lauantai 30. huhtikuuta 2022

Koska kukkii?

Sain Navettapiialta haasteen, Koska kukkii? Alulle tämän haasteen ol laittanu Minna, Hiidenkiven puutarhasta.

Mie ajattelin tehä tämän tuolta mehtäalalta, siellä on viellä lunta aikapaljon!  

Lumikuvat on eiliseltä päivältä. Jännitys on nyt suurin, ovatko veikkaamani kasvit säilyneet elossa, pitkästä talavesta!


Tässa penkissä tuossa oikiissa reunassa on pikkunen (Narcissus bulbocodium 'Spoirot') narsissi. Tai pitäs olla, kuvan laitan tähän alapuolelle.


Samoin tässä penkissä on valakonen Idänsinililja, (Scilla sipberrica 'alba') pitsimäisin kukin.


Kantopenkissä pikkusen pilikottaa lumen alta, alapuolen (Soldanella montana) Metsäalppikello. Kuva on viimekeväältä. nyt lehtiä näkyy vasta vähän. Vierellä siinä on kiurunkannus.


Viimeisenä veikkoon Valkovuokon (Anemone nemorosa), tämä on tuossa ylimässä kuvassa olevassa penkissä, vielä uinuu lumenalla.


Näille kukkijille veikkoon kukkimisen alakamis ajankohdaksi.

Narsissi 'Spoirot' 25.5.2022

Valkoinen idänsinililja 23.5.2022

Metsäalppikello 4.6.2022
 
Valkovuokko19.5.2022

Haasteen säännöt! 

Valitsemissasi kasveiss ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi ole lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville, kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä.

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta kukkapenkin päältä, mutta harsoviritelmät ynnämuut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan topingiksi. Kerro keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri.

Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blokiin haasteen aloitus postauksen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

Tämä haaste on kiertänyt jo jonkin aikoo, enkä nyt oo perillä tarkkaan ketkä tähän on osallistuneet. Niinpä en haasta nyt ketään tähän. Jos joku, ei vielä oo osallistunut, saa tämän ottaa ja veikkailla !10 kommenttia:

 1. Toivottavasti ovat selvinneet, ja onhan ne! Suomi on pitkä maa ja kukkii niin eri aikaan ja tämä talvi on ollut vielä lumisempi kuin joskus ennen. Siellä asuessa ennen ihan järkytyin, miten myöhemmässä sinne tuli kevätkukat. Mutta kyllähän ne kasvussa sitten otti eteläisemmät kiinni.
  Oikein hyvää vappua ja kevätkukkien odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolta piippoja nousoo, kun lumet sulaa. Vuotetaan sattuuko veikkaukset!

   Poista
 2. Haastavaa on arvailu, kun alue on vielä lumen peitossa. Toivottavasti kaikki on edelleen hengissä! Nuo virvanarsissit ovat minulla aina jääneet yhden kevään iloksi, mutta toivottavasti teillä on niin erilaiset olosuhteet (esimerkiksi tuota lunta suojana), että ne viihtyvät. Ne ovat niin mahdottoman kauniita ja somia.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haastavoo on tosiaan, piipottaa jo monia sipulikukkia. Vielä en oo nähny noita virvanarsisseja nousevan, täytyy ihan assiiks ottoo seuroominen, nousootko ensinkään!

   Poista
 3. Kukkimisajan ennustaminen oli ainakin minusta tosi vaikeaa. Yllättävän nopeasti kasvien kasvu ja kukinta edistyy, kunhan pääsevät lumesta eroon.
  Viime vuosina valkovuokko on kukkinut täällä etelässä jo äitienpäivänä. Olen toistaiseksi nähnyt ainoastaan yhden valkovuokon nuppuineen.
  Mukavaa vappupäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikiita on tuo veikkoominen. Hirmu voima on nousevilla sipulikukilla, kuhan punnertaat ihtensä maanpinnalle.
   Ooon miekin valkovuokko kimpun äidilleni aikoinaan vieny äitienpäivänä
   Mie epäilen meijän kasvukauden olevan aikalailla samoissa tälläkertoo!

   Poista
 4. Nyt vasta ehdin lukemaan tämän haastevastauksesi. Tähän onkin jo ottanut osaa todella moni bloggaaja. Sinulla riittää vielä paljon jännitettävää kun kaikki on lumen alla. Toivottavasti kasvit ovat selvinneet hengissä ja kukkivat veikkaaminasi päivinä. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä oot kerenny lukemaan! Jännitettävee riittää ja monta kertoo askeleet viepi kahtomaan kevään edistymistä tuonne mehtäalalle. Toivottavasti on selevinneet kasvini.
   Hyvää toukokuuta!

   Poista
 5. Ritavuoren juurella2. toukokuuta 2022 klo 8.45

  Toivotaan että ovat paksun lumipeitteen alla uinuneet rauhassa ja lähtevät kasvuun. Minulta on sipulikukkia kuollut, tai mikä sipulin odotettavissa oleva elinkaari mahtaa ollakaan. Mutta ei ole totuttuihin paikkoihin alkanut varsia nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan lumen suojanneen kasvejani. Harmi kun menetyksiä on sinne tullu, miullakin on etenkin tulppaanit vähentyneet!

   Poista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit