keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Joulun odotusta.


Ensimmäiseks mukavimmat assiit. Vanhemman poikamme perheeseen syntyi uusi perheenjäsen. Ester sai pikkuveljen viikko sitten. Koko perhe voi hyvin. Varjelusta matkalle toivotaan heille.                                                                                           

Meillä on nyt pandemiasta huolimatta meininki männä käymään tervehtimässä heitä tulevana viikonvaihteena. He eivät tule pienen kanssa nyt jouluks tänne. Vanhan karjalaisen tavan mukaan viiään rotinat männessämme. Ei lieruta missään kaupoissa, pihasta kun lähetään suoraan männään heille ja sieltä sitten kottiin. Esterin jo varuilta ovat tarhasta kottiin ottaneet, kun sitä RS-virustakin siellä tuntuu olevan liikkeellä ja se on paha vauvalle, jos siihen sairastuu. 

Tuon ensimmäisen kuvan bodyn ompelin tässä syksyllä ja 60cm. tein. Vielä nepparit on laittamatta tuonne haaraan, olkin mehästäminen 8mm. painoneppareita. Nappitalosta sain tilaamalla. Hyvin pehmonen trikoo on ja syksyllä hankin peitetikkikoneen sisareni kanssa puoliks, jolla sain nuo kantit laitettuu. Pientä immeistä ei kiänteet sua painoo.

Kuukletin jo aiemmin syksyllä siellä Helsingin Aleksanterinkadun jouluseimi näyteikkunat ja oisin mielelläni ne käyny kahtomassa, vaan tämä tautitilanne muutti suunnitelmat. 

Miulla on seimiasetelma, joka joulu sen klaffipiirongin piälle laitan, kera enkelikuoron. Tähän asti siinä on ollu yks pieni paimen paperinarusta posliinipäällä tehtynä ja kun niitä Helsingin näytillä olevia seimiasetelmia kahtelin, sytty lamppu piässäni. Siellä on neulahuovuttamalla tehty asetelma  Lönruutinkadulla Vanhassa kirkossa. Miulla on huovutusvilloja ja olin intuu täynnä kokkeilemaan, josko saisin miekin vuosien haaveen paimenista toteutettuu. Mallii kahoin siitä taiteilijan tekemästä ja sain huovutettuu nuo paimenet ja tuolla pienemmällä paimenella on vuona hartioilla. Sauvat on pihlajasta. Muut lampaat on jo aiemmilta vuosilta. Harras homma ol tuo ja onneks en yhtään kertoo sormeeni tökänny neulalla. Kyynel silimäkulumaan tul, kun valamiiks sain nämä ja lampaat siihen jalakain juureen laitoin, ajatellen paimenia kedolla vartioimassa laumaansa. Tuo suurempi paimen on 15cm. korkii ja nyt seimiasetelmani on valamis. 

Kukkaisiakin asioita on.


Tämä kuva on viikko sitten otettu ja kasvivalo antaa oman värinsä tähän. Laitoin marraskuun alussa amarylliksiä kasvamaan, pein liian pitkään viileessä ja eivät nyt jouluks kerkii, nuput on nyt reilusti esillä. Joulunpunainen ja kerrottu valakii ovat. Hyasintit uskon kerkiivän. Kellariin pimmiiseen vein hyötöön ja nyt ovat sanomalehestä tehtyjen hattujen suojassa vielä. Noppiistihan ne lämpimässä kasvaa kukintakuntoon. Punaisen monilatvaisen joulutähen ja pikkutulppaanit ostan puutarhurilta.

Taustalla intoutu Gattleya risteymä 'Grand Dargon' kukkimaan kahella vanalla ja huomasin tänään uuven kukkatupen tulleen, uuvesta lehestä. Ihan suorastaan ihme miulle jos kolome kukkavartta kukkis yhtaikoo. Hyötöhommia on vielä muutakin, kokkeilen nyt ekankerran kielojen hyötöä. Kovin ovat vielä hoikkia ja en tiiä nähhäänkö lehtiä vai jopa kukkiakin. Vaikka yks kukkavars tulis, ois se hieno.

Jostakin luvin kielon juurakon tarvihtevan kolome vuotta, ennenkuin kukkii. Ois pitäny merkitä nauhalla kukkivat varret. Marraskuun alussa kun kaivoin tuosta pellonreunasta, ojanpenkasta nämä, ei ollu ennee lehtiäkään kunnolla näkyvissä.

Kukkivista orkideoista on kaks muutakin kuvaa. Ludisiat  emo ja sen jäläkeläinen ovat nyt kukassa. Tämä kuva on siitä emosta ja pöyvällä on. Hieno tuoksu aina tuntuu kun istutaan pöyvän äärellä.


Leikkasin tästä vuos sitten vesilasiin juurtumaan oksia joista nuorempi kukkiva on ja nyt tämä vanhempikin rupes uutta kasvuu tekemään tuohon keskelle, en viskookkaan kompostiin tätä, niinkuin ensin meinasin. On vähän retkottava tappaus.

Kolome vuotta sitten tilasin, Aasian ja Jaavan saarilla 760 - 2000 metrin korkeuvessa kasvavan, Coelogyne speciosan, helokämmeköiden sukuun kuuluvan orkidean. Pieni ol tullessaan ja aika pieni ol vielä syksyllä, kun älysin kukkanupun työntyvän lehen sisältä. Kyllä jännitin onnistuuko kukinta.


Tämmösen, yhen kukan tek ja monesti päivään kävin kahtomassa ja ihailemassa tätä kaunotarta. Tuohon alle laitan toisen kuvan, joka on miussa ihmetystä herättäny. Kukan vars, joka lehestä tul on ohkanen. Laitoin siihen rinnalle 6 säikeisen kalalangan pätkän ja ei yhtään paksumpi oo tuo vars, kuin lanka. Miten kummassa tää 5cm. kukka kehitty siitä varresta. 


Kun kukka tippu pois, ol uudelleen istuttamisen aika. Pekkakin osallistu tämän istutusoperaatioon, pienimällä hohtimilla männyn kilpikaarnoo sokeripalan kokosiks paloiks. Suolta kävin leikkoomassa rahkasammaleen päitä saksilla ja lähimmäks juuria laitoin ne. Sitten hiilenmuruja ja niitä kilpikaarnan paloja. Hyvin lähti kasvamaan ja toiselle samaan sukuun kuuluvalle, Coelogyne usiata, tein saman operaation. Lämpimästä kasvupaikasta tykkevää molemmat. Tämä toinen ei vielä oo kukkimaan innostunu. Tuo sammal piättää kosteutta, eikä maadu. Jos jollakin orkidealla juuret on huonot, kannattaa istuttoo rahkasammaleeseen. Juuret hakeutuu sammaleeseen ja suattaa pelastuu koko kasvi.

Eilen vielä lumi peitti järven, nyt on nostanu vettä siihen ja jos pakastuu ensviikolla suattaa vaikka hyvvee jiänkellii tehä. Ei oo näkyny ihmisten jäläkiä vielä tuossa jiällä. 


Ompas pimmii kuva. aamun sinisellä hetkellä kuvattu. 'Kettu juoksi yli järven' joululaulun sanoja nyt lainoon ja kaikenlaisii muitakin loikkijia on nyt rantaan jäläkiään jättäny.

Marraskuun lopulla maakotka huomattiin tuossa pellonreunassa ison kuusen latvassa. Iso lintu se on ja tämän kesän latvakasvu katkes sen painosta. Varmaan muuttavien tundrahanhien perästä tul pohjosesta, samaan aikaan nähtiin tuossa järvellä noita hanhia levähtämässä. Tilhet tulivat vasta nyt ja ensimmäisenä tyhjensivät Tuurenpihlajan marjat. Arkoja ovat. Muutaman epäselevän kuvan sain.
Marja nokassa koivuun kapsahtivat kiireesti karkuun. Vielä on muissa pihlajissa paljon syötävee. Viimeyönä sato hyvin tarttuvan lumen ja se kaunisti koko luonnon juhlakuntoon. Suattaa hennommat nuoret männyt jopa katketa märän lumen painosta.
Huomenna lämmitetään leivinuuni ja paistan karjalanpiirakoita rotinaeväiks. joulupiirakat ja laatikot tien siellä perillä raakapakasteeks pakkaseen, suavat paistoo sitten aattona. Kananmunan vuan liseväät sitten porkkanalaatikkoon ja vähän lorauttavat kuohukermoo sekkaan, ei tiiä pakasteessa olleenkkaan niitten. 

Hyvvee joulunalusaikoo ja Kiitos kun kävit lukemassa.22 kommenttia:

 1. Oot sie kyllä aikamoinen viherpeukalo noihen kukkies kanssa. Niin minäkin ennen pilkoin männynkaarnaa kun sitä oli ja näpistin vähän suo-ojasta rahkasammalta. Nyt ei kasva edes perhosorkideat, olen jo luovuttanut.
  Oikein hyvää matkaa lasten luokse etelään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! 'Sattuu se limppi joskus sokiankin soppaan' on vanha sanonta ja miulle on käyny niin. Monta orkideoo on miulla jotka ei kukkiaan oo näyttäny. Toivon aina kuitenkin. Hienosti siulla muut kukat kasvaa, kuvista piätellen.
   Mukava on nyt sukumme uusi vesa nähä. Ester tyttönen ja vanhempansa myös.

   Poista
 2. Hei!
  Erikoinen orkidea, hieno. Minä en osaa kukittaa enkä pitää elossa. Taitava olet.
  Tänään kävimme Helsingissä. Kannustan sinua, että mene katsomaan seimiasetelmat. Käytä maskia, hesalaiset käyttävät sitä kaduillakin toisin kuin täällä meillä. Ja kuitenkaan siellä ei ole mitään katsojaruuhkia eikä ihmispaljoutta, luultavasti. Mielikin kaipaa virkistystä.
  Kävimme Tuomaan markkinoilla Kauppatorilla. Oli sadetihkuinen keli, siksi varmasti oli vähän väkeä. Olimme suunnitelleet käyttävämme siellä maskia, mutta torilla oli niin väljää ja kun emme käyneet ruokakojuilla syömässä, olimme ilman.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kiitos! Erikoisii noissa orkideoissa monella on kukat. Ilahuttaat kyllä kukkiessaan.
   Oishan se mukava käyvä ja jos tästä epidemiasta vielä joskus erroon piästään, Käyntipaikkoja ois. Nyt taijetaan vauvoo paijata Esterin kanssa.
   Virkistystä ois tosissaan käyvä kahtomassa monta mielessä olevoo kohetta!
   Tuomaan markkinatkin ois käyntikohe, paljon on siellä tuotteittensa esittelijöitä. Kyllä kannattaa maskii ja käsidesiä käyttee jos on enempi ihmisii liikenteessä.

   Poista
 3. Onnea uudesta perheenjäsenestä🥰
  Me taidetaan saada uusin tulokas jouluna tänne, ikää nyt 3 kk.
  Nätti body.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska!
   Mukava on kun pieniä on jouluna, haika on meilläkin kun nyt eivät tänne tule.
   Tuosta bodyn kankaasta oon ommellu Esterillekkin potkupuvun, 3v. sitten.

   Poista
 4. Lämpimät onnittelut pikkuisen johdosta!
  Olet sinä taitava viherpeukalo, kun saat elämään ja kukkimaan erikoisuuksia.
  Huovutustyösi onnistuivat hienosti. Olen itsekin huovuttanut, ei se kädenkäänteessä käy, vaikka luulisi.
  Teillä on edelleen talvisen kaunis maisema. Täällä harmaata vetisyyttä. Kuvaaminen on nyt haasteellista, kun valo ei tahdo päivälläkään riittää. Ensi viikolla on talvipäivänseisaus ja sitten lähdetäänkin lisääntyvää valoa kohti.
  Kivaa vauvankatsomisreissua ja mukavaa joulunalusaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between!
   Taidoista en tiiä, onko tämä hyvvee tuurii! Monta kukkimatonta vuosien saatossa on kompostiin piässy.
   Mukava ol huovuttoo ja huomasin miten suap nuokin raajat tehtyy. Kyllä tuo oikii olokapiä ei vielä oo kunnossa syksyllisen kuatumisen tautta. Piti huilata ja kättä leppuuttoo aina välillä ja kyllä aikookin män, kun yritin suaha hyvän lopputuloksen. Se ihminen mikä sinne kirkkoon ol tehny seimiasetelman on hyvin tiukkaan jaksanu neulalla suihkii ne.
   Meillä on kaunis maisema, siinäkin on puolensa. Illalla ol kolomatta tuntii sähkökatko, kun linjoille ol puut taipunu. Kyllä se rupivaa pikkuhiljoo valostumaan, kuhan joulusta piästään.
   Mukava on männä häntä kahtomaan ja koko perhettä.

   Poista
 5. Teillä siellä on lunta, ja taittaa lissee tulla,lumi tekee joulun tunnun, lapsuudesta muistan ne Tohmäjärven talvet, oli kunnon talvi ja paljon oltiin hiitämässä, täällä ei ole lumesta tietoakaan.*ONNEA teille ja vauvan perheelle ja ihanaa joulun aikaa myös* !
  Siellä ei ole niitä viruksiakaan pahemmin, niinkuin täällä päin, mutta normaalia elämää voidaan silti elää.
  Minulla on ollut tuo orgidea, ehkä se olisi joskus kukkinut, mutta heitin sen pois, nyt näin kuvastasi minkalainen kukka siinä olisi ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pipsa! Meillä on lunta ja hiihtämään kyllä piäsöö. Nyt on lauha keli ja lumiukkoja sais tehtyy!
   Meijän kunnassa on vielä rauhallinen tilanne, toivottavasti ei pahenekkaan.
   Kaunis kukka ol tuossa orkideassa. Ihan kuin ruskeita karvoja ois sisällä ollu. Kokkeilin ihan sormella.

   Poista
 6. Onnittelut pikkuisesta! Sinä olet erinomainen mummu. Toivottavasti saat tavata molempia usein ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Toivon tapaavani usein kullanmuruja. Kuhan kasvaat, niin tänne lomillaan toivoisin kirmoovan.

   Poista
 7. Ensinnäkin mitä lämpimimmät onnittelut uuden pienokaisen johdosta.
  Kaunis body ja hienosti huovutetut paimenet.
  Enpä lainkaan ihmettele, että saat kasvierikoisuudet menestymään.
  Rauhaisaa ja tunnelmallista joulunaikaa sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko!
   Ei uskos miten paljon aikoo viep noittenkin pienten hahmojen huovutus, pienestä mytystä villoo alotin ja sain ihan napakoita niistä tehtyy.
   Hyvää jouluaikoo teillekkin sinne.

   Poista
 8. Lämpimät onnittelut uuden lapsenlapsen johdosta! Siinä on Esterillekin ihmettelemistä pikkuveljessä.
  Sinulla on erinomaisen hyvä orkideapeukalo. Hienot kukat noissa kaikissa. Erikoisen ohut on kieltämättä kukan varsi tuolla yhdellä. Tekeekö se sitten vanhemmiten useamman kukan tuollaiseen samanlaiseen langanohueen varteen vai sieltä täältä lehtien seasta yksittäisiä kukkia?
  Amaryllikset eivät tosiaan taida ehtiä jouluksi kukkaan, mutta onpahan niistä iloa joulun jälkeenkin. Ehtivät kuitenkin kukkia ennen kuin kevään taimitouhut kunnolla alkavat.
  Rauhallista joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Hellästi pikkuveljeään Esterkin hoiteloo.
   Mielenkiintoista on noitten orkideojen kasvattaminen. Vanhemmiten suattaa lehestä kaks nuppuu ilimestyy ja samanlaiseen varteen ne kasvaa.
   Mukava jos amaryllikset kukkivat sitten uudeksivuodeksi, kuitenkin jouluksi on muita kukkia kukkimassa ja en osta uudeksivuodeksi uusia.
   Kohtahan ne ensimmäiset kylyvökset on alotettava!
   Rauhaisoo joulunalusaikaa teillekkin!

   Poista
 9. Tulin toivottamaan sinulle oikein Rauhallista ja Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 10. Onnittelut uuresta pianokaasesta! Sinä se jaksat touhata kaikellaasia käsitöitä. Häpiäkseni täytyy tunnustaa, etten oo omille lastenlapsille teheny mitää omin käsin. Sukkien ja lapaastenki tekijöötä o nii monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käsitöitä harrastan ja ompelutyöt on mieluisia. En miekään oo niin kova neulomaan ja lasten sukkia ja lapasia en vielä oo neulonu. onneks on myyjäisii ja sisareni on sukittanu noita pienokaisii.

   Poista
 11. Lämpöiset onnittelut uuden lapsenlapsen johdosta,Noitten kukkien aikatauluttaminen on joskus hankalaa.mutta kukat kukkivat joulun jälkeen,ja saattaapa tapahtua ihmekkin että osa kerkiääkin jouluksi:)
  nuo paimenet ja lampaat todella kauniit.
  Minulla seimestä yksi paimen rikkoutui(laitoin liimattavien joukkoon..mutta samaan laatikkoon laitoin vanhoja tonttuja korjattavaksi...nyt laatikko varmassa tallessa :)ei oo löytynyt:)
  Kiitos Ulla ,olipa mukava lukea pitkästä aikaa tarinoitasi. 🤗

  VastaaPoista
 12. Kiitos Liisa! Kukat ellää ommoo elämeensä ja ei ihan aina satu, niinkuin ajattelen!
  Paimenten teko ol tosi mukava homma, aikoovievee kylläkin. Anto uutta intoa neulahuovutukseen.
  Aina niille tavaroille sattuu käymään samoin miullekkin. Ehtimistä on!
  Mukava kun tykkeet tarinoistani!

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit