tiistai 11. tammikuuta 2022

Mökit nukkuu lumiset.

Joulusta on selevitty ja eletään sydäntalvea. Härkäviikot on esissä. Pekka alotti ennen jouluu polttopuu savotan ja nyt ois ajallisesti hyvä niitä kuatoo, vaan lunta on niin paljon, jotta mehässä on vaikii kahlata. Leppä ja Pihlaja on nyt etupiässä kuajettavana kun koivuu meillä on varastossa paljon ja leivän paistoon en koivuja pelekästään ota, koivu antaa liian kipakan lämmön ja arinan niin kuumaks, jotta pohjat pallaa. Suapi olla tuonnemmaks se savotta. Kuhan lumet laskoo, homma jatkuu. Vaikka niinhän se vanha kansa sanoi, lumentulo on vasta puolessavälissä. On entisaikojen talavi, eikä miulla oo vielä kevään kaipausta. -30 pakkasia ei tarviis olla.


Kaunista on ulukona, otin uamuhämärissä kuvan tuosta pääsisäänkäynnin edestä ja puut ja pensaat ovat pörrösiä, ihan pakkaskuurassa. Vielä yks valonauha on loistamassa ja ulko ovien edessä lyhyemmät nauhat suap olla ainakin täänkuun loppuun.

Uunia on lämmitetty, leivinuunii joka toinen päivä ja mökkii jokapäivä, yritetään sähkyy siästee. Talon maalämpö tuop jo ison siästön ja leivinuunii kun lämmittää, suap ruokookin laittoo sitten samalla.
Vanhassa mökissä on onneks varaava takka ja siellä pelargoniat on hyvin pärjänny, sähköpatterit ei juurikaan lämmitä, vaikka on ollu tosi kylymee pitemmän aikoo. Tänä uamuna pakkasta ol -29 kovimmillaan. Nyt on kuu kehässä ollu muutamana iltana ja se tietää ilimojen muuttuvan.


Puppujussi, Rusakko jättää jäläkensä joka yö pihapiiriin, käyp syömässä koristeomenapuu 'Makamik' omenoita ja tuohon talon nurkalla olevaan Alppikärhöön 'Ballet Skirt' intoutu ohikulukiissaan silimuja syömään. Tamppas ihan kovaks tuon lumen ja verkko piti laittoo, jotta ei syö kokonaan. Onhan se pupullakin vaikiita kun ei mustikanvarpuja ennee sua kaivettuu, vaan ei meiltäkään koristekasveja tarvii syyvä. Kuulin voivan niin pahasti kärhön kaluta jotta se ei ennee keväällä oo elossa.

Jouluks tarkottamani kukat nyt on kukassa. Amaryllikset aukasivat kauniit kellonsa ja tuo valakonen onkin kasvattanu kokonsa suureks, toista nuppuu työntää nyt.


Samaan aikaan istutin tuon punaisen kanssa, sipulit olivat samankokoset. Lopputuloksessa on ero.


Punaisessa on viisi kelloa auki, vielä ei uutta vanaa näy sipulista.

Hyasintinkin sipulit kellarissa hyödin, nyt kukkimista alottaavat. Tuoksu on ihana. Muistelin ostaneeni sinisen mukulat vaan vaaleanpunaisia ovat. Kaunis väri on sekin.


Nää kyllä ellää ommoo elämeensä. Eivät oo tasakokosii, pitemmäks aikoo iloa riittää.

Ensimmäiset siemenet kylyvin, vähän ehkä liian aikaseen rimpsureunasta orvokkii laitoin kasvamaan. Kasvilampun alle laitan ja kylymänkestävänä aikanaan jo ulukoilun alotan sitten. Jos nyt ylipiätään siemenet itävät, ovat viimekeväisiä.


Kahtelin noita muitakin vanhempia siemeniäni ja varasto on aika hyvä. Suan ne viileessä säilytettyy ja eivät piäse kuivamaan. Tein tilauksen juurakoista ja mukuloista ja ne tulevat sitten aikanaan, tilaus ei oo suuri. Pitkään oon havitellu Daalia 'cafe au lait seeds' juurakkoo. Tilannu monesti ja puutarhamyymälästäkin ussiisti kahellu, aina on loppuunmyyty. Jospa nyt onnistas kun ajoissa tilasin, heti kun verkkokauppaan tul myytäväks. Kellarissa on paljon daalian juurakoita ja ovat hyvin säilyneet niin en montoo uutta meinoo hankkii. Vaikka uusia ihania daalioita on tullu tällekkin keväälle paljon.

Tautitilanne on tehny sen, kansalaisopiston kässäpiirin alakaminen on vielä tietymätön. Kotona on miulla sukanneulominen ja entisten parsimista ja paikkaus ompeluu. Esterille ompelin heijastinliivin, kun kaupasta ei tiälläpäin pinkkii löytyny. Ostin aikuisen koon ja purin sen, siitä rakentelin uuven. Uutta en ostanu, kun heijastinkangasta, entiset heijastinnauhat kavensin ja kanttausnauhat ja tarranauhat sain purettuu. Vihree ol kaupassa ja ostin sen 5,8 €, siitä sain kaavan. Vihree vuottaa pikkuveljeä, kuhan kasvaa. Pupun päänkuvan leikkasin, silimät tein tussilla ja laitoin heijastinnauhojen yläpuolelle etumukseen molemmille puolille ja taakse laitoin ison sydämen selekään. Ol tytölle mieluinen. Pinkki kun on lempiväri!


Joululahjaks virkkasin sisarilleni bambulangasta pöytärätit. Tuossa on nyt mänössä ihelle, ja toisen sisaren rätti valamiina, pukin jälkitoimituksena. Ihanan tuntunen on tuo lanka, 60% bambuu ja 40% puuvilloo. Toisen kerkisin tehä ennen jouluu ja suaja sano, jotta ei ruahi käyttee! Koristeena roikkuu tiskikaapista. Höh! Mie omani otan heti käyttöön, kun suan valamiiks. Mielenkiintoista pyyhkii pöytee, miten pyyhkii! Langasta sanotaan, on antibakteerinen ja ei sido hajuja. Voipi pestä koneessa ja langassa on kaunis kiilto. 
Tuossa alla on sininen pinkka lypsypyyhkeitä. Kun lopetin tuolla tilalla lehmienlypsyn, ostin kuitukankaisia lypsypyyhkeitä siivous/tiskiräteiks. Pakkauksessa on 1000kpl. Viskoosi/polyesteri on materiaali. Ikkunan pesussa verraton. Ei nukkoo ja hyvä muutenkin. Kestää 90astetta ja on konepestävä. Kun alakaa hapertuu, pyyhin leivinuunin ja saunan lasiluukkuja ja tuikkoon tulleen. Osa piätyy trasseliks huoltohommiin. Perinnöks miulta varmasti jiäp osa😊

Viimeiseks laitan kauniin tykkylumisen kuvan nuorista kuusista. 


Eihän nämä ihan Lapin veroisia oo, mutta miusta upeita sinistä taivasta vasten. Ihan kotinurkilla.
 

Mukavoo tammikuuta ja kiitos kun kävit lukemassa!

    

16 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkivat sinulla amaryllikset ja hyötämäsi hyasintit. Täällä meillä lunta on vielä melko vähän ja lisääkin saisi sataa kasvien suojaksi.
  Eipä ihme, että tekemäsi heijastinliivi oli pikkuneidille mieluinen.
  Mukavaa tammikuun jatkoa. Koetetaan pysytellä terveinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Meillä on nyt lunta, höttöähän se on, lauhakeli nyt laskoo lumenpintoo. Toivottavasti teille lunta sateloo. Hyvin nuo sipulikukat kukkivat ja en tulppaanikautta aloita ennenkuin kuihtuvat nuo.
   Tarkkoo se on noilla pienillä. Vaan illautti minnuukin, kun onnistu liivi mieluiseks.
   Mukavoo tammikuun jatkoa. Toivottavasti kestetään terveenä.

   Poista
 2. Ihastuttavia kukkia ♡ Meillä amaryllis kukkii upeasti. Joulun pyhinä oli nupulla. Tykkylumipuut ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Hieno kukka on amaryllis! Ihme voima tuossa sipulissa. Kyllä on nyt ollu kaunista ja eilen kun lauhtu, mehtä puhistu. Onneks ei sähkölinjoille puita kuatunu!

   Poista
 3. On on teillä lunta ja pakkasta. Meillä saisi lunta olla vähän enemmänkin mutta hyvä näin. Mukavaa kun teit neidille sopivan heijastinliivin ja mieleisen värin. Minä olen virkannut myös pyyhkeitä puuvillalangasta mutta käyttänyt en ole vielä . Tiskirättejä olen tehnyt vanhoista ohuista frotee pyyhkeistä ja hyviä ovat myös nämä ja pesen ne myös koneessa . Kauniit amaryllikset sinulla ja toivottavasti orvokkisi itää. Minä en aio kylvää muutakuin hyötykasveja suoraan kasvupaikalle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila vastauksesta. Myö ollaan tiällä siperian kantilla ja lunta ja pakkasta riittää. Toivottavasti työkin lunta suatta lissee. Ilautti suajoo ja antajoo tuo liivi. Kaikki pinkit ja vaaleanpunaset värit on nyt mieluista hänellä. Hyvä on tuo tiskirätti, vaikka aika tukeva, noppeesti kuivuu. Kierrättäminen kannattaa, monet pyyhkeet vielä palaveloo pitkään muissa tarkotuksissa, sopivan pehmeiks on kulahtaneet. Konepesu onkin hyvä räteille. Minnuu tuo bambulanka kiinnosti, oon tyytyväinen. Amaryllikset on kauniit ja toivotaan siementen itämistä. Vähemmän nyt kylyvöksiä miekin tien sisälle tänävuonna.

   Poista
 4. Teillä on ollut sitten vielä muutaman asteen kipakammat pakkaset kuin täällä. Ei tarvitsisi minusta edes -20 astetta olla, -5-15 astettakin tuntuisi tarpeeksi talvelta ja olisi paljon parempi lämmityksen kannalta. Muuten on vain hyvä, että on perinteinen lumitalvi. Ei minullakaan vielä hirmuisen kova kevätikävä ole, kevät tulee aikanaan ja nyt nautitaan talvipuuhista. Nyt tulikin muutamaksi päiväksi suojasäätä, mikä laskee hangen pintaa alaspäin. Mahtuu sitten taas satamaan uutta lunta päälle.
  Upea valkoinen amaryllis! Kukat näyttävät valtavan suurilta ja taitaa olla aika pitkässä varressakin. Ompelemasi heijastinliivi on Esterille varmasti mieluisa. Kaikki tuntemani pikkutytöt pitävät pinkistä, pupuista ja sydämistä.
  Mukavaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Minna. Kovat pakkaset on pahasta ja etenkin jos välillä leutuvaa. Ei kasvit siitä tykkee. Lämmityshän se huolta ja työtä aiheuttaa, kovilla pakkasilla. On mukava tämä talavisyvän, ei sitä jaksas jos aina ois kesä. No toiset jaksaa! Kyllä meilläkin laski lumenpintoo tuo lauha päivä. ensviikolla on lunta tiiossa.
  Isoks kasvo tuo valakonen amaryllis. Metrinen on vars ja isot kellot on, nyt käy jo ensimmäiset kuihtumaan. Uus nuppu on aukiimassa. Just noista mainitsemistasi jutuista Esterkin tykkevää.
  Mukavoo tammikuuta!

  VastaaPoista
 6. Juu, erikoista talvea nyt eletään. Täällä vaan liukkaus haittaa, teillä ei taida siitä olla riesaa kun pakkanen pysyttelee kipakkana. Onneksi on lunta kasvien suojana.
  Hienot käsityöt ja amaryllikset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Ei oo meillä liukasta. On tosi hyvä kun on paljon lunta kasveille suojaks, aremmatkin suattaa selevitä.
   Tuo lanka ol mukavantuntusta virkata ja hyvä on tiskirätti pyyhkii. Iloa on amarylliksistä , vaikka ei jouluks kukkineetkaan.

   Poista
 7. Hanget humpsahtivat ihan silminnähden kun tuli pikkuisen plussakeliä tähän väliin. Nyt taas tuulee ja puhaltaa siihen malliin, että lunta on luvassa ja keli vaihtuu.
  Mulla unohtuivat amaryllikset varastoon liian pitkäksi aikaa, nyt vasta kukkivat. No onhan niitä kiva katsella helmikuussakin ja kiva kun ylipäätään menivät talven yli. Sumatralla on metrinen varsi ja joku toinen viereisessä ruukussa on ihan töpö, yksilöitä jokainen.
  Mukavaa talven jatkoa sinne Rannanpihaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Hirnakka. Hanget vähän madaltu ja järvellä on huono liikkuu. Lumenalla vettä paljon.
   Miullakin on vanhoja amaryliksen mukuloita ja ajattelin ne nyt istuttoo, suapi nähä kukkivatko milloin. Tuo Sumatrakin on niitten joukossa ja pitkäks kasvo miullakin, kun sen ekakerran kasvatin.
   Mukavoo talaven jatkoa sinnekkin Hirnakan torpalle!

   Poista
 8. Onpa muuten jännä, miten joulusta tuntuu olevan ikuisuus. Vuosi on alkanut kuin varkain. Ihan hetkessä ollaan jo suht pitkällä tammikuuta. Elämä vaan pyörii koronauutisissa niin että välillä unohtaa kaiken vanhan ajan. Meillä on muuten kauhea vesisade ja lumen pinta laskee kohisten. Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta. Noppeesti on aika vilahtanu joulusta, ja tammikuukin lähenöö loppuaan. Tämä aika on haastava kaikille ja toivos pian koittavan normaalin elämän rytmin. Ehkäpä tästäkin opimme jotain. Meilläkin on lauhoo, hienosta vesisadetta ol yön. Pianhan se tuas pakastuu. Hyvää loppuviikkoa siullekkin!

   Poista

Hattuja, kauniita hattuja!

Ensin kuulumiset.  Nyt on ollu niin kiireinen kesä, jotta. Heinäkuu män vieraitten kanssa, ol kävijii ja pitempiaikasia vieraitakin tavallis...

Suosituimmat artikkelit