sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Arabian vanhat astiat


Kruunuvuokko Puutarhan Lumo -  blogista esitteli omia Arabian kauniita astioitaan muutamassa postauksessaan tälläkuulla ja vinkkasi meitä muitakin osallistumaan tähän Arabian vanhojen astioitten esittelyyn. Rikkaruohoelämää - blokin Between esitteli myös kauniit Arabian astiansa. Kyllä kannatti molempien esitellä astiansa, hienoja ovat!

Miekin ajattelin lusikkani laittoo tähän soppaan. Ja vielä vähän ottoo siihen mukkaan muutaman Arabiaan liittyvän Suomalaisen tuotemerkin astian.

Miun kokoelma ei oo suuren suuri näistä jären vanhoista ja kaikki on käytössä enemmän tai vähemmän. Monet astiat  oon ostanu vuosien saatossa ja kuvan alle kerron miten ne on miun hyppysiin tulleetkin.


Aloitetaampa Arabian Kesäkukasta. Suunnittelija tälle AS- mallille on Reinhard Richter. Kukkakuvio on siirtokuvakoriste. 1940  luvulla AS- mallin kahvikuppeja myytiin eniten Arabian kahvikupeista.
Valamistus ajoittui 1932-1949. 
Tätä kahvikannua käytän nyt pelekästään kukkamaljakkona, nokka kopsahti tiskatessa kuivauskaapin oveen ja siihen tul pien riksu. Kantta en huomannu kuvaan laittoo, se on ehjä.


Kuvaan laitoin kolome kuppia tasseineen ja pullalautasineen. Tästä hyvin näkköö, näissä kupeissa on kukkakuvio vähän erilainen kaikissa. Sitä en tiiä miten monta erilaista kuppiparia on olemassa.
Miulla on 12 hengen serviisi. Muutamassa näistä miun kupeissa on täysin samanlainen kuviointi.


Sokerikko ja kermanekka. Kaikki tämänsarjan astiat on kultareunuksella. Pohjassa piipuleima.


Kuvien laatu on huono , millon ei riittäny valo tai sitä ol liikoo. Tällä isolla pullalautasella ei montoo kertoo oo pullapalasii ollu, yhtään naarmuu ei lasitteessa oo.

Tuolla maatilalla ol yksi kuppi iliman tassia kun sinne tulin, varmaan ol ollu useampia aikoinaan, siinä on kultareunus. Ihastelin sitä ja päätin kerätä juhlaserviisin. Tamperelta, Vaarin Varastosta tilasin astiat, kun luotin heijän asiantuntemukseen, että suan hyvät astiat. Posti kuljetti ne. Kultaukset on kunnossa ja käsitiskin hellävaroen tien kun pesen. En ruahtinu kerralla ostoo, ussiimpi vuos tähän män, kunnekka ol tavoite saavutettu.

Vuos sitten Loppiaisen tietämillä ol feisbuukissa, Finnich Cooking & Culture ryhmässä kysely, jossa pyydettiin laittamaan vanhoista Arabian astioista ja Suomalaisesta lasimuotoilusta kuvia. Meille ol silloin loppiais illalla ystäväpariskunta tulossa kylään ja mie olin kattanu kahvipöyvän näillä miun astioilla. Juohtupa mieleen näpätä kuva puhelimella ja laittoo ryhmään. 


Paljon sain tykkäyksiä ja kyselyjä astioista. Monet kysyivät Finlandia-marmelaadimakeisistakin kakun päällä.
Arabian kesäkukka, Karhulan jalalliset vanhat kakkuvadit, täytekakun alla Tapio Wirkkalan Ultima Thule iso lautanen, häälahjaksi saamamme. Hopeat Kultakeskuksen. Kerätty on näitä astioita ja perheeni äitienpäiviks ja merkkipäivinä on muistanu näillä.
Paljon pyörii mualimalla Arabian vanhempia astioita ja kuvia on semmosista joita en ennen oo nähny. Nuoremmat sukupolovet kyselöö niistä ja monellakin, kun vanhemmat on Suomesta lähteny, mukaansa ovat Arabiaa ottaneet, kenties häälahjaksi suamiaan.


Arabian I O- sarjan maitokannut Nina. Suosittu Amerikan vientimalli. Vähällä käytöllä olleet, molemmat ostin.


Tuo pieni nekka anoppini peruja, Jottain siirtokuva mallii sekin. Ei kuulu tuohon ylempään sarjaan. Helunan ostin Arabian kirppikseltä. Noilla Helunoilla on silimissä oleva mustapiste eri ilimeellä kannuissa. Kaj Franckin suunnittelema KL- malli ja Anja Juurikkalan Puhalluskoriste kannussa. Käytän usein kahvipöytä kannuna. Rakas kannu.


Voipytyn ostin Vaarin Varastosta. Tästä pytystä ei enempee miulla oo tietuu. Oon käyttäny juhlissa mm. sienisalaatilla. Maisema lastenkupin sain sisareltani lahjaks, muutamia vuosia sitten.


Nämä maustepurkit ja jauhosalkkari ovat tilalla olleet jo ennen minnuu. Tuossa salkkarissa pien hienuu suoloo ja purkeissa pussimausteita. En tiiä onko näihin ollu isot purkit ja suolasalkkari. Yks pienempi myös uupuu.


Suurin ja pienin.  Kuvion isoon on suunnitellu Edvin Lindgvist ja koriste on sienitetty. Tässä uunivuassa tein aiemmin  aina jouluks maksalaatikon, nyt tuohon reunaan on pikkusen krakelointii tullu ja en ennee käytä sitä ruokataloudessa. Kukan alusastiana hyvin männöö, ehjä muuten on ja ol tuolla tilalla, tänne toin silloin, kun muutettiin.
Arabian Kokki pata Tapio Yli-Viikari suunnittelija. Tätä on miulla er kokosii ja kolomen litran padassa karjalanpaistin aina tien ja siinä nostan pöytäänkin.

Sitten 1980 luvun alun astioista kuva.


1980- lukua. Tupa-sarja on jokapäiväsessä käytössä. Anja Jaatinen-Winguist on suunnittelija. 
Ihana Inkeri Leivon suunnittelema Arctica pyhäsempänä ruoka astiastona. Tästä sarjasta on tarjoiluastioita myös ja kahvikupit leivoslautasineen. Juhlia kun sisarusteni perheissä on, kiertää nää miunkin astiat niissä. Meillä on mieltymys samoihin astioihin ja sisareni ovat ostaneet myös tätä sarjoo. Aika isot kekkerit suahaan järjestee kun yhistetään meijän arcticat.
Kupit on nykyisin vähällä käytöllä. Arabian iloinen lehmä sarjan mukeista juuvvaan kahvimme. Se sarja tul 2000- vuonna maidontuottajille tarjolle. Kaupassa sitä ei myyty. Kaj Franckin Teema mukiin kuva on painettu ja sitä hankin meille, tänne ja tuonne tilalle osan jätin. Voileipä lautaset, pienet kulhot. mukit ja kannun, jonka Birger Kaipiainen on suunnitellu Paratiisi sarjaan, lehmä kuvalla on myös. Netissä myydään nyt mukeja jopa 30 eurolla. Vähän on tarjolla ja heti männöö.  


Arabian maljakko Göran Bäck. Tämän ostin suruuni kun särin Kaarina Ahon suunnitteleman Harlekiin maljakon ja ei silloin ollu myynnissä netissä uutta tilalle. Nyt niitä on tarjolla.
Tonttu seinälautasista sain tuon, tonttu ja hevonen lahjaksi, tonttu ja luuta on nyt syksyllä hankittu ja yritän tätä sarjoo kerätä lisää. Harvemmin on tarjolla. Anders Olsson on suunnitellu, -80 luvulta. Lapsenlapsille ajattelin kerätä näitä mummolta💗
Muutamia muitakin sarjoja seinälautasista on Lappiaiheisia ja yks Kalevala vuosilautanen 1982.

Nyt laitan muutaman muunkin kuvan, kun vanhoo Arabiaa. Liittyy meijän 40- vuotiseen juhlavuoteen nämä astiakuvat. Ja ei ihan nuoria oo nämäkään astiat. Kesällä, jos luoja suo. On meillä 40 vuotis hääpäivä. Juhlan paikka.

Finel on tuotemerkki, jota valmisti Wärtsilä- konserniin kuulunut Arabia Järvenpäässä.


Pehtoori pannut. Antti Nurmesniemen suunnittelemat mallit 1957. Punainen pannu toimi meillä tiällä rannalla kahvipannuna ennenkuin muutimme tänne. Sähköhellalla keitettiin pannuporoista kahvit ja hyvänmakuista ol. Silloin siinä ol vielä nuppi tallella. Kylypemässä kesäaikan tiällä käytiin ja muikkuja kun suatiin, anoppini keitti rantakalan avotulella padassa. Muurinpohjaletut ja kahvit ol ussein saunareissulla ja muurikka pannusta suan kiittee kälyäni. Muistoja nämäkin! Keltanen pannu ol tuolla tilalla ennen kahvinkeitintä. 
Tuossa keskellä Heikki Orvolan Vegetaria pata. Saimme sen häälahjaksi. Kun tätä pataa kahtelen, kesäkeitto miulle mieleen tulloo ja sen kerran kesään keitän tässä. Miesväelle ei oo suosikkiruoka. Kaikki ovat hyvässä kunnossa, ei emalin lohkeamia oo. Pannuista näkköö, jotta kahvii on keitetty, pata sisältä kuin uusi.

Sitten sokerina pohjalla sallittaneen. Oottako nähneet näin somia sirottimia, eivät oo Arabiaa

Nuorena naisena reissasin tuonne Amerikan mantereelle ja siellä yhessä antiikkiliikkeessä sattu nämä.
Olivat kevyet matkatavaroissa kulettoo. Kyyhkyläiset💕
Ohutta posliinii ovat, varoen käsittelen.


Pöytäkoristeina ovat. Muutaman kerran kun lipeäkalaa on ollu tarjolla, suolan ja pippurin laitan.

Harmi on kun Arabia ja monet muutkin yritykset on työn ulkoistanu muualle. Oon kuullu uusista Arabian astioista mm. lasitteen naarmuttuvan noppiisti. Kyllä siinä iso pala Suomalaisuutta män. Onneks en  oo tarvinnu täydentee astioitani. Pittää vuan pyörii tuolla netissä ja liikkeissä, jotta suap täydennystä, suomessa tehdyistä. Toivottavasti nuo lasitehtaat valamistaa tulevaisuuvessakin astiat ja esineet tässä muassa. 

Kiitos kun kävit lukemassa.


 

17 kommenttia:

 1. Tykkäsin kovasti lukea Betweenin tarinoita astioistaan ja sinussa on sama juttu, taidat tarinankerronnan! Ihania kuvia ja tuo kuva pöydän kattauksesta on aivan ihastuttava, tunnelmallinen. Kruununa kakun päällä Finlandia-marmeladit, niitä harmi vain saa vain joulun alla, kun ovat nykyisin lempimakeisiani. Tai ehkä hyvä vain, niin tulee syötyä karkkia vain kerran vuoteen :-D
  Voi että olen kade tuosta ihanasta Kesäkukka-astiastostasi. Koska se on lapsesta asti ollut lempiastiastoni (kesähuvilalla meillä oli sitä pari kahvikuppia ja ehkä sokerikko), pitäisi ottaa sinusta oppia ja alkaa kerätä, sillä se on todella ihana. Tai ei ehkä koko astiastoa, sillä se ei mahtuisi oikein mihinkään, eikä olisi tarvettakaan, mutta ainakin joitakin osia sarjasta. En ole aktiivisesti etsinyt sitä ollenkaan, mutta joka kerta sitä nähdessäni huokaan ihastuksesta.
  Ihana idea kerätä tonttulautasia lapsenlapsille!
  Tipuset sirottimina ovat tosiaan valtavan kauniit. Muistan minäkin nähneeni Amerikassa tavaratalon sisustusosastolla kaikenlaista ihanaa, siellä on vähän eri tyylisiä asioita kuin täällä.
  Olisi hienoa, jos tuotantoa saataisiin takaisin Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Juhlapyhien seutuun tulloo aina katettuu pöytee juhlavammin. Tykkeen arkenakin kattoo kauniisti, vaikka kaheltaan syyvvään. Kivat ja hyvänmakuiset on nuo marmeladimakeiset. Useampi maku kuin vihreissäkuulissa. Harvoimpa sie karkkii syöt. Mie ostan joskus paksun pepen, kaupassa käyvessäni. En miekään oo kova karkki hiiri.
   Kyllä Kesäkukkoo vielä liikkuu markkinoilla jonkunverran. Voin vuan kuvitella kesähuvilalla kahvinjuontii näistä kupeista, ihan silimissä pitsiverhot ja hempeät kukat niän! Pienemmälläkin miärällä astioita suap tunnelman. Kallis investointi ol, mutta oon tyytyväinen.
   Kivat on nuo tonttu seinälautaset. Kauniit vanhanajan tontut!
   Kainosti tuo toinen kyyhky kahtoo alaspäin. Kauniit ne on. Ihania astioita siellä sattu muitakin. Tilikkutäkitkin amish- naisten tekemänä tosi hienot.
   Ois hyvä jos tuotantoo suatas takasin. Ei se halavalla tekeminen pitäs kaikkii ratkasta.

   Poista
 2. Kiitos sinulle tästä esittelystä minä olen astiahullu ja siksi rakastan astioita yli kaiken ja meilläkin on arabiat kaikki käytössä. Pitäisi minunkin tehdä postaus mutta kun osa on mökillä. Onnea tulevalle hääpäivälle meille tulee syksyllä myös 40 v hääpäivä. Ihania astioita sinulla kaikki ja mukavaa kun ovat käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Paljon on miullakin astioita. Kermansavi vuosia sitten tuossa lähellä houkutti monesti käymään ja Posioltakin on tullu hankittuu.
   Tie vuan postaus, mukava on nähä erilaisii/samanlaisii astioita Arabialta. Valtava tuotanto on ollukkin.
   Onnea teillekkin tulevalle hääpäivälle!
   Iloa eniten antaa nuo astiat, kun käytössä ovat!

   Poista
 3. Kiitos tästä ihanasta astiaesittelystä! Menee kylmät väreet selkäpiissä, kun niin moni astia herättää muistoja. Sain myös uutta ja kiinnostavaa tietoa. Kesäkukka-astiasi ovat todella hyväkuntoisia. En muista sarjan pullalautasia edes nähneeni. Ruokalautasia kyllä. Kesäkukka-kahvikannu toimii hienosti maljakkona. Eipä kahvia enää kannussa pöytään edes tuoda. Hienoa, että vanhat Arabiasi ovat käytössä, eivätkä seiso kaapissa odottamassa aikoja parempia. Niillä saa kauniin juhlakattauksen. Arkena taitaa useimmat juoda kahvinsa mukeista.
  Edvin Lindgvistin ruskeakuvioisia kulhoja minäkin sain äidiltä heidän muuttaessa Uudestakaupungista takaisin Espooseen. Olivat sisäpuolelta hyvin krakeloituneita, joten myin kirpparilla. Hävisivät myyntipöydältä ensimmäisinä. Kokkipata meilläkin on edelleen ahkerassa käytössä.
  Tuttuja ovat Finellin kattilatkin. Enpä huomannut niitä edes omiin kuviini lisätä, kun annoin ne hiljattain pojalle.
  Söpöt kyyhkyssirottimet. Tuollaiset nostaa mielellään pöydälle vaikka silmäniloksikin.
  Surullista, että nämä suomalaisen muotoilun ja teollisuuden lippulaivat viedään pala palalta muihin maihin. Juuri lakanapyykkiä mankeloidessani manasin, kun vuosi sitten ostamani Finlaysonin pussilakanat ovat aivan kieroja. Kovin paljon ei valmiiseen talouteemme tarvitse uusia astioita tai liinavaatteita ostaa. Mutta jos tarvitsee, suosin kotimaista siitäkin huolimatta, että osa rahasta valuu muualle.
  Onnea tulevalle 40-vuotishääpäivälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Kaunis yläbanneri. En ole aiemmin sitä huomannut.

   Poista
  2. Kiitos Between! Muisoja tosiaan herättää nämäkin astiat. Elin appivanhempieni kanssa 6 vuotta samaa taloutta ja Pekan sisaret perheineen vietti meillä kaikki lomansa, joulut ja juhannukset! Hyvin meillä män, kun taaksepäin ajattelen. Pekan vanhemmilla kun kunto rupes huononemaan, halus hyö lähtii kirkonkylälle. Mummolle ol tärkii piästä seurakunnan toimintaan. Edesmenneitä ovat niin mummo kuin ukko ja Pekan sisaretkin.
   Tuo Kesäkukka on ollu tosi suosittu, kai se kauneuden näläkä sen tek. Niin nytkin! En kertookaan käyttäny kahville tuota kannuu, joskus teen juojille kuumoo vettä sillä tarjoilin. Epäkäytännöllisiä suoraan sanottuna ovat kupit, näihinkin desi mahtuu kahvii , jos maitovaran jättää. Mukit on sopivat kooltaan!
   Minkähän laisii nuo uunivuuat on ennen tuota ruskeakuvioista olleet? Hyvä uunivuoka kyllä oli. Hyvä on kokkipatakin.
   Finellin astiatkin on kauniita ja varmasti poikasi mielellään otti ne. Miulla on ne vanhimmat pannut tuolla kasvihuoneessa ja niilä kastelen pelakuuni.
   Onnistunu ostos ol nuo sirottimet, hymyn nostaa suupieliin niitä kahellessa.
   Tosi surullista, kun kaikki viiään tuonne halapamaihin tehtäväks. Suomalaisuus on miunkin valinta kriteeri ostoksissa. Turkki ompeloo valtaosan Finlaysonin lakanoista, mistä tullenoon kankaat. Uuvet frotee pyyhkeetkään ei kuivoo, niinkuin ennen.
   Kiitos onnitteluista!

   Poista
  3. Piti vielä sanomani tuosta yläbannerista. Kesällä kun en suanu muuttaneeks ominavuin tuota yläbannerii, tul miulle apuun tietokoneista tietävä mies ja hiän tuo kuvan siihen laitto. Samalla kertoo blogger hävitti tuon yläkuvan vaihto mahollisuuven ja kuvien kansioihin laittamisen. Tuotti sekin propleeman!

   Poista
  4. Mummuni eli isäni äiti kaatoi välillä kahvia lautaselle ja hörppäsi sitten siitä sokeripala suupielessään. Muistan, ettei vanhemmat ihmiset maitovaraa arkena edes tarvinneet. Juhlatilanteissa kahviin lorautettiin kermaa. Muutaman kerran join lapsena kahvia siten, että kuppiin laitettiin valtavasti sokeria ja maitoa ja siihen onnettoman pieneksi jäävään loppuosaan sitten kahvia. Ei tainnut kahvilta maistua.

   Poista
 4. Kylläpä tulvahtaa paljon muistoja mieleen näitä Arabian astiaesittelyitä lueskellessa, ihanaa kun jaoit omat aarteesi meillekin. Kyllä suomalainen astiatuotanto on ollut kaunista, siroa ja kuitenkin ihan valtavan kestävää. Meilläkin on (juhla)käytössä Äänekosken pappilan peruja olevaa Arabian tarjoiluastiastoa, hyvin ovat palvelleet monilla vuosikymmenillä. Melkein tekisi mieli samanlainen postaus tehdä mutta millään en jaksa kaikkien kippojen historiaa selvitellä, ehkä sovellan tapani mukaan jotain.
  Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Kyllä Arabia on Suomalaiset astioissa pitäneet. Hienoja ja käytännöllisiä astioita on valamistanu ja monella meillä on jotain vanhookin astioo muistoina. Ihana kun siullakin on käytössä vanhempoo Arabiaa
   Tie postaus, mielenkiintoni heräs siunkin astioista. Eihän sitä tarvii historioo selevitellä laajasti, kauniit astiat on silimälle ilo.
   Mukavoo talven jatkoa, opiskelujen parissa!

   Poista
 5. Kiitos näistä kuvista ja tiedoista. Meilläkin oli lapsuudessa kukkakuvioinen Myrnan tyyppinen kukkakuvioinen kahviastiasto. Kukat ovat erilaiset kuin Myrnassa. Nyt siitä on vain osa jäljellä. Osa niistä on nyt kuvattu ja jos löydän niitä lisään niin laitan blogipostauksen.
  Harmi vaan kun niitä on tullut hävitettyä muuttojen yhteydessä, ihan pakosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emile! Mukava kun on siullakin muistoissa lapsuus aikaisista astioista, Anneli kupit taitaa olla samalla mallilla kuin Myrna. Vanhempien astiat ovat pahvilaatikoihin pakattuna, isäni vielä on hoitokodissa ja ei oo astioita vielä jaettu. Siellä on Myrna astiasto ja muutakin vanhoo Arabiaa. Äitinikin mielellään kuppeja käytti jos vieraita tul.
   Muutoissa monesti on pakko luopuu joistakin mm. astioista. Ainakin jos pienempään asuntoon muuttaa.

   Poista
 6. Oi, meinasi upea postauksesi mennä ihan ohi suun. Todella ihania Arabian astioita. Monta tuttua astiaa löytyy kokoelmastasi.
  Mukavaa helmikuun jatkoa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Vielä hyvin kerkisit. Uskomattoman laaja tuotanto on Arabialla ollukkin. Oon feisbuukissa Arabian kirppis ryhmässä ja niin paljon näkkyy ihan tuntemattomia astioita, ihmetellä pittää.
   Heleitä helemikuun päiviä toivon sinnekkin.

   Poista
 7. Vai sinulla on vain muutamia Arabioita? Minusta on todella paljon ja hienoja. Niin kuin nuo kukkakupit.
  Ai semmonenkin fb-ryhmä on? No tietenkin, kun kaikelle on ryhmä. Pitäiskö itsekin liittyä? Hmmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Miulla on nuo Arabiat mieluisia. Ennenvanhaan oli suunnittelijoilla ja asiakkailla kauneudenkaipuu ja sillä astiatkin ol kauneita. Käsitiskiin kultareunuskin hyvin sopi. Fb-ryhmä on ja siellä on uskomaton miärä Arabian astioita. Ihan ihmettelen. Suurin osa myytävistä on tätä myöhäsempee aikakautta. Liity ihmeessä siekin tähän ryhmään!

   Poista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit