maanantai 23. lokakuuta 2023

Kaksi kaunista!

 Otsikko liittyy kahteen kasviin, nyt on osa I ja II sitten tulee tuonnempana. Pioni 'Kerttu' ja köynnösruusu 'Flammentanz' ovat nyt tarinoitavana.  Ensin vähän syksysempiä juttuja.

Meillä on ollu nyt napakoita pakkasia öisin, tähänkin rantaan on pakkaspoika tullu -7 asteen voimin yöllä. Päivisin on plussalle muutaman asteen kivunnu. Rantaan on kaislojen ympärille riitteen tehny ja vähän paikoin isompien kivien reunoillekkin.

Miulla on vielä muutama pussi kukkasipuleita istuttamatta ja varmaan lapiolla on kuoppa kaivettava. En hätäile kovasti, alakuviikosta meinasin ne laittoo. Outo on jos tähän talaven tekköö. Tuolla tilallakin syystyöt on vielä kesken ja miel hyvän kynnöksen suaha tehtyy, pitäs kohmeet pellosta sulloo pois. 

Vanhin poikamme perheineen ol käymässä viikko sitten ja puuhia siästelin heijä kanssa tehtäväks.  Perjantaina nostettiin porkkanat ja punajuuret. Ikää lapsilla nyt on 5 ja kohta kaks. Reippaasti nuatit katkes 5 vuotiaalta ja innokas ol pieni 'mieskin' nosto hommassa. Porkkanat kasvo hyvin ja ovat makeita. Sillon vielä ol ihan hyvät kelit siihen hommaan. Illemmalla tutkittiin sitten kuivamaan keräämieni kukkien siemeniä ja ihailtiin miten jotkut niistä on kauniita.

Lauantaina sitten ol kukkasipulien istutusta ja ilo ol istuttoo tuon kuvan Darwin Hybrid tulppanit Golden Parade ja Mixed/Mischung, sipulit olivat kooltaan kuin nauriit. En ikinä oo nähny näin julumia sipuleita. Iso kuoppa ol tehtävä, mihin pienet sormet sitten sipulin laittoivat. Toivotaan jottei myyrä keksi meijän tulppaaneita. Ensimmäinen Amarylliksen mukulakin istutettiin ja vanhan mökin lattialle ruukku laitettiin sanomalehti tötterö mukulan päällä. Miulla on vanha tapa istuttoo viileeseen ja pimmiiseen. Kukkii toivottavasti jo itenäisyyspäivän seutuvilla.  Apulaiset ol innokkaita ja toivottavasti muistijälki ainakin Esterille jääpi. 

Joka päivä isänsä mukana olivat tuolla tilalla ja navetassa käsineineen säilörehussa hämmensivät. Haisoohan se säilörehukin voimakkaalle ja kenkien ja käsineitten pessuu harrastettiin sitten. Kurahaalarit ol muuten piällä ja traktorin kyyti se vasta olkin mieleen. Toinen tärkii homma ol kun hihnassa koiria saivat taluttoo, koirat on karkeakarvaisia mäyräkoiria Diiva ja Sindi. Ovat jo keskiiän ohittaneita ja malttavat olla vetämättä pienten kulettajien kanssa. Annahan kun supikoira tai muu ajettava sattuu, on mahan alus sitten jalakoja täynnä.

Kunnon ruska jäi nyt aika vähiin, edellisessä postauksessa on muutama kuva aiemmin otetuista ruskaväreistä. Mongolianvaahterassa ylimmät lehet on punaiset ja nuori huntuvaahtera lehtensä väritti, aika kauniin punaruskean kirjavaksi. Puissa on ylipäätään paljon vielä lehtiä ja lehtikuusen neulasetkaan ei oo tippuna. Sehän on merkki talaven tulosta. Aika vihree on vielä meijänkin pihassa.


Tuurenpihlajakin oranssin värin sai ja Japanin verivaahtera 'Dissectum' Tänään vietiin kellariin talavehtimaan räiskyvän viininpunaisena. Poika kysy, miten tää on tämän näköinen, kun täyvessä lehessä kellariin kannettiin.




Kuistilla ol koko kesän miulla marraskuun kaktukset ja lokakuun alussa sisälle kannoin nuppusena. Ensimmäinen on nyt täyvessä kukassa. Muut kohta kukkansa aukovat.


Sitten otsikkoon. Viitisen vuotta sitten huomasin Luken ilmoituksen, he etsivät näytteitä mm. vanhoista  pioneista 50v ja yli. Osallistuin Tarhapioni P. x Festivalla, jota talonpojan pioniksikin sanotaan. Oon periny anopiltani  sen yli neljäkymmentä vuotta sitten ja siitä laitoin lehen palan tutkittavaksi. Seuraavaks tul pyyntö juurenpalasta, jossa on silmu ja lehti varsineen. Laitoin sen ja sitten viime vuonna tuli raportti. 

Tästä kaaviosta en kyllä oikein ymmärtäny mittään ja tuonne sivuun on miun pionin numero mustekynällä merkattu. Luulin sen olleen nyt siinä. Tänä kesänä yhtenä iltana soitti Luken tutkija ja sanoi heidän tutkineen tuota miun pionia ja ensin luulleen sen suvun tulleen Norjasta tai Ruotsista. Tarkemmin tutkittuaan sille ei sukua löytyny, se on ainutlaatuinen. Heillä se oli tänä kesänä Piikkiössä kukkinu 13 kukan voimin. Kovasti kutsuivat sinne kahtomaan ja jo aiemmin kutsu tul pionien kukinta aikaan sinne. Nyt jäi mysteeriks, anoppini ol sen serkultaan suanu kauan aikoo sitten ja tämä serkkukin vei alakuperän, mistä hän oli sen saanu, hautaan mukanaan. Oon ajatellu tuota rajantakasta nuapur muata, oisko sieltä päin vaikka. Kertun sille nimeksi annoin alunperin antajan mukaan.

Kuvat on huonot, kuvasta otettu. Ruudutus on varmaan kameran kennosta tullu. Miulla ei oo viimevuosina kameran linssi sattunu monesti tähän pioniin, ja tietokonerikko mitä ol, vei kuvat männessään. Muistikortilla kuvia on ja illalla yritin niitä siitä siirtee koneelle, mahoton tehtävä ois ollu miun taidoilla. Oisko syynä kuvien ottamattomuuteen tämän kasvu paikka. Alppiruusut vieressä on vieny huomion. Syrjässä on muista pioneista. Ylipiätään kahtelin kesän kuvia ja huomasin vähän tästä penkissä kuvia ottaneeni. Nyt syksyllä, kun selevis minkälainen aarre meillä on, siirrettiin tämä ihan paraatipaikalle tuohon mehänlaita penkkiin. Iso ol juurakko.

Pioni kukkii aniliinin punaisin, hyvin kerrotuin kukin. Korkeutta noin 60cm. Kukat haalistuu vanhetessaan sitten melekein valkoseks. En oo mursketta aiemmin pionien juurelle laittanu, tälle nyt laitettiin. Ja multaan sotkettiin savvii ja palanutta karjanlantoo.

Tämä pioni, niinkuin muutkin pionit mitä maatilalla oli, ol mänevillä mättäillä toistakymmentä vuotta sitten. Miulla ol talon edessä pionipenkki, siinä kasvo vanhat jöriinit ja kesäkukkiakin pionien lisäksi. Myö oltiin jo tänne rannalle muutettu ja pihan laitto ol kesken, (työmatkahan miulle sillon tul 1km.) Syksysenä iltana mänin iltalypsylle ja tupaan männessäni huomasin, pionipenkki ol hävinny. Pakkasta ol jo silloin ja kysyin pojalta missä on kasvit siitä penkistä ja mitä varten hiän on ottanu ne pois. Ol sitä mieltä, jotta pittää kukkapenkit hoitoo jos niitä on ja heillä ei oo aikoo siihen. Nurmikko on helepompi, ajella vuan leikkurilla. Ei hiän ymmärtäny, millasista kasveista on kysymys. Kitkin ja hoisin penkkejä sielläkin vielä silloin ja miun työtaakkoo hiän ajattel helepottoo. No vähemmällä pionien ostamisella piäsin. Onneks ol kaivurilla nostanu kasvit ja lypsyn jäläkeen sähkölampun valossa kaivelin juurakot tänne. Kyllä vähän motkotin pojalle, kun kohmeisesta kasasta mehän reunasta niitä hapuroin.


Kuva on samasta penkistä ja tälle pionille ei nimmii oo miulla muistissa, kukkii myöhemmin, kuin tuo talonpojan pioni, (ihana nimitys). Tuolla pähkämöitten toisessa päässä, on tämä 'Kerttu'.

Muutama viikko sitten Lukelta tuli kirje ja he ovat valinneet sen geenipankkiinsa arvokkaana pionina. Mukana tul lomake, jossa annoin luvan heille käyttee tutkimus- ja opetus työssä ja mahollisesti lähtii lisseemään sitä aikanaan. Suattaa joskus tulla vaikka myyntiin 'Kerttu' niminen pioni, jos taimitarhat kiinnostuu tästä.

Osa II on sitten tuosta köynnösruususta ja sen paikasta muuriin ja muurin teosta.

Kiitos kun kävit lukemassa postaustani!




 


14 kommenttia:

  1. Onpa hienoa kun on sellainen vanha pioni ja selviää ehkä sen alkuperäkin joskus! Onneksi olkoon!
    Upea on tuo punainen marraskuun kaktus, on hieno paikka! Mulla on valkoinen, mutta ei ole kunnon ampelipaikkaa sille. Mutta kunhan sattuu kaupassa punainen tulemaan vastaan, niin ostan kyllä sen.
    En ole kevätkaktusta onnistunut kukittamaan koskaan, vaikka mitä tekisi. Hyvin nihkeästi ovat hengissäkään. En tiedä mitä temppua niille pitäisi tehdä, ei ainakaan keväällä voi viedä parvekkeelle :) Hyvää syksyn jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! No on kyllä mielenkiintoista arvuutella, mistähän päin on kotoisin tuo pioni. Marraskuun kaktuksia miulla on monta ja kesät ne viettää talon kuistilla. Katossa roikkuu neljä ja kukkapylvään päällä muut. Kevätkaktuksia miulla ei oo ja lehtikaktuksia nyt kyttäilen, jos onnistusin jokusen suamaan.
      Mukavoo syksyn jatkoa siullekin!

      Poista
  2. Kiinnostavia kuulumisia ja hienoa, että lähetit näytteen tästä harvinaislaatuisesta pionista!
    Minäkin pistin samaan paikkaan näytteen omasta juhannuspionistani, joka tuli talon mukana, ja sain tuollaisen kaavion joskus. Soittivat myös tänä kesänä, mutta minun pionini ei ole niin harvinaislaatuinen, samaa sukua löytyy muualtakin Suomesta sille. Lisäksi, vaikka arvelen, että pioni on kasvanut pihallani jo sata vuotta, voi se olla nuorempikin. Harmi, kun tietoa ei ole, kuten sinunkin pionisi tapauksessa. Olisi todella kiva tietää, mistä se on tullut!
    Onneksi sait pionipenkkisi pionit pelastettua. Kauniit sävyt on viimeisessä kuvassa, pähkämöt, pioni ja särkynytsydänkin siellä, täydelliset yhdessä.
    Kyllä on komea japaninvaahtera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! On jännee kyllä tuon pionin retket.Arvokasta ja mielenkiintoista työtä siellä LUKElla tekevät. Pionit varmaan on ollu suosittuja silloin vanhaan aikaankin, onhan niissä näyttävä kukinta. Harmi tosiaan on, kun ei ennee alakuperää sua seleville. Nuorempana en miekään tajunnu haastatella näitä mummoja. 'Minne jäljet johtaakaan'.
      Kyllä suorastaan järkytyin pionipenkin kohtaloa. Onneks luulisin kaikkien penkin pionien löytyneen, muistan senkin operaation!
      Vahingossa ainasattuvat nuo jotkut kasvit vierekkäin, sävyjen puolesta.
      Tuo vaahtera on kyllä kaunis, aika matalana kestää, mikä bonsai vaahtera liekkin!

      Poista
  3. Vau! Olipas kiva uutinen noista sun pioneista!

    VastaaPoista
  4. Hieno tarina pionista. Tai oikeastaan kaksikin tarinaa, joista toinen tuo poikasi kukkapenkin poiston aiheuttama pionin etsintä ja pelastuminen. Toivottavasti taimitarhat kiinnostuvat Kertusta ja mahdollistavat sen hankinnan yhä useampaan puutarhaan.
    Poikasi pikkuisilla oli loma, josta jää hienot muistot ihan aikuisuuteen saakka. Mukavaa, että lapset otetaan tavallisiin töihin mukaan hoplop-reissujen sijaan.
    Mahtava verivaahtera ja marraskuun kaktus.
    Kummalliset säät vaan jatkuvat. Television meteorologin mukaan 5 astetta normaalia kylmempää täällä etelässä. Puissa on vielä lehtiä ja tällä vauhdilla kohta lunta maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Pionin tarina on mielenkiintoinen. Oon monesti ajatellu, miten miulla kävi tuuri. En jokapäivä käyny talossa sisällä, navetalla käydessäni ja jos ne pionit ois ollu ussiimman pakkaspäivän siellä hatelikossa. Oiskohan ollu ennee korjattavoo.
      Työ on immeiselle siunaus ja jos pienestä pittein oppii voimien mukasiin töihin, on se aikuisemmalla iälläkin hyvä.
      Ei oo aiemmin niin lehtevänä kellariin viety vaahteroo ja marraskuun kaktukset kukkivat hyvin.
      Toivottavasti ei vahinkoo, puille ja pensaille tule. Painavan lumikuorman kanssa.

      Poista
  5. Olipa kiinnostavat pionitarinat! Ja miten jännittävää omistaa kasvi, jonka alkuperä onkin jotain aivan uniikkia. Olisi ollut mielenkiintoista saada tietää meidänkin suvun perintöpionin alkuperästä mutta kiinanpioneita ei muistaakseni siihen Luken kyselyyn kelpuutettu.
    On tuo sinun verivaahterasi kyllä upea! Upeasti kukkii myös kaktus.
    Erikoiset on olleet säät minustakin. Enpä muista, milloin olisi lokakuun loppupuolella ollut näin pitkää pakkasjaksoa. Maanviljelijöille harmi, jos jää viimeiset peltotyöt tämän takia tekemättä. Luulisi kyllä, että vielä tulisi lämmin jakso ennen talvea. Vähän jännittää, kuinka käy puutarhakasveille, kun läpimärkä maa jäätyi. Keväällä sitten näkee, onko tullut tuhoja.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Minna. Tutkimuksessa on myös kiinanpioni, ikä on se juttu 50 ja yli.
    Verivaahtera oln poikkeuksellisen värikäs ja täyvessä lehessä lähti kellariin. Käyn sitä aina talaven mittaan kastelemassa. Kauniit on nuo kaktuksetkin, ensimmäinen lopetteloo kukintoonsa.
    Säät on erikoiset. Nyt kun lunta sattaa, nuo lehtipuut ja -pensaat on mielenkiintosia. Kun lehtiä on vielä runsaasti niissä.
    Kaikki harmit on nyt tänävuonna ollu viljelijöillä. Jos vielä lumet ja routa sulaa, pystyy jotakin tekemään. Muuten kevääseen jääpi paljon hommia.
    Hyvää marraskuun alakuu!

    VastaaPoista
  7. Löytyipä täältä tosi kiinnostava pionitarina ja hienoa, että otit yhteyttä luonnonvarakeskukseen aarteesi tiimoilta. Minunkin isäni suvussa pitkään kasvatettu punakukkainen pioni pääsi luonnonvarakeskuksen vanhakantaisten pionien kokoelmaan. Nyt pionia kasvattaa Paraisilla vanhoihin pioneihin erikoistunut henkilö yksityiskokoelmassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko. Kyllä on kiinnostavaa tosiaan, tuon pionin tarina. Harmi kun ei maaliin suatu, mistä se on peräisin. Mukava kun siunkin pioni on vanhakantaisten pionien kokoelmassa. Vaikka ennenmuinoin on ollu puutarhan hoito vähemmällä, on kauneuden kaipuu suanu ihmisiä hankkimaan vaikkapa pioneita. Niinkuin tämä miunkin pioni.

      Poista
  8. Upea verivaahtera ja kaktuksesi . Minulla kukki myös tänä vuonna kaktus erittäin upeasti samoin lehtikaktus jopa kahteen kertaan .
    Hienoa oli lukea pionisi tarina . Minulla on myös useita pioneja ja olen niistä todella iloinen .
    Meillä myös lapsen lapset ovat innostuneita kaikkeen ulkohommiin mökillä mihin mennään aina kun tulevat .

    VastaaPoista
  9. Kiitos Nila! Kaktukset tykkevää olla kesän ulukona, epäilen kovan kukinnan olevan siitä seuraus.
    Tuo pionin historia on mielenkiintoinen ja voi jos sen sukua jostain putkahtas tietoon.
    Postauksistasi oon lukenu ja kuvia kahellu pioneistasi.
    On se mukava kun lapset osallistuvat ulkohommiin.

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit