sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Kevättä meilläkin.

Sekalainen postaus on.

Kovin on ollu viileitä päiviä huhtikuun lopulla. Yöllä pakkaset on olleet muutaman asteen ja toivottavasti nyt ruppiis lämpiimään. Perunansiemenet on yhteisperunaan otettu itämään viime viikolla. Perunoo on ruukuissa ja kasvulavassa tiällä jo kasvamassa ja toivottavasti Siiklistä aikaset perunat suahaan. Uus lajike Mozar, ennestään olevien  Annabellan ja Colomban lisäks otettiin. Ylin kuva on penkistä, nuo kaks muuta nurmikolle levittäytyneitä. Mukavasti jo skillat, idänsinililjatkin on käyny nurmikolla levittäytymään. Puitten ja pensaitten leikkaukset on suatu tehtyy ja pihat haravoituu, muatilalla käytiin auttelemassa siinä hommassa. Miulla vielä on vähän penkkien siistimiset kesken, pohjopuolella taloa on vielä luntakin. 

Ensimmäinen jouluruusu tuolla mehtäalalla on kukassa. Vaaleajouluruusuhan tämä on puhtaan valakosin kukin.  


Mehtäalalla myös valakonen särkynytsydän on ensimmäiset alut puskenu näkyville ja tämän toivottavasti kukassakin niän.


Tuo koko mehtäala on vielä liikuttamatta siistimis mielessä. Vielä luntakin siellä näkkyy. Preeriapenkissä syyspäivänhatut on säilyny ja kyllä se leikkokärsämö on ussiimpi vuotinen. En uusia siemeniä ois tarvinnu kylyveekkään ja toivottavasti ei levvii riesaks asti.
Kaikki puut ja pensaatkin on näköjään elossa, verkot on vielä suojana ja kuva alla on koreanperhosvaahterasta, kauniit punaset on oksat viimekesäsältä.


Taimikasvatukset on vanhassa mökissä hyvin kasvanu. Ensimmäisen kerran chilejä on miulla kolomii lajiketta. Ei myö niin tulisesta ruuasta välitetä, vaan paholaisen hillo on ollu suosittuu ruokapöyvässä lisukkeena. Huomasin nyt tänäuamuna muutaman kirvan yhessä taimessa. Mäntysuopa kylyvyn suavat. 


Tuossa oikiissa reunassa on chilipaprika 'Vampire', on tulinen ja hedelmät on ensin mustat ja kypsyessään muuttuu verenpunaiseks. Nuppuja nyt on. Mielenkiintonen kokeilu, tuo väri minnuu kiinnostaa, lehetkin on tummat, 4 siementä kylyvin ja kaikki iti, kasviystäville annoin kolome tainta.  Samoin kiehto minnuu kirjavalehtinen Axamarant 'Sol Collection Gekko Green', neljä tainta on hyvässä kasvussa. Kirjavista vielä värinokkonen, tummemmat värit on mieleen. Kuva Axamarantista alla.Kellarissa talavetettu verenpisara. En leikelly tätä, ois varmaan pitäny. Nyt kasvaa uusia oksia näitten kukkien yläpuolelta ja niissäkin on nuppuja, vähän on kerroksellinen.
Järvestä on nyt kasteluvesi tuonne mökkiin otettu, lisseen sitten kastelulannosta kastellessa. Isoille pelakuille en vielä oo multia vaihtanu, leikkasin maaliskuulla. On niin iso operaatio pyöritellä niitä isoja ruukkuja, jotta mielelläni pihalla tai kasvihuoneessa sen tien. Harmi nuo yöpakkaset, en uskalla niitä kasvihuoneeseen viiä, pelekän lämpöpuhaltimen varaan. Ensimmäiset isoista pelakuista otetut pistokkaat kukkivat, Mårbacka pelakuut, kuninkaalliset 'Nikolai' ja 'Ingrid'. Kasvivalojen alla ovat pulskistuneet, emoilla ei ihan niin lokosat oltavat ookkaan. Näkkyyvät tuossa isossa kuvassa huonosti. Ollin ollessa yläasteella, ol hiän tet harjottelussa tuossa lähipuutarhalla. Kysyin illalla mitä ol päivän työ. Nupustamista sano poika. Pelargonioista kaikki ensimmäiset nuput napsittiin pois. On tuo sana jiäny mieleen miulle. Miekin nupustan pistokkaat.


Kukkaystävän kanssa vartoin kirjavalehtistä pihlajoo. Häneltä ol vartteet, miulta varttamisteippi. Hyvin lyhyillä vuosikasvuilla kasvaa se pihlaja, reilu kymmenen senttii vuosittain. On kukkaystävän pihassa luonnostaan kasvanu. Mie tein vartteet tiällä kotona mehässä kasvaviin pihlajan taimiin ja punasella nauhalla merkkasin, jotta eivät hävviis, eikä innokas 'mehänhoitaja' katkasis jos onnistuu tää homma.


Kuvan laitan viimekesän hommasta. Tässä mehänlaita kukkapenkissä myllevää kontiainen aina talavella. mittään se ei syö kasveja, vaan aina tuosta reunasta nostel kasvit mullinmallin. Tehtiin siihen kivistä ja betonista reunus. Rauhottu myyrä. Harjaneilikat on tykänny tästä operaatiosta ja levittäytyyt hyvin tuohon reunukseen. Alareunassa penkkii on korkiimpi tuo reunus, madaltuu ylemmäs männessä. Loiva rinne on tässä luonnostaan.


Oon vuosittain  karjanlantoo penkkiin laittanu ja kastematoja on paljon tässä. Se varmaan houkuttelloo kontiaista, tässä mehän laijassa.

Pitkään on kukkinu pääsiäiseks kukkimisen aloittaneet kellarissa hyödetyt ruukut ulukona, nyt ensimmäiset tulppaanit rupivaa lakastumaan.  Narsisseja oon leikannu maljakkoon näistä.


Lopuks kuva käsityöstä. Järvikaisloo, on eri kun järviruoko, oon vuosien mittaan keränny ja kuivannu sitä. Liotin järvessä kaislat ja ruukun suojusta ompelen. Vaiheessa vielä on.


Ruukun suojuksen piälle rupesin tekemään ja muotoutuu vähän pyöriimmäks. On kuin turbaani ois piässä. Kun kuivuu on niin kevyt, tuuli tätä lennättäs jos ei multaruukkuu siinä ois.Kiitos kun kävit lukemassa!


21 kommenttia:

 1. Siellä on tosiaan kevätpuuhat pyörähtäneet käyntiin! Ihanan punaiset oksat on vaahteralla.
  Hieno tuo ruoko-suojaruukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kiireistä aikoo on puutarhureilla tämä kevät. Toivotaan vetenä tulevan loppuviikon sateet. Nämä erikoisemmat vaahterat on pitäny jännityksessä, miten meijän kovista pakkasista seleviväät, japaninvaahteran suosiolla kellarissa säilytän talaven. Noin komea väri yllätti miutkin nyt keväällä, kolomas kesä lähtöö tällä puulla.
   Kyllä tykkeen miekin tuosta suojaruukun tekeleestä. Pitkään oon noita kaisloja miettiny mihin käyttäsin!

   Poista
 2. Kevät touhut,jo hyvässä mallissa.
  Ihania nuo kevään ensikukat:)
  Hyvä vointiset taimet 🌱🌱🌱🌱
  Järvikaisla tuttu,askarteluryhmästä.Tuleepa kaunis ruukunsuoja.
  ja taatusti kevyt 🙃
  Huomenna laitan kirjepaketin postiin..meillä tuo posti kun lopetettiin omalta kylältä.
  Täytyy kaikki postasiat kerätä samalle päivälle.....
  Hyvää alkanutta toukokuuta Sinulle .Ulla.🌞🌸🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Kevätkukat on sulosia, vähän kerrallaan lissääntyvät.
   Taimille on hyvä tuo vanhamökki alakuun. Ikkunoista suavat vluonnonvaloa ja kasvilamput vielä takovaan valon riittävyyden.
   Mukava tehä tuosta järvikaislasta, sitä pitäs enemmän hyödyntee tämäntyyppisissä töissä.
   Mukava vuottoo postii!
   Hyvää toukokuun jatkoa siullekkin Liisa!

   Poista
 3. Tuosta ruukunsuojasta tulee hieno! Hyvä idea käyttää siihen järvikaislaa. Olet taitava! Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Lopullakin lamppu sytty mihin noita kaisloja käyttäsin. Vielä miulla on opeteltavoo tuossa ompelussa, langat pitäs männä suorassa rivissä.
   Mukavoo toukokuuta siullekkin Tarja!

   Poista
 4. Samaa minä mietin kuin muut kommentoijat, että kovasti olette jo touhunneet, vaikka luntakin hiukan vielä on. Kylmää taitaa olla koko Suomessa, vallan menee täällä rannikollakin yöllä pakkasen puolelle ja päivällä käy kolea tuuli.
  Puuhakasta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Touhuu on keväisin puutarhassa. Lunta vielä paikoin on, jos vetenä sattaa, on se kyytii lopuille lumille. Onneks nyt on luvannu lämpenevee.
   Puuhakasta viikkoa sinnekkin!

   Poista
 5. Oikein hyvää kevään jatkoa, kauniita on kukat!
  Just tänään näin tuon tyyppisen ruoko-suojaruukun yhen (oisko) kanadalaisen tubettajan luona...Mietin että vois kokeilla tehä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää toukokuuta siullekkin sinne Tampereelle!
   Mukava on tehä tuota ruukunsuojusta. Miulla ois tuota materiaalii ja ois mukava värkätä ussiimpi noita. Kokeile ihmeessä. Kevyt on:)

   Poista
 6. Olipas kiva kirjoitus ja kauniit keväiset kuvat! Paholaisen hilloa menee täälläkin, mutta chilien kasvatusta ei ole tullut kokeiltua, kun ei ole oikein järkevää talvisäilytys/kasvatuspaikkaa.

  Mukavaa alkanutta toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Hyvä kun on keksitty tuommonen paholaisenhillo. Miullakin tulloo tomatteja kesäsin ja nyt vielä kun sain nuo chilit kasvamaan, keittelen tuas syksyllä sitä. Tuohan se monilla on ongelma, kun ei oo säilytys/kasvatus paikkoo. Myytävänä on noita taimia onneks näin keväällä ja lajikkeitakin alakaa suaha useampia.
   Mukavoo toukokuuta siullekkin!

   Poista
 7. Sielläkin on kevätpuuhat jo hyvin käynnissä. Toivottavasti pihlajan varttaminen onnistuu hyvin. Kirjavalehtiset kasvit ovat hienoja ja pihlaja muutenkin kaunis puu. Kiva suojaruukku tulee. Aurinkoista viikkoa! Toivotaan vähän lämpimämpiä säitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna vastauksesta! Kevät on edenny tännekkin ja taitaa ihan kiirus tulla kun noita lämpöjä luppailloo jo ensviikolle. Toivottavasti tuo varttaminen onnistuu. Kaunis on lehiltään tuo emokasvi ja pihlajat on kauniita yleensäkkin. Tuo suojaruukku on hauska tehä, neulalla ja maton loimilangalla sitä ompelen. Aurinkoisia ja lämpimämpiä kelejä toivotaan ja välillä vähän vettäkin aina!

   Poista
 8. Oi että, kirjavalehtinen pihlaja kuulostaa mainiolta ja tuo suojaruukku on aivan huippu, turbaani tosiaan tuli mieleen.
  Kovin kylmää on tosiaan ollut, tuntuu ettei mikään edisty missään eikä kasva millään. Kasvihuoneessakin harsojen alla kaikki paitsi tuoksuherneet. Heti kun vähän lämpenee, käyn kurkkimassa sitä sinivaleunikkoa oletetulla kasvupaikallaan. Kaivelen kaikki löytämäni taimet ylös ja varaan sinulle -jos niitä nyt enää edes löytyy. Kesemmällä käyn Särkällä ja tuon sinullekin tullessani jos valikoimasta jotain tahdot.
  Hyvää vointia ja lämpimiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Toivottavasti onnistuu tuo varttaminen. Suojaruukusta tulkin kiva. Antaa intoa kerätä kaisloo tulevaisuudessakin. Jämähti nuo kasvut tähän kylymyyteen, toivottavasti vetenä tulis satteet, eikä pakkasta ennee. Miulla vielä nuo tuoksuherneet tuolla mökissä, kylymässä kammarissa. Valon suavat ikkunasta. Siemeniä sain tuohon sinivaleunikkoon, tiiä vaikka tiälläkin itäs! Kiitos tarjouksesta taimien kuletukseen, kahtelen Särkän tarjontoo!
   Hyvää vointia siullekkin ja on varmaan työntäyteinen siunkin kevät puutarhassa ja töissä!

   Poista
 9. Kiva, ku siäläki ootta päässy tekemähän kevättöitä ja kukkiaki o jo. Mullon valakoone särkynysyrän harkinnas, ku keksin sille paikan. Hyvin on tulput säilyny. On ollu eres jotaki hyätyä näistä vilapoosista ilimoosta. On tulos hiano kaislakori. Toivottavasti ei tuu lisää lunta sinne. Täälä sataa lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Kyllä tiälläkin jo puutarhatöihin on piästy. Takapakkii nyt vähän otetaan, ilimat kun lämpenöö, kuhahtaa kasvillisuus. Mielenkiinnolla seuroon tuota valakosta särkynyttäsydäntä! Ihmeen pitkään on kestäneetkin nuo piäsiiskukat. Kaislakorista tulkin hyvä ja kun hapertuu aikanaan hävitän polttamalla, eikä jiä mittään kun tuhkat tähelle.

   Poista
 10. Kevät on kohta vierähtänyt kesäkuulle. Hieno ruukku tulee kaislasta.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit