sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Hissun Kissun!

Vähitellen kevät edistyy meilläkin. Lunta on vielä runsaasti meillä ja hankiiset on kantanu aamulla ulukona liikkujoo. 

Vaihoin tuonne ylös kuvan keväänkaipuusta, viime keväisestä esikosta kun ei vielä kevätkukkijia oo näkyvillä!
Tämmöseltä näyttää lauantaina otetuissa kuvissa. Ylempi on tuosta mehtäalalta talolle päin ja alempi autotallin nurkalta, Kotimaista kantoo olevat katajat 'Jääkäri' on siinä suojattuna. Tuossa vieressä olevia mäntyjä oon muutamana vuotena leikannu ja näitten annetaan kasvoo tuossa, koitan pittee pienenä leikkakkoomalla. 

Pikkusen on jonkun kukkapenkin reunoo pilikottamaan käyny ja tuvan ikkunan alla olevassa penkissä  sipulikukat nosteloo piätään, nuppuja ei oo vielä näkyvissä. Viimekesäinen leikkokärsämö näyttäs talavehtineen ja voisko olla monivuotinen?

Tammikuun alakupäivinä laitoin kellariin kasvamaan sipulikukkia. Maaliskuun alussa piipat näky ja tuotiin tuonne vanhaan mökkiin ne kasvamaan. Kukinta onnistu nyt pääsiäiseks.


Narsisit on ostettuja, ruukkuihin laitoin narsissin mukuloitakin ja ne on vasta nupulla, eikä kaikki oo vielä nupullakaan. Tähän hommaan oon tykästyny ja nyt ussiimpana talavena oon hyötäny kellarissa näitä. Ovat yölläkin nyt pihalla kun ei pakkasöitä oo ollu.

Taimikasvatuksia on kasvamassa vanhassa mökissä ja kellarista tuotuna jalohortenssia on hyvässä kasvussa kuten kuvan etualalla oleva verenpisarakin. (Tarkotus ol kyllä kuvata tarkemmin tuota hortenssioo). Hortenssia on muutamia vuosia miulla ollu ja sinnikkäästi yritän suaha siihen ussiimpia kukkia, viimekesänä kaks kukintoo ol.Kylyvöksistä lampun alla sekotuspussista salkoruusuu ja suippopaprikoo. Vielä on kylyvämättä esikasvatukseen monia siemenpusseja, tulevalla viikolla ne laittelen. Helemikuulla ensimmäiset kylyvökset tein ja vielä on kaks kuukautta ennenkuin pihalle piäsööt. Muistoissa on yks kevät vuoskymmeniin taakkoo kun Haapasalmen koululla vappuna ol hirvenhiihtokilipailut! 

On meille paljastunu lumenpinnan laskettuu vahinkojakin! Helemikuun alussa viriteltiin verkot alppiruusujen suojaks tuonne mehtäalallekkin. Ei vielä hangen pinnalla ollu mittään näkyvissä nuorista rhodoista kun verkot laitettiin, vaan tuhoja ol tullu.Tässä nyt kuvattuna mäntyjen alla rinnakkain kasvavat, ylempänä puistoalppiruusut 'Nova Zembla'  on varjostuksesta huolimatta ylimpiä lehtiä ruskettanu ja tuo alempi 'Roseum Elegans' on täysin vihree. Molemmathan on näille korkeuksille arkoja.

Rusakko ohikulukiissaan suutuspäissään ol meijän vartetun Tundrapajun kimppuun käyny, ja katkonu oksat. 

Talavella näytti tältä ja nyt alla tältä. Tuohon juurelle ol oksat jättäny. Pois on otettava, punaisilla kissoilla viimekeväänä kukki. Ei ollu niin loistokas kissoiltaan kun ostoissani kaksvuotta sitten luulin. Kasvutapa ol kyllä ihan kaunis.

Punaisia kissoja on ollu tänäkeväänä luonnonpajuissakin ja niitä oon ihastellu.

Varttamista on tiiossa tuonnempana, kukkaystävällä kasvaa luonnostaan kirjavalehtistä pihlajoo ja porukassa meinattiin kokkeilla sen varttamista.

Käsitöillekkin on ollu vielä aikoo ja meinasin nyt näyttee kirjontatyötäni. En kerkii nyt tänä keväänä tätä lopettoo vaan jiäköön ens talavelle.


Kasvivärjätyillä langoilla kirjon 'varisevia lehtiä'.  Villanen pohja ja kaks säikeisiä on nuo langat. Näillä langoilla kudoin vällyyn piällikankaan muutama vuos sitten ja tuntuu jotta ei langat hupene ensinkään. Punaset on sienistä suatuja värejä, ruskehtavat pihlajalla ja suopursulla. Keltaset ja vihreet mm.nokkosella ja kaislalla. Hurahtanu oon tähän värjyy hommaankin!

Nyt on pyhinä tuossa järvellä nähty semmosta, jota ei millonkaan aiemmin. Kylätalolla on vuokralaiset ja siihen on tullu pääkaupunkiseuvulta  varjoliitäjiä porukka. Pekka käy eilen jiänpaksuutta mittoomassa tuossa meijän rannassa ja ol puhellu heijän kanssaan etempee. Hienoja on ne varjot, on isompia ja pienempiä, värikkäitäkin ovat. Eilen myökin oltiin tuossa rannassa monesti kahtomassa heitä. Kaikilla mökeilläkin on nyt olijat ja elämee tällä kylällä. Kaikki ovat omissa oloissaan, vaan illalla pimmiin aikaan tuikkii runsaasti valoja joka suunnasta. 40cm on vielä teräsjiätä tässä järvessä ja lämmintä vettä pittää sattoo ja muutenkin olla lämmintä ennenkuin hapertuu.

Joutsenia ja lokkeja on kuultu, sulapaikkoja ei vielä rannoilla oo. Joutsenet varmaan pesäpaikkojaan vahtiit.

Syväväylän Puhokseen aukasivat maaliskuulla sillä irtokeulalla olevalla murtajalla ja jo laivoja on puuta käyny hakemasssa sieltä. Pylyväitä ulukomaille kuulema vievät sähkötolopiks ja rakennuspuiks!

Harvakseltaan on tullu nyt kirjoteltuu ja kommentoinnitkin on vähän ollu harvassa, jospa se nyt piristys tääkin homma!

Viimeseks laitan kuvan ihanasta auringonnoususta viimeviikolta.

                                                             Kiitos kun kävit lukemassa!
26 kommenttia:

 1. Voi kun on mahtavan kaunis tuo kirjontatyösi! Sävytkin niin ihanat, ja vielä itse värjätyistä langoista teet, niin sehän on varsinainen arvotekstiili.
  Teillä on niin eri ilmasto kuin täällä, merikin meillä jäätyi, mutta jäät ovat muisto vain, siitä vaivaisesta kymmenen sentin lumikerroksesta puhumattakaan, joka meille kuitenkin oli jo vähän harvinainenkin.
  Ihanat nuo sipulikukkaruukut, todella hyvä ajoitus pääsiäiseksi. Ihanaa, että on tuollainen kukkakellari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kasvivärjättyjen lankojen sävyt on pehmeät. Alotin tämän värjäyksen vuoskymmeniä sitten, värjeemällä langat maamiehen ryijyyn. Yritin ejtii värisävyt mitä teollisissa langoissa on ja löysinkin aika lailla oikiit. Shaalilankoja sain niistä kokeiluista paljon ja monta lointa oon kutonu. On lahjoina männy etäskin ne peitot. Ryijy on tuolla tilalla seinällä. Jännee on tämä touhu, hämmennellä 'pirunkeitoksia' kuten vanhempi poikani naureksi alakuun.
   Meillä on kylememmät ja lumisemmat olosuhteet joka talavi ja tiällä rannalla vielä hitaammin kevät etenöö, kuin tuolla muatilalla joka on reilun kilometrin piässä. Syksystäkin jatkuu.
   Hyvin nyt onnistu nuo sipulikukkien hyötämiset ja kasvatukset. Muatilalla on iso kellari ja oon suanu sinne viiä kaikki talavetettavatkin, muutaman kerran talavella käyn niitä kastelemassa.

   Poista
 2. Siitä se kevät tulee ja lumet sulaa. Aivan ihana käsityö ja auringonnousu.
  Voihan sääli tuota pajua. Jospa se vielä alkaisi versoa.
  Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Hittaasti, mutta varmasti kevät etenöö. Tykkeen tuosta kirjonnasta ja peittokirjonta töitä on mukava tehä.
   Pajun uskon olevan menetetty. En kuitenkaan heti sitä ota pois, seurataan miten käyp!
   Hyvää kevättä!

   Poista
 3. Teillä siellä on vielä paljon lunta, meillä leskenlehdet kukkii, niin että ojien varret on keltaisenaan, täällä on se huono puoli kun kova kylmä tuuli puhaltaa tuolta mereltä, ei silloin kiinnosta ulkoillakkaan.
  Upea käsityö pöydälläsi.
  Hyvää kevään odotosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Meillä on vielä lunta ja jiätä sulamaan. Tuullu on nyt muutaman päivän kovasti tiälläkin. Topakasti suap pukkeutuu kun ulos lähtöö.
   Tykkeen tuosta kirjomuksesta, jos saisin valamiik ens talavena.
   Hyvää kevättä siullekkin!

   Poista
 4. Vaikka lunta näyttää viälä olevan, nii vauhrilla ne kuitenki häviäävät ku ilimat sattuuvat kohorille. Hianosti kukkiivat sipulipurkit. Josko mäki syksyllä saisin laitettua.
  Aivan ihanan färine kirijontatyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Ei aikasesta keväästä meillä suaha sannuu, vaan noppiistihan se voip tilanne muuttuu. Tuo sipulikukkien hyötö on mukava homma. Koukuttanu on miut!
   Värit on miustakin hyvät tuossa kirjontatyössä!

   Poista
 5. Jänistuhot ovat aina kurjia. Pikku hiljaa sielläkin alkaa sulamaan lumet. Kauniit pääsiäiskukat sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! En ois uskonu tuon pajun kimppuun käyvän. Ei se syöny oo, katkonu vuan oksat! Lumet sullaa vähitellen ja kuhan ilimat lämpivää, hupenoot joutuin. Pääsiäskukat ol tavotteena suaha noista ruukuista!

   Poista
 6. Lohdullista katsella muidenkin lumisia maisemia. Tasapainottavat vähän etelän lumettomia puutarhoja ja kukkivia kevätkukkia. Hyvin onnistui sinulla sipulikukkien hyötäminen pääsiäiseksi. Toivottavasti saat hortensiasi kukkimaan kunnolla tänä vuonna. Minulla toinen on jo lähdössä kasvuun, mutta vanhempi vielä odottelee. Kellarissa ovat kumpikin vielä.
  Harmi tundrapajun rusakkotuhoja. Niille kyllä maistuu ihan jokainen puska talvella. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Lunta vielä riittää, vähitellen meilläkin alakaa kukkia pilikistellä, kuhan vielä lämpivää ilimat. Hyvin onnistu nuo sipulikukat. Viileessä kellarissa juurtuut ja hyvin yritän matkii tuota luonnon olosuhteita näissä. Hortenssian kukkimaan suanti oiskin huippu juttu. Mullat vielä vaihan, kuiviketurvetta meinasin tuolta tilalta käyvä, se on tummoo ja hapanta. Kahvinporojakin oon siästelly. Pitäsköhän siun ottoo sisälle kasvamaan nuo hortenssiasi, jotta kerkiisivät kukkaan kesällä. Harmittaa kyllä tuo tundrapajun kohtalo, hyvin kasvo viime kesänä ja ois ollu jännä nähä nyt kukinta! Katko vuan oksat, ei syöny. Toivotaan aurinkoa sinnekkin!

