuoremmat naiset valistaneet. Sinisarjat on kauniita ja niitä vissiin on ympäri mualiman. Kauniit ja rohkiit näyttää pihassaan niitä myös. Oon nyt syksyllä joskus kahtona kysseistä sarjoo. Haaveilen tuosta Madeirasta, kun siellä on kuulemma erikoisen kaunista!

   Poista
 3. Sehän on hyvä mekko: kun vaimolla on mekko päällä, niin kaikki tietää, että nyt on jonkun muun vuoro tehdä ruoka ;) Ei sitten mene hihat sotkuun.

  Mukavan projektin olette ottaneet. Minä niin rakastan tuota vaihetta kun ideat surisevat päässä.

  Kiitos samoin, hyvää viikonloppua teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Annoitpa hyvän vinkin, eikun mekko piälle ja Pekka kapustan varteen!
   Tuo projekti on mukava ja ollaan innoissamme molemmat. On jo omasta takkoo Tallinnasta tuuvusta terhosta Tammi kasvamassa ja mustakuusta muutama taimi.

   Poista
  2. :) Tuo ei sitten olekaan hätäisen ihmisen hommaa kun siemenestä asti ihan kasvatat! Hienoa!

   Poista
 4. Oi miten ihana mekko! Taitava olet♥ Niin kauniita kuvia ja herkullista satoa:) Meille ei tänä vuonna tullut lainkaan omenia..ehkäpä ensi vuonna sitten!Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja! Ompelu on mukava harrastus. Miulle tulloo käsityölehtiä ja niistä suap hyviä vinkkejä ja kaavoja. Se on mukava kun suap satoa omasta puutarhasta. Meilläkään mm. Huvitus ei tehny tänä vuonna omppuja, ne aina pittää välvuotta ja lepeväät.

   Poista
 5. Kaunis mekko! ja ihanaa satoa, nam! Tuo alin kuva on ihan käsittämättömän kaunis <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen Elämää! Miustakin onnistu tuo kuva, siinä on jotenkin nuo värit niin kauniit. Kyllä luonto on ihmeellinen ja järvikin näyttää kaikenlaisii värejä ja eilen ol välillä tyyni kuin peilinpinta.

   Poista
 6. Sitkeästi vielä jaksavat kukkia. Kaunis tuo sinisarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa! Sinisarja on kaunis ja terve kasvi. Talavetus on hankalin kun miulla on sitä kolomessa ruukussa ja valluu pitäs lehtiin suaha, jotta eivät kellastus. Kyllä se kesällä aina uusia lehtiä kasvattaa!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Ihekin oon tyytyväinen, Marttojen pikkujouluun meinasin laittoo!

   Poista
 8. Kiva mekko.
  Onpa sinisarja kukkinut todella upeasti ja tuo alin kuvasi on todella kaunis.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Kruunu Vuokko!
  Sinisarjat tykkäs tästä kesästä. Juurakot alakaa olla jo vahvat jotta jaksaat kukkii.Tämä järvi on näyttäny meille kaikki värit, mustasta kauniiseen siniseen ja taivas siitä vielä lisäks heijastuu!

  VastaaPoista
 10. Hyvä metsäpuutarhan koko. Siinä riittää tekemistä. Hyvä paikka, kun puitakin on valmiina.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentista! On ihan hyvänkokonen ala ja riittää tekemistä. Alaku on hijasta kun kantoja nostetaan ja kevväällä risut poltetaan. siitä etteenpäin on varmaan helepompoo!

  VastaaPoista
 12. Kaunis mekko ja herkkusatoa vielä kypsymässä! Ihana projekti teillä alkamassa! Hyvää alkavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
 13. Kiitos Tiiu! Meillä on mukava projekti tekkeillä. Hommoo tuossa on tiiossa runsaasti. Rauhassa tehhään ja totteutetaan. Hyvvee marraskuun alakuu!

  VastaaPoista
 14. On tuossa kyllä hommaa. En tiennytkään, että lehtipuuhake ei kestä niin pitkään kuin havupuuhake. Meilläkin pitäisi omaa pihaa hieman muokata. Vähän kasveja istuttaa ja oksia kerätä. https://www.metsahake.fi/haketus

  VastaaPoista

Varisevia lehtiä

 Nyt on kelit muuttunu tuuliseksi. Eilen vielä kuvia räpsin mukavassa kelissä, mutta yöllä alako kovasti tuulemaan. Vettä ei oo paljon satan...

Suosituimmat artikkelit