maanantai 13. maaliskuuta 2023

Aurinkoisia päiviä.

 Meillä on ollu tosi kauniita päiviä ja kauniisti tähet tuikkii taivaalla öisin. Revontuliakin on näkynyt. Pakkasmittari on yöllä kivunnu jopa -25* ja luntakin on riittävästi sadellu. Kuitenkin keväiseltä jo valon lisääntyminen enteilöö.

Katsoinpa suurella mielenkiinnolla viime torstaina illalla, Puutarhaliitto ry:n järjestämän Puuha-webinaarin Austin-ruusuista. Suomen ruususeuran puheenjohtaja Michael Luther esitteli Austin-ruusujen kasvatusta. Hänellä on puutarhassaan yli 500 erilaista ruusua. Kaikista ruusu ryhmistä, Austin-ruusujakin n.70. Maahan istutettuna ja osa ruukuissa. Talvi heillä on haastava, kun rannikolla asuvat. Kyllä oli hyvä esitelmä ja kauneutta ruusuissa. Perusteellista neuvontoo miten kasvattoo Austin-ruusuja. Toivottavasti jatkoa seuraa tulevaisuuvessa, Kanadalaisistakin ruusuista ois kiva.

Miulla ei oo Austin-ruusuja ja kuvassa on Köynnösruusu Flammentanz. Viimekesältä. Kellarissa on nyt ja ens kesänä on tuohon muurin luokse muahan se suatava. Todennäkösesti on muurii jatkettava ja laitettava tuki, vaikka hevosvetosen haravakoneen pyörästä. Kovasti on mietityttäny tämä asia. Talaveksihan tää on laskettava maahan, lumen alle. Kovasti kukki viimekesänä.

Nyt on ensimmäisiä taimia koulittu ja uusia siemeniä laitettu itämään. Jääkaapissakin on muutama rasia, kylymäkäsittelyssä. Vielä en oo tuonne vanhaan mökkiin taimia vieny, kuhan yöpakkaset hellittää, niin sitten sinne kasvamaan viileempään. Lämmitetty on uunii ja patterikin siellä on varuilta. Ison kasvilampun laitan sitten valoa antamaan pienille taimille. Pelakuut leikkasin ja kukkimaan monet käyvät nyt, kun valo on lisääntyny ja uuvet mullatkin saivat. Tuolla Joensuussa Kukkatalolla on ens viikonloppuna Pelargoniataivas myymässä pelargonejaan ja miekin tein tilauksen jo aikoo sitten, käyn ne lauantai aamulla ennen kässäpiirii hakemassa. Keräilen niitä vanhoja lajikkeita ja nyt suan kokoelmaani täydennystä. Hyvin entisetkin ovat pärjänneet tuolla mökissä. Viileä on ja kasvivalot antaa valoaan, yhtään ei kuollu talavenmittaan. Muutaman kerran syväntalavella varovasti kastelin, kasteluhan se useimmiten on kohtalokas talavetettaville pelargoneille.


Tämä kuva on sisältä. Tuohon oven eteen tuuvaan puutarhapöytä ja siinä ensalakuun ovat nää taimet. Lattialämmön päällä idätän, ja sitten valoon. Tuohon oven etteen viritän kasvuharson, jotta aurinko ei piäse polttamaan heiveröisiä taimia. Kaks chiliä 2 suippopaprikaa ja keltainen paprika.  Intialainen hulluruoho, 'Double White', kuuvesta siemenestä iti 5  ja neljässä rasiassa kirsikkatomatti 'Vilma'. Vielä on kaks tainta purkissaan, ei oikein ruahtis toista hyvvee tainta nyppästä pois, vaan tehtävähän sekin on. Kässäpiirissä voisin tarjota jos joku ottaa kasvattaakseen. Ruukkuun meinasin tuohon kuistille nuo 'Vilmat':t sitten laittoo. Tuolla kannen alla on nyt muut tomatin hennolla taimella, lajikkeet 'Vienankarjala' ja 'Evakko' ovat uusia muuten vanhoilla männään. Pihvitomatin ostan valaamina taimena, pizza sosetta varten.

Kukkaikkunalla muutama mukava ylläri on tulossa. Sain kukkaystävältä maatiais amarylliksen mukulan syksyllä ja tuonne viileeseen sen vein ja unnoutin. Juohtu helmikuulla mieleen ja kävin sen sisälle hakemassa. Lehet ol kuivunu ja ajattelin, jotta näinköhän uusia lehtiä tekköökään. Kun toin lämpimään ja kastelin, sepä tek noppiisti lehet ja nyt huomasin kukkanuppuu työntävän mukulasta. Mukava kun heräs henkiin!

Jos kukkiin asti piästään, kuvan niättä.

Sitten pikkunen posliinikukka, muutaman vuoden miulla ollu. Hoya 'Krohnii' myös kasvattaa kukintorankoo ja nuput on piässä tulossa.


Pienet kermanvalkoiset kukat tässä on, jos onnistuu.

Valakosesta soilikista leikkasin vahingossa lehen ja ajattelin kokkeilla juurtuuko se, halakastu lehti. Hyvältä näyttää.


Pieniä lehen alakuja on molemmissa puolikkaissa. Vielä suavat olla muovipussin sisällä vauvalassa!

Marras- tai joulukaktukset on outoja nyt. On miulla epäselevee kumpia ovat, tuo lehtihän sen vissiin ratkasoo kumpia. Kukkivat tuas, vähän aikoo lepäsivät, vai kukkivatkohan ne viime vuonnakin tällälailla?


Tämä punainen nyt on lopettelemassa, liila ja toisenlainen punainen nuputtelloo. Ulukona kuistilla kesät viettävät kaikki tämän lajin kasvit.

Lopuks sitten ruokakuvia ja harrastuksesta kuva. Nyt on heleppoo sopan keitto. Sattu kaupan pakastealtaassa silimiin pussi, peruna & keittokasvis. Siinä on peruna, porkkana, lanttu ja purjo. 700g. on pussissa. Perinteisen lihakeiton tein, lihojen kanssa laitoin sipulia, ja mausteet kiehumaan. Reilut kaks tuntii kiehuivat ja laitoin muutaman perunan ja lissee porkkanoo ja niitä hetken keittelin, sitten lisäsin tuon pussin ja vielä sitä keitin, persiljoo piälle lopuks ja a vot! Soppa oli hyvää, purjo antaa makua mukavasti ja juurekset myös. On ihan hyvä lisä pakastealtaassa tämä pussi ja kotimainen.  Käytän lihasopissa lihaliemikuutiotakin. Meillä liha on lähilihaa, tuolla pojan tilalla jos sonni jalakansa katkasoo tai muu haaveri sattuu, se teurastettaan paikanpiällä. Muuten se mänis Honkajoelle jätteenkäsittelyyn. Hirvestäkin tien ruokoo.


Nejälle hengelle tein sopan ja miehiä ol muut syöjät. Ollaan sekasyöjiä ja kasvikset on kuulunu isona osana aina ruokapöytään. Kaalit, lantut, sipulit ja palsternakat suahaan tästä lähitilalta ostettuu. Järvikalan pyytäjii on vielä muutama tässä lähellä, ja kirjolohta ostan kaupasta. Tonnikala ei oo meijän kyökkiin vielä uinu, ehkei tulekkaan.

Jälkiruokana ol vispipuuro. Hyvin kasvo puolukka viimesyksynä ja sitä kerättiin pakasteeseen ja yhen sankon heitin survottuna, joka nyt lopetettiin tähän puuroon. Joskus tien muistakin marjoista, mansikka antaa mukavasti makua puolukan kanssa.


Miulla on tuo Kenwuud, anopin peruja. Ikää apaut 50v. Hyvin jaksaa vispata. Mummolla ol puonnu yhenkerran lattiille ja iänet vuan koven, vaan ei särkyny. Kuivakakku taikina ja täytekakku pohjan visppoon, samoin vispipuuron. Muuta en tällä tie. Kestävä kone on ollu ja työnsä hyvin tehny! 

Nyt tulevana viikonloppuna on tämän kevään viimenen kässäpiiri viikonloppu. Miulla on joululiina tekkeillä ja näyttelyyn pitäs suaha. Pussukoita ja kasseja on tehty tässä välissä. En ihan valamiiks sua tätä, vaan voiphan siellä olla keskentekonenkin.


Suurensin tuon kuvan. Tonttuhatuissa on valakii tupsu, joka ei näy nytkään. Nyt on arpominen, kummasta kankaasta laitan kehyksen, tuosta tummemmasta vai kerien alla olevasta vaaleesta. Tuo kapea punainen kantti tulloo tuohon ovaalin muotosen pohja kankaan ja tuon kehyksen reunaan peittämään sauman. Väliin tulee bambuvanu ja sitten taustakangas. Tikata meinasin käsin noilla kerissä olevilla langoilla. Piparkakkumuotista tien sapluunan ja sen mukkaan. Reunakaitale tulloo sitten tuosta samasta punasesta kankaasta lopuks. Nuo linnut istuu koivun oksalla ja lahjasukat roikkuu alla. Jos ens jouluks sais valamiiks!

Kellarista käyvään hakemassa kukkasipuliruukut tuonne mökkiin, jos sitten Pääsiäiseks onnistuis kukinta. Piipot on noussu, viimeviikolla käytiin kahtomassa ja kastelemassa siellä olevat ruukut. Verenpisara myös tuuvvaan tänne.

Kiitos kun kävit lukemassa!14 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköinen tiilimuuri. Köynnösruusu sopiikin hienosti verhoamaan sitä. Hyvin kasvuun lähteneitä siemeniä kuvassasi. Onnea myös posliinikukan kukintaan.
  Vanhat kodinkoneet ovat useimmiten hyvin kestäviä toisin kuin nämä nykyiset, jotka eivät välttämättä kestä montakaan vuotta.
  Kaunis liina tulossa. Tuo kerien alla oleva kangas näyttää minusta hyvältä. Mutta hieman vaikea näin pelkän kuvan perusteella sanoa.
  Mukavaa ja aurinkoista maaliskuun jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Miustakin tuntuu, ruusu ja tiilimuuri on hyvä pari. Toivotaan onnea noille taimille ja myös posliinikukalle.
   Kodinkoneet on nykyään aika lyhytikäisiä. Luulis jo ilimastonmuutoskin suosivan kunnolla tehtyjä koneita ja laitteita, ei materiaaleihin niin paljon uutta tarvittas tehä.
   Toivotaan liinan onnistuvan. Tuon vaaleamman kankaan puoleen miekin oon kallistunu.
   Hyvää maaliskuun jatkoa sinnekkin teille!

   Poista
 2. 'Flammentanz' tulee olemaan todella kaunis tuossa muurilla. Toivottavasti viihtyy hyvin. Sinullakin on jo paljon taimia tulossa ja miten ihana yllätys tuo maatiaisamarylliksen nuppu.
  Meillä on työpaikalla samanvärinen kaktus, joka kukki loppuvuodesta ja on nyt aloittelemassa uudelleen. En muista, että sekään olisi kahdesti kukkinut viime vuonna. Mukavahan se on, jos useammin kukkivat.
  Kunnioitettavasti on jo ikää yleiskoneellasi. Kenwood on meilläkin mutta tuskinpa kestää yhtä kauan kuin tuo sinun laitteesi. Nyt sillä on ikää vähän reilu kymmenen vuotta. Äidilläni on myös joitakin kymmeniä vuosia vanha Kenwood ja muistaakseni anopilla vielä vanhempi. Sillä meillekin valikoitui sama merkki, kun on kestänyt muillakin hyvin. Teen itse kaikki taikinat sillä tai jos tarvitsee isompaa määrää vispata kermaa, valkuaisia tai muuta vastaavaa.
  Nätti joululiina on sinulla tulossa. Tuossa on ollut näpräämistä pitkäksi aikaa. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Sieluni silimin niän ruusun verhoaman tiilimuurin, Seuroon telekkarista Isä Brownii ja ihailen siellä kuvissa olevia ruusuja. Ihania! Syvä kuoppa on kaivettava ja palanutta lantoo laitettava sinne. Ois ihana juttu kun menestys.
   Taimia tuas tulloo laitettuu, vaikka viime keväänä lupailin ihelleni, ei ennee näinpaljon millonkaan! Yllätyin kyllä tuosta nupusta amarylliksessä.
   On sillä ikkee tuolla Kenwuudilla. Kova on ääneltään, muuten hyvä. Jäi miullakin mainihtematta tuo kermanvatkaus. Hylakerma vatkautuu hyvin, käsivatkaimella isommassa miärässä aika katkiis ja kuumus vatkainkin.
   Aiheen tuohon liinan näin pinterestissä. Se onkin oikii aarreaitta, kaikenlaiseen hommaan. Aurinkoisia kevätpäiviä sinnekkin!

   Poista
 3. Kiitos Between! Kommenttisi ol livahtanu tuonne kommentteihin alotusvalikkoon. Vastoon tänne. Miulla on tiilimuuri jiäny kokonaan esittelemättä tuolta mehtäalalta! Korjataan tilanne seuraavaan postaukseen. On siellä alppiruusujen kasvupaikatkin ja kantopenkkikin vielä esittelemättä. Kaunis ois ruusu tuossa tiilimuurilla rönsyilevänä, jospa suatas jatkoa tuolle muurille, se ois kyllä hyvä. Tuo soilikki on kyllä kumma, en ois uskonu, jotta suan sen onnistumaan. Kukkivaks nuo alut, onkin toinen juttu!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Nila! Siunkaan kommenttisi ei tässä näy, kommentoin tänne. Aurinko aamusta paistaa hyvin tuohon tiilimuuriin, aina iltapäivälle pitkään. Siinä oiskin ruusun hyvä kukkii. Kukkaonnea tosiaan on nyt suotu. Pitkään mehästin tuota maatiaisamaryllistä ja nyt on toiveissa suaha papinkaurasta alaku. Noitten kaktuksien kukkiminen on myös mukava tähänaikaan. Ilahuttaa noitten pelargonioitten seleviiminen talavesta, varmaan tuo puulämmityskin on niille mieleen. Vanhoissa huonekasveissa on sitä jotain. Oon nyt ruvennu ruokalistoo tekemään ja yks keitto viikkolistassa on vaihtelevasti. Lipstikka on hyvä. Korvovaa varsisellerin ja joskus oon kasvattanu. Pitäs tuas ostoo tuolta puutarhurilta taimi. Aika rankasti leikkasin tuota verenpisarooni, eläviä silimuja näytti olevan varsissa. Mukavoo maaliskuun jatkoa sinne teillekkin!

  VastaaPoista
 5. Martin Lutherin esitelmä olisi minuakin kiinnostanut, mutta ohi meni.
  Pakasteista on tosiaan apua, ja varsinkin nuo Apetitin ovat todella laadukkaita. Itse käytän niitä, ainakin näin talvisin.
  Hyvää kevään odotusta, vaikka se on vasta sitä. Täällä, länsirannikolla, tuprutti taas lunta, mutta mikäs kiire tässä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Todella mielenkiintoinen oli tuo luento. Pioneista oli nyt viimeviikolla vastaava luento. Mukava kun järjestävät verkossa luentoja.
   Kyllä monipuolisia ovat nuo pakastealtaat, monen kiireisen apu!
   Keväässä männään ja varmaan siullakin alakaa jo sulapaikkoja olla puutarhassa ja piäset kevätkukkijia ihailemaan!

   Poista
 6. Ihana muurinpätkä! Ja son justihin sopiva pari köynnösruusulle. Soot kyllä aikamoonen taikuri nuaren kasvien kans. Kaikki kukkii ja kasvaa hianosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Muurinpätkä on ollu jo kolome vuotta, suattaa jatkuu nyt tulevana kesänä ja sitten esittelen sitä. Tulloo niitä epäonnistumisia miullekkin. Ja joskus ei onnistu millään!

   Poista
 7. Kylmiä öitä on ollut täälläkin, vaan kyllä se kevät etenee hiljaksiin. Sinulla on monta rautaa tulessa samaan aikaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos TeSa! Jospa nuo yöt kävis lämpiimään ja vettä jiätikät kaipovaa. Vierivä kivi ei sammaloidu, sanotaan!

  VastaaPoista
 9. Upea Flammentanz ruusu sinulla. Olen tuota ihaillut monesti. Itselläni on köynnöstävä ruusu Henry Kelsey, se ei kasva kovin korkeaksi, mutta kukat ovat upeat.
  Amarylliskin selvisi koettelemuksesta, saat nauttia kukista. Soilikki on hyvä lähtemään. Itse olen juurruttanut ensin lehdet vedessä ja sitten vasta multaan. Ihana saada toinenkin kukkija. Äiti antoi omastaan lehtiä ja nyt ovat kukkineet minullakin. Otin varalta siitä lehtiä ja juurrutin toisen kasvin, kun ei koskaan tiedä mitä sattuu.
  Katsoin heti, että nyt on vanha Kenwood hommissa. Kunnon merkki kestää, jopa putoamisenkin. Toivotaan sille vielä monia työvuosia eteenpäinkin.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Maatuska! Kaunis on tuo Flammentanz ja jos tänäkesänä vielä sille arvoisensa paikka ja tuki suatas, ois se hyvä!
  Amaryllis kukki kauniisti. Ensimäisen kerran kokeilin tuota soilikkii tuollatavalla juurruttoo ja onnistu. Sitä vanhanaikasta vaaleata lilaa nyt kaipailen näitten muitten seuraksi.
  Ennen tehtiin koneet kestämään. Perinnöks varmaan miulta jiäpi, toivottavasti!

  VastaaPoista

Kaksi kaunista!

 Otsikko liittyy kahteen kasviin, nyt on osa I ja II sitten tulee tuonnempana. Pioni 'Kerttu' ja köynnösruusu 'Flammentanz' ...

Suosituimmat artikkelit