   Poista
 7. Voi rusakko, minkä olet Ullan pajulle tehnyt, murrr...
  Kirjontatyöhösi tulee kauniit värit. Tuollaisia sävyjä tuskin kaupasta saisikaan. Miten ihmeessä maltat jättää sen kesken?
  Lumi kyllä sulaa ajallaan. Me heräsimme aamulla valkeuteen ja vaikka lumi on päivän mittaan sulanut, tuulee navakasti ja todella kylmästi. Kovasti kevät siis keikkuu täällä etelässäkin.
  Mukavaa huhtikuuta sinulle, kommentoit ihan omassa tahdissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä supattelin miekin kun tuhotyöt näin!
   Värisävyt tulloo pehmiit ja riitasointuja ei oo noissa langoissa. Luonto on ihmeellinen. Eikä kaupasta noita värejä sua. Pakko on malttoo, kaikenlaista puuhoo on nyt paljon, vanhempi poikani perheineen piäs muuttamaan taloonsa ja keittiöön räsymattoa toivoivat. 120cm. loimen tilasin Lankavalta ja se pittää suaha puille ja vielä ennen kevät töitä kudottuu! Meille ei kun vähän ryynii ol yöllä satanu ja vanhakansa sanoo, suksia suap tervata! Hiihtokelit jatkuu. Keikkuu nyt kevääntulo koko teilläkin!
   Mukavoo huhtikuuta siullekkin. Kyllä se tästä piristyy!

   Poista
 8. Onneksi meidänkin lumikuorma joskus sulaa, ei ole vuosikertatavarana muualla kuin ampumahiihtostadionilla.
  Harmittaa kyllä huolella pajusi puolesta, täällä on ainakin yksi nuori omenapuu jyrsitty kaljuksi ja lyhennetty latvasta todella härskisti, ei siitä enää eläjää tule. Rusokirsikat näyttävät pärjänneen pakkastalvesta hienosti ja ruusuorapihlajakin taitaa olla elossa, kultasateessa pulleat nuput eli ne tuovat paljon lohtua menetetyn omenapuun takia. Kävin tänään siellä teidän kulmilla, nyt on kunnon turpeet kylvöjä ja kasvatuksia varten. Tie oli mielenkiintoinen ajettava, onneksi ei tarvinnut väistellä vastaantulijoita, piennar näytti vetelältä. Oikein hyvää kevään edistymistä sinne Rannanpihaan!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Hirnakka! Kyllä se meilläkin vähitellen sulaa tuo lumi ja jää. Normaaliihan tää nyt on, ollaan vuan muutamana keväänä totuttu liian aikaseen.
  Tuo paju minnuukin harmittaa, ois ollu mukava nähä miten se nyt ois kukkinu. Menetetty se on ja en heti ota sitä pois, seuroon kasvattaako mittään piipoja ja en oo aiemmin kuullu tämmöstä pajua jäniksen rusikoivan. Kyselin tuota rusokirsikkoo Hankkijalta ja eivät sua tälle keväälle tänne myyntiin. Siehän oot ihan nuapurissa käyny! Puol kilometrii kun oisit Pötsönlahteen päin ajanu, ois muatila ollu siinä tiepuolessa ja mäin alta tänne meillepäin tie kiäntyy. Tuolta puutarhalta miekin oon turpeet jo monena vuotena hankkinu, ammattilaisille Kekkiläkin tekköö tasalaatusia kasvualustoja, 360 litran turvepaalista halakojakin on joskus löytyny. Tie onkin mielenkiintonen ja Kiteellepäin vielä mielenkiintosempi. Vuosia tuosta on huastettu ja ei parannusta tänne syrjäkylille suaha. Puutarhalta kun muutama vuos sitten olivat sesongin aikana tienpitäjälle valittaneet, taimiruukut ei hyllyillä autossa kestä, tienpitäjät olivat yksityistien kautta ohjanneet pikitielle ajamaan!

  VastaaPoista
 10. Meillä myös lunta ja sitä jäätä nurmen päällä.
  Tämä on ihan tavallista näillä korkeuksillä.Kevät tulee toukokuussa,joskus on meillä ollut kesäkuussakin lunta....varjopaikoissa 🌞
  Huvässä mallissa taimien kasvatus.
  voi tuota kaunista pajua:(
  On ne vaan meleko tuholaisia nuo 🐇🐰
  Varjoliitäjiä ,varmasti mukava seurata.
  Ja voi Ulla :) miten kaunista kirjontyötä teet.Aivan ihana 😊🍁🍂
  Tykkään puu-juttuista.,
  Haaveilin että teen tilkuista,"elämän puuni",mutta eihän minulla niin kauniita tilkkuja
  olekkaan.....
  Pitää saada varasto typötyhjäksi..jos jostain löytyis variseva-lehden näköistä kangasta.
  Kiitos Ulla tarinastasi,😊🧡
  Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Nyt on ruvennu meilläkin tapahtumaan tuon lumen sulamisen suhteen. Taimet kasvaa hyvästi ja pajulle käy köpelösti.
   Tuo kirjontatyö on mielenkiintoista tehä ja värejäkin on kerrääntyny mukavasti noihin lankoihin. Nuo yllämainitut värit kestää langoissa, marjoilla en värjee niisä ei värit taho kestee. Kaivele vuan varastojasi jos jostakin sattusit löytämään sopivia kankaita työhösi!
   Hyvää kevättä sinnekkin!

   Poista
 11. Onpa kaunis kirjontatyö ja hienonväriset, värjätyt langat.
  Tundrapaju on minullakin, ja jo heti hankinnan jälkeisenä ensimmäisenä talvenaan, se otti pahasti siipeensä ja kuivatti lähes kokonaan kaikki versonsa. Lähti kuitenkin kesän mittaan hitaasti kasvuun. Nyt odotan jännityksellä miten se on mahtanut selvitä toisesta talvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Kasveilla värjätyissä langoissa on pehmeät sävyt.
   Tuo tundrapaju ois hieno jos säilys puutarhassa. Nuo vartetut monetkin on pikkusen nilipukkaita näillekorkeuksille, iliman jänistäkin.
   Toivottavasti siun paju ois pärjänny talavesta ja kukkis punaisin kissoin!

   Poista
 12. Ompa hieno työ sinulla siellä tulossa. Upeat värit käytössä.
  Huppu-ukkoja ja taimiakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Tykkeen tuosta tekeillä olevasta työstäni. Uskomatonta on tuo värien yltäkylläsyys mitä luonnosta suapi. Toki apuaineita käytetään värin kiinnittämiseen.
   Myö on huputettu nuo katajatkin, vaikka ovat kotimaisia.

   Poista
 13. Kaunis on yläpalkki kuvasi esikosta minulla taitaa olla myös samanvärinen 🤗
  Minullakin on muutama ruukku sipulikukkia istutettuna ja kellarista nyt haettuna. Minä en vaan edes tiedä mitä niissä on 🤔 toivottavasti jotain mukavaa nousee.
  Minullakin on suojat päällä vielä havuilla ja saa vielä ollakkin.
  Yhden kerran olen saanut hortensian kukkimaan uudestaan ja vielä runsaasti. Ne kyllä kellarissa menestyy hyvin mutta eivät kuki. Nyt olenkin hävittänyt kaikki paitsi yksi taitaa olla vielä jäljellä.
  Aivan upea kirjonta työ ja mitkä värit kerrassaan upeat ❤
  Laitatko sen sitten kehyksiin 🤔😀
  Auringon nousu kuva on todella hieno.

  VastaaPoista
 14. Kiitos Nila! Tuo esikko taitaa olla aika yleinen, mutta kaunis siitä huolimatta.
  Ruukkukasvatus on mukavoo ja jänneekin, muisti se vuan on lyhy. Miekin muistelen pikkusipuleita laittaneeni ruukkuun, ei niitä oo kyllä näkyny.
  Vielä annetaan olla noitten huppujen hetkenaikoo, routoo kyllä ei taija ennee olla.
  Tuo hortenssia homma onkin jännä, jos en nyt sua kukkimaan tulloo tuolle kompostiin lähtö.
  Kirjonta on mukavoo hommoo, erlaisii pistoja tuohon kokkeilen ja toivottavasti suan sen viimestään ens talavena seinälle. Tuota kehystämistä oon miettiny ja se on vielä auki. Kahon sitten kunhan suan kirjottuu ja rässättyy nurjalta.
  Sattu nyt tuo aurinko nousemaan noin upeilla taivaan väreillä!

  VastaaPoista
 15. Onnea Ulla !🌺
  käyppä vilkasemassa ,blogiani 😊🌞

  VastaaPoista
 16. Kiitos! Laitoin sähköpostia.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit