maanantai 19. helmikuuta 2024

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ol tammikuulla ja vielä tälläkin kuulla useasti. Viikonlopun lumimyräkkä sai tuon järvenjään näyttäämään ihan kuin dyynejä siinä ois, outo. Koko talaveen ei kunnon jäänkeliä oo ollu, eikä moottorikelekkailijoita ja pilikkijiä oo näkyny. Kaks kotkoo laskeutu tuohon jäälle ja pitkään seurasin niitä, oisko riijauspuuhat ollu mielessä!

Lokakuun lopulla vanhemman poikamme lasten kanssa istutettiin krookuksia ja helmililjoja ruukkuun. En kastellu multoo ja pihalla ruukut olivat pakkasiin asti. Nostin ne sitten tuonne mökkiin kylymään kammariin, peittelin ne valolta ja joulusta piästyy, kun päivä vähän jatku, rupesivat piippoja työntämään mullanpinnalle. Vielä ovat kylymässä, kerran vähän kastelin ja annan olla maaliskuulle siellä viileessä ja jos sitten pääsiäiseks kukkisivat. Kasteltavaks tuohon pöyvälle toin. Taustalla vanhoja amarylliksen mukuloita ruukuissa, lehtiä työntää. Kukkivatkohan, suap nähä. 

Ensimmäiset kylyvöt on tehty ja jo itäneetkin. Paprikat laitoin itämään ja pitemmän kasvatusajan vuativia kukkia ajattelin nyt kylyvee.


Tuosta syötävästä suippopaprikasta otin siemeniä, kauniin värinsä takkii tilasin 'Chocobell' paprikan siemeniä, herkulliseks on tätä lajiketta kehuttu. Punaruskea on väriltään kuhan kypsyy. 'Luteus' F1 keltanen paprika ei itäny, vaikka pussista otin siemenet. Liekkö tuo F1 siihen itämiseen vaikuttanu, 'Yellow California Wander' siemeniä nyt ostin ja kokeillaan niitä. Chiliäkin laitoin, paholaisen hilloa syksyllä aina tien ja se on pizza kastikkeeks hyvä, melekein marmelaadia on purkissa ja sopivan tulisuuden antaa siihen chili. 

Kukansiemeniäkin tilasin ja muutaman laitoin kuvaan, joita lajikkeita miulla ei ennen ookkaan ollu kasvamassa. Innolla vuotan kukkiviksi sitten. Leijonankita F1 'Madame Butterfly Bronze' ja F1 'DoubleShot Appleblossom' ol nyt leijonankidoissa. Samoin uusintayritys kesäpäivänhattu 'Cherokee Sunset', keveemmällä laitan kasvamaan ja tuo Cherokee sopis miun preeriapenkkiin oikein hyvästi. 

Kellarissa on käyty kahtomassa daalian juurakoita ja talavetettavia kasteltu, hyvin näyttäävät siellä pärjeevän. Daalian juurakoita tilasin uusia, ne saapuvat sitten myöhemmin keväällä. 

Kuvan laitoin tuosta ritarinkannuksesta. Joulunseutuun tarkotin kukkivaks! Marraskuun alussa istutin ja ei mittään elonmerkkii näyttäny, ennenkuin tammikuun alussa työnti tuon sivusipulin lehen. Sitten kasvatti yhen kukkavanan, tuommosen tosi lyhyen (reilun 20cm), ja neljä kerrottua kelloa aukas, pitkästä varresta ei mittään hyötyy kyllä ookkaan. Tuo krysantteemi on oikein keväisen värinen tuossa rinnalla. Ihan marketin kukka on se.

Pelakuut vanhassa mökissä ovat hyvin selevinneet niukalla kastelulla, viileässä ja kasvivalojen alla hyvin. Ruppiin nyt loppukuusta niitä leikkoomaan. Ylimääräsille pistokkaille on ottajia. Sain tuon Suuren pelargoniakirjan antikvariaatista tilattuu jo aikoja sitten ja kirja on kuin uusi. Saman kirjailijan, Ihanat pelargonit kirjan sain joululahjaksi. Australian villipelargonian otin ja istutin uuvestaan. Revin siitä pääjuuresta joka ol ihan kanto! osia erilleen ja istutin ne samaan ruukkuun pääjuuren kanssa. Suapi nähä miten käyp. Se kun risuuntuu vanhemmiten.

Alakuvuos onkin männy käsitöiden parissa. Ompelukone ja saumur on surissu. Lapsukaisille ompelin trikoosta pojalle collegesta paidan ja housut, tytölle mekon ja leggingssit. Norppa aihe on tuossa golits puserossa. Hyvin sopii aihe tänne, norppia uiskentelloo tässäkin järvessä, kuuluuhan tämä Saimaaseen ja norpan tiietään pesivän tässäkin järvessä. Etulahe on housuissa kolomesta kappaleesta. Iloinen siili on kankaan nimi mekossa. Kuoseja kankaissa on nykysin mukavasti tarjolla. 

Kässäpiirissä ja kotona oon pussukoita ja Aarni laukun mitoilla tehtyjä laukkuja tehny joululahjoiksi ja muuten vuan annettaviks. Kun oon kysyny, oisko pussukalle käyttöä, mielellään ovat ottaneet. Tuolla Kiteellä vielä on Marimekon myymälä ja siellä myyvään markiisi paloja, kuoseja on erilaisia. Niitä oon jemmannu tarpeeseen. Vuorit on puuvillakankaista, sais olla semmosta vähän pinnotettua tuo vuorikangas, niitä ei vuan taho löytee. Vetoketjutaskut on sisällä ja laukussa ulukopuolellakin.    


Ajatukset kevääseen ja kesään, alakaa suuntautuu, jänikset ei oo tuhojaan piässy tekemään, kiitos ahkeriin mehtämiehiin jotka kannan pittää kurissa ja suojaverkkojen. Kyllä nyt öisin jäläkiä ilimestyy puutarhaan ja ristiin rastiin kuleksiit.

Muutama talvinen kuva lopuks. Paljon on satanu ja lauantain myräkkä kerralla toi 20cm. lissee lunta. Surkeelta näytti ampumahiihtokilipailuissa luonto, kun ei sinne oo lunta riittäny.
Kiitos kun kävit lukemassa!14 kommenttia:

 1. Ihanat nuo järvikuvat, se on aina niin kaunis! Joka aikaan vuodesta.
  Teillä onkin todella paksut hanget. Olisi kyllä mukavaa, että ei enää pakkanen kiristyisi eikä luntakaan tosiaan enää kaivata.
  Olet taitava käsityöihminen, sinulta luonnistuu kaikki! Lasten vaatteissa on suloiset kuosit ja pussukat ovat niin hienot, että vaikea kuvitella jonkun osaavan tuollaisia tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Järvi on kaunis joka aikaan. Sillä ei oo istutuksia siihen eteen laitettu, se on meijän paras taulu. Kun ikkunasta järvelle kahtoo.
   Lunta on, sulamista riittää. Kattoloilta ovat lumia puottaneet ussiimmalla viikolla. Kovia pakkasia ei toivota. Ei miullakaan kaikki käsityöt suju, neulominen on miun kompastuskivi! Sukat suan jotensakkin onnistummaan ja siihen se jiäpkin. Lapset on vielä niin pieniä, jotta mummon tekemät käyp. Äitinsäkkin ompeloo, vaan työssäkäyvänä aika on rajallinen.

   Poista
 2. Tammikuussa meteorologi sanoi tv:ssä, että näin kovia talvia on kerran 10 vuodessa. Se tarkoitti kaiketi keskimääräistä. Alueellisia eroja on varmasti enemmän. Täällä etelärannikolla on jo vuosia totuttu lauhoihin ja lyhyisiin talviin. Tällainen kuukausitolkulla jatkuva luminen ja kylmä talvi tuntuu varsin oudolta. Nyt sentään kevään merkkejä on jo vahvasti ilmassa.
  Suuri vesialue on hieno talvisinkin. Omanlaisensa Sahara lumimyräkän jäljiltä. Olisi kyllä aika hienoa nähdä joskus Saimaannorppa luonnollisessa ympäristössään.
  Mitähän sinä et osaa? Viherpeukalo sinulla on, tai oikeastaan kaksi kunnon viherkämmentä. Ja niiden lisäksi olet taitava käsityöihminen. Nykyisin lasten kankaissa ja vaatteissa on kivoja kuoseja. Lähipiirissä ei ole nyt yhtään pikkulasta. Marketissa saatan silti katsella nättejä pikkulasten vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kovalta tää talavi tuntuu pakkasineen ja lumineen. Pakkaset vielä on niin pitkäaikasia olleet. Päivän pari ne mänis. Kyllä siellä etelässä on ollu myös harvinainen talvi. Lumien kanssa ootta ihmeissään. Kyllä kevään merkkejä aina pilikahtaa tiälläkin! Norppa käyp muikkuverkoista napsimassa kaloja kalastajilta ja jotkut aina kertovat nähneensäkkin Norpan.
   En mie kaikkii ossoo, perus sukka jotenkin onnistuu. Erilaisilla varsilla ja pitsisenä en untakaan niä. Siulla nekin onnistuu! Valikoima on hyvä kankaissa nykysin ja lasten vaatteita kotimaassakin onneks ommellaan. Marketeissakin on kivoja lasten vaatteita.

   Poista
 3. Jopa sinne onkin lunta tullut ja niin upeat maisemat, toivottavasti ei pakkasia tulisi enää niin mahdottomasti kuin oli. Ihania käsitöitä olet tehnyt - varmasti on saajat iloisia! Sinulla on hyvällä mallilla sipulikukatkin jo, pelakuiden leikkausta olen myös suunnitellut.

  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Lunta on ja ei kovia pakkasia toivota! Mukava tehä käyttöompeluksia. Onneks ottajia löytyy niille. Nuo sipulikukat ihan väkisin kasvaa. Kasvihuoneeseen ruukkuja myös laitoin ja ne on umpijäässä, pitäs ruveta kaivelemaan ne sulamaan jos sitten maaliskuun lopulla pääsiäisenä vaikka onnistus kukkimaan. Näihin aikoihinhan ne pelakuut leikataan.
   Mukavoo viikon jatkoa siullekkin!

   Poista
 4. Kevättä siellä jo kovasti ruukuissa. Ihanaa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Pirjo! Kevättä kohti!

  VastaaPoista
 6. Minä olin jo mukamas kommenttia jo laittanut .
  No uusi yritys .
  Pelakuut on minulla kellarissa ja kävin katsomassa niin hyvin on pärjänneet . Samoin Hakuropaju ja sinisarja ,verenpisarat ja muut . Kohta niitä pitäisi alkaa roudaamaan sisälle niin mihin sitten itse mahdut? 😀 . Ihania ompeluksia olet tehnyt lapsille...minä olen vain ostanut . En ole vuosiin ommellut mitään muutakin verhoja ja vastaavia .
  Hyvin siellä ruukuissa jo piipot nousee minulla taitaa muuten olla kellarissa jotain myöskin kun nyt muistelen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Hyvä kun kasvisi ovat talvetuksessa pärjänneet. Tiukkoohan se keväällä tekköö, kun on talavetettaville ja kasvatuksille tilaa suatava. Ompelutyöt on mukavia tehä, vaihteluu muille hommille. Ompelen aina itsellenikin.
   Hyvin nyt piipottelloo, toivottavasti kukatkin nähhään!

   Poista
 7. Talvi onkin nyt ollut luminen ja pakkanen on osassa maata ollut kova kuten siellä teilläkin.
  Hienoja ompeluksia ja hyvin kasvuun lähteneitä kylvöjä.
  Mukavaa sunnuntaita. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Lumenpuutetta ei taija olla missäänpäin maatamme, ja pakkasia on piisannu, niinkuin ennenmuinoin.
   On tullu noita trikoita ostettuu ja vähän vajuvat varastot.
   Mukavoo viimestä helmikuun viikkoa!

   Poista
 8. Kova talvi on ollut teilläkin ja runsaasti lunta. Nyt ehkä aletaan päästä jo voiton puolelle, ainakin toivottavasti. Kummasti ne kellarissa talvehtivat kasvit osaavat aina lähteä versomaan kun kevät lähestyy. Joku sisäinen kello niillä täytyy olla. En ole itse käynyt pitkään aikaan kellarissa tarkistamassa kasvien vointia, mutta jo edellisellä kerralla sipulikukkaruukuissa oli jo piippoja näkyvissä.
  Edellisvuotisten amaryllisten kanssa en onnistunut noin hyvin kuin sinä. Se, jonka kanssa eniten odotin onnistuvani, on puskenut sipulin alta pieniä sivusipulin versoja vaikka miten monta mutta itse emosipuli on edelleen lepotilassa. Jostain syystä en onnistu noiden kanssa.
  Kauniit käsityöt. Tuollaisille laukuille on aina tarvetta ja ovat tyylikkäitä vähän parempaankin käyttöön.
  Mukavaa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kova talavi on säitten puolesta ollu. Toivottavasti ei ennee kovasti lunta sada ja pientä pakkasta ois. Kumma se on miten nuo kasvit herevää kevääseen. Miekin oon tuota sisäistä kelloa ajatellu! Toivottavasti kellarissa kasvisi voivat hyvin ja sipuliruukut kauniilla kukinnalla ilauttaa.
   Kyllä nää kasvit aina yllättää! Miultakin jo toivo män tuon mukulan suhteen. Onneks se siitä ponnisti vielä kukatkin. Miulla on vähän epäilys, jotta jos useita sivusipuleita rupivaa kasvattamaan, suattaa kukinta epäonnistuu. Joskus suattaa vanha mukula kukkii miullakin, useammin ei. Yhen kerran kokeilen ja komposti on seuraava osote kukkimattomalle.
   Mie en oo neuloja immeinen, vaan ompelukone ja kangaspuut on miun juttu. Laukku on sopivan kokonen, puhelin, lompakko, avaimet ja aurinkolasit hyvin soppii laukkuun. Ihelleni meinasin värikkäästä huonekalukankaasta laukun tehä.
   Mukavoo helemikuun loppuu sinnekkin!

   Poista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit