maanantai 15. marraskuuta 2021

Helinää!

Nyt on ollu muutamana päivänä pakkasta. Viimeyönä jopa -7astetta ja se laitto järveen kannen. Aamu ol tuulen suhteen tyyntä, kun aurinko nousi, rupes tuulemaan ja etelätuuli työnti jäitä meillekkin rantaan. 


Illansuussa otin tuon viimesen kuvan ja helinä ja kilinä rannassa on. Noissa kolomessa viimesessä kuvassa näkkyy miten mustalta näyttää nuo sävyt jäässä. Nythän se tuas lämpenöö ilima muutamaks päiväks. Lunta on ihan pieni kerros maassa.

Lauantaina otin vielä viimesiä kuvia syksysistä kasveista.


Jäniksen runtelema tundrapaju kasvatti uuden kauniin kasvuston kesällä, suojataan nyt hyvin jottei sama toistus tulevana talavena. Tuiviot on tuossa alla jo muuttanu värinsä talaveen. Alle laitan kuvan kun tuhotyön ol tehny vemmelsääri kevättalavella.


Leikkasin tuon pitkän oksan pois ja siistin tuota tynkee, heti keväällä siitä terhakkaana nous uutta kasvuu. Paju näytti sitkeytensä!


Kyynelkoivu ei oo ruahtinu lehtiään tuolla mehtäalalla puottoo, nyt on jotakuinkin keltaset nuo lehet, vaan tiukasti pittää kiinni lehistään.


Tuuliainen riipi nyt melekein kaikki lehet höyhenpensaasta. Kauniit värit on tässäkin pensaassa.


Viikottaisen huoltohomman tein tuolla vanhassamökissä tännään osalle pelakuita ja hauskat on nää munankuoripelargoniat, kun samassa kukassa on monenvärisiä suuria läiskiä ja pisteitä jopa samassa terälehessä.


Kaks erilaista miulla tätä lajia on.'Peppermint Twist' ja 'Raspberry Ripple'

Toivottavasti talaviaika hellästi kohtelis kaikkia pelakuitani. Huomenna otetaan katosta roikkuvat alas ja tarkistan kasteluntarpeen ja kuivat lehet rapsin pois.


Soihtuköynnös kukassa. Kaunis amppelikukka ja tämän kukka on oikiisti tosi kaunis hohtava oranssi.

Käsityömessuilla Tampereella kävin sisareni kanssa ja ol mukava reissu. Seurasin monia näytöksiä. Suomenlampaan villasta ja kaarroke villapaidoista. Langanvärjäyksestä ja räsymatoista. Ravattulan muinaispuvun ennaltamista, hautalöydöksien pohjalta tehtyy mahotonta työtä, oisin kuunnellu pitempäänkin. Rautakaudelle, 1200- luvulle tämä puku männöö. 
Serkkuni meijät majoitti ja ol tosi mukava tavata ja huastella myöhään yöhön. Kaks yötä oltiin hänen vieraana.

Mukavia marraskuun päiviä ja kiitos kun kävit lukemassa!

11 kommenttia:

 1. Voi, tundrapajuressukkaa. Onneksi jäi henkiin aloittaen uuden kasvun.
  Kasvatin viime keväänä siemenstä Rasberry Ripplen. Kukkivat parhaillaan työhuoneen ikkunalla. Pidän kovasti RR:n kukista, joita tulikin kuvattua kesällä ahkerasti ja kuvaan edelleen.
  Helinä on kaunis sanana ja se sopii hyvin vedessä keinuvan jään ääntä kuvaamaan. Melkein kuin olisin itsekin seisonut rannassanne helinää kuuntelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin kyllä mikä juohtu jänikselle mieleen oksia katkoissa! Pajuhan on sitkis, vaan kun on vartettu niin eppäilin.
   Siemenestä kasvattamista en ookkaan kokkeillu, sekin homma ois jännä tehä. Kauniita ovat ja suorastaan ihmeellistä tuo kirjavuus.
   Tuo helinä sana on kaunis. Leikillisesti ajattelen järvenhaltijan siellä pillejään soittavan. Järvi on semmonen elementti, tänne asumaan tultuamme on monta hienoa kokemusta suatu.

   Poista
  2. Olen jo useamman pelaguun kasvattanut siemenestä. Onnistuu oikein hyvin. Suosittelen kokeilemaan. Tosin pelaguiden siementen lajikirjo on aika suppea. Ehkä jostain ulkomailla olisi enemmän valinnanvaraa.
   Ihan varmasti järvenhaltija soittaa pillejään. Todella kauniisti ajateltu.

   Poista
 2. Täällä on ollut muutaman asteen pakkasia mutta lunta ei ole maassa ollut yhtään, nyt taas on lämpöasteita. Minulla on myös tämä Raspberry Ripple olen sen itse siemenestä kasvattanu. Sointuköynnöstä minulla ei ole koskaan ollut mutta anopilla kyllä ja kaunis on siinä kukka .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noppeesti vaihtuu tuo siätila. Lämpimällä ollaan meilläkin. Nyt teitä on jo kaks jotka ootta siemenestä tämän pelakuun kasvattaneet, miulla on muutaman vuuven kasvanu tää ja tilasin alan liikkeestä. Äitini peruja on tuo soihtuköynnös, pistokkaan otin muutama vuos sitten ja hyvin on nyt kasvanu. Kukka on kaunis!

   Poista
 3. Onpa ihana tuo RR pelargoni. Voi kun löytäis tuommosen.
  Soihtuköynnöksen ostin myyjäisistä 2020 syksyllä. Silloin se kukki tähän aikaan eli aika pian, juuri tuollaisia kukkia. Mutta sitten en ole onnistunut hoitamaan sitä, vaan se tiputtaa lehtiä, ja juroo vaan. Otin heti siitä pistokkaita kun rupesi temppuilemaan. On nyt 3ssa ruukussa jonkin näköset kasvamassa. Mitä temppuja sille pitää tehä???

  Jäiden helinä on hienoa kuulla. Keväällä etenkin, mutta kiva kun tähänkin aikaan on sitä. Toivottavasti ihmiset malttaa odottaa jäiden vahvistumista, kun aina joku tippuu sinne kun eivät malta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukin puutarhalta mie tilasin omani, muutama vuos sitten.
   Miulla on nyt eteläikkunalla, kesällä ol itäikkunalla puolvarjossa, annan välillä aika kuivaks männä. Toivottavasti suat hyvin kasvamaan pistokkaasi!

   Kaunis ääni on tälleen syksylläkin, kun jiät rantaan tulloo. Aina ne tunkoo ihmiset tuonne heikoille jäille. Tässäkin meijän kohilla on virtauksia järvessä ja pitäs malttoo kunnekka on vahvat jiät!

   Poista
 4. Minulla ei tundrapajun kanssa käynyt yhtä onnekkaasti kuin sinulla. Minulla tosin menehtyminen ei johtunut jäniksen vierailusta vaan jostain muusta syystä paju kuoli.
  Soihtuköynnöksen kukat ovat kyllä hyvin kauniita.
  Mukavaa marraskuun jatkoa ja joulun odotusta sinne Rannanpihaan. 😊😊🕯

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypäs köpelösti tundrapajullesi, harmi. Ei näitten kasvien sielunelämee aina ymmärrä. Vaikka miten hyvin yrittäs hoitoo, ei aina onnistu!
   Soihtuköynnöksen kukat on kauniit. Otin muutamavuos sitten vanhempieni kodista tämän pistokkaan. Siellä emokasvi on jo aika kookkaaks kasvanu ja voipi hyvin.
   Mukavoo marraskuun loppuu ja joulun odotusta sinnekkin!

   Poista
 5. Vielä siellä on lehtiäkin puissa. Onneksi paju kasvatti uutta kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtiä jäi kyynelkoivuun. Iloinen olin, kun paju selevis. Nyt on jo 5cm. luntakin ja nollaan on lämpötila männy. Lumiukkoja suap käyvä pyörittämään!

   Poista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit