Nyt on mattimyöhänen liikkeellä tässäassiissa. Vuottelin sitä spoirot narsissii nousevaks ja totean sen hävinneen. Kappeita lehtiä nillämain nous, en oo varma onko sen vai jonkun muun lehtiä.
Kahotaanpa nää veikkaukset ekana!
Narcissus bulbocodium 'Spoirot' (Virvanarsissi) ei kukkia näkyny, olko yksvuotinen?
Idänsinililja Scilla sipberrica 'Alba'. Veikkasin 23.5 ja kukki jo 19.5. arvaus pielessä neljä päivee. Kuva on nyt vähän epäselevä.
Soldanella montana (Metsäalppikello). Veikkasin 4.6 ja kantopenkissä ol lumet myöhään. Aloitti kukinnan 6.6 ja vielä muutama kukka on.
Valkovuokko aloittel kukintaansa 15.5 ja parhaimmillaan ol 24.5. Kukkia on vieläkin. Punainen esikkokin siinä seassa loistaa, veikkasin 19.5 olevan kukassa. Nämä kuvat tuolta mehtäalalta.
Puutarhassa on tapahtunu paljon kukkimisia, en oo ennättäny postauksia tekemään. On ollu kaikenlaista hommoo nyt ja paraikoo on taimien istuttamisia mehtään meneillään. Miulla on polovi ruvennu vihottelemaan ja totesin tuossa Villelle, jotta suattaa olla miulla taimihommat viimesiä keväitä. Mehät on ollu meille ja vielä seuraavallekkin sukupolovelle yks kivijalaka tilan toimintoo kehitettäessä, lisämaitten ostoon ja rakentamiseen, koneinvestointeihin myös. Monta hikipisaroo on miultakin sinne mehtään jiäny. Hyvillä mielin kahon jälelleni, työt on tuottanu tulosta ja nää miehet monessa sukupolovessa aiemminkin ovat ihtiinsä siästämättä hoitaneet mehtänsä ja jatkuu vielä eteenkinpäin. Kuusen- ja männyntaimia on nyt vakoissa, rauduskoivuu kasvaa ympäristössä ja koivu levivää luontasesti. Tämä mehtäasia jakaa mielipiteitä ja ei tästä sen enempee.
Kuvia oon räpsiny ja nyt laitan miun kolmilehistä kuvia, loppuun muutaman muunkin kuvan.
Kolmilehet on nyt ollu loistossaan ja nuoria vielä ovat miun penkeissä, tuolla mehtäalalla. Serkkutyttö laitto miulle kaks vuotta sitten Isokolmilehen siemeniä Kanadasta. Sehän on Kanadan kansalliskukka. Kymmenestä siemenestä iti ensimmäisenä keväänä kolome, jotka nyt kukkivat. Istutin ne penkkiin ja vielä toivon jonkun siemenen itävän lisäks.
Tässä ensimmäisessä kuvassa Isokolmilehti, joka kukinnan loppuvaiheessa punertuu. Tätä ei kasvina sua sieltä kerätä ja luvallisia reittejä ol serkkutyttö siemenet tähän kuten myös kerrottuun hankkinu.
Tässä kuvassa Trillium 'Sessile'. Hämmästyttää minnuu, kun on montavuotta tehny vain kaksi vartta ja kellervät kukat päihin, miks ei tie kolomatta vartta? Kuuluu keltakolmilehtiin.
Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä Nuokkukolmilehti. Kukat on niin mukavasti lehtien alla nuokuksissa, kiänsin tuota lehtii vähän, jos tuosta kukastakin jotain näkys. Pitäs olla kameraan jatkovarsi niinkuin autokorjaamoissa. Jostain oon tätä nähny Karolinankolmilehen nimellä.
Trillium sukua on kolomisenkymmentä erilaista kaikkiaan olemassa ja kyllä ois mukava kun lähtisivät kuleksimaan tuolla mehtäalalla miunkin kolmilehet!
Pioni 'Kesähamonen' ja valkoset liljakukkaiset tulppaanit 'White Triumphator' siinä sulassa sovussa.
Kuolanpioni on suuri vanhanmökin päätypenkissä ja kukkii kovasti. Puoltoista metrinen voip olla halakasijaltaan. Taustalla Kultatuija 'Yellow ribbon', leikkasin sitä aina nuorempana. Nyt totesin sen kasvavan kauneimpana leikkoomatta. Taustalla Pilarituija 'Fastigiata' ja tuossa oikiilla on Kartiotuija 'Holmstrup' niitä tuossa päädyssä on kolome. Aitan seinänvieressä kasvaa Karhunvadelma 'Sonja' se pittää verkolla suojata joka talavi, muuten rusakot syöp piikkineen päivineen. Nyt ostettiin piikitön karhunvadelma tuonne aitan taakse.
Ol niin hämäkkä kuva, piti laittoo ihan suurimpana kuva. Yritin auringonpaisteessa tai varjossa kuvata, kaikilla asetuksilla ja en onnistunu tässä enkä kuolanpioni kuvassa. Oisko liian paljon vihreetä ja punaiset värit ei oikeuksiinsa piässy! Kuusikon reunassa risuaidan vieressä kasvaa neljä alppiruusua. Kukinnan aloittaa kaks 'Haaga' ja 'Helsinki University'. Vasemmassa reunassa 'P.M.A. Tigerstedt' Alimmilta oksilta tänäpäivänä aukas ensimmäiset kukkansa se. Tuossa oikiissa reunassa on Rohtokataja 'Mas', kerkisin keväällä ajatella ja iloita miten kauniin vihreenä oksat selevis talavesta. Rupes kohta ruskettamaan oksien kärkiä ja paljon suan leikata sitä, sääli! Samoin marjakuusissa on ruskeita oksia.
Nuo kolmilehdet ovatkin tosi kauniita, samoin, kuin lewisiakin. Harmi, etten itse ole saanut sitä menestymään pitkään.
VastaaPoistaMinullakin alppiruusut aloittivat kukintansa ja aikaisemmat lajikkeet ovat jo kukintansa lopettaneet.
Mukavaa kesäkuun jatkoa.
Kiitos Kruunuvuokko! Mukava on kun nuo kolmilehet ovat viihtyneet meillä. Lewisia on tuossa hiekkakummulla ja se varmaan on pitäny hengissä sen. Ei vesistä oo haittoo. Alppiruususi ovatkin hienoja, vuosi vuodelta komeampia.
PoistaMukavoo kesäkuun jatkoa teillekkin.
Paljon on upeaa ja kiinnostavaa! Minusta kuvat näyttävät oikein hyviltä. Punainen on kyllä joskus vaikea saada kuvaan oikeanlaisena.
VastaaPoistaVautsi, mikä menestys tuo kolmilehtien siemenkasvatus, ja kerrotunkin olet saanut siemenestä, se on aika harvinaista, että kerrottu muoto toistuu siementaimeen. Todella hienoja kukkia ja yllättävän nopeasti kasvoivat kukintakokoon. Toivottavasti saat siementaimia tulevina vuosina tuolta metsäpuutarhasta!
Kiitos Sila! Kauneus on katsojan silmissä, hyvä kun on siun mielestä onnistuneet.
PoistaOon kuullu, jotta kolmilehen siemenet pitäs kylyvee tuoreena, nämä ol muovipussissa tullessaan ja uskon kerinneen kuivahtoo. Ei käyny pussista seleville millon kerättyjä. Yllätyin kyllä tuosta yhestä kerrotusta, mikä lie luonnonoikku jos sitä ei yleensä sua siemenestä kasvamaan. Miekin ihmettelin tuota vauhtii, kun sain siemenet, kylyvin ne heti kukkaruukkuihin, ruukut hautasin puoliks kantopenkkiin ja annoin olla talaven ja viimekesän siinä. nyt keväällä istutin penkkiin ja pelekäsin, jos ne kuoloo kun nuppuvaiheessa olivat. Nythän ne varmaan rupivaa kokoa kasvattamaan. Punakolmilehti oon muutaman siementaimen jo tehny, toivotaan näiltä muiltakin siemeniä!
Veikkauksethan meni hyvin kohorilleen. Vau, mitä kolomilehtiä. Kerrattua enoo koskaa nähäny, liioon tuata nuakkuvaa. Sullon oikee kunnon harvinaasuuksien rypäs. Yks vuasi olin avoomiis, mihinä oli isoja kolomilehtiä ja tais olla jotain muitaki harvinaasempia mettäpuutarhas. Olivat laittanehet valavontakameran, ettei kukaa kouki niitä mukahansa.
VastaaPoistaKiitos Navettapiika! Kahoin kirjanpidosta entisii kukintaaikoja ja vähän sitä peilasin. Meillä tul kevät vähän normaalii myöhemmin, lumet suli sitten noppiisti. Siun luulin nähneen tuon kerrotun, kun siellä on hienoja taimistoja ja puutarhoja. Joitakin harvinaisuuksia oon käyny keräilemään. Suattaahan nuo harvinaisuuvet olla kiinnostuksen kohe ja ei muisteta jottei niitä sua ottoo. Ei kyllä oo käyny mielessäkään tuommonen asia. Arvokkaitahan ne on ostoo ja varmaan kannattaa suojella kaikinkeinoin.
PoistaYllättävän hyvin onnistuit veikkauksissa. Ei tainnut kellään mennä täysin kohilleen kaikki. Ihan mukavaa ajanvietettä oli keväälle.
VastaaPoistaIlman metsiä olis melko ankeeta, muusta hyödystä puhumattakaan! Vaivat ja krempat täälläkin jyllää, kolme päivää oltu mökkihöperönä ja paranneltu vaivoja. Tsemppiä sinne!
Kiitos Maatuska! Kyllä ne kukinnat aika samoihin aikoihin yleensä on ja siitä voip piätellä noita aikoja.
PoistaKyllä kaikenlaisii mehtiä pittää olla. Vanhoo ja nuorta, rytteiköitä en kyllä kannata. Uhattuna on mehät mm. kaikenlaisiin ötököitten ja tautijakin on. Hirvet tiälläpäin nuorten, petäjän ja koivun vihollisia. Kyllähän sitä remppoo alakaa tulla, kun ikkeekin kertyy. Tähänasti oon terve suanu olla, toivottavasti tuo polovi asettuu kun suap tuon taimien istutuksen tehtyy. Sinnekkin parempia päiviä toivon!
Aika hyvin veikkauksesi osuivat.
VastaaPoistaSinulla on hieno kattaus kolmilehtiä. Toivottavasti kotiutuvat ja lisääntyvät metsäpuutarhassasi. Kanadassa on monin paikoin Suomen kaltaiset olosuhteet, joten siinä mielessä mahdollisuudet ovat hyvät.
Pikkutalvio on mahdoton valtaaja ja siitä on vaikea päästä eroon. Vaatii ankaraa lapiolla kaivamista, eikä yhtään pätkää saa jäädä jatkamaan eloa.
Minusta kuvasi ovat hyviä, en huomaa erityistä hämäryyttä. Punaista on varsinkin auringossa vaikea saada kuvaan oikeanlaisena.
Kiitos Between! Ei mahotonta heittoo tullu, oon merkkaillu muistiin noita kukintaikoja.
PoistaTilasin tuon Punakolmilehen jo ennekuin ol tuota mehtäpuutarhoo alullakaan ja siitä innostus kasvo hankkii lissee. Tuolla Amerikoissa ois monta mielenkiintoista kasvii, niitä ei vuan sua tänne tuuva. Siemeniä kylläkin onnistu sillon muutama vuos sitten. Oon nähny ihan livenä miten kauniisti tuo Isokolmilehti mehässä kasvaa. Hieno näky ol. Mustilastakin paljon on siementen keräilymatkoja tehty Kanadaan ja Pohjois Amerikkaan. Monet meijänkin puutarhan kasvit on sieltä alakujaan, mm. vaahterat.
Vihonviimene kasvi tuo pikkutalvio, en ois pihaani ottanu jos arvasin tuon kulukuvimman.
Sie jos kuka tiiät kuvien laadun. Monet kukan värit ei ihan oikiinlaisena kamerasta tule, silimä näyttää totta.
Veikkauksesi osuivat hyvin lähelle. Harmi, että 'Spoirot' ei kukkinut. Se ei kai ole niitä kestävimpiä lajeja muutenkaan.
VastaaPoistaHienoja nuo kolmilehdet, erityisesti kerrottukukkainen. Vaaleanpunainenkin on nätti. Toivottavasti lähtevät leviämään hyvin metsäpuutarhassasi. Kuolanpioni ja alppiruusutkin kukkivat komeasti. Meillä alppiruusut ja atsaleat taitavat pitää tänä vuonna taukoa kukinnassa, kun ei ole kuin joitakin nuppuja kussakin. Jospa ensi kesänä kukkisivat taas kunnolla.
Jotkut kasvit ovat sellaisia, ettei niitä kannattaisi edes harkita ottavansa puutarhaan. Edellisen asukkaan jäljiltä täällä on kunnan metsän puolella tummanviolettia pikkutalviota monen neliön alalla. En ole lähtenyt sitä sieltä repimään pois, mutta tarkkailen sen verran, ettei pääse meidän tontille luikertamaan. Jalopähkämöä minulla on kukkapenkissä, mutta sitäkin vain siihen saakka, että saan jotain paremmin kurissa pysyvää tilalle. Toistaiseksi olen tullut sen kanssa toimeen.
Mukavaa loppuviikkoa!
Kiitos Minna! Harmi tuo virvanarsissi, ois ollu viehättävän näkönen kukkiessaan. En ois uskonu silloin, kun ensimmäisen kolmilehteni hankin. Miten niistä ruppiin tykkeemäänkin. Punakolmilehti on muutaman siementaimen jo tehnykkin puolenmetrin piähän. Ne suap jiähä paikoilleen kasvamaan. Miulla on kaks suurta pehkuu tuota Kuolanpionii, toinen tässä ikkunanalla Alppiruusut on ollu myös kiitollisia kasvatettavia. Noissa puutarhakasveissakin on paljon sellasia mitkä hanakasti levivää. Erehyin revonpapua takavuosina laittamaan ja siinä tein töitä, ennenkuin erroon piäsin. Tuokin pikkutalvikki ois suanu jiähä ottamatta puutarhaan. Jalopähkämö on nätti kukkiessaan, vaan tarkka on oltava leviämisen suhteen. Miekin urakoin sitä kesänmittaan pois ihan kovalla käillä.
PoistaMukavoo loppuviikkoa sinnekkin!
Ihan kirpasee kun on niin ihana piha. Joskus kuvaukset vaan jää hämäkäksi, mutta ei tuoa huomaa täältä katottuna. Paljon oot ahertanu pihankin eteen, eipä enää mehän istutukseen riittäs aika. Toivotaan että polvet pelittää vielä pitkään.
VastaaPoistaKiitos Emilie! Puhistin kamerasta linssinkin, jos tulis kirkkaampia kuvia. Onhan myö tuossa pihassa hommia tehty, poikoo autetaan noissa puutaimiin istutuksissa. Ei hiän ihe jouva ensinkään niihin hommiin. Kyllä näillä koivilla vielä etteenpäin männään, oisko sukuvika, sisarellani piti polovi muutama vuos sitten operoija.
PoistaMinustakin veikkauksesi menivät hyvin. Tiarella kukkii kauniisti minullakin ja pitkään toivoisin että leviäisi kunnolla. Amerikanvuokko ei minulla ole levinnyt mihinkään pysyy hyvin paikallaan .
VastaaPoistaKiitos Nila! Lunttasin vähän noista entisistä ja ajattelin sitten lumimäärän suhteen noita päiviä. Tiarellat on kauniita kasveja ja toivotaan sen leviämistä meillä molemmilla. Ei miullakaan oo tuo amerikanvuokko levinny. Kaunis kasvi on sekin.
PoistaRitavuoren juurella kommentoi. Jostain syystä en saanut nimeäni esille. Noh, se siitä. Juu, menetyksiä on tullut, mutta onneksi siellä suurin osa on noussut pontevasti esille. Hienoja yksilöitä olet koonnut metsäalalle.
VastaaPoistaVai meinaat, että polvi käy noin kiukkuiseksi? Kai olet kokeillut jo kylmän ja kaalinlehden?
Kiitos Ritavuorenjuurella! Ylläreitäkin on onneks noussu puutarhaan. Mehtäalalle oon vähän keräilly harvinaisempia kasvejakin. Mielenkiintoisiakin ovat.
PoistaMie oon ollu tähänasti terve. Oisko sukuvika, kun sisarellani leikattiin kierukka polovesta ja sehän se suattaa miullakin olla. Kun noissa mehissäkin on tullu rymyttyy kaikenlaisissa louhikoissa ja aina nuljahtelloo polovi. Kylymee ja geelii on käyttäny. Kokeilen tuota kaalinlehtiikin, hyvä kun muistutit!