lauantai 12. kesäkuuta 2021

Hellettä.

Nyt on ollu kuumoo ilimoo jo kohta kaks viikkoa. Helepotusta on onneks luvassa. En täämmösistä ilimoista tykkee, kun pihalla meinovaa paistuu, itikatkin kiusovaa jopa auringon paisteessa. Nyt kaivattas jo vettäkin taivaalta, kylyvetyt oraat ja puutarhakin ovat janoisia . Vielä yhen päivän suavat traktorii pellolla kylyvökonneen kanssa pyöritellä ja sitten on kaikki kylyvetty. Normaalisti työt mitkä kuukauteen tehhään, nyt on vajaaseen kahteen viikkoon tehty ja se on jo aikamoinen rutistus. Vähille unille on Ville renkinsä kanssa jiäny.

Meitä on kottaraiset illauttanu tänäkeväänä ja ahkerasti kaks pariskuntoo napsii syötävee nurmikolta ja tuosta pellolta poikasilleen. En vuosiin oo kottaraisia nähny ja vähenevän karjatalouden uskon olevan osasyyllinen näittenkin katoon, niinkuin monen pörriäisenkin.

Nytpä se miullekkin tää ohjelma temput tek. Tuonne ylös tuleva kuva on pikkunen vasemmassa reunassa ja vaikka mitä tekis, kuvan koko ja paikka ei muutu. Päivityskö sen tekas. No nyt männään iliman ja laitan kuvan jalosyreeni 'Moskovan kaunotar' tähän väliin. Ihana on.

Lupasin kirjottoo tuolta mehtäalalta ja nyt on kaikkii muutakin. Sinne männään blogin loppupuolella. Harvakseltaan kerkiin nyt julukasta uusia postauksia ja nyt on läpileikkaus koko puuhamaasta!


Sisällä kukkimaan rupes 2020 yhteistilauksesta tullu Dentrobium nobile risteymä. Kuuluu puikkokämmeköihin. Kolome issoo kukkoo  n. 5cm. halakasijaltaan on nyt auki ja muutama nuppu vielä on aukiimatta. Hauskat silimät on tuossa huulessa. Miusta kun tuntuu tuo kukka olevan ylösalasin, vaikka tässä asennossa ne oikiisti on tällä varressa. Keikiin nämä kukat kehitty ja päävarsi ol kukkinu ennen miulle tulemista.

Vanhat alppiruusut tässä varsinaisessa pihassa on kauniissa kukassa. Haagat tässä kukkivat.


Pionit alottelloot myös kukkimistaan. Kesähamonen ja valakonen liljakukkainen tulppaani 'Tres Chic' ovat kauniit kukkijat yhessä. Tulppaani on myöhäsempiä lajeja.


Vanhanmökin päädyssä Kuolanpioni on nyt kooltaan suuri ja hienosti kukkii, aika pyörii on pensas puolvarjossa.


Aamulla hetken ja illalla hetki tähän aurinko piäsöö paistamaan. Kiinanpioni on vähän ahdingossa tuossa vasemmassa reunassa. Alapuolen kuvassa nimetön yksinkertanen tummanpunainen. Väri on oikiisti tosi tumma. ekan kerran kukkii neljällä nupulla. Lehti muistuttaa Kuolanpionii. Oisko nimiehotuksia?


Tuurenpihlaja on nyt komeassa kukassa ja pörriäisitä ei oo puutetta. Surisoo koko puu.
Nurkkapenkissä Kivikkosuopayrtti kukkii liilan värisenä ja kukat tuoksuu hyvälle. En tunnista saippuan hajua niissä. Ussiimman värisiä on tätäkin lajia ja vois kokkeilla muitakin kasvattoo. Pallerolaukkojen heinämäisiä lehtiä sieltä alta puskoo.

Matkanvarrella tuonne mehtäalalle kuivassa kennäässä Rantalaukkaneilikka 'Spelendens' on nyt parraimmillaan.


Jaan nyt ossiin tuota mehtäalaa ja alotan tuosta mehä reunasta. Siinä on kolome kivillä reunustettuu istutusalaa pitkittäin. Keskimmäinen tosin jatkuu sitten enemmän keskelle päin koko alloo ja päättyy sitten preeriapenkkiin. Se ei nyt oo kuvissa. Rakenteita tässä kohtoo on vesisäiliöt ja kompostit, alakupiässä mehänreunassa.


Nyt ollaan tulevan portin paikalla. Iso pihlaja on tuossa muurin alussa.  Aamuaurinko ja hetken aikoo iltaaurinko paistaa tähän mehänreunaan. Rantaanpäin on vanhoo kuusikkoa ja muuten ympärillä sekamehtee. Kokoala on vajaa puol hehtaarii. Oikiillepäin rakentuu tää mehtäpuutarha. Aijataan koko ala aikanaan, ei piäse hirvet ja kauriit sitten tähän. Meillä ei vielä oo sitä peuroo, pienet kauriit kulukoo tään alueen läpi ja vahinkoja ei muuta oo huomattu, yhen douglaskuusen hankas hengiltä. Hirvi on kulukenu tuolta perältä muutaman kerran. Ei tullu tähän alalle.
Kivimuuria on tähänasti tehty kolome. Tässä alussa ensimmäinen mikä yltää tuohon isoon kiveen jota ei ruvettu jumpuumaan kaivurilla ylös. On kivanmallinen ja sammalta kasvaa piällys. Tuo taaempana oleva muuri on kaivurilla tehty, kivet ol isoja ja ei käspelillä ois suatu tehtyy. Sen takkoo pilikottaa kompostit ja tuonne muurin toiselle puolelle on kolome kartiotuijoo istutettu. Siinä niitten juurialue on nyrkin kokosilla kivillä piällystetty ja siinä on vauvala, missä pienet taimet ruukuissa säilyy. ja vesiastiat on iäressä. Kivet on tästä alalta ja jemmassa vielä on , rakennella vaikka muuria.


Tässä polun oikiille puolelle jiäpi iso kivillä rajattu istutusala. esittelen sitä nyt. Tämä alue on rinteessä ja ei ves vaivoo millonkaan. Koreanperhosvaahtera on ensimmäisenä. Penkissä  on havuista, japaninmarjakuusi joka kittuutti tuossa vanhanmökin piässä, huonossa paikassa, siirron jäläkeen on kasvanu hyvin.. Se on tuolla keskempänä. Pensassembra on oikiissa reunassa taaempana, siirrettiin varsinaisesta pihasta, alppiruusujen puristuksista, on kasvanu vähän kallelleen ja naruilla on pistetty oikiimaan, nyt on punasia kukintoja, (jotka ei oikiisti oo kukkia) tuossa alakuvassa. Laitan tuohon alemmaks kuvan tilalta isosta surukuusesta jossa hyvin selevästi näkkyy tuo keväinen (kukinto) hedekäpy ja emikäpy molemmat tuossa surukuusen oksassa näkkyy. Puhelimella kuvan otin ja on oikein hyvä väriltään.
Pensasembran taustalla Kilpiangervo ja jalommat angervot reunassa, joku kirjava kuunlilja pilikottaa tuolla välissä. Kääpiökuusi 'Repens' ja pesäkuusi 'Nidiformis' Löytyy samoin tästä alueesta. Hibatuijoo oon kokkeillu ja se ei siiä aurinkoo, umpimehtään vein ja siellä voip hyvin. On metrinen nyt.

Valakosta vuorenkilipii vuos sitten ostin ja istutin, metka on. Kukkii valakosin kukin alakuun, vanhemmiten kukka punastuu. Pienempi on kuin Herttavuorenkilpi.

Valakonen särkynytsydän 'Alba' on alareunassa selevinny nyt kaks talavii ja ensimmäiset kukat niän.


Tässä kuvassa jo viikko sitten kukassa keltakielokki ja punakolmilehti, kukki nyt kuudella kukalla. On kaks siementainta tehny, toinen tuossa kultateseman vieressä, jota vuos sitten kasvatin siemenestä. Ylempänä haalean keltanen amerikankullero. nuori jouluruusu alareunassa ja hämyvuokkoa  tuolla taaempana. Kuvan oon ottanu seisomalla tuolla penkissä ja on sen tautta kallellaan. Tämän alan ja seuraavan isojen kivien alan välissä kivistä ladotut rappuset ylemmä, ne jätän seuraavaan postaukseen.
 Alppiruusuista roskalavalta pelastettu Roseum 'Elegans', kukka on iso, ja alemmassa kuvassa kevätatsalea. Taustalla syyskimikki 'Brunette' ja töyhtöangervo ovat rinnakkain ja Pioni 'Bartzella' tuossa vasemmassa alareunassa, ei oo vielä kukkinu.

Alareunassa on tuivioita ja pikkusydäntä. Sitä on miulla vaikka toisille antoo, kasvaa hurjasti rantapenkissä. Kullero on nyt kukassa juurella mm. kiehkurakieloa ja kieloa jonka lehti on kirjava. Suanu oon kukkaystävältä sen.  


Monta perennoo ja muitakin kasveja jäi nyt esittelemättä tästä alueesta. Jouluruusut jotka oon tilannu ulukomailta ja jaloangervot. Rotkolemmikit ja kuunliljat. Mahtuu tuohon kaks hortenssiookin. Liljat ja sipulikukat kukkii myös tässä. Heiniäkin on muutama lajike. Monet tämän alueen kasvit on siirretty muualta tai jakotaimia. 
Katteita on havuilla ja isoimmilla pensailla ja kitkemällä tätä hoijan. Rikkaruohoja ei oikiistaan oo, muutama heinätupas aina pois otettavia, koivuntaimia ja vadelman taimia aina nyppäsen pois. Mehän oma samettinen sammal valtovaa tuota pohjoo ja suap ollakkin. Koivut meinataan kuatoo tiältä alareunasta kokonaan pois. Ovat rohmuja vedelle ja ravinteille.

Oon noihin havuihin ihastunu ja niitä tähän mehtäalalle kerräilen erlaisii. Kuhan havut ja pensaat kasvaa tässä kohtoo, siirrellään tuas noita perennoja. Arvokkaimmat miulle, jouluruusut ja kolmilehet suap olla ikistumillaan tässä.

Siihen ajatukseen, jotta mehtä omansa ottaa ja valtovaa tämän alan aikanaan, oon soppeutunu, siks puita ja pensaita pien ykkösasiana suaha tähän mehtäalalle (Arboreetum on liian iso sana tähän kohtaan) ja jotakuinkin koko alalle kerräillään isompia kasveja. Vielä jaksetaan ja kyvetään hoitamaan näitä pieniäkin söpöläisii kukkia.
Ens postauksessa on sitten kaks  aluettetta tiältä alareunasta ja yritän sen suaha  nopsaan aikaseks. Tiilimuurikin tällä alalla on ja sen tekeminen on oma juttu ja se ol mukava homma.

Lopuks kuva tästä varsinaisesta pihasta. Kurjenmiekasta, oiskohan peräti kuningatarkurjenmiekka vai (siperialainen) kun nuo kukat on tuon väriset.  Saaripalstan Sailahan sen suattaa tietee. On ollu jo tuolla muatilan kukkapenkissä miulla aikoinaan ja siirretty tänne.


Nyt on pitkä postaus monesta kohtoo. Kiitos kun kävit blogissani lukemassa. 28 kommenttia:

 1. Siula on sit kaunniita kukkia, tuo viimeinen kuva on miun mielleen, Meijän pihassa ei kasva kuin juhannusruusut ja syreenit, lipputangon ympärillä tulppaanit on jo kukkinneet, nuo on kukkinneet 30vuotta, tänne ne jääpi kun muutto tulee 2 viikon piästä, tulppaanisipulit vien Lieksaan äitini ja siskoni haudalle sitten kun piästään tiältä sinne päin.
  Hyvvee kessee siule, nauti kirmaillen kukkaloistostasi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Nuo kurjenmiekat on kyllä kivoja, hoikkia kaunottaria. Juhannusruusu ja syreenit onkin hienoja, perinteisiä kasveja. Hyvä kun jiäpi paikoilleen kasvamaan ne. Siellä Lieksassa ne tulppaanin sipulit onkin rakkaitten paikalla muistona, muitten muistojen lisäks.
   Hyvvee kessee siullekkin, nyt ei paljon 'kirmailla', kavereita innittää korvanjuuressa ylenpalttisesti kiusana.

   Poista
 2. Kuuman ja sääskien kanssa on tuskailtu täälläkin! Eilen satoi ja tarpeen olikin kasveille.
  Vautsi miten upea kiviaita, siinä silmä lepää.
  Moskovan kaunotar on nimensä veroinen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Kuumoo on ollu ja itikat tiedotusvälineitten kertomana koko muassa. Meille sato sunnuntaina 8mm. ja enemmänkin ois suanu sattoo.
   Kiviaitaan ollaan myökin tyytyväisii. Mukava ol sitäkin tehä ja isojakin kiviä siihen suatiin nosteltuu.
   Moskovan kaunotar on upea ja talavenkestävä, ainakin tähän asti.

   Poista
 3. Minulla oli sama ongelma yläbannerikuvan kanssa. Sain siihen blogiystävältä apua ja tein asiasta postauksen (https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021_06_02_archive.html), jonka avulla tilanteen voi korjata. Kokeile.
  Kuolanpioni on minusta kauneimmillaan juuri tuollaisena pyöreänä ryhmänä. Kiviaidat ovat kauniita ja usein myös ikuisia. Metsäpuutarhan luominen on jo pitkällä ja aina vain paranee.
  Ihastelen myös tuurenpihlajaasi. Pörriäismagneettina se on varmasti myös syysväreissä pihan kaunistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between tuhannesti, neuvoista tuon kuvan laittamiseen ja muistakin kommenteista. Illalla sitä kahtelin ja muuten suattasin yksinkin suaha laitettuu, vaan tuo kuvankaappaus arveluttaa. Helenan kanssa sovin, jotta hiä tulloo kun töiltään joutaa ja neuvoo miulle sen.
   Kuolanpioni on ihan super, hetken kestää kukinta ja mielellään siementaimia tekis. Vaan kuuluu yheks suosikiks miullekkin. Pohjat noilla kiviaijoilla tehtiin niin , jotta ei routa nostelis. Toivottavasti kestää pystyssä. Liperiin kirkkomuan reunaan on kiviaijat korjattu, ussiimman vuuven brojekti se on ollu. Vaan kyllä niissä silimä lepevää.
   Metsäpuutarhassa on vielä mietinnässä, katetaanko polokuja. Ehkä ei ja alueita johon heinänsiementä vielä kylyvetään.
   Tuurenpihlaja on kaikkineen hyvä puu. Keväällä kukillaan, kesällä suuret lehet ja upea väri syksyllä. On pihan kaunistus!

   Poista
 4. Moskovan kaunotar on tosi ihana! Oikein minullekin mieleen.
  Isoja projekteja teillä on, mutta lopputulos on kaunis ja oikein luonnonmukainen.
  Onneksi saatiin vettä, ja toivottavasti mahdottomat helteet pysyvät poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Moskovan kaunotar on ihana ja nyt kun sato, kukkatertut painu nuokalleen. Niin raskaat on kerrotut kukat.
   On siinä hommoo tuossa mehtäalalla ja se ois toivomus jotta siitä tulis luonnonmukainen.
   Onneks suatiin tännekkin vettä. Enemmänkin ois suanu sadella ja on kyliä, minne vähän rippas vuan vettä. Toivotaan lissee satteita, vaikka se ensviikolla rehuntekkuu kiusana onkin.

   Poista
 5. Kauniilta näyttää! Nuo kivimuurit ovat hienoja. On niiden väkertämisessä ollut paljon työtä. En tiennytkään, että kivikkosuopayrttiä on liilanakin. Minulla vaaleanpunainen aloittelee kukintaa. Enpä ole käynyt haistelemassa, tuoksuuko miltään. Komea mätäs kurjenmiekkaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Kivimuurit on mukavat ja rajovaa tuota kohtoo missä nyt on sorakasa. Siinä on paikka autoille, nyt vuan kaikkii multakuorma t ja kiviä jemmassa. Aika isojakin ol osa noista käsinladotuista kivistä ja kaikki apuvälineet siinä käytettiin. Mukava ol kyllä tehä. Kuukletin noita suopayrttejä ja en löytäny tuota liiloo värrii, sitä en muista mistä oon hankkinu. Tämä tuoksuu ja hyvälle. Tämä kurjenmiekka ei oo vuatinu jakamista, niinkuin se perinteinen. Mukavoo viikkoa sinnekkin!

   Poista
 6. Kaunista!
  Todella komea kivimuuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo.
   Ensimmäisen kerran tehtiin tämmöstä ja ollaan tyytyväisii lopputulokseen!

   Poista
 7. Ny karehrin tuata sun kualanpioonia, ku laitoon omani syksyllä palooksi. Piäniä ovat jakopalat ny, mutta eiväkköhän siitä kasva. Ihanat nua muurit! Mettäpuutarhahan saa ihan oman mailman ja tunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Kuolanpioni on isona puskana upea, muutaman päivän kukat näillä helteillä kestivät. Muurit on kivat ja tehtiin rajjoomaan tuota autojen pitopaikkoo kuhan suahaan kaikki sorat ja mullat siitä pois. Mehtäpuutarhassa on oma tunnelma ja se on just sopivasti erillään tästä varsinaisesta pihasta.

   Poista
 8. Hienoa kivimuuria olette tehneet. Kohta taas lämpenee pienen viileyden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää. Mukava kun onnistu tuo muuri. Ihan pelekeen tuota hellettä ja kuivuutta.

   Poista
 9. Voi että, kyllä silmä lepää kaunista katsellessa.
  Mulla on kaksi uutta tuurenpihlajaa odottamassa maahanpanijaisiaan, ensimmäinen on niin takavasemmalla, että sitä pitää lähteä asiakseen katsomaan. Nämä uudet pääsevät näkösälle. Hieno puu, todella hieno. Kuinka vanha sinun kolmimetrisesi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Tuurenpihlaja on hieno puu, ruskapuita ei monta noin kaunista ookkaan. Kyllä se jo viittä metrii lähentellöö tuo Tuure, 9 vuotta on tuossa kasvanu.

   Poista
 10. Kauniit kuvat!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 11. Ihana Moskovan kaunotar minäkin ostin pari vuotta sellaisen ja nyt se kukki tänä vuonna ja ihana oli kukinta. Kuolanpionisi on komean kokoinen ja ajattelin itse että kannattaisiko jo nyt siirtää oma jos noin suureksi kasvaa. Muuten käy ahtaaksi sen elintila. Tuurenpihlajasi on kyllä komea kiinnostaa itseänikin. Valkoinen vuorenkilpi on ihana... sitä normaalia meillä on paljon ja on kyllä kiitollinen kasvi. Valkoista särkynytsydäntä meillä on myös pieni pehko ei ole oikein jatkanut jalkojaan ainakaan vielä.
  Monta kaunista kukintaa on sinulla.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Nila. Moskovan kaunotar on kyllä upea syreeni, tuoksullakin hurmovaa. On meillä ollu nyt 8 vuotta ja tykätään kovasti. Miulla on kaks kuolanpionii ja tämä mistä kuva, kasvaa puolvarjossa. Syksypuoleenhan ne suosittelloo pionin siirtämistä. Tuurenpihlaja istutettiin silloin kun tätä pihhoo rakennettiin ja on ollu kiitollinen kasvi. Kaunis syysväri ol meillä silloin houkuttimena istuttoo. Vuorenkilipiä monet suotta vioroksuu, on jokapaikan kasvi miustakin ja aikapaljon meilläkin sitä on. Arempi taitaa olla tuo valakonen särkynytsydän ja tuskin niin isoks pehkoks kasvaa kuin tuo punainen. Kaks vuotta on nyt meillä ollu ja kovasti jännitin nousooko keväällä.
  Tänä kesänä kaikki kukinta männöö noppiisti ohi.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kommentistasi, tulin pistäytymään täällä ihailemassa vielä kukkaloistoasi. Niin Loimaa jossa nyt reilu viikko ollaan asuttu, voi verrata Kiteen kaupunkiin, tai Lieksan kaupunkiin, tuossa vierellä menee Tampereentie, kaipaus on sinne Joensuun ja Tohmiksen seuduille tulla vähäksi aikaa, siellä vielä on lapsuusajan koulukavereita asumassa, ja ne maisemat miten ihailen niitä.

  VastaaPoista
 14. Olpa mukava kun pistäyvyit tänne valottamaan tuota Loimaan sijaintii. Kauniit maisemat on tiällä itäsuomessa. Jospa se onnistuskin teijän käynti tännepäin. Hyvää heinäkuuta.

  VastaaPoista

Hissukseen.

Otsikon mukaan tiälläkin hissukseen on käyty lähestymään talavii. Ens viikolle on ennustettu jo lunta ja ränteekin . Vielä on miulla puutarh...

Suosituimmat artikkelit