lauantai 19. helmikuuta 2022

Kevättä mielessä.

Nyt on koko helemikuulta katsaus. Monenkirjavoo on assiit!

Kyllä nyt on suatu lunta. Lähemmäks metri on pellolla ja kaikenlaista hommoo on suanu tehä lumen kanssa. Lämpimän puolella ol nyt tään viikon ja osalta katoista lumet tippu alas. Tiilikatolta ei hevin puttoo, vaikka jyrkkyyttä on katossa. Oksasahalla on sahattu kuistien katonreunalle tulleet lipat. Maatilalla on katoilta lumenpuotoksessa ollu monta miestä katoilla. Kalvanipelti missä on, lumet tul iheksiää kovalla rytinällä. Pinnotetut pellit oisivat vuatina pitemmän ja lämpimämmän jakson. Tiepuolessa on julumat penkat. Vaikka auto karkois kuljettajan käsistä, ei mehtähallituksen puolelle piäse. Myö pärjätään näitten lumien kanssa, kaupungeissa ja tajamissa on ongelmat.

Helemikuulla on suatu herkutella mateella, näillä rannoilla vielä talavikalastaja on ja muutama keitto on keitetty. On se vuan sangen ruma kala, mutta herkullinen.


Mie nylen mateen. Vanha tapa on kaltata kaikki tumma nahka ja lima pois. Sanonta 'sian sorkat ja mateen maksa, ne voille vertoja vetää' pittää paikkansa. Miähnän pakastan ja blinien kanssa on syöty. 

Edellinen postaukseni ol vanhoista astioista ja nyt pikkusen vanhasta lasista kirjotan, johon liittyy pelakuun oksa. Tään kuun alussa hääräsin tuolla vanhassa mökissä, kastelin ja kuivia lehtiä rapsin kukistani. Katkasin vahingossa yhen oksan kirkkaanpunasesta 'Kivilahti' pelakuusta. Toin sen sisälle ja veteen laitoin, juuria toivoin. Ruukussa nyt on, hupun alla.

Miulla on vanhoja laseja juuri tähän tarkotukseen varten ja samalla leikkasin ludisiasta ja talavetetusta keijunmekosta oksia myös juurtumaan.

Juohtupa mieleen käyvä noita tuoppeja kuuglettamaan, milloin ne on ollu käytössä. Nämä lasit on ollu sinapilla ja sulatejuustolla. Näistä tuopeista sain seleville tuon keskimmäisen. Se on Riihimäen Lasin vanha sinappituoppi, Tapio Wirkkalan Pauling Oy:lle 1960 luvulla suunnittelema. Nuo kaks muuta ovat vanhempia. Niistä en löytäny äkikseltään tietuu.

Tuossa ylemmässä kuvassa on myös nuo reunimmaiset sinappilaseja. Keskellä on mielenkiintoinen, Arkkitehti  Aino Aallon os.Marsio, suunnittelema lasi. Sain tuosta seleville sen olevan Karhulan tuotantoa. Lasin koristeet on 'veteen heitetyn kiven synnyttämät renkaat'. Renkaan reuna tuntuu terävältä ja lasimassassa on ilimakuplia, joita vanhemmissa laseissa on ollu . Pohja on hiottu. Tätä lasisarjaa on edelleen tuotannossa ja myynnissä. Pikkusen on muuteltu pyöriimmäks noita renkaita.

Näitä vanhimpia laseja on ollu aitassa, en tiiä kenen jäliltä. Sotien jäläkeen appivanhempani tään paikan osti pellon tautta. Appeni poikamiesveli tänne muutti pieneen mökkiin, joka myö purettiin 40v sitten, nykysen vanhan mökin valamistuttua. Naapurin edesmenny Seppo ties kertoo, 1900 luvun alkuvuosina ol siinä pienessä mökissä Venäläisten kartottajien asuneen, kun tuota järvii mittailivat ja karttoja tekivät. Seuraavista asukkaista ei miulla oo oikein varmuutta ennkuin tälle suvulle tämä tul. Lasit ovat vain näissä kukka hommissa. Nuo sinappi- ja sulatejuustolasithan on suunniteltu silloin aikoinaan käyttölaseiks kun sisus on syöty. Yllätyin Wirkkalankin suunnitelleen näitä.

Miun marraskuun/joulukuun kaktukset kukkii vasta nyt. Taustalla viimetalavena ostamani valakonen soilikki, joka rupes nyt syksyllä kukkimaan ja ahkerasti on siitä lähtein kukkinu. Kahessa muussakin kaktuksessa on kukkia.Kellarissa kävin kahtomassa ja kastelemassa kasvejani. Hanasta siellä vettä suahaan, ei tarvii kantoo. Pääsiäiseksi aikomani tulppaanit taitaa keritä kukkimaan jo aiemmin. En muistanu niitä jättee ison kellarin puolelle, jossa lämpötila voip männä nollaan ja tää peruna kellari on liian lämmin. 4 astetta mittarissa on, vai ennustellooko nää aikasta kevään tuloa. Lattiilla ovat ja valoon nää pittää miun seuraavalla reissulla ottoo.
Tuossa alemmassa kuvassa on kärhöt jotka toissa kesänä sain kärhö harrastajalta pistokkaina. Kaikki ei lähteny kasvamaan. Neljä niistä on nyt talavetuksessa kellarissa. Tuo 'Kerttu' on ottanu spurtin kasvussaan. Leikkasin nuo vanhat kasvustot tällä reissulla pois.  Vanhasta ovesta tehtiin pöytä osalle talavetettavia. Verenpisarat varmaan pitäs miun tuuva jo valoon ja ruusuissakin silimut on punastuneet.


Nyt on kaks häiriintynyttä kasvii. Ensin, mikäs amaryllis tää on. Kun poikasii näin runsaasti on tehny. Äitini peruja on. Kuivasin nyt syksyllä.  Istutin sen kasvamaan nyt ja kaikista lehet on tullu esille. 


Onko pelakuussa syöpä? 

Luvin Maaseudun Tulevaisuudesta perunallakin voivan olla syöpä. Jos sitä perunapellossa on, voi se tarttuu muihinkin kasveihin ja levitä. Tässä ei multa oo perunapellosta, vaan outuu syheryy on.


Nyt tuas ollaan jännän äärellä. 
Tuo hento vaaleanpunainen on Paphiopedilum 'delantii'. Tämän Venuksenkengän tilasin orkidealehen yhteistilauksesta, muutama vuosi sitten. Kukka ei kuihdu, ennenkuin uusi lehtiruusuke on kasvanu.
Tuossa oikealla puolella on se jännä tapaus. Sinä talavena kun tänne rannalle muutettiin 12 vuotta sitten, tilasin tämän Puikkokämmekän, Dendrobium Thyrsiflorum. Hellästi hoitelin ja kukkia vuotin, joka vuos yhen puikon kasvatti ja lehet vanhimmista puikoista tippuivat. Annoin syväntalavella pitkän kuivan kauden ja viileessä. Ei kukkinu. Nyt männeenä syksynä kun otin pihalta tämän, ääneen lain luvin ja viimesenpiälle karut olosuhteet loin. Sanoin, jotta tämä on viimenen talavi ja jos ei kukkia tule, komposti koittaa! Vanhaan mökkiin vein, ikkunaan kiinni valoa suamaan ja kovilla pakkasilla lasi ol tosi kylymä. Yhen kerran vähän vettä annoin, muuten kuiva ja lämpötila pahimmillaan laski 8 asteeseen. Helemikuun alussa miulla petti hermo ja sisälle toin ja kastelin. En ollu uskoa silimiäni kun huomasin nuo kukkanuput puikoista tulevan. Tuolla lehtien takana on kolomas nuppu. 4 kuukautta kuivana kärvistel. Kuvan niättä jos onnistuu kukinta.

Siemen ostoksiakin on tehty, posti on kulettanu ja kaupoissakin on käyty. Joitakin oon kylyvänykkin, pisimmän kasvukauden vaativia. Muutamia pusseja, kun ovat niin kauneita, laitoin kuvaan. 


Salaatti/kasvihuonekurkku, kovasti tykkeen kurkuista. Isokirjopeippi, monena vuotena oon kasvattanu ja tummalehtisistä tykkeen eniten. Ihana hämähäkkikukka. Tarhaleukoija 'Ten Week'. Sarjasaippo, eka kerran kokeilen. Kiinanasteri 'Chinensis' mix. Kerrottuja isokukkaisia astereita myös on kahta erlaista.


Oi mitä värejä, oranssit! Melekein suupielet nous ylöspäin, kun kotona huomasin ostokseni. Chilipaprika 'Erotica'. Sirokannusruoho 'Licilia Peach' tätä en ennen oo kasvattanu ja toivottavasti onnistuu. Isoköynnöskrassi 'Yellow Troika' piäsöö risuveneeseen kukkimaan. Leopardikukka, monivuotinen ja jos onnistuu, uskaltaskohan penkkiin jättee talavehtimaan?
Esikasvatettavia oon meinannu karsii, vaan aina sorrun!

Järvellä ei kulukijia oo näkyny. Vettä on lumenalla ja se varmaan on osa syynä. Ikäkin tiällä rannalla asujilla vaikuttaa, ei jaksa rämpimään lähtii. Järvenpinta jäi nyt syksyllä alhaalle. Latuverkostot on hyvät meillä. Haastavia mäkiä ja tasamuata. Eino Leinon, 'Hyvä on hiihtäjän hiihdellä' sopii tähän ja helemikuulle yleensäkin.
Lopuks sitten herkkujakin, laskiispullia paistoin lumenpudottajien päiväkahville. Kaks pellilistä leivinuunissa paistoin ja pakkaseenkin näitä riitti. Hillolla suurin osa ja muutama mantelimassalla ja kermavaaholla täytetty on ollu tarjolla, Tomusokeri tupsaus vielä hatulla!

Vieläköhän tuolla yläilimoissa on satamatonta lunta. Jokohan juhannuksena kaikki lumet on sulanu!

Kiitos kun kävit lukemassa!16 kommenttia:

 1. Kyllä teillä näkyy lunta riittävän.
  Sinulla on todella vihreä peukalo, oikein kirkkaanvirheä! Tuntuu, että saat kaiken kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Lunta on harvoin näin paljon. Toivottavasti ei ennee mahottomasti saa lissee.
   Tiiä tuosta vihreestä peukalosta. Ilonen oon kun aina joku näyttäs onnistuvan etes tähän pisteeseen. Ei kaikki kukat miullakaan kukoista, tulloo epäonnistumisia.

   Poista
 2. Mä tiedän että teillä on paljon lunta, niinku aina on ollut, itsekkin lapsuuden niissä maisemissa hiihdellyt.
  Wau kun upea kala, mistä olette onkineet sen, ei kai Tohmajärvestä? itse olen niin kalan ystävä.
  Ihanat pullat olet leiponut, kermaa ja hilloa väliin, niin ne on pian syöty.
  Sieltä se kevät pikku hiljaa tulee, odotan kun päästään täältä varsinais suomesta lapsuuden maisemiin, kun ei 1½ vuoteen olla käyty nyt siellä.
  Mutta olen iloinen leijonien puolesta että suomi sai olumpia kullan venäjää vastaan.
  Hyvää kevään odotusta sinne susirajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pipsa! Harvinaisen paljon nyt on lunta.
   Tuo matikka on tästä Orivedestä, joka kuuluu Saimaan vesistöön. Meillä on tässä tuttu, joka talavikalastaa verkoilla. Häneltä kalat on peräsin.
   Laskiaispullat on mukava kahvieväs, tälleen keväällä.
   Kyllä kevät pikkuhiljaa tulloo. Varmasti on mukava tänne synnyinseuduille tulla käymään. Nyt on ollu hankalat ajat vierailuille.
   Suomi pieneks muaks, pärjäs hyvin olympialaisissa.
   Hyvää kevään odotusta siullekkin!

   Poista
 3. Teillä taitaa olla sitten vielä pikkuisen enemmän lunta kuin täällä, jos metriä lähentelee. Korkeat penkat on täälläkin teiden varsilla ja joutuu hitaasti risteyksiin ajamaan, jotta näkee, onko penkan takaa tulossa joku. Pari risteystä työmatkan varrella on jo niin pahasti tukkeutunut, että pitää vain hivuttautua todella hitaasti sekaan ja toivoa, että muut liikkujat näkevät tulijan ensin ja ehtivät jarruttaa. Perjantaina olivat saaneet keskusta-alueelta jo isoimpia penkkoja vietyä pois, toivottavasti pian pääsevät tyhjentämään hiljaisempiakin katuja.
  Kasveilla on varmasti joku ymmärrys heitä hoitavan ihmisen puheesta. Kummasti se kompostilla uhkaaminen saa usein kasvin puskemaan nuppuja tai uusia lehtiä. Hieno yllätys oli kuitenkin tuo, että 12 vuotta odotellut orkidea tekaisi kerralla kolme kukkavanaa. Jännityksellä jään odottamaan kukintaa. Hienosti jaksavat myös talvetettavasi, vaikka tulppaanit ovatkin vähän ajoissa.
  Piti ihan googlailla tuota pelargonia kuin mieleen muistui samantapainen kuva ja aavistus siitä, että jotain muistelin asiasta lukeneeni. Aika nopeasti löysinkin sen mitä etsin: bakteeriäkämä. Käväisepäs tuolta Pelargonitaivaan sivuilta lukemassa:
  https://pelargonit.blogspot.com/2015/12/bakteeriakama.html
  Ei mikään katastrofi, mutta huolellisuutta kyllä vaaditaan, jos haluaa säilyttää tartunnan saaneen pelargonin ja samalla estää bakteerin siirtymisen muualle. Se nimittäin tarttuu ilmeisesti aika helposti moneen muuhunkin kasviin kuin pelargoneihin. Ruokaviraston sivuilla mainittiin siitä vatukansukuisissa kasveissa. Tuli tunne, että pitää tarkistaa omatkin pelakuut. Vähän sama kuin silloin kun joku kertoo täistä: heti alkaa omaa päätäkin kutittaa!
  Meillä on vielä laskiaispullat leipomatta, mutta ensi viikonloppuna oli kyllä tarkoitus ryhdistäytyä. Meillä syödään ne hillolla ja kermavaahdolla. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Paljon on nyt lunta. Toivottavasti ei ennee mahottomasti tule lissee. Kyllä tiälläkin kun kirkonkylällä käyp, suap risteyksissä olla tarkkana. Jonkunverran ovat mataloittaneet noita penkkoja tiälläkin.
   Kyllä se on ollu aikapienestä kiinni, jotten oo jo heittäny tuota orkideaa pois. Ilimeisesti vuati nuo ääriolosuhteet, ennenkuin heräs heppeeemäänkään kukkimista. Jännitän miekin tuota lopputulosta.
   Kiitos tuosta pelargonia vinkistä. Kävin kahtomassa ja heti otin tuon syherön pois. Varmaan on ollu jo mukana tuossa kasvissa, bakteeriäkämä ostettaessa tuo pelargonia. Muuten se näyttää hyvinvoivalta ja nyt tiiän olla tarkkana työvälineiden ja käsienkin kanssa.
   Kyllä nyt miekin tarkemmalla sihillä kahtelen noita muitakin, ei sitä varmaan tuota äkämee ossoo kompostiinkaan laittoo. Sekajätteitten mukkaan, polttoon.
   Miulla nyt laskiispullat on pakkasessa ja viikonloppuna täytän ja herkutellaan sitten. Vaikka varaslähtö jo otettiin.
   Mukavoo viikkoa siullekkin!

   Poista
 4. Taas oli paljon mielenkiintoista luettavaa. Onkohan kaikki autollaan tieltä puskiin päätyneet yrittäneet oikaista metsähallituksen maille?
  Lunta näyttää teilläkin olevan riittävästi. Täällä vesikelit ovat madaltaneet hangen pintaa, mutta tänään pitäisi lisää tulla. Runsaasti vieläpä. Tulisipa keväästä aurinkoinen ja lämmin, jotta kaikki lumen alle jääneet jäätiköt sulaisivat vikkelästi pois kasvien juuria vahingoittamasta.
  Olet sinä taitava kukittaja. Ehkä kämmekkä säikähti kompostiuhkaustasi, mutta on sen hoidossa motkottamisen lisäksi taitoakin tarvittu. Äitini tapasi uhkailla isokokoista kiinanruusuaan kompostilla, ellei ala kukkimaan. Kummasti tehosi.
  Sinappi- ja sulatejuustolaseja oli lapsuudenkodissani. Ne olivat jokapäiväisessä käytössä, eikä äiti niitä säästellyt. Minulla on Aalto-lasin pienempää kokoa. Olen suunnitellut hankkivani myös isompaa kokoa. Niiden kuvion tarinaa en tiennytkään. Kiitos tiedosta!
  Siemenpussien rapistelua on vaikea vastustaa. Nyt ei enää edes tarvitse, kun kylvöaika on jo monen lajin kohdalla käsillä.
  Herkulliset laskiaispullat. Sunnuntaina on niidenkin aika.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä nyt on tainnu pellit aikapaljon rytistä, näissä keleissä. Ylleensähän se on puu tai kivi mihin auto törmevää ulosajossa!
   Riittäs jo tuo lumi. Kyllä se meilläkin vähän mataloitti tuota lumen pintoo. Kahoin tännään, jotta jänisverkot on suurinpiirtein puolessavälissä lunta ja verkot on 1,8m korkiit. Rusakko ol kiertäny kaikki omenapuut, vielä ei oo yltäny oksia napsii.
   Hyvvee ja normaalii kevättä tiälläkin ois toiveessa. Viime vuos ol niin katastrofaalinen tuolla viljely puolella, ei toista semmosta toivos.
   Miulla on pien harrastus noissa orgideoissa, parikymmentä erilaista miulla on
   ja osa kukkii joka vuos, tää on pisimpään ollu kukkimatta. Monestihhan ne rajut muutokset olosuhteissa, näillä laukasoo sen kukinnan. Toivottavasti maaliin piästään.
   Ennen oltiin käytännöllisiä ja nuokin sinappilasit tehtiin käyttöön varten. Hieno kun tuo Aalto-lasi on tänävuonna 90vuotta vanha ja edelleen tuotannossa.
   On vaikii vastustoo siemenpusseja, halluis melekein kaikkia kokkeilla. Kohtahan monen kylyvöaika on. Mukava sitten kesällä nähä työnsä tulokset.
   Vanhoja perinteitä on mukava noudattoo ja laskiisrokkoo meillä ensviikolla keitetään ja laskiispullia nautitaan.

   Mukavoo viikonjatkoa siullekkin!

   Poista
 5. Madekeittoa ja muhennosta olemme syöneet tänä talvena ja se on kyllä hyvä kala meidänkin mielestä. Ja sinappilaseja meilläkin oli lapsena ne olivat erivärisiä. Sinulla on siellä mukava valikoima erilaisia siemeniä. Kesäkukkia olisi kyllä kiva kasvattaa mutta katsotaan mitä kevät tuo tullessaan. Toivottavasti saat puikkokämmekän nuput aukeamaan odotamme mielenkiinnolla. Ja tuo Venuksen kenkä on kyllä herkän kaunis. Minulla kupsahti viimeinenkin orgidea en oikein ole niiden kanssa sinut. Saa nähdä tuleeko laskiaispullia tehtyä tein viikonlopuksi mustikkapiirakkaa vehnäjauho, mannaryyni pohjaan ja oli kyllä hyvää. Lunta on tullut ihan älyttömästi lisää varmaan 15 cm ainakin. No onneksi mies tekee etätyötä niin ei ole kiirettä ulos liikenteeseen.
  Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Herkkuu on ollu teilläkin. Noita sinappilaseja on ollu monessa paikassa ja käytössä ruokapöydässä. Vihreitä mie ainakin tiiän olleen. Siemeniä on, nyt oon oppinu, ei kaikkii pussista tarvii kerralla kylyvee! Kehitystä on tapahtunu tuossa puikkokämmekässä, ei vielä oo nuput väriään näyttäneet. Valakonen ja keltanen pitäs olla. Venuksenkengät on hauskoja kypäriä! Tuosta mannaryynin käytöstä ei miulla oo kokemusta, varmasti on ollu herkullista. Lunta meille on nyt lissee satanu kymmenkunta senttii. Myökään ei onneks tarvita lähtii jokapäivä liikenteeseen, kerran viikkoon pyritään asioilla käymään.
   Hyvvee loppuviikkoa!

   Poista
 6. Lunta on. Ja kasat siellä penkoissa varmasti pysäyttävät, jos auto uhkaa lähteä käsistä.
  Sinulla on paljonkin talvetettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää. Lumipenkat teitten varrella on ollu isot. Ei oo monesti käsistä karanneita autoja näkyny tienposkessa.
   Talavetettavia on aikapaljon. Monta säilytyspaikkoo on ja se antaa mahollisuuven tähän.

   Poista
 7. Made onkin arvostettu ja hyvä keittokala.
  Lunta onkin nyt saatu talven aikana runsaasti eri olomuodoissaan. Teillä sitä näyttäisi olevan vielä enemmän, kuin täällä meillä.
  Onnittelut kämmekän onnistuneesta kukittamisesta.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonlopun jatkoa sinne teille. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Made on hyvä kala.
   Lunta on ollu runsaasti.
   On jännee vuottoo kukkimaan noita orkideoja. Näittenkin kasvattajissa on tosi eteviä harrastajia Suomessakin paljon.

   Poista
 8. Monenmoista olet taas puuhannut. Hienoa että kukka vihdoin alkoi uskoa! On se jännää, miten kasvit toimivat.
  Kiinnostavia laseja. Kenenkähän jäljiltä ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Kasvien maailma on ihmeellinen. Ei voi olla varma miten käyp, etenkään näitten orkideojen kanssa.
   Mukava ois kurkata elämee jälellepäin ja suaha tietuu, noistakin laseista!

   Poista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit