sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Joulunajan kukkia.

 Hyvää alkanutta vuotta 2023!

Nyt on ollutkin pitkä tauko uudesta postauksesta ja kommentoinnitkin teidän muiden postauksiin satunnaisii. Jospa se kevättä kohti piristyis, sekin asia!

Joulunajan kukista on otsikko. Perinteisillä on menty. Pikkutulppaanit lähtivät hyvin kasvuun, Juurrutin ne tuolla mökissä. Kun tilasin mukulat, ol pussissa viisi kappaletta, joista kaks ol jo hapantuneet tullessaan. Toin ne sisälle lämpimään ja kasvivalon alle kaksi viikkoa ennen jouluu. Ajattelin etteivät kukkisi ennempään, kun kukka ei kestä monta päivee.

Nämäpä eivät oo jalakojaan jatkaneet sisällä, oisko pitäny kasvattoo viileessä kukintaan asti?

Onneks on ollu muita kukkivia. Amaryllis 'Sriped Garden' on ihastuttanut pitkällä ja runsaalla kukinnallaan. Syksyllä tilasin juurakon, jossa lukuisia mukuloita. Kukkavanoja on sipuleista noussu, isommista ainakin  kaks ja pienemmistäkin yks. 

Tässä kuvassa aloitteloo kukintaansa 'Sriped Garden' Joulukuun alakupuolella ja vieläkin kukkii. 

Isokukkaset amaryllikset osa on kukkimisensa kukkinu, kaks vanaa on ollu ja muutamalla kolomatta nuppuu työntää nyt.


Tämä 'Flamenco Queen kasvatti pitkät varret ja leikkasi ne maljakkoon, kaunis ja suurikukkainen lajike.

Hyasintit ostin valamiina asetelmana ja miun väri on tumma violetti. Tuoksuallerkikkoja myö ei olla. Valakoset kukkivat nyt juuret pestyinä Karhulan purkissa paraikoo.

Joulutähdet on ehottomat ja ensimmäiseks adventiks ostin vaaleanpunaisen. Aiemmin en kahtonu vaaleanpunaisiin päinkään. Tuolla maatilalla ol tuvan pöydällä isompikukkanen ja siellä ihastuin väriin.


Lunta ei vielä silloin ollu mehässä ja liekoja juurelle laitoin, ei varmaan viimeseks jiäny tältä väriltään.

Tuolla kylämme puutarhurilla on joulukukkapuoti aina ennen jouluu ja kun siellä kävin, sattu silmiini joulutähti, joita ei ollu kun kaksi kappaletta. Molemmat lähti miun mukaan. Väri on hiukan oranssiin päin ja muistan vanhastaan yl neljäkymmentä vuotta sitten olleen sen värisien joulutähtien.


Puutarhurin kanssa kun puheltiin, hänkin sanoi sen olevan se vanha väri. Jalostettu on nyt paljon erilaisia. Mieheni vei aina äitivainajalleni joulunalla kukkakorin, jossa oli yhtenä kukkana punainen joulutähti. kolomenakymmenenä kolomena vuotena hiän kerkis sen viiä ja ensimmäisestä on semmonen muisto. Myö seurusteltiin ja Jouluaamuna Kiteen kirkossa ol meillä trehvit. Mie tulin lapsuuskodistani ja Pekka omastaan ja joulutähti ol hyvin sanomalehtiin kiärittynä miesten turkin sisällä autossa sen jouluaamun jumalanpalaveluksen ajan. Ei kylymäny. Se ol ensimmäinen kerta, hänen viiä kukkia äidilleni!
Kuvan kori on vieläkin kuosissa ja loppiaisen jäläkeen raivoon pois. Liinat pöyvällä vuan vaihtuu ja kynttilöitä polttelen vielä.

Orkideoista Oncidium 'Tiny Twinkle' kukkimaan rupes kahella varrella. Tämä on pienikukkaisia lajeja.


En tullu parempoo kuvaa ottaneeks, missä molemmat vanat näkyisivät. Koko kasvi on pieni.

Joka vuosi näihin aikoihin kukkiva Gattleya risteymä 'Grand Dargon' ei nytkään pettäny.


Mökissä pelakuut talavehtii ja lämmitetään sitä varaavalla takalla ja patterit on varuilta viiteen asteeseen säädetty. Kun oon kokeillu pintoo ei ne oo lämmittäny, vielä on takan lämpö riittäny, vaikka ei joka päivä tarvii lämmitteekkään. Nyt on kylymenevää luvattu ensviikoks, jopa kahteenkymmeneen.


Kaikille ei oo valoa, nämä keräilylajikkeet pien valon alla. Toivon kaikkien säilyvän hengissä!

Sain syksyllä uuven Arabian seinälautasen hankkineeks kokoelmaani. Tonttu ja lyhty.


Koko syksyn kahtelin tätä torista ja marraskuulla tärppäs. Muutama on vielä hankkimatta tätä sarjoo.

Yhtenä syynä on ollu tähän somepaastoon, meijän polttopuu operaatio. Meilläkin on operaatio! Syksyllä ruvettiin polttopuu rankoo kuatamaan. Pellon reunoilta, ojanpenkalta ja tien varrelta sitä kaadettiin, kaikkii puulajeja siinä tul. Ne viätettiin traktori kuormaimella tänne ja klapikoneella osa tehtiin ja pinottiin. Joulukuulla kuajettiin tästä rannasta vanhoja, isoja koivuja. Veljeni Eero tul Pekalle avuks ja liinoilla piti osa auttoo kuatumaan oikiiseen suuntaan. Ryske ja rytinä ol kun isommallakin savotta työmaalla. Kaikenlaista paksuoksasta vänkyree on noissa puissa ja myöpä ruvettiin ihtiime haastamaan! Traktorin perään kun hydraulhalakojan laittas, homma ois päivään tehty.


Suatiin idea halakoja nää vänkyrät kiiloilla ja kirveellä. Tuo etualalla oleva tyvipölli tietätti meillä homman, molemmat kiilat jäi kiinni ja 70cm. puu pit katkasta saunapuuks kahtii. sitten suatiin kiilat pois. Tuo loppukanto on huomisen aamun koitos.


Tosi vanhoja rautakiiloja ovat ja tuo isompi painaa varmaan nelisen kiloa. Isot tukkisakset on tuossa vieressä. Kiiltämään on piä käyny, kun Pekka lekalla lyöp. Miun virka on alussa pittee tuo kiila paikoillaan, sitten kun puu rupivaa halakiimaan, mie siirtelen noitten kiilojen paikkoo ja kyllä rautoo koivut totteloo. Tällä tavalla ne lohkivaa säleitten mukaan. Fiskarssin isolla halakasukirveellä ei sua kun suorat pöllit halakastuu, jos on isoja oksia lähteny, töitä tietättää. On ajateltu kevään olevan aikoo.


Tuon ensimmäisten kuvien puu kun suahaan tehtyy, on seuraava kasa tässä. Tällä tontilla on tuohon koivikkoon ruvennu mäntyy kasvamaan ja kyllä joutaa napsii näitä koivuja polttopuuks. Tervaleppee on tässä rannassa myös ja niitä vähän siästellään, eikä kaikkia isoja koivujakaan hävitetä. Kolopesijille jiäp puita pesiä tehä, illalla kahottiin luonto ohjelmasta olevan tarpeellisia nämä vanhat lehtipuut. On ajateltu meijänkin vanhenevan ja tehhään nyt kun vielä pystytään. Vaikka meillä on talossa maalämpö, lämmitetään leivinuunii ussein, saunatkin lämpivää puulla. 


Amupäivän oon mie tuossa hommassa mukana ja iltapäivisin oon kangaspuita paukuttanu. Vanhemman pojan vierashuoneeseen on nyt matto lopuillaan. Murtotoimikas on sidoksena. Nyt tammikuulla kansalaisopiston käsityö piirikin alakaa.

Kaunis aurinkoinen päivä on ollu tänään ja nyt jo aurinko laskemaan käyp tuonne puitten taakse. Ol muutama lauha päivä ja kattoja puhistel, yöllä vielä vettä sato, nyt on pakastunu.


Kiitos kun kävit lukemassa!
15 kommenttia:

 1. Kyllä teillä on komea tuo järvimaisema. Komeat on koivupöllitkin! Hienoa polttopuuta niistä tulee ja kyllä sitä kuluu.
  Sinun kotisi kukkii kuin kasvitieteellisen puutarhan huoneissa ikään, kaikkea ihanaa.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Järvimaisema on komea. Koivupöllit myös. Polttopuuta tosiaan kuluu ja hyvä on sitä olla varastossa.
   Jos nyt ei kasvitietteellisessä puutarhassa olla, niin aika monen kukan kanssa oon onnistunu, epäonnistumisiakin tulee.
   Hyvvää alakanutta vuotta siullekkin!

   Poista
 2. Ihania kukkia! Perinteeset ne useen parahimpia joulukukkia ovakki. Kukkii sulla toki muukki hianosti. Puusavotta onki tyälästä ja aikaa viävää, ainaki käsipelillä tehtynä. Raitista ilimaa ja liikuntaahan siitä saa.
  Hyvää uutta vuatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Mie tykkeen perinteistä kukissakin. Leikkotulppaanit ym. tulevat sitten joulunjäläkeen. Pöyvällä ollu kukkakorin joulutähti rupes lehtiään puottamaan ja loppiaiseks sen raivasin ja ostin pöyvälle leikkokimpun. Puusavotta on kunnon kohotukseen monipuolinen jos kirvestä käyttää. Kyllä pöllikasa on pienentyny jonkinverran. Ihan mukavoo hommoo, kun ei oo urakkatyö!
   Hyvää alakanutta vuotta!

   Poista
 3. Hienoa kukintaa sinulla . Minä huomasin että taidan olla myös joulutähdelle allerginen .Ostin valkoisen ison jo hyvissä ajoin ennen joulua ja nyt kun flunssa iski olen huomannut että se aiheuttaa lisää oireita ja henkeen ottaa . Se on vielä todella komea nyt se on yläkerran vessassa missä harvoin käydään . Puusavotat on aikaa vievää puuhaa .Meillä mies tekee myös kaiken käsipelillä mutta sanoo että se on hyvää hartioille . Savottaa on meilläkin luvassa piakkoin mökillä lisää kunhan nyt tervehditytään . Hyvää alkanutta vuotta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Ikävä juttu tuo allergia joulutähelle. Niistä noista kukistakaan ei aina tiiä, mikä käyp henkii ahistamaan. Toivottavasti oot jo toipumaan päin. Puusavota on aikoovievee. Hyvää liikettä tosiaan suap hartiat. Tuossa naapurikunnassa asuu entinen ihan nimekäskin kilipaurheilija ja kunnioitusta herättävät ovat hänen puukasat, jotka käspelillä on tehty. Joka vuos.
   Hyvää alakanutta vuotta!

   Poista
 4. Kaunis tarina miehesi ja äitisi joulutähtitraditiosta.
  Puutyöt ovat raskaita, mutta omalla tavallaan mukavaa puurtamista. Pojan vierashuone saa kauniin maton. Kyllä olet taitava.
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Ihan omasta tahostaan mieheni tuon kukka asian hoitel.
   Puutyöt on raskaita, Pekalle on tuttava homma isommatkin savotat, joka talavi hiän mehtätöitä tek. Hankintahakkuiks niitä sanotaan, siinä samalla suatiin polttopuutkin. Mie kun en noita puikkoja ahkerasti heiluttele, on nää kangaspuut miun juttu.
   Hyvää alakanutta vuotta siullekkin!

   Poista
 5. Todella kauniit nuo amaryllikset. Vaaleanpunaisessa joulutähdessä on jotain herkkää, vaikka komean kokoinen onkin. Sitä ehkä jaksaa katsella paremmin myös joulun jälkeen kuin perinteistä punaista. Tai makuasioitahan nämä ovat mutta itselläni on sellainen olo, että joulunajan jälkeen viehättää enemmän kevyemmät värit.
  Ja taas on sinulla erikoisempia orkideoja kukassa! Upeita kumpikin.
  Komea kasa polttopuuta tulee, kun saatte kaikki pöllit halottua. On teillä iso urakka noissa. Järvinäkymä varmaan avartui paljon suurten koivujen poistolla.
  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Amaryllikset ovat kauniit. Yllätyin miten rupesin tykkeemään tuosta vaaleanpunaisesta väristä. Punanen joulutähti on nyt kompostissa, puotti lehtiään. Ostin jo loppiaiseks leikkokimpun pöyvälle. Totta on, kevättä kohti kiännyttiin ja jo miel tekköö jottain raikkaampoo väriä.
   Nuo orgideat on mainiot, muutamoo muutakin nyt vuotan kukkimaan.
   Polttopuuta suahaan ja enemmänkin pitäs avartoo näkymee järvelle. Tuossa koivikossa asustaa valkolehdokki, tuolla ulukosaunan luona ja sitä varjellaan puunkaadon suhteen.
   Hyvää alakanutta vuotta!

   Poista
 6. On kyllä kaunista siellä ollut kukkien puolesta ainakin. Hienoja muistoja on teidän jouluun kuulunut.
  Kaikkea hyvää sinne tutulle kylälle ja terveyttä kaikille, vaikka emme ole tavanneetkaan kai. Edesmennyt mieheni oli sieltä kotoisin. Puutarhurikin oli tuttu.
  Monesti ilahduttaa sieltä kuvatut sääkuvat tv:n uutisten yhteydessä näytettynä. Jos tunnet niiden kuvaajia, niin voit kiittää heitäkin kuvista.
  Hyvää vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Kukat on kauniit. Mukava muistella vanhoja asioita!
   Nytpä herätit kiinnostuksen, oliko miehesi tältä kylältä tai tästä pitäjästä? Kenestä puutarhurista on puhe, heitä on useampi.
   Kyllä tunnen noita sääkuvien kuvaajia, todella hienoja kuvia ottavat. Toinen jopa asuu tällä kylällä. Kysyin kerran toiselta kuvaajalta, minkälainen puhelin hänellä on. Ajattelin olevan kallis, jossa hyvä kamera. Väärin arvasin!
   Hyvää vuoden jatkoa siullekkin!

   Poista
 7. Todella upeita, kauniisti ja runsaasti kukkivia amarylliksiä.
  Kiva joulumuisto ja todella kaunis matto valmistumassa.
  Hyvää alkaneen vuoden jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Amaryllikset kukkivat kauniisti, viellä on nuppujakin.
   Mukavia muistoja muistella! Matto on aika vaalea, vaan vesi on liäke kun likaantuu.
   Samoin teille, hyvää alkanutta vuoden jatkoa!

   Poista
 8. Oi, miten ihania kukkia <3 Meidän amaryllis vasta aukoo kukkaansa. Joulutähti voi edelleenkin hyvin. Polttopuiden tekeminen on minusta mukavaa puuhaa. Teillä on kunnon työkalut noihin polttopuiden tekemiseen. Seinälautanen on ihanan tunnelmallinen.

  VastaaPoista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit