perjantai 17. helmikuuta 2023

Kevättalvea.

 Aika rientää noppiisti, kohta ollaan maaliskuussa. Ensimmäiset kylyvöt on tehty ja tuulenkaatoja mehästä kerräilty. Polttopuuhommat siis jatkuvat. Ensimmäinen Madesoppakin on syöty.

On ollu suruakin. Viime viikonloppuna saattelimme isäni taivasmatkalle. Ikää hänellä oli 90vuotta ja viimeiset neljä vuotta hän oli hoitokodissa. Nyt joulunseutuun kunto romahti ja isän hiljalleen hiipunut elämänliekki sammui lopullisesti tammikuisena torstaina. Aurinko pilkahteli sinä päivänä pilvien lomasta. Oli hyvä hetki lähteä ja aloittaa matkaa äitini luokse. Isä sai elää pitkän ja hyvän elämän, tehden työtä jota rakasti, viljellä maata. Maanviljelijänä. Ja jättee hoidetut mehät ja pellot jälkipolville, siitä hän iloitsi.                                                                 

Ystävät ovat meitä muistaneet, surukimpuin ja kortein. Isäni asui ja kuoli tuolla naapurikunnassa Kiteellä ja siellä asuvat kaikki sisarukseni. Mie oon ainu, kuka vähän etemmäks piäsin!


Valkoiset ruusut ja kentiana tässä kimpussa, ovat viikon kukkineet tuossa pöydällä ja vielä ovat kauniit.


Kauniit kimput molemmat. Eustomat kukkivat vielä pienemmässä maljakossa, tulppaanit ovat jo kuihtuneet.

Ensimmäiset kylyvöt oon tehny, nyt kokeillaan erilaisia heiniä. Tilasin pakkauksen jossa on monivuotisten ja yksvuotisten siemeniä. Hauskoja nimiä on noilla heinillä, Uturölli, Tähkähelmikkä, Hentohöyhenheinä mm. Saroja kahta sorttii ja Koristehirssi myös oli pakkauksessa. 


Kotilokukka, Rubiiniheinä ja Tuoksuhulluruoho ovat noissa pienemmissä pussukoissa ja ensimmäiset kylyvökset on jo itäny. Toivottavasti onnistuu kasvatus ja huojuvat heinät nähhään.

Kukkaikkunalla kukkii nyt orkideoista Coelogyne 'Huettneriana', on uskollinen joka talavi kukkiva. Kolomella oksalla nyt kukkii.


Kukkakaupassa käydessäni ostin kaunislehtisen Rex begonian, kuukletin tuota lajia, vaan en löytäny tarkempoo tietuu. Kuningaspegonioita se on, kuvia näin vuan siitä isompilehtisestä.


Kauniit punavoittoset lehet on ja toivottavasti suan säilymään ja kasvamaan. Tukitikut täytyy olla. Aika rentokasvunen on ja sitä en tiiä, nähhäänkö kukkia.
Mehtäpuutarhassa Kyynelkoivu ei oo lehtiään varistellu pois ja alemmassa kuvassa Magnolia 'Vanha rouva' on peiteltynä, ensin pakkaspeitteellä ja sitten routamatolla. En oo käyny kurkkimassa, mitä sille kuuluu. Jänikset eivät oo tuhojaan piässy tekemään, kaikki mitä voisivat järsii on syksyllä verkotettu, suurin osa 2m. verkolla, jos sattuu hirvi tuolta mehästä tulemaan tällealalle. Jäläkiä ei oo nyt näilläseuduilla nähty, ovat talavehtimisalueille, männyn ja koivun taimikoihin tuhojaan männeet tekemään. Velpojat sanoivat Venäjän puolelta sinne rajanpintaan tulevan hirviä tavallista enemmän, naapurin mehtämiehiä karkuun.


Viimenen kuva on kerrotusta valakosesta amarylliksestä. Vanat leikkasin maljakkoon, kun pitkiks venyivät. Hyvin tuossa maljakossakin kukkivat.
Tuonne vanhaanmökkiin vien kaikki kukkineet amaryllikset ja hoitelen siellä. Syksyllä sain kukkaystävältä maatiaisamarylliksen mukulan, lehessä ol. Vein sen viileeseen ja lehetpä kuivivat. Nyt älysin tuuva sen sisälle, jospa ei ois suuttunu ja kävis kasvamaan.
Kellarissa eilen käytiin tuolla tilalla ja siellä muutamassa kärhössä on kasvuu ja ruusuissa silimut pullistuvat. Kasteltu on muutaman kerran nyt talavella.

Enteilöököhän aikasempoo kevättä, kun kasvit heräilöö, lauha talavi on ollu tähänasti.


Kiitos kun kävit bogissani lukemassa!


 


20 kommenttia:

 1. Osanottoni isäsi poismenon johdosta. Hän sai elää pitkän elämän.
  Onnea niin taimikasvatukseen, kuin magnolian talvehtimiseen.
  Mukavaa helmikuun jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Toivotaan noille kasveille onnea ja mukavoo helmikuun loppua sinnekkin!

   Poista
 2. Otan osaa suruusi.
  Hyvällä tolalla siellä näyttää kevääseen valmistautuminen olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Pikkuhiljaa aloitellaan keväisiä hommia. Sää keikahti talaviseks -25 ol nyt aamulla!

   Poista
 3. Osanottoni suruusi.
  Olet näemmä saanut hyvin kylvöhommat käyntiin. Minulle jäi vielä viime keväältä yksivuotisten koristeheinien siemeniä mutta ajattelin kylvää niitä vasta huhtikuussa. Tai ehkä paria lajia maaliskuun lopulla kun eivät ehtineet kukkia viime kesänä. Monivuotiset varmaan tarvitsevatkin pidemmän ensimmäisen kasvukauden, niin talvehtivat varmemmin.
  Teillä on suojattu hyvin puuvartiset mutta pakko olla korkeat verkot, jos hirviäkin siellä liikkuu. Toivottavasti magnolia talvehtii hyvin. Tänä talvena ei ole ainakaan ollut liikaa pakkasta. Jännä nähdä, millainen kevät ja kesä tulee tällaisen talven jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna.
   Toivottavasti kaikki kylyvöt noissa heinissä onnistuu. Yksivuotiset on miullakin vielä kylyvämättä. Kyllä kannattaa näillä lumisilla seuduilla laittoo korkiit verkot jo rusakonkin tautta, ammotikka hirvieläinten. Tuota magnolian talavehtimista ja kasvuu toivotaan, ois hieno lisä puutarhassa. Meille nyt tul pakkaset, toivottavasti ei kestä pitkään, kovat pakkaset. Päivällä jo tuntuu aurinko lämmittävän! Mielenkiintoo on vuottoo kevättä ja kesää!

   Poista
 4. Lämmin osanotto!
  Hauskoja nimiä heinillä. Melkein kuin ystäviä. Toivottavasti itävät hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between!
   Hauskoja nimiä on noilla heinillä, toivotaan itämistä ja kasvua!

   Poista
 5. Lämpöönen osanottoni! Kunniootettavahan ikähän isäs ylti.
  Koreeta kukkia. Kivoja heiniä. Höyhenheinää oon muutamina kesinä kylyväny ihan hyvällä menestyksellä. Yhtäkää siämentä enoo viälä laittanu, mutta enköhän pian aloota mäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä aika iäkäs isäni ol kuollessaan.
   En vielä kaikkia oo kylyväny noista heinistä, loppukuusta ajattelin loput laittoo.

   Poista
 6. Osanottoni isäsi poismenon johdosta mutta kuten sanoit eli hyvän elämän ja jätti jälkipolville palan itsestään .
  Minuakin on alkanut kiinnostaa heinät onko nuo sinun monivuotisia? Jotain korkeampaa heinää minäkin haluaisin . Minulla on sininataa ja se leviää mukavasti ellei varsia leikkaa . No matalakasvuinen se on joten joku korkeampikin olisi kiva . Kysyit blogissani lehtikaktuksesta . Lajinimikettä en tiedä mutta kukkii komeasti punertavin kukin .Orkideasi on kaunis minulla ne eivät viihdy .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Näin myö jäläkeenjääneet ajattelemme isäni elämästä. Se oli hyvä.
   Noissa miun heinissä on yksi- ja monivuotisia. Korkeuttakin joillakin lajeilla on, yli metrisii ei taija olla yhtään. Heinissä on nyt suatavilla monipuolisesti siemeniä. Kaikki ei kyllä kerkii meijän ilimastossa kukkimaan, siitähuolimatta kannattaa jo lehtienkin tautta kasvattoo. Noita lehtikaktuksiakin on montoo sorttii ja kauniita ovat kaikki.

   Poista
 7. Osanotot♥

  https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit