sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Sekalaista.

 Kovin on sateisia ilimoja ollu. Lunta ja räntee, vettäkin on suatu. Hanget kuitenkin ovat laskeneet ja ojiinkin vettä kertynyt.

Viimeviikon loppuna vanhempi poikamme oli perheineen käymässä ja järvellä ol lentokeli. Kenkien pohjassa oli Ollilla rauvat ja lapset potkurin kyyvissä. Kovasti lapset tykkäsivät vauhdin hurmasta. Muuten ol märkä keli ja kuravaatteet tarpeen. 

Eilen paistoin ruisleipee ja perunakakkaroita. Piirakanpaisto pääsiäiseks on sitten ens lauantaina.


Lasten kanssa silloin lokakuun lopulla istutettiin niitä krookuksen ja helmililjojen sipuleita. Kukkivat nyt, kun lapset olivat käymässä ja kannettiin ruukut kuistille. Tete narsissit laitettiin myös esille ja kuva vuan niistä muruista jäi ottamatta. Nuo krookukset ei noin hyvin kukkapenkissä millonkaan kuki, vai oisko tullu harvempaan istutettuu. Helmililjat lehtiiään vähän roikottaa, sinistä kukkoo siellä on avautumassa. Oisko vähän kylymästä kärsineet, yöllä on pakkaselle vetäny.

Tänäaaamuna vein tuonne tilalle maitolaiturille palmusunnuntain pajunoksat maitotonkkaan, niinkuin joka kevät oon laittanu. Värikkäistä matonkuteista rusetit laitan oksiin, maantiellä kulukijille on vähän väriä tiepuolessa. Navetan takana komeat surukuuset näkkyy ja nyt on paljon käpyjä niissä. 

Hauskat on edelleen pihassa olevat puut ja pensaat, mihin lehet jäi. Mielenkiintosta on nähä lähtöötkö pois, vai onko vanhat ja uuvet lehet yhtaikoo toukokuulla.

Hoya krohniana on ahkera kukkija sisällä. Nyt kolome kukintoo tekköö ja tuoksua riittää. Joulun jäläkeen on kukkinu monesti. On mukava pörröset pallerot nuo kukat, kuhan aukivaat. Tämä posliinkukka on nyt kolome vuotta vanha ja hyvin on kasvanu. Viimekeväänä pistokkaita erilaisista Hoya suvun kasveista hankin ja juurtumaan sain kaikki. Uutta kasvua ovat nyt tänä keväänä vasta kasvaneet Vierellä on pikkunen perhoskämmekkä. Kukan ostin Joensuussa käydessäni ja tuo kukka on kaunis, vaan suojaruukku miusta vielä söpömpi. Posliinikukkiakin on paljon erilaisii ja miulla isoposliinikukka on vanha ja siitä on pistokkaita lähteny monneen huusholliin.


Hento lila on tuon suojaruukun väri ja pieniä nystyröitä on pinnassa, ihastuin kerralla.

Tilasin Mustilan puutarhalta tammikuun alussa uusia daalian juurakoita. Viimeviikolla tulivat ja osa ol suuria juurakoita, mukana myös pieniäkin. Innostuin samalla tilaamaan, Aitoamaryllis 'Belladonna' ja Kellopuudaalian. Mitenkähän onnistuvat sitten kukkimaan. Kellariin juurakot tuonne tilalle vietiin, eivät vielä ollu heränneet ja hyviä juurakoita ovat. Amarylliksen istutin ruukkuun. Sisäkukka se on, voip pittee ulukonakin, ja se kuuluu eri sukuun kuin ritarinkannus.

Nyt on miulla kolome vähän ei niin tavallista amaryllistä. Kukassa on paraikoo Amaryllis 'Striped Garden'. Maatiaisamaryllis eli Pikkuritarinkukka tek uuven sipulin vanhan viereen ja nyt tuo Aitoamaryllis. 


Tämä 'Striped Garden' on jo jonkin aikoo kukkinu ja muistuttaa aikapaljon tuota Maatiaisamaryllistä kukaltaan. Pihalle vien tämän keväällä, kastelen ja lannotan ja sitten ens talavena istutan sen juurakon uuvestaan.

Siemeniäkin on kylyvetty ja koulittu. Tomatit kylyvin viikko sitten ja nyt ovat nousseet. Kuvassa on heiniä, ahkeraliisoo ja värinokkosta. Koulinu oon nyt nuo ja tulevalla viikolla tuonne mökkiin viiään. Pelakuista osa pannaan kammariin ja tuvan puolelle pöydille sitten taimet, vähän viileämpään, kasvivalon alle. Ahkeraliisasta varmaan kaikki siemenet itivät. 


Hirssii on kahta luatuu ja uturöllii, rubiiniheinee, hentohöyhenheinee. Huitukoita ovat nuo heinät koulii. Onneks ei yksitellen koulita.

Viimesen käsityökuvan nyt talavelta laitan. ensimmäinen kuva on ruokapöydältä. Sanoin Pekalle kun ruokoo laitoin, kata pöytä. Vähän aikoo kahto miun levityksii ja sysäs kaikki pöyvän piähän sanoen, mites tähän soppii. On kästyöt, kylyvö kirjanpito, puutarhalehet, kynttilät ja kukat tiellä. Melekein nauratti minnuu.


Tuo sininen kangas on paidan hiha ja merkkasin siihen nimilappuu tilkkupeittoon. Sininen Uni on työ nimeltään ja nyt on valamis. Asserille nimesin sen, jos se heidän värimaailmaansa soppii. Jos ei, niin tiällä meillä on sitten pojan sängyllä.


Peitto on miesten pidetyistä kauluspaidoista tehty. Kolomen er kokosii neliöitä ja ne on neljästä kolmiosta koottu neliöks. Sanon nyt, en tienny mihin ryhdyin. Haastetta ol, kun paidat on yleensä raidallisia ja yritin tuohon lapun keskiöön suaha neliön.


Joskus on aurinkokin pilikahtanu pilivien raosta. Harmaata on ollu yleensä!


 Kiitos kun kävit lukemassa.


13 kommenttia:

 1. Onpa komea kelkkakeli jäällä, varmasti lapset tykkäsivät ja vauhtia riitti! Näyttää liukkaalta totta tosiaan! Ihanat leivät leivoit, kauniisti nousivat! Meillä se nouseminen ja pitsimäinen pinta on sattuman kauppaa, joskus tulee nättejä, aina ei.
  Minäkin tilasin Mustilasta juurakoita ja aika hyvän kokoisia oli. Muutaman juurakon toin Tukholman messuilta. Upea amaryllis sinulla, Belladonnaa mullakin on joskus ollut.

  Samaan malliin meilläkin keittiön pöydällä on kaikenlaista ja siihen vielä isännän sudokut, ennen mahtui kuusi syömään ja nyt juuri kaksin mahdutaan...kaikkea tarpeellista!
  Hienon tilkkupeiton olet ommellut, siinä on puuhaa ja passaamista riittänyt!

  Mukavaa Pääsiäisen aikaa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ooli hyvä keli, luistimillakin ei ollu kun työnnellä. Muuta kertoo tänätalavena ei jäänkeli ollu tasanen. Konneita ei parane ajoo, kerroksittain on jäätyny. Kohvoo välissä. Leivänpaisto on vähän sattumankauppoo, miten onnistuu ulukomuoto. Mie laitan tuhkoo pohjalle, kun arinalla paistan. Pohjatiilien hiekat pittää uusii, pohjoo muuten mielellään polttaa. Ongelmia on siellä Hollannissa ollu syksyllä ja kaikkia tilattuja juurakoita eivät saanu. Miullakin muutama ol vaihtunu. Ihana kun piäsit sinne Tukholman messuille. Noppiisti tuo kukkiva amaryllis käy lehtiä kasvattammaan. Joulunjäläkeen vasta istutin uuteen alustaan ja kastelin. Toivotaan jotta suan Belladonnan kasvamaan.
   Jotenkin se on niin luontevoo kulettoo tuohon ruokapöyvälle kaikki tavaroo miullakin. Nyt on suurimmaks osaks raivattu.
   Kiitos. Tilikkupeiton ompelu ol haastava homma ja uusia suunnitelmia on jo tullu mieleeen.

   Hyvää Pääsiäistä teillekkin!

   Poista
 2. Pääsy potkukelkan kyytiin järvelle oli lapsille varmasti tosi kivaa.
  Tosi herkullisen näköisiä ruisleipiä ja kauniisti kukkivat sipulikukat. Tykkään myös tuon amarylliksen väristä.
  Aivan ihana tuo tekemäsi tilkkupeitto. Olet kyllä oikea monitaituri. ❤️
  Mukavaa pääsiäisen aikaa sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon olleen kovasti mieleen potkurikyyti lapsille, nauruu kuulu järveltä.
   Miulla on vanha tuo leivän juuri ja joka toinen viikko on meillä leivänpaisto. Onnistu nuo sipulikukat kukkimaan, just kun lapset olivat käymässä. Kaunis on tuo amaryllis.
   Kiitos! Koukuttaa tuokin tilkkuilu homma ja mie en kilisyttele sukkapuikkoja ussein!
   Mukavoo Pääsiäisenaikoo teillekkin!

   Poista
 3. Onpas ollut hyvät potkurikelit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta! Harvinaisen hyvä keli yhen päivän tänä talavena, sitten sato nuoskalumen ja epätasaseks män pinta!

   Poista
 4. Ihana oli myös katsella ja kuvitella potkuri kyytiä ja mitkä leivät vau
  Posliikukkia minullakin on muutamia kaksi kuoli mökin viileydessä kummallista kun toiset pärjää siellä ja toiset ei . Minullakin on tuo Belladonna jouluksi ostin vielä on hyvin pärjännyt ja kolmeen sipuliin on tehnyt nyt monta lehteä .Ihania sinulla myös nuo muut lajikkeet . Todella ison työn olet peitossa tehnyt arvostan .
  Hyvää pääsiäistä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Ol mukava kahtuu lasten riemuu, heille harvinaista herkkuu. Leipäpäivä on mukava päivä.
   Harmi nuo menetykset posliinikukissa. Niissäkin on kaikenlaisii nirppanokkia! Toivon siun Belladonnan kukat näyttävän. Olihan se homma tuossa peitossa. Välillä tuntu, jotta väsähän noita raitoja sompaillessa. Hyvä mieli tuli kun sain valamiiks.
   Hyvää Pääsiäistä sinnekkin!

   Poista
 5. Belladonnasta on kuvia joulun aikaan eteisessä .

  VastaaPoista
 6. Siinä on ollut lapsilla lystiä viilettää pitkin jäätä. Hyvän näköisiä ruisleipiä ja kauniit sipulikukkaistutukset. Amarylliskin on kaunis. Minun pitää vielä harjoitella, että saan omani edes kasvamaan lepokauden jälkeen. Välillä tuntuu, että on ihan henkimaailman hommia saada amaryllikset menestymään.
  Upea tilkkupeitto. Se on ollut ihan varmasti työläs tehdä ja sovittaa raidat yksiin. Olet kyllä melkoinen käsityöihme.
  Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä oli mukavoo tenavista, ja hiki tul potkuttelijallekkin. Ruisleipä on meillä meneväistä. Joka toinen viikko paistetaan. Nuo amaryllikset on välillä hankalii. Oisko pienikukkaset vähän helepompii.
   Talavi aikaan tien käsitöitä, neulominen ei oo miun juttu. Ompelukone surisoo. Peitto ol haastava, jotakuinkin onnistu niinkuin ajattelin.
   Hyvää pääsiäistä teillekkin!

   Poista
 7. Mukava lukea sieltä kulumisia. Lapsuuteni asuin rannalla, niin joskus oli tuollaisia kelejä, jolloin sai luistella tai potkuroida kirkkaalla jäällä. Joskus näkyi kalatkin jään läpi :)
  Kauniita kukkia, hienoja taimia ja käsitöitä. Ihan tutusti naurattaa tuo ruokapöydän tilanne, samoin se oli joskus itelläkin. Nyt on myös, mutta yksin mahtuu pieneenkin tilaan syömään :)
  Hyvää Pääsiäistä ja kevään jatkoa!

  VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit