perjantai 1. syyskuuta 2023

Elokuun kuvia.

 Ensimmäinen pistokkaasta kasvattamani kärhö 'Pilkukas' on kukassa. Nuppuja on paljon aukeamatta vielä ja on vähän kaksjakoset ajatukset tästä kukkijasta. Kuvassa ei tarkkaan näy, mutta kukan terälehissä on pieniä vaaleampia pilikkuja. Terälehet on kauttaaltaan pilkullisia.

Korkeutta tällä on nyt pari metrii ja kukkia on enemmän auki nyt, kuin kuvassa.  Etempee kun kahtoo, pilikut sulautuu muuhun väritykseen. Iloinen oon kun sain kukkimaan.

Tähän on istutettu muutkin pistokkaista kasvattamani kärhöt, muissa en vielä nuppuja oo havainnu. Hyvin ovat kasvaneet kuitenkin.

Samaan penkkiin istutin myös kanadalaiset ruusuni 'Morden Centennia' ja 'Lambent Closse' ja ranskanruusu Merveillen. 


'Lambent Closse'

Reunaan tilasin Hongiston Taimiston uusista jalosteista Ryhmäruusu 'Unelma' Ruusun jalostus on aloitettu kanadalaisesta Frontenac- lajikkeesta joka risteytettiin ensimmäisessä vaiheessa Morden Fireglow ruusun kanssa. Monen risteytyksen lopputulos on 'Unelma' ja 'Anelma'. Tavoitteena härmän kestävät ja terveet lajikkeet.


'Unelma' on nyt lähteny hyvin kasvuun ja kukkinu on heinäkuun lopulta lähtien. Uudet kasvustot on nyt kasvanu n.60 senttisiks. Suapi nähä miten talavehtii ja jos on kestävä meijän korkeuvella, hankin Anelmankin. Joku mato on nakerrellu lehen reunoja, kotiloita meillä ei oo

Lisukkeeks istutin kärhöpenkkiin jöriinejä, gladioluksia, tähtikesäputkii, asteria, kosmoskukkia ym. Ei käyny mielessäkään, jotta ne kasvoo huilottaa korkiiks ja nuoret ruusuni jiävät jalakoihin. Tulevaks kesäks on kasvit suunniteltava paremmin.


Tuolla asterien ja daalian välissä on tuo ylemmän ruusukuvan ruusu.

Kärhöissä  Tarhaviinikärhö 'Krakowiak' kapsahti luumupuuhun kukkimaan, edelleen on kukkia täynnä , Taustalla Tarhakellokärhö 'Rooguchi' on jo lopettanut kukinnan. Etualalla keväällä ostettu tarhakellokärhö 'Aljonushka' Vanha isokukkainen vaaleanpunainen jöriini kasvaa tässä penkissä ja aukoo nyt ensimäisiä kukkiaan. Vasemmassa reunassa näkkyy lehtiä ja tumma koristedaalia 'Arabian Night' on tuossa ihan vasemmassa reunassa. Nyt on daalia heimon kasvit jotenkin myöhässä, esikasvatin ja kuivana aikana kasteltiin, en tiiä mikä niihen kasvuu hijasti. Tukemistöitä on pitäny tehä tänävuonna kasveille.


Loistokärhö 'Jackmanii', myöhään noussu tarhalyhtykärhö 'Princess Kate', tarhaviinikärhö 'Purple Flowers' myös kukkivat.


'Jackmanii' kukkii keskiosistaan eniten, latvuksissa ei montookaan kukkoo oo ja kuva on keskeltä, vierestä loistokärhö 'Blue Angel' ei nyt tänä kesänä noussu, toivotaan ens kesänä kukkivan.


'Princess Kate', pelekäsin jo hävinneen, mutta sieltä vuan nous, ei samalla lailla kuki, kuin viimekesänä. Kukkii kuitenkin. Nuo kukat on loppujenlopuks aika isoja. Tukikin ois korkiimpi paikallaan. Tämä on pionipenkissä ja Loistokärhö 'Multi Blue' asustaa samassa penkissä. Se kerkis jo lopettamann kukintansa.

 
'Purple Flowers' kukkii tuolla mehtäalalla, valakonen Loistokärhö 'Destiny' ja Ville de Lyon eivät oo näyttäytyneet tänä kesänä. Toivottavasti vielä nähhään.

Liljat kukivat elokuulla hyvin. Huumavasti tuoksuivat puuliljat, koko pihapiiri tuoksui hienolle.


Puulilja 'Pretty Woman' on ylivoimaisesti tuoksuvin. Kukat on oikiisti puhtaan valakoset ja taustalla Virginiantädyke on kova kimalais mangneetti. Nämä on rantapenkissä ja muut korkiit perennat on lapinnauhus ja purppurapunalatva, joka nyt on kukassa. 


Ruusulilja 'Natalia' ja Ranskantulikukka. Ranskantulikukkoo haaveilin pitkään ja lopulla siemenistä kasvatin tätä. Ihana on kyllä, ukontulikukkoo tul jostakin tänne silloin eka vuosina ja sitä hävitetään pois, kun  huomataan ruusukkeita.Näistäpä on nimet hakusessa ja elokuulla kukki ja kukkii muitakin liljoja. Nämä nyt kuvissa. Tuo alempi on orientaal liljoja, mikä lie tuo ylempi. Siitäkin kovasti tykkeen ja se kasvaa tuolla mehtäalalla.


Tuolla mehtäalalla preeriapenkissä kukkivat nyt mm. kesäpäivänhatut, Tämä hehkuu ihan auringonpaisteessa. Talavehtivat myös useammat taimet. Siellä on nyt mesibaari auki, paljon liihottelee perhosia siinä ja muitakin pörriäisiä ahkerasti. Siementen keruuta pittää nyt ruveta poutasina päivinä tekemään. Pöyvällä maljakossa olevista koristeporkkanoista on siemeniä liinalle tippunu ja ne on tuollakin preeriapenkissä jo varmaan valameita kerättäväksi. 
Kruunuvuokon ohjeilla kasvatin samettikukkia ja ne onnistui erinomaisesti. Niistäkin suan siemeniä.
Istutin niitä tuohon risuveneeseen ja ihaillu oon kauniita syksysiä värejä niissä. Toiseen päähän uutta lajiketta istutin ja se ei mäne jatkoo, hyvin on hömeröitä väreiltään.


Hortenssiat on nyt upeassa kukassa. Jatkuvat sateet suuria kukkia painaa maata kohti, onneks on poutasempiakin jaksoja välissä ja vähän kukinnot kuivahtaa.


Rungollinen syyshortenssia 'Limelight' aloittaa mehtäalalla kukkimista. Kilpiangervon kukintoo, Lehtoängelmee ja Japaninjaloangervo 'Montgomery' tuossa etualalla. Taustalla vähän puutarha kompostii pilikottaa.

Viimeseks kuvaks laitan ihanan, jo talavetuksessa hävinneeks luulemani, koristedaalia 'Creme De Cassis'. Nyt on miun huolella nimikoitava jo kukassa ollessa nämä, niin keväällä suan selevän. Juurakoita on aika paljon ja nimilappuset aina sotkeutuu. Nyt aloittelloo kukinnan tämä kuvan daalia. Hallaöitä ei kaivata nyt lähiaikoina. 


Aukiimaan käyny nuppukin musta on melekein. Kauniita kyllä ovat.

Tiilimuuri on jatkettu ja haravakoneen pyörä suatiin paikoilleen,  vielä on vähän ympäristötöitä kesken ja kuoppa ruusulle kaivamatta. 


Kiitos kun kävit lukemassa.

 


10 kommenttia:

 1. On sinulla kukkia jos jonkinlaisia. Kauniita ihan jokainen. Klikkaamalla Pilkukkaan kuvaa suuremmaksi, pilkut näkyvät hyvin.
  Istutin ranskantulikukkaa 2017. Silloin minulle sanottiin, että kohta on koko piha täynnä siemenkasveja. Niin ei käynyt. Vasta viime kesänä löysin ensimmäiset siementaimet. Osan aika kaukaakin emokasvista. Ovat melko helppoja kitkettäviä, joten riesaa kasvista ei toistaiseksi ole tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Kun on iso piha ja monta lajia on tullu kerättyy, kukkia on keväästä syksyyn. Kyllä näkyy pilikut, kun kuvan suurentaa. Etempee kun kahtoo kärhöä, sulautuu pilikut muuhun väritykseen. Oon ymmärtäny ettei ranskantulikukka levviis niin ärhäkkään kuin esim. tuo ukontulikukka. Jiäp nähtäväks. Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 2. Hianua, ku oot saanu kärhöpistokkahan kukkimahan. Eiköhän muukki viälä kuki, ku ovat kerran hengis. On nua kärhöt hianoja kattella. Lilijoohinki oon ihastunu, vaikka kauvan meni, ennenku ittelle ensimmääset hommasin. Hyvää syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Kyllä ihmettelen, jotta onnistu tuo pistokas kasvattaminen. Tuleva talavi näyttää muitten seleviämisen. Liljat on ihana lisä puutarhassa. Hyvää syyskuuta siullekin.

   Poista
 3. Ihanasti siellä kukkii kaikki. Samoja kukkia, kärhöjä ja liljoja oli mullakin ennen pihassa. Kyllä se Pretty Woman tuoksui. On ne vaan niin ihania, joita kannattaa vaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Kyllähän näitä samoja kasveja meillä harrastelijoilla on kasvamassa. Tuoksu on hieno liljoilla, mitkä tuoksuvat. Jos ei oo tuoksuallergikko. Pitkee ikkee liljoille toivon.

   Poista
 4. Hienot kärhöt, kiva, että yksi pistokaskokeiluistakin jo kukkii. Erikoisen näköinen on sen kukka. Ensi kesänä varmasti kukkivat muutkin.
  Minulla taitaa olla ranskantulikukkien vähentäminen edessä. Kotilot näyttävät rakastavan niiden lehtiä ja lisäksi niistä on löytynyt joitain pistiäistoukkia. Lehdetkin ovat härmän peittämiä ja sateet kaatoivat pitkät kukkavanat maata myöten. Olivat ne kyllä komeita kukkiessaan, joten ehkä en ihan kaikkia kaiva pois.
  Ihana on tuo 'Creme de Cassis' -daalia.
  Aurinkoista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. On se vähän erikoinen tuo kärhön kukka, mieleen tulloo rokkotautinen!
   Toivottavasti ei kovasti levvii tuo ranskantulikukka. Miulla sormustinkukka kuleksii, osan kitken aina keväällä pois. Kannattaa se jokin ranskantulikukka siästellä, kaunis on.
   Tuo daalia on ihana kukkiessaan.
   Aurinkoista ja kuivoo syyskuuta toivotaan!

   Poista
 5. Vai olet saanut kärhön pistokkaan kukkimaan . Miten olet sen kanssa yleensä toiminut? siis pistokkaan oton kanssa että olet ylipäätään saanut sen kasvamaan . Toivottavasti saat ruususi kaivettua esille 😀 joskus on vaikeaa arvioida niiden muiden kasvuintoa mitkä pareiksi on valinnut . Ranskan tulikkaa minulla on tummaa lilaa minkä olen siemenistä kasvattanut aikanaan . Levinnyt ei ole mihinkään ja nyt keräsin muutamia siemeniä mitkä ajattelin istuttaa suoraan maahan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. On mukava kun sain kukkimaan tuon kärhön. Pistokkaan kastelin pajunkuoresta tehtyyn liukseen ja multaan tökkäsin. Isosta limsapullosta pohjan otin pois ja korkin, se toimi vähän kuin kasvihuone. Sitten toivottiin kasvun ihmettä. Ruusut on vähän ahdingossa, oon aina käyny kurkkimassa, elossa ovat. Tuotapa en tiennykkään, jotta ranskantulikukkoo on muissakin väreissä. Nuo leviämiset on kyllä mystillistä eri lajikkeilla!

   Poista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit