sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Lopultakin!

 Otsikko kuvovaa hyvin mitä myö on touhuttu nyt männeellä viikolla. Suatiin kärhöpenkki valamiiks! Kerroin jo aiemmin tästä tulevasta projektista, 2020 kävin kukkaystäväni kanssa pariskunnan luona jossa herrahenkilö oli nnostunu risteyttämään kärhöjä. Silloin sain miekin pistokkaita juurrutukseen. Kaikkia en suanu juuria tekemään, vaan kahestatoista sain seihtemään juuret. Kellarissa talavetin tänneasti ne ja nyt suatiin penkkiin istutettuu.

Innotuksen penkin paikasta anto miehelleni sattunu tapaturma vuos sitten. Itänurkassa tonttiamme kasvo kolome, jo suureks kasvanutta Koreanpihtoo. Joka kevät yhteen ja sammaan räkätti tek pesän ja mie olin sotajalalla sen kanssa, kun siinä ennestään ollu kukkapenkki vaati hoitotoimen piteitä, hyökkäil se aina äkäsenä minnuu kohti ja likas huivin tai takin. Viimekeväänä pesimäpuuhat ol vasta edenny pesäntekoon ja myö ruvettiin sitä pessee puottamaan, ol se aika korkiilla ja jatkettavalla varrella olevalla oksasahalla sohittiin sitä pessee. Ei suatu puttuumaan, oksat on tihhiissä ja tikkaat käytiin avuks. Päiväkahvin jäläkeen uus yritys, mie jäin tupapuolelle pöytee siistimään ja en kerenny tikkaita pitämään. Olivat korkiit kolmio tikkaat ja senhän tietää miten siinä kävi. Solisluu murtu Pekalta ja pesänpuotto loppu siihen. Hävetti hiukan sairaalan lääkärille sannuissa, missä hommassa tapaturma tul. Räkätti istu myöhemmin pesässä ja hauto munansa rauhassa ja naurattel partaansa! Kevättalavella veljeni ol meillä kuatelemassa isoja koivuja rannasta Pekan kanssa. Piätettiin kuatoo koko pihta pois, olivat vähän liian tihhiissä alunpittein ja se tapaturmapuu kuavettiin siinä puunkaato operaatiossa pois. Ei oo kahteen jäläkimmäiseen hevänny pessee tehä räkätti. Mehtee on ympärillä, tehkööt sinne pesänsä.

Taustalla ihan ojan reunalla on unkarinsyreenii ja ne ei näkyny ollenkaan, nyt avartu näkymä niihenkin ja pihanpuolelle suatiin kärhöpenkki tehtyy.


Ol siinä aikamoinen kaivaminen tuossa penkissä. Muistelin tätä tonttii raivatessa kiviä haudatun noille seutuville ja joka kerta kun lapion painalti muahan, kivi kalahti. Onneks ei ollu kuution kivä ja pois suatiin rautakangella ja lapiolla kaivettuu. Koko penkki on 50-70cm. syvä ja täytetty hyvällä peltomullalla ja komposti lannalla. Tuohon kärhöjen reunaan etenkin panostettiin. Heinäseipäistä tehtiin tukirakennelmat ja tiheäsilimänen muovitettu, vihreä verkko, mihin kärhöt suavat tarttuu kiinni, laitettiin noitten seipäitten väliin.  Nostetuista kivistä tehtiireunusta ja tuonne seipäitten taakse vielä multoo laitetaan ja katetaan se sitten Muutamassa on nuppuja jo ja juuret ol hyväks muodostunu. Nimiä noilla kärhöillä on mm. 'Sofia Kaisa', 'Pilkukas', 'Lyydia' ja 'Martta'. Kolomen nimilaput ol hukkunu ja mielenkiinnolla vuotan miten kukkivat. Martan juurtuneen taimen sain Kukkaystävältäni kun oma pistokas ei juurtunu. Äitini muistoks sen halusin, olihan äitini nimeltä Martta.

Kaks Canadalaista ruusua 'Morden Centennia' ja 'Lambent Closse' on myös. Hankin ne 2021 ja kellarissa talavetin, viime kesänä kukkiakin näin niistä . Aika syvään nekin istutin. Samoin siirrettiin tuolta mehtäalalta kaunis Ranskanruusu 'Merveille'. Valakoset akileijat ja helmipensas päädyssä saivat paikan myös. Vaaleanpunaista isokukkasta vanhoo jörinii ja muitakin hempeitä kesäkukkia istuttelen tähän penkkiin. Vanhempi osa tästä penkistä nostetaan ylös myöhemmin ja laitetaan samaan korkoon.


Ei oo aiemmin 'Makamik' näin kovasti kukkinu ja mahoton pörinä kuuluu puusta. Mehtäalalla 'Dolgo' ja 'Kirjailija' ovat myös kukassa.Tulppaanit ja muut sipulikukat on pistäny parastaan ja ilahuttanu kukillaan, muutama kuva niistä. Vielä riittää kukkivia ja tuo keltanen kerrottu kukka ol valtava kooltaan.Mehtäalalla paraikaa on kolmilehet kukassa. Serkkutyttöni laitto muutama vuos sitten Isokolmilehen siemeniä Canadasta ja nyt kolome on kukassa niistä, kukka vanhetessaan muuttuu osin punertavaks.

Koittelin kiäntee tuota kukkoo, en kovasti uskaltanu ohjata ettei katkiis. Oonpa onnellinen näistä kukkivista. Isokolmilehen kerrattu muoto 'Flore Plena' neljällä kukalla kukkii.

On kyllä aika hieno tämä kaunokainen, taustalla jo isoks kasvanut Punakolmilehti kukassa ja Nuokkukolmilehti kantopenkissä kukkii myös, kuten myös tuo keltakolmilehtiin kuuluva nimetön.Sattu tuolla mehtäalalla Idänarjohiippa 'Lilafee' ja Tummahelmililja 'Fantasy Creation' pörrösine kukkanuppuineen myös hollille ja kuvan nappasin niistä. Tuo Tummahelmililja kasvaa Kotkansiipien alla Pystykiurunkannusten seassa ja häviväät sitten myöhemmin kesällä suurten lehtien suojaan.Lopuks laitan kuvan terttutulppaaneista. Nimi on nyt hukassa tällä lajilla, kaunis ja myöhänen tulppu kasvaa rantapenkissä ja toinen terttutulppaani lajike 'Night Glub' vanhanmökin päätypenkissä. Se on vielä nupulla.

Somasti sattuu nuo violetit laukatkin samaan kuvaan. Tässä rantapenkissä on suuret perennat, tulppaanien taustalla Virginiantädyke. Huiteloo kahessa metrissä kukkiessaan.

Nyt puutarhassa on kaikenlaista kasvavuu nähtävissä, puissa ja pensaissakin. Kaks pensasruusuu meijän on alas leikattava, huonosti talavehtivat. Lehtiä tulloo vuan muutamaan oksaan puskassaan. Toinen on tarhakurtturuusu 'Snow Pavement' ja  toinen tarhakurtturuusu 'Sävel'. Vanhemmat kärhötkin on huonosti nousseet, vaikka on kasteltu. Suap nähä nousootkaan. Eletään toivossa!

Kiitos kun kävit lukemassa.

14 kommenttia:

 1. Toivottavasti Pekka parani kunnolla. Tuahon tuloo varmasti komia kärhöpenkki. Jännää orotella loppujenki kukkien färiä ja muatoja. Joskus kans kokeellu juurruttaa, muttei niistä mitään tullu. Mullaki vanhat kärhöt nuuruu. Onneksi suurin osa on kuitenki noussu. Tulput on kukkinu ny tosi pitkähän. On jotaki hyätyä vilipoosista keliistä. Ihania nua kolomileheret. Mulla vaan valakoone. Ei tunnu kasvavan, mutta hengis kuitenki ja kukkiiki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Pekka siitä parani hyvin. Toivotaan kärhöille onnea, kukintoo vuottelen mielenkiinnolla ja toivottavasti vielä talavehtivatkin hyvin. Viileä keli on kukittanu pitkään sipulikukkia. Hyvä kun siunkin kolmilehti kukkii, kaunis kasvi onkin.

   Poista
 2. Iso homma on ollut kärhöpenkissä, ja kiva on nähdä aikanaan, millaisia värejä kukkiin tulee. Toivottavasti vanhatkin kärhöt vielä nousevat.
  Siellä on niin komeat nuo kolmilehdet, mahtava juttu, kun olet ne siemenestä saanut kasvatettua! Kaikenlaista kaunista ja ihanan väristä siellä muutenkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso homma ol tuossa kärhöpenkissä ja ajatustöitäkin tietti jo paikkakin. Sitä toivotaan noille vanhoille kärhöille, jotta nousisivat.
   Lämmittää mieltä sanasi, tuon kolmilehen siemenkasvatuksesta ja muutenkin.

   Poista
 3. Joka kerta kun tulee lukemaan postauksiasi, tietää, että aina löytyy jotain erikoisuuksia. Ei tullut pettymystä nytkään, kun oli kuvia noista kolmilehdistä sun muista. Myöhemmin kesällä esittelet varmaan noiden kärhöjen kukintaa. Olipa niiden istutusalueen rakentamisessa kova urakka eikä helposti käynyt myöskään räkätin pesän pudottaminen. Toivottavasti pysyy nyt metsässä pesimässä kun on pesäpuu kaadettu, ettei sinun tarvitse sateenvarjon kanssa käydä kärhöjäsi ihailemassa ja kukkapenkkiä hoitamassa. Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullu joitakin erikoisuuksia hankittuu tuonne puutarhaan, vuosien aikana. Kyllä esittelen jos kukkiin asti piästään kärhöpenkissä. Kova urakka ol ja siekin tiiät kivien väännön, Pekka kyllä suurimman työn teki tuossa penkissä. Yhtään en tykkee noista räksistä, toiset on lokit. Mukavoo kesäkuuta sinnekkin!

   Poista
 4. Onpa jännä seikkailu tuon penkin historiassa :)) Vaikka kyllä on keljuttanut varmaan monesti. Linnut on kyllä äkäisiä, ihan kuin ihminen niitä noin yleensä hävittäisi. Eilen kävelin tuossa lähellä metsäpolulla, niin varis rääkyi aika pelottavasti, laitoin hupun päähän jottei ainakaan suoraan pääse nokkimaan. Tässä rannalla myös lokit on hyökkääviä. Vahtivat katuvalon päällä ja talojen pihassa liikkujia.
  On siellä taas puuhailtu paljon. Aivan ihania kukkia ja erikoisuuksia kasvaa. Siellä on hyvät oltavat niille. Hyvää kesän jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historia on tosiaan tuolla kärhöpenkillä. Kovasti pohditutti tuo homma. Keljutti tosissaan nuo linnut ja Pekan tapaturma harmitti kovasti. Monta viikkoa ol käsi kantositeessä. Nuo linnut on äkäsii kyllä etenkin pesintäaikaan ja rlokit sitten kirkuu vielä myöhemmin kesälläkin. Variksella onkin vahva nokka, jos nokkimaan tulis.
   Kiitos . Toivottavasti on hyvät oltavat kukille. Mukavoo kesäkuuta sinnekkin.

   Poista
 5. Voi sanoa, että vaikeuksin kautta voittoon kärhöpenkin kanssa. Penkistä kukkivine kärhöineen tulee varmasti tosi kaunis ja paljon iloa tuottava. Voin vain kuvitella.
  Ihana kolmilehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin voidaan sanoa, toivottavasti nähhään kaunista kukintoo tulevaisuudessa. Kyllä iloa tuottaa, kunhan jaksetaan vuan kastella ja lannotella.
   Kolmilehet on ihania kukkijia.

   Poista
 6. Voi mitä ihanuuksia sinä taas kertoilet . Ihania uusia kärhölajikkeita on tulossa ja nuo kolmiolehdet. Olet kyllä oikein onnen tyttö ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaunista kukintoo nähhään noissa kärhöissä ja muissakin kasveissa. Mielenkiinnolla noita kärhöherran jalostamia vuotan kukkivaks. Kolmilehet on kanssa mielenkiintosia ja kauniita.

   Poista
 7. Olipas tarina kärhöpenkin takana. Onneks ei käyny pahemmin vaikka ei tuokaan mikään mukava ollu. Toivon kärhöille upeaa kukintaa vuosien saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään hauduttelin tuota kärhöpenkkiä ja sen paikkoo. Oon nyt tyytyväinen paikasta. Onneks ei luita katkennu, kippiitä ol pitkäks ajaks ja kantositeessä kättä piti pittee. Röntgenissä käytti monesti, kun luutumista seurasivat. Toivotaan kaunista kukintoo kärhöille.

   Poista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit