lauantai 8. lokakuuta 2022

Varisevia lehtiä

 Nyt on kelit muuttunu tuuliseksi. Eilen vielä kuvia räpsin mukavassa kelissä, mutta yöllä alako kovasti tuulemaan. Vettä ei oo paljon satanu ja kukkasipuleita piilotellessa, totesin muan olevan kuivoo. Kukkasipuleista senverran, tilasin tulppaaneita, mm. Darwin Hybrid tulips. Sipulien kokoluokka on XXL ja mahottomia monstereita olivatkin ja jos ei myyrä yhytä niitä, mielenkiinnolla keväällä vuotan kukkimaan. Ainahan mitä kookkaampi sipuli on, sen parempi. 

Samaan tilaukseen laitoin pitkästäaikoo myös hyödettävät joulutulppaanit. Jännä nähä onnistuuko jouluksi kukkiminen.

Pakkasella ei vielä oo meillä käyny, Daaliat on vielä penkissä ja eilen pelakuut vietiin vanhaanmökkiin talavehtimaan. Aikapaljon niitä onkin kerääntynyt. Kovassa tuuliaisessa ois riippuvat varmaan puonnu ja oksia katkeillu.

Ruska näyttäytyy vielä, ennenkuin tuuliainen riipii lehet puista, Tuurenpihlaja nyt vasta alakaa muuttoo lehtien väriä ja enemmän ruskeanoranssi on yleisilmeeltään.

Japaninvaahtera 'Dissectum' on punaisin väriltään tällähetkellä ja tämä talavehtii kellarissa. Mongolianvaahtera on vielä täysin vihreä ja keltainen on muilla vaahteroilla yleisväri. Koreanperhosvaahtera puotti jo lehetkin pois.


Mehtäalalla tähkävaahtera on kauniin sitruunankeltaisen värin suanu. 

Kymmenen vuotta kesti entiset risuaijan tolopat, jotka lehtipuusta siihenhätään laitettiin. Nyt on kuusesta toloppia uusittu, homma on vielä kesken. Aitaan suahaan materiaalii lissee nyt syksyllä. Koivuja kaadetaan rannasta.

Metrinen huntuvaahtera rupivaa värittymään, sormustinkukka on ruusukkeitaan juurelle tehny. Pois nyhän ne.


Pikkuherukka ja Japaninhappomarja on väriä ottanu ja autotallin päädyssä villiviini, virpiangervo ja juhannusruusu myös ovat kauniit.


Taustalla Serbiankuusta ja pihlajaa. Se on hetken punaruskeassa värissään tosi hieno.


Neilikkaruusu 'F.J.Grootendorst' vielä jaksaa kukkia ja koko kesän loisti kauniina.


Valtavat valkoposkihanhi miärät on tiällä ollu ja kun käyvät tuossa järvessä leppeemässä, kuuluu humahus kun lentoon lähtevät. Ei ministeri Mikkosta oo näkyny ohjailemassa hanhipelloille näitä.

Lopuks laitan kuvan miun nukkeharrastuksesta ja viimenen tekele sadepäivänä valamistu. Seuroon Kaffe Fassettii feispuukissa ja siellä näin erilailla toteutetun lumileobardin. Siitä idea kolahti. Suomessa Fassettin kankaita on hankala suaha, ainakin semmosissa väreissä mitä tarvihtis. Kangas ois pitäny olla mustat pallukat vaaleella pohjalla, nyt on toisinpäin.


Nukkemaaleilla nuo silimien keskukset maalasin ja kirjontalangoilla tein ripset ja ympärykset. Tämän tekemisessä opin, turha on männä 'merta etemmäks kalaan'. Karvakangasta on nuo karvat ja siinä olkin työmua löytee sitä. Sain tilaamalla. Lähi kangaskaupassa kävin hiljattain ja heillä on ollu sitä myytävänä pitkään. Ylähyllyllä ol ja sen tautta ei silimään sattunu aiemmin. Sain myös opin, sitä ei leikata, vaan repästään haluttu pätkä. Onneks en kerinny vielä leikata. Hame on tyllii ja organtsa päällä, jonka helmillä ja paljeteilla koristelin. 
Talavella voisin esitellä laajemminkin noita tekeleitäni.Kiitos kun kävit blogiani lukemassa.


12 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika, että olet taitava! Ihana tuo nukke.
  Kaunista ruskaa on teillä, ihana tuo metsä taustalla, upeat pihlajat ja havupuut yhdessä.
  Ikävä kuulla, että vielä vain on kuivaa! Onpa myöhään vielä kuivuutta.
  Meillä alkoi kova puuskainen tuuli jo torstaina, juuri tänään tuntuu vähän rauhallisemmalta, vaikka kovia tuulia on ennusteessa vielä monelle päivälle eteenpäin. Sadettakin ollaan saatu reippaasti. Hyvin irtoavat rikkaruohot maasta, kun se on kostunut. Toivottavasti teilläkin saavat sipulit ja muut istutukset pian kunnon sateen.
  Ihana nähdä noita erikoisempia vaahteroitasi myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Kyllä miustakin tuo nukke tul mukava.
   Ruskaiset kasvit on syksyllä kauniit ja nyt on väriä koko luonto täynnä. Havut on hyviä puutarhassa myös lehdettömään ja lumiseen aikaan.
   Ihmettelen minne ne sataneet veit männöö, onhan meilläkin satanu. Syyssateita runsaita toivotaan, järvikin on vetäytyny, laitur on kuivilla.
   Meijänkin korkeuvella seleviiviä vaahteroita onneks löytyy erilaisii!

   Poista
 2. Ihastuttava nukke! Kiva, jos jaksat esitellä harrastusta ja tekemiäsi nukkeja talven aikana enemmänkin. Olet todella monipuolisesti lahjakas käsityöihminen.
  Kaunista ruskaa riittää teilläkin. Meidän pihalla on kaksi tuurenpihlajaa. Toinen on jo tulipunainen, toinen vasta aloittelee muutamalla oranssilla lehdellä ollen muuten valtaosin vielä vihreä. Istutuspaikalla on näköjään iso merkitys. Ja neilikkaruusu kukkii minullakin vielä runsaana.
  On siinä sipulilla kokoa, XXL harvemmin kaupoissa näkee. Toivotan niille runsasta kukintaa tulevana keväänä.
  Täällä on tuullut ajoittain hyvinkin kovaa muutaman päivän ajan. Ja tänään vettä on satanut sananmukaisesti saavista kaataen. En valita, sillä kuiva maa tarvitsee kaiken sadeveden.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä esittelen mielelläni nukkeharrastusta. Kiitoksen kansalaisopistollekkin annan, monipuolisesta kurssitarjonnasta.
   Kaunista ruskoo tämä syksy on esittäny. Tuurenpihlaja on tosi kaunis ruskapuu. Istutuspaikalla tosiaan on merkitys.
   En oo noin isoja sipuleita tulppaanista istutellu aiemmin. Olivat kyllä hyvät ja napakat sipulit. Toivotaan kaunista kukintoo. 0,1 mm./h. sateita lupailoo tänne ja niillä ei oikein oo mittään merkitystä. On miulla vielä syystöitäkin tekemättä. Porkkanatkin on vielä nostamatta ja sen puoleen on hyvä, kuivat kelit.
   Mukavoo syksyistä viikkoa siulle!

   Poista
 3. Hienoja värejä on siellä teidän pihassa! täällä on ollut paljon keltaista ja pienesti punaista, vaikka ei omassa pihassa olekaan. Voi miten ihastuttava nukke, eipä ole sattunut tuollaista näköpiiriin. Pitäis etsiä löytyisikö nuo Kaffe Fassetin sivut jostain. Joku on nakertanut kärpässientäkin, mutta on ne kauniita. Olen kuvannut niitä monesti...Mukavia syyspäiviä! t: Emilie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruskavärit on nyt leiskunu, ei lappiin tarvii sitä lähtii kahtomaan. Nukkelleni ei varmaan löyvy ihan samanlaista, viitteitä vartalosta otin noilta sivuilta. Siellä esitellään enemmän tilkkutöitä ja sitä kautta löysin noille sivuille.
   Kauniita syyspäiviä siullekkin!

   Poista
 4. Upea nukke onkin syntynyt taitavista käsistäsi. Kiva nähdä töitäsi jatkossa lisää.
  Kauniisti on ruska värittänyt puita ja pensaita siellä teilläkin. Nyt luonnon värikkyydestä on saanut nauttia täällä etelässäkin.
  Mukavaa viikonloppua ja lokakuun jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kruunuvuokko! Nukkeharrastus on mukava, samaan sarjaan nalletkin kuuluu.
   Nyt on ollu kyllä tosiaan kaunista ruskoo koko muassa! Luonto näyttää parastaan.
   Mukavoo lokakuuta sinne teillekkin.

   Poista
 5. Toivottavasti myyriä ei tule lähellekään tulppaaneja. Kaunista ruska on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Toivotaan myyrien kiertävän kaukoo miun istutukset. Litsku on vireillä autotallin kuistilla ja useita myyriä on suatu. Kaunista nyt on luonnossa.

   Poista
 6. Komeaa ruskaa! Meillä se lysti ei kauaa kestänyt kun tuli navakkaa tuulta juuri silloin kun ruska olisi ollut komeimmillaan. Puista putosi vähintään puolet lehdistä yhdessä yössä, onneksi osa matalammista kasveista on sen verran tuulensuojassa, että lehdet pysyivät paremmin kiinni oksissa.
  On kyllä tänä vuonna menneet sateet hirmuisen epätasaisesti! Harvinaista, että näin myöhään syksyllä olisi jossain vielä kuivaa. Toivottavasti nyt osuisi teille sateita sen verran, että maa kostuisi sopivasti. Täälläkin kyllä joku sanoi, että lähistöllä olevassa järvessä olisi vedenpinta todella matalalla, mitä ihmettelen kovasti meidän tontille osuneiden sademäärien perusteella. Kerrassaan kummallinen kesä ja syksy.
  Veikeä nukke. Olet kyllä taitava käsitöiden tekijä! Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
 7. Kauniita ruskakuvia. Nähdään varmaan miten tulppaanit ehtii vai ehtiikö jouluksi. Pidetään peukkuja. Käsitöiden teko on mukavaa puuhaa, kivan nuken teit. Noita katselisi enemmänkin täällä.

  VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit