keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kaikenlaisia hommia!

On ollu hyvin vaihtelevat siät!

Ennen lumen satamista kerkesin ottamaan muutaman kuvan kukkineista kukista ja niihen kukintovarsista jotka jätän talaventörröttäjiksi.

Soihtunauhuksen tähkät, ovat pehmeitä tupsukoita. Lapinnauhuksessa jotakuinkin samanlaiset.

Virginiantädyke. Pit ihan miettii mikä tämä on. On ensimmäisii siementaimia tullu näistä ja oon antanu kukkaystäville.

Tähtikesäputki. Karvaset kovat siemenhuiskilot. Oon ottanu siemeniä talteen. Nämä on miusta erikoisen kauniit.

Mooseksenpalavapensas. Miulla on tämä punanen väriltään, miel tekköö valakostakin.

Sittempä sato lumen, sitä ol ainakin kakskymmentä senttii ja ol painavoo, märkee. Pakkasta ol parraimmillaan viimeviikolla -seihtemän astetta ja järvikin jo jiäty osittain. Rannassa ol melekein miehen kestävä jiä.


Ensimmäinen päivä marraskuuta.
Lumelle ol yönseutuun jiäny jälet, jänis ol hyppinä rantaan päin ja näätä tai minkki talloon päin. Nyt on ollu vilikasta luonnonelläinten näkemisen kanssa. Hirvet tulivat tielle meijän etteen, hyvin kerettiin jarruttoo, viikolla isän luota tullessa viis ukkomehtuu ol tiellä ja siinä olkii sompailemista jotta ohi piästiin, ja vielä kauriitakin on monesti nähty. Ei näin vilikasta oo vähälle aikoo ollu aiemmin.

Viime perjantaina. Rupes lauhtumaan ja rannassa ol kun seinään ois kahtonu, niin sankka sumu, ei nähny yhtään mittään järveltä.
Nyt on kaikki lumet sulaneet ja järvi auki, laiturkii on vejetty maihin. Ponttooni laitur on. Olli ja Pia olivat apuna.

Muanantaina otin viimeset kesäporkkanat pois. Tulivat aika paksuiks ja ol semmonen lajike jotta pittuutta ei mahottomasti kasvaneet. Maku on hyvin makkii.
Eivät tienny pakkasesta ja lumesta mittään! Persiljookin oon jokapäivä käyny vielä hakemassa.

Luumupuussa on vielä vihreet lehet ja alppikärhö 'Constance' yrittää nuppujaan auvasta. Ihmettelen kun ei lehetkään kylymäneet.

Sitten siihen kaikenlaisiin hommiin!
Villellä on suunnitelmia enskesälle ja rakentamista meinovaa sellaselle alalle mihin istutin yheksän vuotta sitten pieniä douglaskuusen taimia. Nyt niistä suurimmat on jo parmetrisii ja meille juohtu mieleen jotta ne jiävät siellä jalakoihin. Muanantaina mäntiin ja kaivettiin viis pienempee tainta ja tuotiin tänne mehtäpuutarhaan.
Ville aiko ottoo kanssa niitä kaivinkonneella ja siirtee muuvalle.


Yritettiin ottoo ison multapuakun kanssa ja istutettiin samantien. Laitettiin tukikeppi ja kasteltiin ja hyvvee multoo lisättiin kasvualustaan.


Paalimuovien pahvisesta pakkauksesta tehtiin taimitassut ja toivotaan jotta siirto onnistus!
Kaikenlaisii hommia aina etteen tulloo, eipähän käy aika pitkäks.

Orkideat mitkä olivat ulukona toin aikamyöhään sisälle ja muutamissa on nuppuja näkyvissä. Samoin Amaryllikset jotka istutin toissa viikolla puskoot nuppuja, pittää varmaan viiä viileempään, jos jouluks meinoon kukkia.

Veenuksenkenkä käy nyt kukkimaan ja tällä on tapana kasvoo ruukun reunan yli. Kukka ei kuole ennenkuin on uuven ruusukkeen tehny.

Ulukohommat on nyt miulla suurinpiirtein tehty. Pekka vielä ahkeroip mehtäpuutarhan raivauksessa.
 Marttojen merkeissä tien sankarivainajien haudoille pieniä havuseppeleitä, kynttilä tulloo keskelle jotka partiolaiset sytyttää sitten itsenäisyyspäivänä. 100vuotiaan Suomen kunniaksi!

Ollaan laitettu jo ulukovaloja muutamii ja lyhdyissä kynnttelijä poltellaan, illalla on niin tervankarvanen pimmii ulukona, tiälläpäin sanotaan!

Mukavoo syksyn jatkuu ja kiitos kun kävit!
24 kommenttia:

 1. Teillä oli jo ihan oikian talaven tuntua. Mullon porkkanat viälä maas. Oon niitä siältä syäny viälä melekee joka päivä. Toivottavasti kuusten siirto onnistuu. Sääli jos hyvin matkahan lähtenehet taimet tuhoutuus. Teillä on monellaasia elukoota. Meillä vaa lintuja näkyy. Ny oliski kivan lämpööset kelit laitella pihalle valoja. Ei tarttisi pakkaases kärvistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ol ja män, talavi meinoon! Paljon valosampoo ol kun lumet olivat muassa. Porkkanoilla ei vissiin oo mikkään kiire, jos on lunta, sietäävät pakkastakin. Kyllä meitä jännittää kevväällä miten on puihen kanssa käyny. Hirvien tulo tielle säikäyttää, kaks tul ja kolomas jäi ojanpenkalle vuottamaan. Tuo Venäjän lähheisyys tuop noita riistaelläimii runsaasti! Nyt on hyvä aika viritellä ulukovaloja.

   Poista
 2. Oi kun on mehukkaan näköiset porkkanat! Siellä on jo kovasti säät vaihdelleet, paljon lunta ja sitten taas syksyistä, nuo törröttäjät on nättejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanat on mehukkaita! Myö syyvvään paljon porkkanoo ja ylleensäkkin kasviksii. Ollaan kyllä kaikkiruokasii! Nyt on ollu oikukkaat siät ja lumentulo yllätti. Aurata pit tiet. Paremp ois kun tulis etes vähän routoo, kun rupivaa pysyvee talavii tekemään. Miustakin törröttäjät on mukavan näkösii.

   Poista
 3. ihania talvikuvia! voi, tuo venuksenkenkä on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talavikuvat onnistu! Tuo venuksenkenkä kuuluu Paphiopedilumin sukkuun ja on ollu miulla usseita vuosia, se on kukkinu muutaman kerran vuodessa ja kukka kestää jopa kaks kuukautta!

   Poista
 4. Hienoa, että ehdit kuvata talventörröttäjät ennen lunta. Märän tykkylumen jälkeen niissä ei taida paljon kuvattavaa olla. Tuo Virginiantädyke on upea tässäkin vaiheessa.
  Herkullisia porkkanoita. Niin kokonsa kuin varmaan makunsakin puolesta. Ensi kesänä pitääkin laittaa enemmän porkkanoita, kun onnistuivat niin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnisti tuossa kuvvoomisessa, jotta kerkisin. Märkä tykkylum on kaikista pahin. Tiälläkin nuoret koivut taipu lumenpainosta ja on muistissa mitä tuhoa on suanu aikaseks!
   Virginiantädyke on uppeimpia perennoja!
   Porkkanat on herkullisii ja eikös sitä lastenlaulussakin sanota jotta popsi popsi porkkanoo. Meillä on lähellä tässä erikoisviljelijä, jolta suap lantut, kualit, porkkanat, palsternakat ym. pitkin talavii suoraan varastosta. Kevättalavella käyvään ostamassa kun omat varastot on syöty.

   Poista
 5. Oho..onpas komian pulleita porkkanoita:) Kauniita talvikuvia♥ Täällä niin toivotaan että tulisi taas lunta, oli niin paljon kauniimpaa ja valoisampaa kun sitä oli maassa! Hieno tuo Venuksenkenkä! Mukavaa viikonjatkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miusta nuo porkkanat ol hauskan näkösii, ovat melekein yhtä paksuja kun pitkiä.
   Talavikuvat onnistu ja ol muutama aurinkoinen pakkaspäiväkin. Kyllä se valosuus on lumen paras puoli, ja kaikki on niin puhasta, ainakin tiällä muaseuvulla. Venuksenkenkä on yks kauniimpia orkideoja!
   Mukavoo viikonjatkuu sinnekkin.

   Poista
 6. Onpa hauskoja porkkanoita! Pullukoita. Siellä oli oikein reilusti lunta. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanat on hauskoja, lajike on kesäporkkana ja ollaan syöty koko syksy, kasvo hyvästi. Meillä ol reilusti lunta ja järvessä veinpinta on nousussa. Mukavoo loppuviikkuu!

   Poista
 7. Nyt on varmaan kuusille hyvä siirtovaihe, on kosteutta ja varjoa. Pääsevät hyvin alkuu keväällä. Minäkin jätin kuivia talventörröttäjiä, mutta märkä lumi hakkasi ne maahan, jotne pois ne oli siivottava nyt vesisateilla! Mukavaa isänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusetkin on varmaan jo leppoon vaipuneet ja toivottavasti kevväällä sitten uuteen kasvuun lähtööt. Ajateltiin suojata sitten kevätpuoleen, jotta eivät haihuta ihtiisä hengiltä! Miullakin ovat nuo talaventörröttäjät vähän kärsineet, Van olokaat, rumimmat kuajan pitkälleen ja kevväällä silippuun muahan. Mukavoo isänpäivee sinnekkin!

   Poista
 8. Hyvä kuvasarja vaihtelevasta säästä. Tämä vuosi on ollut erikoinen säävuosi. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouvot on nyt ollu koko vuonna siät, tuas on lunta luppailtu ja huonuu ajokellii. Ihmetellä pittää miten se nyt tuota matalapainetta vuan pyörittää! Mukava kun tykkeet noista siäkuvista. Hyvvee pyhänseutuu!

   Poista
 9. Minäkin aioin jättää pihalle muutamia talventörröttäjiä. No, luonto oli toista mieltä. Tykkylumi painoi kaikki varret maahan ja näky oli surkea. Poishan ne oli leikattava.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Ulla.

  VastaaPoista
 10. Suap nähä miten miun talaventörröttäjien käyp. Vielä ovat pystyssä ja ihan ok. Jos männööt pahaks, leikattavahan ne on pois!
  Mukavoo viikonjatkuu siullekkin, Kruunu Vuokko.

  VastaaPoista
 11. Olipa mukavaa murretta :) Täällä oli parhaimmillaan 12 astetta pakkasta. Tänään vähän lunta ja aurinko paistaa, mukavan näköistä :)

  VastaaPoista
 12. Mukava kun oot käyny lukemassa. Asun tiällä Pohjois-Karjalassa ja meillä viännetään tämmösellä murteella! Pahimpia sanoja vähän korjailen tuota kirjotus-asua.
  Meillekkin sato puhtaan valkosen lumen, kaunista on. Vielä sullaavat pois!

  VastaaPoista
 13. Kauniita talventörröttäjiä olet jättänyt! Makoisan näköisiä porkkanoita. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Tiiu! Ei painanu lum talaventörröttäjiä muatamyöten ainakaan vielä, suavat olla penkissä. Porkkanaraastetta tien melekein joka päivä, ja nytkin on porkkanasämpylä taikina nousemassa.
  Hyvvee viikon jatkuu sinnekkin!

  VastaaPoista
 15. Talventörröttäjät ovat ilo silmälle ja täytettä linnunvatsoille.

  VastaaPoista
 16. Niimpä ovat, ja oon lukenu jotta putkilokasvit paremmin säilyyvät talaven yl, kun ves ei piäse onttoon varteen. Taltintit käyvät täydennystä ruokavalioon noista hakemassa.

  VastaaPoista

Kaksi kaunista!

 Otsikko liittyy kahteen kasviin, nyt on osa I ja II sitten tulee tuonnempana. Pioni 'Kerttu' ja köynnösruusu 'Flammentanz' ...

Suosituimmat artikkelit