perjantai 6. lokakuuta 2023

Daalian kerääjä kävi!



 Eilinen ilta enteil kylymee yötä. Puolikas kuu kumotti itätaivaalla ja järvi oli ihan tyyni. Pakastu jo iltayöstä.Viiden aikaan nousin ylös ja kävin pihalla, nurmikko kahis jalakojen alla ja totesin pakkasta olleen -2 astetta kylymimmillään. Onneks kaikki suojaan laitettavat on nyt korjattu vanhaanmökkiin ja mitä vielä ruukkuja jätin pihalle, suojattiin pakkaspeitteillä.



Oikeestaan parhaiten villiviini on nyt ruskavärejä ottanu autotallin päässä. Toinen voimakkaasti värittyny on syyshortenssia 'Sundae Fraise' joka on ihan tumman viinipunaiseks muuttunu.


Taustalla Mongolianvaahtera muutaman ylälehen on värjänny punaiseks. Tuurenpihlajakin aloitteloo vasta oranssia muutosta. Mehtäalalla rungollinen syyshortenssia 'Limelight' on nyt pahaillaan kukassa ja vasemmassa reunassa violetti köynnösukonhattu.


Rantapenkistä kuvan otin eilen, syyskimikki 'Brunette' muutettiin keväällä tuolta mehtäalalta tähän pihapiiriin, vähän aurinkoisempaan paikkaan ja samaan kuvaan sain sen kukkavarret, vanhan violetin jöriinin ja kukintoonsa lopettelevan purppurapunalatvan kanssa


Onhan tuossa näköjään Kiinanjaloangeron 'Superba' kuivuneita kukintojakin ja nauhuksen lehtiä. 

Mehtäalalla hauskan kuvan sain ukonsienestä ja rotkolemmikistä. Ukonsienet tykkevää kantopenkissä asustella ja lakki on usein kolomekymmensenttinen ja koko sieni puolmetrinen. Syötäviä sieniä suatiin säilöön hyvin ja kanttarellejä ja suppilovahveroita oon kuivannu ja pakasteeseen laittanu. Tatti ei meijän kyökissä ruuaks valamistu. Niitäkin kasvo paljon. Rouskuja suolattiin ja karvarousku on suolasienten aatelia.




Pallaksenpioni samasessa penkissä siemeniä on kypsytelly, muutama kukkaystävä on niitä ottanut kasvatukseen ja alakuvan suttuinen kuva nuokkukolmilehen siemenkodista on kanssa samasta penkistä.


Nuo punaiset siemenkodat on kuin jalokivet loistamassa, vaikka alareunan kääpiökuunliljan ja liuskapalmulehen lehtiin on linssi tarkentunu, näitä siemenkotia kuvatessa toisella kädellä kiänsin koko kasvii ja yhellä käillä kuvaaminen ei nyt onnistunu. Laitoimpahan vuan näkösälle miten kaunis väri noihin kehkeytyi. Nämä siemenkuvat on muutaman viikon takasia.

Vanhaan mökkiin siirrettiin pelakuut ja on niitä kerääntynytkin. Kasvivalot on siellä ja nettikaupasta ostin uuden, ledi kasvivalon. Valaisoo jopa neljä neliötä ja on sinisen, punaisen ja ussiimman sävyn valakosen värinen valo. Sekin on tuossa lampussa plussoo, siinä on ajastin itsessään, muissa on erilliset ajastimet. Pelakuut on valojen alla kaikki tuvassa ja yhessä kammarissa. Viitisenkymmentä talavetettavoo on näitä ja keräilen vanhoja lajikkeita etenkin niitä minkä nimi viittovaa tuonne vallatulle alueelle ja evakoiden mukana on tullu sitten tänne. Huomasin 'Kiteeläinen' pelakuunkin olevan ja se on hankittava ens keväänä. Ahastahan tuolla mökissä on, kun mielessä on piettävä keväkasvatuksetkin ja niitten sopiminen.


'Evakko' pelakuu


'Tuulensuu' lapussa lukee, vaan ei tämä se oo. Liilaan päin väri on Tuulensuussa ja tämä on ruusunpunainen.  

Kuhan enimmät kukat ovat kukkineet, poistan kaikki kukat ja nuput. En leikkoo syksyllä, sidon tukikeppiin suppeammaks, kovasti rehentelevät ja sitten helmi /maaliskuulla leikkoon. Riipuvat vähän leikkelen, ryhöttäät muuten koko ikkunan täyveltä.

Muutaman kuvan laitan myös eiliseltä päivältä, kun sain noita daalioita vielä kuvattuu ja kimppuja tehtyy. Viimeyönä kaikki kylymivät.





Syksykimppuihin oon keränny daalian kukkia ja nyt kun kylymivät, nostetaan juurakot kuivamaan ja sitten kellariin tuonne maatilalle viiään säilytykseen. Näitäkin on vaan 'Cafe au lait' kiertää minnuu. Ostin keväällä kaks juurakkoa ja kumpanenkin kukki eri värisenä kuin minä ostin. Kookkaiks kasvoivat ja toinen ol oranssinkirjava isokukkanen, toinen vaalea liila. Muutamana keväänä aiemminkin oon ostanu ja en omassa pihassa kukkivana oo nähny.

Vielä pakkasen jäläkeenkin on kukkivia. Syysasterit 'Patricia Ballart' ja vanhakantainen violetti kukkivat, samoin komeamaksaruohot ym. Kärhöjäkin vielä sinnittellöö.


Siemeniä oon ahkerasti keränny kuivumaan, hämähäkkikukasta en aiemmin omilla siemenillä oo kylyvöksiä tehny. Nyt sain paljon siemeniä, samoin enskevään tuoksuhernettä suan kylyvee omista siemenistä.

Syyskuulla ahkeroitiin kolomena päivänä pikkutalvion kimpussa ja hävitettiin kasvustot. Neljä jätesäkillistä happanemaan vietiin tuonne kuusikon reunaan ja vielä säkit peiteltiin ressulla, jotta ei piäse karkoomaan. Mahoton kasvi on. Pekka hangolla käänti maata ja mie polovillani keräsin juuret pois. Vielä keväällä suattaa jokunen juurenpala löytyy, vaan heleppo on ne sitten ottoo pois. Mahoton on leviämään, enkä halluu tältä tontilta mittään karkuun piäsevän. Tuonne rantaan mehän puolelle on muurahaiset kuletellu sini- ja valakovuokon siemeniä ja ne suapi siellä levitä. Kauniit ovat keväällä. Samoin löysin jouluruusun, se ol useamman lehen jo tehny ja sen otin ja sisareni kukkapenkkiin vein viimeviikolla. Mehtäalalla yks jouluruusu on nuppuja tehny, väriä siitä jo erottaa. En usko sen kukkivan, miten sitten keväällä käyp. 

Lintujen muuttoa on seurattu, valakoposkihanhet on sankoin joukoin tiällä kaakatelleet, samoin meijän laiturilla on nähty noin kolomenkymmenen tukkakoskelon lepäävän aamulla seihtemän jäläkeen. Laitur on aika täys ja hyppeemällä ne siihen nousevat. Eilenillalla näin kauppareissulla ensimäisen kerran Hillerin luonnossa. Tiellä ol syömässä saalistaan.

Illansuussa muutaman kuvan otin rannalla auringonlaskun aikaan!





Kultaiset koivunlehet, yksinäinen sorsalintu pisteenä, lentoon lähössä ja aurinko vaipumassa mailleen.

Kiitos kun kävit lukemassa !




14 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia! Kyllä alkaa jo pakkanen puraista kasveja. Terv Emilie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! Nyt on ollu muutama miinukselle mänevä yö. Loppuviikosta näyttäs yötkin lämpenevän.

      Poista
  2. Pakkanen kävi täälläkin toissayönä ja monta kasvia ruskettui. Harvinaisen pitkäänhän tässä saatiinkin nauttia lämmöstä ja runsaasta kukinnasta. Onneksi moni kasvi kestää hyvin kylmääkin.
    On sinulla pelakuita talvetuksessa! Hyvät tilatkin taitaa olla, niin mikäpäs siinä niitä hoivaillessa talven yli. Kasvivaloista on kummasti apua. Omat pelakuuni saavat pärjäillä kellarissa pimeässä ja eteisessä vähässä valossa. Ehkä jos olisi jotain harvinaisempia lajikkeita, niin laittaisin niille valot.
    Kauniit kuvat sait napattua järveltä. Erityisesti tuo viimeinen on lumoava. Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Hyvä kun on kylymän kestäviäkin lajeja puutarhassa.
      Pikkuhiljoo on noita pelakuita kerääntyny ja iliman tuota talavetuspaikkoo ei ois varmaan tätä vertoo tullu hankittuu. Kyllä oon huomannu kasvivaloista apua olevan.
      On sateitten välissä ollu kauniita päiviäkin ja iltoja. Joku aika sitten revontuletkin leiskuivat pohjoisen taivaalla. Mukavoo lokakuun jatkoa!

      Poista
  3. Meilläki pakkaaspoika viaraali ja daaliat vei. Mulla non viälä maas, pötiis olevat nostin terassin katon alle kuivamahan. Hianosti punertunu hortessa ja mikä pelargooniviirakko. Mulla ne saa talavehtia vintis, kamarin klasilla, iliman valoja. Ihanat rantamaisemat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Sielläpäin on ollu miusta kylymempee, etenkin öisin. Nyt on daalioitten nosto miulla meneillään. Tuo hortenssia ihan outo on tuossa värissään, ja pelakuut kastelin varovasti viikonloppuna. Nyt suavat ussiimman viikon tuas olla kastelematta. Vielä ei oo lämmitetty tuota mökkii, lämpeneveehän on nyt luvassa. Kyllä rantamaisema on kaunis, mihin vuodenaikaan tahansa.

      Poista
  4. Satumaisen kaunis rantamaisema!
    Onpa upean voimakkaan värinen hortensia ja kauniita värejä muutenkin.
    Hieno tuo kokoelmasi vanhoja pelakuita, arvokas ja tunteita nostattava.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Saila! Rantamaisema on kaunis ja usein rannassa käyn.
    Voimakkaasti värittyi tuo hortenssia, en muista aiemmin tuon värinen olleen. Syksyllä on monia kauniita värejä nähtävissä.
    Pelakuut on sydäntä lähellä, ja vanhojen lajikkeiden keräily kiinnostaa!

    VastaaPoista
  6. Onpa sinulla hurja ja kunnioitettava määrä talvetettavia pelakuita.
    Täälläkin oli pakkanen vieraillut poissa ollessamme ja kaikki daaliat olivat paleltuneet.
    Todella upeita ja kauniita rantakuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! On noita pelakuita ja tuo vanhamökki on ihan aarre. Varaava takka ja kammarin uuni on mahollistanu sen käytön näitten pelakuitten taalavettamiseen. 10 asteen huitteilla pietään lämpö, varuilta on sähköpatterit säädetty 8 asteeseen. Kovimmilla pakkasilla ne on apuna.
      Daaliat on niin vesipitosia, jotta ekat pakkaset ne mukaansa ottavat, onneks ei ollu kovin aikasin halloja.
      Tuo järvi on meijän paras taulu ja usein tulloo käytyy siitä kuvia ottamassa.

      Poista
  7. Kaikkea kaunista siellä, ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  8. Daalioita minulla ei ole yhtään vaikka kellari onkin missä voisin talvettaa mutta pelargoniat talvehtivat suurinosa siellä . Sinulla on niitäkin hieno kokoelma .
    Järvimaisema on todella kuin muuttuva taulu kaunista teillä on siellä .

    VastaaPoista
  9. Kiitos Nila! Daaliat on hyvä lisä, syksyllä kukkiviin. Pelakuita oon keräilly ja hyvin talavehtivat tuolla mökissä.
    Järvimaisema on kaunis ja alati muuttuva. Nyt jo jääti kertaalleen järven, vaan viikonlopun tullet ja lämmin ilima sulatti kannen. Rannoissa on riite vielä ja varmaan nyt tuas jiätyy.

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit