maanantai 24. toukokuuta 2021

Sadetta ja tuulta!Kylläpä män kylymäks siät. Vettä on suatu, ei mitenkää mahottomasti tiälläpäin tähänmennessä ja helteestä ilimat viilen 20 astetta.  Muatilalla kylyvötyöt on pahasti kesken ja pouvistuu pitäs, jotta piäsis jatkamaan. Kesäkuun kaks ensimmäistä viikkoa on miltei viimeset kylyvöjen suhteen, jotta puinnit ei jiä syyssatteisiin. Vanha sanonta, päivä keväällä on viikko syksyllä. Tarkottaa sitä, kylyvöpäivä keväällä jos päivän siirtyy, on syksyllä puinti viikon myöhempään. Vielä siinä tottuuven siemen on, vaikka lajikkeet on jalostettu aikasemmiks. Lohduttomilta näyttävät viljapellot paikoin Suomessa, kylyvökset on veinalla. Ohran siemenet ei sitä kestä montoo päivee itämiskeleposena ja uusintakylvöjä on tehtävä, onko uusia sertifioituja siemeniä ennee suatavilla maatalouskaupassakaan.  Aiemmin piettiin yhen vuuven tarvis siemeniä varastoissa jemmassa. Ens yönä tännekkinpäin on halloo luvassa, tosin järvenrantaan jos tulloo on tos kylymee muualla.

Nyt on puutarhurillakin ollu kiirettä. Viimeviikolla sain tuolta mehtäalta kaikki entiset roippeet siivottuu pois, ol viimesenä vuorossa ja nyt on uuden istuttamisen aika. Tein hyvissäajoin tilauksen taimista paikallisesta puutarha-alan kaupasta ja osa myydyistä taimista jäi suamatta. Pihasyreenin aitataimet ja kellokuusama ol kärsiny taimistolla ja eivät etteenpäin laittanu näitä taimia ollenkaan. Kaks valakosta isompoo tainta syreenistä sain ja koristeomenapuun. Tilasin 'Rix' lajikkeen ja taimi ol vaihtunu leveäks kasvavaan 'Kirjailija' puuhun. otin sen ja pittää nyt kahtuu sille sopiva paikka. Havujakin sain. 

Sipulikukat on nyt piäosissa tässä varsinaisessa pihassa. En muistanukkaan miten monenlaisii narsisseja oonkaan piilotellu multiin näinä kymmenenä vuotena. Ensimmäiset tulppaanitkin jo ovat kukassa, myöhäsemmissä vielä nuput tiukasti kiinni. Pikkusipulit on kukkansa kukkineet tältä keväältä. Ylempänä kuvassa kookas 'Febuuary Silver' torvinarsissi ja alempana sitten toinen ääripään pikkunen 'Spoirot'.

Hennon keltainen on tää kaunotar. Hauska malliltaan. Alapuolen kuvassa hoikka 'Kokopellii', on varsiltaan kuin ruohosipuli ja lehtiä ei juurikaan oo. Kukka on pieni, 3-4cm. halakasijaltaan. Sinnikkäästi on nuamansa kiäntäny pohjoseen.

Kerrotut narsissit on kärsiny sateista, osalla vars on taittunu ja osa muuten vuan kumartaa kukkien painosta.

Rantapenkissä kukkii ihania oransseja tulppaaneja. En ennen oo oranssista välittäny, nyt ihan ihastuin. 


Eilen auringossa kuvattu kerrottu Charming 'Beauty'. Tämä pitäs olla myöhään kukkivia, ensimmäisten joukossa kukkii. On pionikukkanen.


Tämä oranssi on terttutulppaaneja ja taustan liila aiemmin istutettuja. Nimet on nyt hakusessa ja pilivisellä päivällä nämä molemmat oranssit on melekein samanvärisii. Auringolla on valtava vaikutus väriin kuvissa.

Menny talavi on ollu suosiollinen sipulikukille ja kaunista kukintoo on niissä paljon.

Muutamia vuosia sitten vierailin Tommolan tilalla ja sieltä lähti miun mukaan kerrattu vaaleanpunainen tarhakylmänkukka 'Papakeno'. Kukkii nyt kauniisti ja taipuu sateessa.


Kellarista tuotiin jalohortenssia helemikuulla kasvamaan vanhaan mökkiin. Mullat vaihoin, kuiviketurpeeseen, sitä ei oo lannotettu ja on tummoo turvetta. Kanankakkoo ja kahvinporoja ruukkuun lisäks, tarkotus ol suaha hyvin hapan kasvualustasta ja onnistuin. 
Kukkanuppuja on yks vuan, mutta väri on violettiin.


Toinen vuos on tätä nyt talavettoo ja syksyllä en varmaan vie ennee kellariin, jos ei kukkia lissee tule. Pensas on muuten rehevä.

Pientä viherrystä on näkyvissä tuossa jäniksen runnomassa Tundrapajussa, tämä suap olla vielä tuossa tuivioitten keskellä keppinä ja seurattavana. Mielenkiintosta kahtuu miten pajulla sitkeys riittää.


Tuohon hiekkakummulle kuletin kotipihan mailta mesimarjoo ja muutaman tuppaan istutin, Nyt on riehaantunu kasvamaan ja rajottoo pittä kasvuu, jotta ei valtoo koko kumpuu. 


Kukkimaan käyp nyt ja ketoneilikat on toinen mitä pittää rajottoo, jotta ei joka paikkaan levvii. Ihmettelen miten hiekassa kasvaa hyvin tään alueen kasvit. Valakonen laukkaneilikka 'Alba' näyttää heittäneen henkensä talavella, punaset nuputtaa nyt. Jänis juhli valkomaksaruohon kasvustossa keväällä ja söi melekein tarkkaan sen. Papanat kiitokseks jätti.


Tuossa kannon oikealla puolella ovat ja tuolla taustalla kivireunuksen vieressä on mesikka. Männyn vasemmallapuolella näkkyy ruskeena valkomaksaruoho.  Sianpuolukka ja ajuruoho on myös luonnosta siirretty ja hyvin voivat.

Ruusupensaista on alasleikattavana Mustilanruusu 'Minette' Seponruusuks sanotaan myö. Neidonruusu 'Lumo' on niinikään ihan ruskee ja tarhakurtturuusu 'Sointu'. Ilossakin ol leikattavoo, suurinosa kuitenkin tervettä. 
Onneks monet puut ja pensaat on siästynykkin, tuolla mehtäalalla suurimmat vahingot on alppiruusuissa, varjostuksesta huolimatta. Oisko auringon killotus kevät-talavella ollu syy noittenkin ruusupuskien kuivamiseen!

Seuraavan postauksen tienkin tuolta mehtäalalta ja siellä on ihan oma maailmansa kasvien suhteen. 

Kiitos kun kävit blogissani!

 

18 kommenttia:

 1. Hienosti kukkivat ja kasvavat sateesta huolimatta. Mesimarjat ja muut. Laukkaneilikkaa joskus koetin istuttaa, mulla ei kasvaneet. Varmaan tundrapaju siitä vielä kasvaa, jos on sukuunsa tullut :)
  Oikein hyviä kevätpäiviä, toivotaan sinnekin poutaa ja lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Nyt on vettä kasveille suatu ja varmaan siitäkin syystä kukkivat hyvin. Tuo mesimarja ihan riehaantu. Jännä nähä tuon pajun kehitys.
   Kaunista alakukesää sinnekkin ja poutoo toivotaan!

   Poista
 2. Hrrr, hampaat kalisee kylmästä ja märästä. Kyllä vaihtuikin vikkelästi säätila, ihana lämpö ja nyt suunnilleen räntää sataa. Mulla pöhisee lämmitin kasvihuoneessa sillä millään en jaksa siirrellä enää tomaatteja sun muita kotiin ja taas takaisin.
  Spoirot narsissi on aivan ihana, todella kaunis. Pitääkin koettaa löytää sipuleita jostain.
  Toivotaan, että saadaan taas lämmöt päälle kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kalisoo hampaat, oon lämmittäny vielä leivinuuniikin ja kokkaillu siinä. Kalseeks männöö huoneet muuten sateessa. Lämmitin on ollu meilläkin kasvihuoneessa ja kaikenlaisii viritelmii ulukona. Kun kylymiä öitä lupas laitettiin perunoille täkki, harson piälle. Tuo Spoirot on kyllä kiva narsissi, ei siks sitä melekein uskoskaan. Lämmintä ja kuivoo toivotaan!

   Poista
 3. Hankala on nyt ollut kevään sää erityisesti viljelijöitä ajatellen. Kauniisti kukkivia sipulikukkia. Nuo liilat ja oranssit tulppaanit sopivat värinsä puolesta niin kauniisti toisiinsa.
  Minä luulen, että oma tundrapajuni on kuollut, niin elottomalta se näyttää. Sinulla paju näyttää selvinneen jäniksen runnomisesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on ollu outo kevät. Sipulikukat tykkevää näistä viileistä keleistä. Nuo liilat tulppaanit on kukkinu jo monena keväänä, oranssit istutin viimesyksynä.
   Nämä vartetut erikoisuuvet on vähän nilipukkaita, vuos sitten miunkin paju tul myöhään lehteen, luulin kuolleen. Kaunis ol sitten kesällä. Tuo jänis mokoma runtel nyt sen ja suapi nähä mitä siitä tulloo!

   Poista
 4. Kevät on ollut säiden puolesta turhankin vaihteleva. Ja maatalouden kannalta monessa paikassa haastava.
  Minulla on muutama hitaasti heräävä kasvi nyt vasta näyttämässä pieniä elonmerkkejä kuten peruukkipensas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollu kevätsäät vaihtelevia. Haastava on viljelijöille tämä kevät. Pilivistä vielä kun on, ei peltojen kuivumista tapahu hyvin. Meillä tuolla mehtäalalla on niitä hittaasti nousevia ja varoja pittä kun siellä liikkuu, jotta ei tallo niitä pieniä alakuja. Peruukkipensasta miulla ei ookkaan ja taitas olla arka näille korkeuksille!

   Poista
 5. Ainahan Suomen kevät keikkuu, mutta tänä vuonna vaihtelu on ollut runsasta ja nopeaa. Kylmyyttä on ollut enemmän kuin tarpeeksi. Viime yöksi luvattiin tänne eteläänkin hallaa. Katsoin meitä lähimmän eli Nuuksion mittauspisteen lukeman, joka oli alimmillaan +5. Toivottavasti tomaattini ovat selvinneet. Peitin ne illalla tuplaharsoilla.
  Koleudesta huolimatta kevät on tavoittanut puutarhasi. Paljon kauniita kukkijoita. Spoirot-narsissi on kaikessa siroudessaan niin nätti. Mukavaa, että tundrapajussakin on elämää.
  Uutisissa kerrottiin, että viime kevään lailla tämäkin vuosi on saanut ihmiset aktiivisesti kasviostoksille. Myyvät jo nyt eioota, eikä kaikkia tilattuja kasveja ole saatu ulkomailta.
  Toivotaan nyt kaikki yhdessä aurinkoisempia ja kuivempia säitä, jotta kylvöt onnistuisivat ajallaan.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keikkuu kevät tosissaan. Tuntuu äärimmäisyyksien keväältä! Meillä +3 ol kylymimmillään tällä viikolla. Myökin peiteltiin kaikenvaralta kaikki kylymänarat kasvit.
   Myö ollaan tiällä rannalla myöhemmässä, kuin esm. tuolla muatilalla. Keväällä ja syksyllä. Syksyllä järvessä vesi on vielä lämmintä ja jatkaa syksystä. Hauska on tuo Spoirot narsissi. pikkusydän peittää sen myöhemmin, toivottavasti ruppiis laajenemaan nuo pienet vuosien saatossa. Yllätyin suorastaan tuon pajun viherrystä!
   Kuulin taimia hakiessani, kaks taimitarhoo maassamme ois lopettanu ja myyvään jo vuosien piähän taimia. Puutarhainnostus on lisääntyny ja osaltaan johtanu taimipulaan. Samahan se varmaan on ulukomaillakin.
   Nyt toivotaan kelien parantuvan ja viljelijöiden suavan kylyvöt tehtyy.
   Mukavoo loppukuuta siullekkin!

   Poista
 6. Teillähän kukat kukkii ja ruoho vihertää, vaikka saitte kokea vielä takatalven, ja sitten helteen sen perään, kauniit kukat penkeissäsi.Kyllä niin tekee mieli tulla sinne tohmajärvelle käymään ja joensuuhun, nyt ollaan muutto touhua tehty toiseen kaupunkiin, ja mun istuttamat tulpaanit jää lipputangon ymärille, on terttu tulpaaneja ja muita erik.kauniita tulppaaneja, kuvat laitan blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kukkia kiitettävästi. On ollu oikukas kevät, erikoisesti on vaihellu siät. Harvoin miulla tulloo Tohmajärvellä käytyy, ei oo tuttujakaan kun muutama. Muuttoruljanssissa touhuu riittääkin. Toivottavasti ootta tyytyväisiä uuteen asuinpaikkaan!

   Poista
 7. On kyllä turhan kylmää ja sateista ollut nyt. Taitaa kylvöt olla myöhässä vähän joka puolella. Turhahan niitä siemeniä on haaskata mutavelliin mädäntymään. Satutko tietämään tuolle yläbannerin liilalle esikolle tarkempaa nimeä? Minulla taitaa olla samaa ja olisi kiva tietää sille nimi. Hyvin nätti on minusta.
  Luulen, että hortensiasi tekee kyllä kesän mittaan lisää nuppuja. Omistani en ole yhtään varma, sillä ne ovat olleet lämpimän tilan puutteessa ulkona yötä päivää. Kyllä saisi tulla jo lämpimämpää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollu ouvot nää kelit. Saitta ja poutoo ennenkin, vaan nyt oikein korostuu toukokuulla huonot kelit. Kylyvöt on koko muassa jämähtäny, säätilan muutosta vuotetaan.
   En tiiä tuon kevätesikon tarkempoo nimmii, monessa kohtoo miulla on ja kaunis kukkija on.
   Toivottavasti tuo hortenssia tekis enemmän kukkia, muuten ei jatkoon! Se on miulle mysteeri, miten se tuon yhen kukan kehittää, samalla tavalla on leikattuja varsia ja sopis tekemään ussiimman nupun. Pitäskö kasvivalon alla olla koko kasvi? mukavoo loppukuuta!

   Poista
 8. Ihana tua'Spoirot'. Tämä kevät on sipulikukkien kevät. Nii palio nousoo vanhojaki sipulia. Oranssi färi on mullaki hiipiny puutarhahan vasta muutaman viimmeesen vuaren aikana. Ei yhtää hassumpi färi ollenkaa. Munki 'Papakeno' on Tommolasta. Söpöösin kylymänkukka mitä on.
  On ilimoja pirelly. Ihan sikakylymää. Eioo montaakaa lämpööstä päivää ollu. Vettäki o saatu. Yhtäkää siämentä ei oo isäntä viälä kylyväny. Meinas jäärä peltohon kiinni. Onneksi ei oo nii paliua kylevettävääkää, ku lehemät lähti, nii ei tarvita vilijaakaa. On vaan EU:n vaatimat pakolliset kuviot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpö on tuo pikku narsissi. Jiäp tuon pikkusydämmen varjoon kesäks, se on reunuskasvina ja miun pitäs vähän pienentee koko rivvii pikkusydäntä. Jännä miten mieltymykset väreihin vaihtuu, sipulikukissa keltasetkin on ihan ok. Tommola on mukava perennapaikka. Miel tekis käyvä uuvestaan.
   Sikakylymee on ollu, onneks ei tähän rantaan oo hallat tullu. Mehässä mustikat on kohta kukassa ja hallasta viikonloppuu on siäkartoilla! Vettä on suatu vähäks aikoo. Kylyvöt on vaiheeessa tiälläkin ja ohra on valtavilja, sonnien appeessa. On varmaan helepotus, kun ei ennee tarvii sadonmiäree ajatella.

   Poista
 9. Kasvua kuitenkin. Ihanan positiivinen postaus. Täällä myrsky riehui ja koetteli kasveja. Myös kasvattajia 🤷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukat on kyllä hyvin kasvaneet, talavi ol suosiollinen ja kyllä perennatkin on rehevii. Meille ei myrsky kovana nyt tullukkaan, sähköjäkään ei katkassu kertookaan. Toivottavasti oot toipunu jo myrskystä, harmittaa kyllä, jos kasveissa menetyksiä tullo!

   Poista

Elokuun kuvia.

 Ensimmäinen pistokkaasta kasvattamani kärhö 'Pilkukas' on kukassa. Nuppuja on paljon aukeamatta vielä ja on vähän kaksjakoset ajatu...

Suosituimmat artikkelit