keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta. 

Kärhö 'Sofia Kaisa' aukas molemmat nuppunsa, reilu kuukausi sitten. Kukka on suuri ja alakuun se ol valakonen, vihertävänliilalla keskisuonella. Nyt on haalennu kokonaan vaaleaks kukat. Ihmeen pitkään on kuitenkin kukkinu sisällä. Miun käs on kiäntämässä tuota kukkoo näkyviin.


Muut kolome sisällä olevista kärhöistä on kasvanu pituutta, vaan ei vielä kuki. Eikä tarviikkaan.

Puutarhassa on pienemmät sipulikukat jo loppupuolella kukintoonsa ja tulppaanit ja narsissit suavat vuoron. Ensimmäiset narsissit ovat jo kukassa  pionipenkissä, tuvan ikkunan alla, järvellepäin.

Libanoninlaukka tuossa etualalla, heinämäisenä tuppaana ja siemenestä kasvanu pioniunikko on siirrettävä pois tuosta penkin reunasta. Reunassa keltainen narsissi 'Carlton' ja tuo vaalea on 'Ice Follies'

Kasvitieteelliset tulppaanit aurinkoisena päivänä.

Esikoitakin kukkii. Suikeroesikot ensimmäisenä ja tämä  tummanpunainen on miulle mieleen. Pieni vielä on kooltaan.

Mehtäalalla kiurunkannukset ja esikot loistavat, samoin männy talavi kohtel jouluruusuja hellästi. Havuilla peittelin syksyllä, jotta lehetkin säilyis ja säilyivätkin. Nuoria vielä ovat tällä mehtäalalla.

Tämä vaaleajouluruusu on tehny paljon siementaimia juurelleen. Mukava seurata runsastumista. Tarhajouluruusuja miulla on molemmissa pihoissa vaaleina ja erilaisina punaisina. Kantopenkissä on melekein musta, tässä mehtäalalla. Kerrottuja nyt tilasin ja toivottavasti niistäkin niän kukkia tulevaisuudessa. 

Viimekeväänä separoitua karjanlantoo lisäsin näitten jouluruusujen juurelle, niinkuin kaikkiin kukkapenkkeihin ja se on suanu kasvun vauhtiin. Uusia lehtiä ovat kehittäneet hyvin ja kasvattaneet kokoa. Kovasti nyt puhutaan tuosta eloperäsestä lannasta ja tuolla tilalla se käsitellään separoimalla neste siitä lietelannasta pois. Lopputulos on hyvin siistii käsitellä eikä juurikaan haise. 

Samoin syötäveekin tuolta alalta suahaan, korvasieniä on noussu ja kokoa suavat vielä kasvoo ennenkuin otan ne kyökkiin käsiteltäviks.


Jäniksien mieleen olevilla kasveilla vielä on verkot paikoillaan ja ei talavellakaan mittään isompia tuhoja tullu. Kauriit on tainnu tiältä joutuu iliveksiin ruokalistalle.

Tilasin keväällä Mustilan arboretumista atsalean ja alppiruusun siemeniä, atsaleat on itäny hyvin. Voi niitä siemeniä olla 30/40 ja itämisprosentti ol varmaan 100%. 

Kasvualustaan laitoin esikasvatusturvetta ja rahkasammalta, rodomultaan nyt koulin nää. Mix pussi ol siemeniä ja näilläkorkeuksilla pitäs menestyy.

Toinen projekti on meneillään pioneissa. 2020 syksyllä pioniseurasta tilasin siemeniä ja kylyvin ne ruukkuihin tuonne mehtäalalle, nyt siellä on itäneitä taimia. 

Nää siemenkasvatukset ois pitäny alottoo jo vuosiasitten, hittaita ovat kasvamaan.

Maatilalla ol maansiirtohommia ja sieltä Ville laitto talteen ruokamultoo ussiimman kuorman, suahaan kasvilavoja rakennella, tälle keväälle muutama uus keritään laittoo.

Syötäville kasveille on peltomulta hyvä, vilja kasvo viimesyksynä näissä mullissa. Kukkapenkkeihin pussimulta on hyvä lisätä. Näissä ei oo mittään juuririkkaruohoja ja siemenrikat kitköö pois. Tämä on hyvä juttu, kun poika hoksas kyssyy tarvitaanko. Peittee pittää nuo kasat muovilla, niin ei lentäviä rikkaruohoja piäse itämään. Eihän myö kaikkii tarvita ja on nyt multoo tasotella noita reuna alueitakin.

Koska kukkii haasteen ensimmäinen arvaus on nyt kukassa. Veikkasin idänsinililjan (Scilla sipberica 'alba' kukkimisajan kohan 23.5.2022. Nyt kukkii ja on 18.5.2022. Pikkusen pieleen män.

Tuossa vasemmassa reunassa on tää scilla. Toinen arvaus, virvanarsissi 'Spoirot' on talavi ottanu mukaansa, ei näy piippookaan, missä sen pitäs olla!

Tänään ilimottauvuin kesäkuun lopulla Ilomantsissa pidettävälle nukkekurssille, sitä vuotan. En ihan koko viikoks uskaltanu luppautuu, jos rehunteko sattuu sille viikolle. Kolomekin päivee ois kyllä ihana. Esittelen sitten tuota miun nukkekokoelmoo, kuhan suan uuvet tehtyy!

Kiitos kun kävit lukemassa!


14 kommenttia:

 1. Kärhö Sofia Kaisa on kaunis. Pian se varmaan jo pääsee ulos. Jouluruusujen menestyminen ja etenkin siementaimet ovat iso ilo. Sinulla on alppiruusuille ja atsaleoille tilaa metsäpuutarhassa, joten siemenestä kasvattaminen kannattaa. Osaavissa käsissäsi ovat itäneet hyvin.
  Koleuden vuoksi on taas vähän erilainen kevät. Hitaasti lämpenee, mutta lämpenee kuitenkin. Eilen oli jo upea kevätpäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Btween! Kun ilimat lämpiis ja yöpakkaset helepottas, ois pihalle lähtö näilläkin. En vielä penkkiin istuta tänävuonna, isompaan ruukkuun siirrän nää kaikki ja kellarissa vielä enstalaven talavetan.
   Mehtäpuutarhaan sopivat nuo alppiruusut ja atsaleat, kuhan ollaan siellä asti.
   Kylymee on ollu, erikoinen kevät!

   Poista
 2. Tykästyin noihin hempeisiin keltaisiin narsisseihisi :) Täytyy pistää nimi mieleen. Aika harva on osunu oikeaan arvaustensa kanssa. Mulla olis tänään ekan arvauksen päivä, täytyy päivemmällä katsoa joko aukeavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kauniit ovat nuo narsissit. Hyvin on runsastuneet ja pionit kuihtuneet lehet peittää aikanaan. Toivotaan arvauksen suhteen onnistavan!

   Poista
 3. Ihana kasa multaa siellä. Jouluruusut ovat ihania, sinulla on niitä aika iso kokoelma. Aika hidasta on kasvattaa joitakin kasveja siemestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Ihana asia nuo mullat. Jouluruusut on kyllä kauniit kukkiessaan. On kerrääntyny vuosien saatossa ja osa on vielä niin nuoria, jotta eivät vielä kuki. Hitasoo on siemenestä pensaita ja puita kasvattoo, ois pitäny alottoo miunkin aiemmin.

   Poista
 4. Onpa ihastuttava kukka kärhössä! Niin kauniit värit.
  Siellä puutarha alkaa viimein herätä pitkän talven jäljiltä. Komeaa on väri-ilottelu, ja tällä hetkellä olemme ihan samoissa, minullakin kukkivat idänsinililjat, jouluruusut, narsissit ja tulppaanit aloittavat.
  Komeat on multakasat, hienoa, että niistä saatte lavojen täytettä.
  Onpa hieno itävyys-onnistuminen atsaleojen kanssa! Vaan millä malttaa odottaa monta vuotta, että näkee kukkien värit :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kaunis on tuo kärhö ja kukan koko hämmästytti.
   Nyt on lumet sulanu ja tämän varsinaisen pihan penkit siivottu. Mehtäpuutarhaan siirryn nyt. Värit puutarhassa lissääntyy nyt vauhilla ja pienetkin kukkijat huomovaa näin keväällä.
   Multakasat on kyllä hieno juttu. Nyt ei miettii mistä sitä sais.
   Yllätyin ihan tuosta atsaleojen itävyydestä, alppiruusut huonommin itävät. Jännä nähä joskus kukkivana nämä. Heleppoja on stsaleat kun ei tarvii niitä auringolta suojata. Jäniksille ja kauriille täytyy verkottoo sitten.

   Poista
 5. 'Sofia Kaisa' vihertävine raitoineen ja kauniine heteineen on hieno. Ihanasti kukkivat myös jouluruususi. Karjanlanta on selvästi tehnyt hyvää.
  Multaa ei koskaan ole liikaa ja sitä hupeneekin joka kesä melkoisesti.
  Mukavaa viikonloppua ja toukokuun jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! *Sofia Kaisa' yllätti kukinnallaan näin aikaisin. Jokohan nuo muut tänäkesänä kukkansa näyttää! Karjanlanta on osoittautunu hyväks lannotteeks. Ja vielä kun se on siinä muodossa, jotta heleppo on murusii ripotella.
   Multa on ollu meilläkin tähäasti tällä tontilla ostosessa. Nyt on hyvä rakennella kasvilavoja, kun täytettä suap reilusti.On meillä lava mustomultoo ostettuna, vaan monneenkohtaan sitäkin tarvitaan.
   Mukavoo viikoloppuu teillekkin.

   Poista
 6. Ihana 'Sofia Kaisa'! Todella kaunis. Ihanat jouluruusut myös. Hyvä itämisprosentti atsalean siemenillä. Nyt onkin jännittävää odotella ensimmäistä kukintaa. Kuinkahan kauan siihen meneekään?
  Minä en laita pussimultaa muualle kuin kukkaruukkuihin. Joskus tekisi kyllä mieli kokeilla, miten kesäkukkaistutukset viihtyisivät tuossa oman puutarhakompostin mullassa, jos sitä höystäisi keittiökompostilla, kanankakalla ja biohiilellä. Painavammat ruukut siitä kyllä tulee kuin köykäisestä säkkimullasta, joten ei ehkä sovi sellaisille kasveille, joita pitää raahata kylmän sään uhatessa sisätiloihin.
  Ei kuitenkaan mennyt ihan mahdottomasti pieleen ensimmäinen arvauksesi. Aika harva on osunut kohdilleen eikä se nyt mikään päätavoite ollutkaan. Toivottavasti virvanarsissi olisi vain hidas eikä kokonaan heittänyt henkeään.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Yllätyin ihekkin näistä neljästä, jotka sain menestymään. 'Sofia Kaisa' tuolla isolla kukalla yllätti. Jouluruusut on kyllä kauniit näin keväällä. Atsalean siemenet iti kyllä hienosti. Vielä on miulla koulimatta, rodomultasäkki vuottaa jo.
   Kallista on tuo pussimulta ja siinä usein on turpeen osuus iso. köykästäkin. Suurinpiirtein samoin mie kasvatan ruukkukasveja vuan siinä. Uskon kasvun olevan kova, jos kompostii ja kanankakkoo laitat. Ettei vuan ois liian vahvoo.
   Sehän se on ongelma, jos isoja saviruukkuja on, niitten kanniskelu työstä käyp.
   Virvanarsissit ei oo pilikahustakaan näyttäny ja arvaukset on aina mitä sattuu, aika lähelle kuitenkin tuo ensimmäinen män.
   Mukavoo kesäkuun ensimmäistä viikkoa!

   Poista
 7. Onpa upea kärhö 🤍 Eipä ole tullut mieleeni, että voisihan tuota keväällä jonkun aikaa sisälläkin kasvattaa. Kaunista kukintaa siellä jo on muutenkin. Minulla oli yksi hieman kitukasvuinen jouluruusu ja ei selvinnyt viime talvesta, kun tuli paksu jääkerros lumen alle epämääräisten talvisäiden takia.
  Kaunista alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Hienot ol nuo kärhön kukat. Mie en muuten ois varmaan sisälle ottanu, vaan kellarissa rupesivat kovasti kasvamaan ja ihan valakiit ol kasvut. Lämpötila kellarissa ei ollu kun muutaman asteen ja ihmettelen tuota kasvuunlähtöö.
   Jouluruusut on aina vähän nipulikkaita, etenkin jos jiätä on piällä herkkiä ovat kuolemaan. Tiällä ei ollu sitä ongelmoo, lunta ol paljon. Kohopenkit on miulla nuo missä viihtyyt.
   Siulle myös mukavoo kesäkuun alakuu, jospa nuo siätkin ruppiis korjaantumaan!

   Poista

Hortenssioiden kukintaa.

Kylymäks män ilimat kertaheitolla. Ei vielä oo halla vieraillu, vaan villasukat ja pipo on pitäny ehtii lämmittämään. Hortenssioista ja vähä...

Suosituimmat artikkelit