sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Luulo ei oo tiion väärti!

Meillä sateloo kevyttä pakkaslunta ja aurinko näyttäytyy. Pakkasta -8, sopiva keli vaikka ulkoiluun.

Kaktuksia ja Orkideat.

Kyllä näissä kukka-asioissakin uutta oppii! Otin sillon kun isä vielä asui kotonaan, äitini kasvattaman yönkuningattaren lehen ja juurrutin itselleni. Hyvin lähti kasvamaan. Viimekesänä meillä kävi puutarhaystäviäni kylässä ja kaheltiin ulukoo kukat  ja muutkin kasvit pihalta ja tuo mehtäala. Sisällä mielenkiinto ol orkideoissa ja samalla kerroin miun yönkuningattaresta. Kuinka silloin kun oltiin lapsia ja sinäyönä kun kukka kukki, vaniljalle tuoksuvin kukin, suatto meillä olla nuapuristakin kahtojii tuota ihmettä. Äitini vei kukan hänen ja isän eläkekotiin ja sielläkin se kukki kauniisti. Kukat ol kun lehmän häntä sen jäläkeen kun se oli ollu täysin auki.

Niimpä myö kun kaheltiin noita miun kukkia, sano yks orkidea immeinen. Tämä ei oo yönkuningatar! Mie koitin sannuu, jotta kyllä se on. Vaan vieras ol toista mieltä ja hän kertoi yönkuningattaressa olevan vuan pitkiä lonkeroita oksia. Minnuupa se rupes kiinnostamaan tuo assii ja rupesin tietuu ehtimään. Ja suatan nyt kirjottoo vastoin parempoo tietuu näistä miun kukista. Aikamoinen viidakko on noitten lehtikaktuksienkin kanssa! Ja nimien kanssa sekkaannusta pitkänaikoo mualimallakin.

Tuohon nostin lipaston piälle ja kuvan otin tästä tuoksulehtikaktuksesta! Siihen oon päätyny ja eppäilen sen olevan yönprinsessan! Kukkii valakosin kukin! Sain ystävältä toissa-syksynä hovipojan kaktuksen, pitäs olla punakukkanen. Tuossa alapuolen kuvassa.

Leikkasin nuo pitkät huitukat molemmista lyhyemmäks, jos sitten ruppiis siihen tynkään lehtiä kasvattamaan. Pihalle meinasin kesäks nämä viiä, niinkuin muutkin kaktukseni joka vuos. Uskomatonta miten tuota ylempee on vuoskymmenet pietty yönkuningattarena! Olokaampa vaikka mikä, sen arvo tunnetasolla on miulle arvokas. Onhan se äitini peruja ja muisto lapsuuskodistani. Vierellä tällä Soihtuköynnös, sekin sieltä isäni kodista juurrutettu syksyllä.


Tuossa oikiissa reunassa ylläällä on pikkunen lehtikaktus ja alemmassa kuvassa samoin, kalanruotokaktus. Molemmat viimekesänä suatuja. Mikähän lienöön tuo seinällä oleva, alaku on vuosia sitten Kiteen kotiteollisuus neuvonta-asemalta. Ei oo toiminu sekään asema ennee pitkään aikkan.

Syksyllä kukkivat tummanpunainen ja aniliini-valakonen joulukaktukset ylenpalttisesti, kuvat silloin kovasti kukkivista 23.10 postauksesta. . Nyt huomasin ikkunanpuolella molemmissa jo kukkia ja pieniä nupun alakuja huoneenkin puolella. 


Syksyllä sain kaks isompoo joulukaktusta vanhemmalta immeiseltä, hän ei ennee jaksa niitä hoitoo ja mie yritän pittee niistä hyvvee huolta. Väristä en tiiä, mikä on.

Kukkivia orkideoja.

Ensimmäiseks ovat viime syyskuulla kukkineet. 

Ylinnä, Brassia Rising Star. Tämä on aika kookas ja muutaman vuoden välein on istutettava uudestaan ja ohjailtava noita lehtiä ja varsimukuloita kuminauhalla, jotta eivät sojottas joka puolelle. Kukka tuop mieleen jotenkin hämähäkin ja tuoksu on vähän pippurinen. Kukkii joka syksy.

Alapuolella sitten herkkis, Dendrobium kingianum x fleckeri. Tämä kukkii vaaleanpunertavilla kukilla syksysin ja ulukona on kesällä nämä molemmat puolivarjossa kuistilla.

Nämä kaks alapuolella olevat jo nuppusena esittelin. Nyt on kukat auki ja oon iloinen kun kukinta onnistu. Tämä ensimmäinen on Cymbidi. 

Nostin kattoon tämän kun tuon kukkavarren kasvatti niin alas. Tuolta toiselta puolelta näyttäs tulevan myös kukkanuppu, hittaasti kehittyy. Viimetalavena tämä ei kukkinu. Kesällä lannotin karjanlannalla ja pein pihalla kastelusta huolehtien. Loppukesästä ihan täyvessä auringossa. Syksyllä ol tuolla vanhassa mökissä lähemmäks jouluun, ihan kuivana ja viitisen astetta ol lämmintä mökissä. Vuatii sen kuivana pitämisen, jotta nuput herreis. Kukinnan lopetettua  vaihan vähän isompaan ruukkuun ja kahon mitä se on syöny, ruukku on täynnä juurta ja kasvustoo koko ruukku.


Tämän kukkia on vuotettu! Gastrorchis Georges Fleurie x humblottii. 9 nuppuu tek ja kaikki näyttäs aukiivan. Kukassa on terälehet tuommoset liilaan kirjavat, huulen yläosa ruosteenruskea ja keskellä luoti valakonen. Siihen on hede ja emi kasvanu yhteen, tuossa ylemmässä kuvassa paremmin näkyy se. Nuput on loppupuolella ennen aukiimista aika tummat liilat.

Kylläpä anto hyvän mielen nämä kukkijat ja ovat pitempiaikasia kasvatettavia. Miullakin on vuosia vanhoja lajikkeita, kukkoo ei oo näyttäneet vaan aina toivon kuitenkin. Lumikuningatar on yhen kerran kukkinu ja sekin on niitä syksyllä viileessä piettäviä ja sitä toivon joka kevät kukkaan kun bulbista käyp piikkejä kasvattamaan. Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa ne keväisin upeasti kukkivat.

Hittaasti kehittyvät kukintokuntoon, joulukuun alussa nuput huomasin ja nyt ovat parraimmillaan.

Jos jollakin lukijistani on sitä oikiita yönkuningatarta, mielelläni alun ostaisin! Sähköpostini osoite on tuolla oikiilla yläreunassa.


Mukavoo helemikuun jatkoa.  Kiitos kun kävit lukemassa





27 kommenttia:

  1. Nämä orkideasi ovat niin upeita, ja erikoisia saat siellä viihtymään ja kukkimaan! Sinulla onkin aikamoinen orkideapeukalo.
    Jännä juttu nuo kasvien nimet, lehtikaktuksia on varmaan monenlaisia ja vanhastaan niille on ehkä saatettu antaa samaa nimeä vaikka useammalle eri lajille. Samahan se on joissakin puutarhakasveissa, että on samaa vanhaa nimeä useammalla eri kasvilla, vaikkapa keisarinkruunu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Mielenkiintoista on kasvattoo orkidoita.
      Kasvien nimet on minnuu ennenkin mietityttäny. Esim. vanhat pelargoniat, nimiä on vaikka mitenmonia ja saman näkösilläkin on eri nimet. Vanhoja lajikkeitakin jo sota-ajoilta ja ennen sitäkin. Sillon ei oo ollu nettikauppoja ja uskon tarjonnan olleen muutenkin vähäinen. Talosta talloon on kasvit nimineen kulukenu ja er puolilla suomii uskon kutsutun er nimillä sammoo kasvii. Niinkuin tuossa kaktuksessakin, siinä ryhmässä lajikkeita ei oo niin monta. Kukka on tuossa tuoksulehtikaktuksessa samanlainen suurin piirtein kun yönkuningattaressa ja se on varmaan sekkaannuksen aiheuttanu. Tämmösille kasvattajille kun mie, ois männy täyvestä tuo nimi jos ei tietävämpi immeinen sattunu oikasemaan käsitystäni!

      Poista
  2. Niinhän sitä sanotaan ettei "nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä." Voisi kenties sanoa tässäkin tapauksessa kukkien suhteen, että kauniita ovat molemmat olipa sitten kyseessä yönkuningatar tai lehtikaktus.
    Orkideasi ovat tosi upeita. Oikea ilo silmälle.
    Mukavaa ja aurinkoista helmikuun jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Kaunis on kukkiessaan tuo kaktus, niinkuin muutkin kaktukset. Mukava ol tuokin tieto suaha ja ruveta nyt mehästämään sitä oikiita yönkuningatarta!
      Orkideoissakin on mahottomasti noita er lajikkeita ja jatkuvasti uutta tulloo, hattuu nostan niille vanhoille kasvitieteilijöille, jotka ensimmäisiä lajeja on retkiltään tuonu.
      Mukavoo helemikuun jatkoa teillekkin.

      Poista
  3. Onko tuo toisiks alimmainen kukka orgidea? ja tuo viimeinenkin ? kauniit kukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pirjo! Kyllä on orkideat nuo molemmat alimmaiset.. Ol miulta nimi jiäny mainihtematta, korjasin sen tuohon postaukseen. Pitkään kukat kestää!

      Poista
  4. Kauniita kukkia ja tosi kiva postaus lukea, ja tutkiskella. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! Mukava kun tykkäsit postauksesta. Kyllä sisäkukissakin on valinnanvaraa runsaasti. Mukavoo viikon jatkoa siullekkin!

      Poista
  5. Ei ole kuningatarta sinulle tarjota, kun en omista sisäkukkia ollenkaan! Ei ole koskaan oikein innostanut se homma. Niinhän tosin aikanaan sanon puutarhakasveistakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Kivisen Vilma! On se mukava kun kaikkiin ei tarvii harrastoo samoja asioita. Eihän sitä tiiä jos joskus innostut sisäkukistakin!

      Poista
  6. Voihan vihne, minulle anoppi taannoin tarjotteli omaansa enkä huolinut tänne. Posliinikukankin kannoin ulos (ja jätin sinne) koska se tuoksu oli niin vahva että laukaisi armottoman migreenin.

    Hienoja ovat kasviaarteesi ja sinulla taitoa niiden vaalimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka! Kyllä siulle moka on sattunu, jos et sitä oikiita yönkuningatarta ottanu. Kiinnostusta siihen tuntuu olevan. Miullakin on pien posliinikukan viimekesänen alaku. Siinä tavallaan ympyrä sulukeutu. Miulla tuolla tilalla ol isolehtinen posliinikukka ja äidilleni siitä juurrutin alun, nyt mie toin sieltä tänne viimekesänä pistokkaan. Muatilalla kasvaa isona se miun peru edelleen. On viisainta olla kasvattamatta sitä jos vaivan aiheuttaa! Se sokerikin on niin tahmasta, jos kässiinsä sitä suapi.

      Enemmän on tuurii varmaan tuossa orkidean kukittamisessa, jos kukkimaan suap erikoisemman orkidean. Kaikkeni kyllä niitten etteen tien. Hankalan kasvin maineessahan ne on!

      Poista
  7. On sulla komeeta kaktuksia ja orkkireeoja. Ja saat ne viälä nua hianosti kukkimahanki. Multa jäis tekemätä tuallaane värkkäämine. Ennen ei varmasti oo eres tiäretty, kuinka palio samantyylisiä kukkia on olemas, eikä oo nimiä eres kyseenalaastettu mitenkää. Onkohan tua seinällä oleva hesuune kaktus joku korallikaktus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Toivottavasti kukkimaan suan nuokin kaktukset ja vielä monia lajikkeita on noissakin orkideoissa joista kukkia toivon. Kyllä ne siullakin menestys varmasti! Tuo nimi assii onkin mielenkintoinen ja tuonne Sailan vastaukseen vähän sitä valotin, omana mielipiteenäni. Nyt sytty miullakin lamppu ja jotenkin haimostelen tuon seinällä olevan nimeks jottain korallikaktusta!

      Poista
  8. Ihanat nuo kukkivat orkideat! Samanlainen nimisekaannus yönkuningattaren kohdalla kävi eräälle tuttavalleni. Hän kertoi esitelleensä jollekin toiselle yönkuningatartaan ja tämä toinen henkilö oli sitten kertonut, että kyseessä oli joku aivan muu kasvi. Hekin olivat vuosia pitäneet kasviaan yönkuningattarena, kun sen joku oli heille sen nimisenä antanut. Eivät olleet sen kummemmin kasviharrastajia, joten nimeä ei kukaan kyseenalaistanut ennen kuin sitten tietävämpi oli osunut kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! No sattupa kohtalotoveri tuon kukan kanssa. Nimisekkaanuksia on varmasti monellakin kukalla. Mukava kun sain selevyyven tuosta miun tuoksulehtikaktuksesta. Yritän sitä suaha kukkimaan tulevaisuudessa ja mehästän sitä oikiita yönkuningatarta!

      Poista
  9. Olet taitava ordideoiden kasvattaja. Todella kauniita ovat. Minä olen hyvin huono sisäkukkien kanssa, nyt tyttäreni on ostanut minulle pari uutta kukkaa tänne uuteen kotiimme. Toivottavasti pysyvät elossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Jännä miten tuossa orkideasuvussakin on monenlaisia kukkijia. Mielenkiintoista on niitä kasvattoo ja ilo kun joku kukkansa näyttää. Toivon onnea ja menestystä uusille kukillesi .

      Poista
  10. Arvostan ihmisiä, jotka saavat viherkasvit pysymään hengissä sukupolvelta toiselle! Arvokkaitahan niistä kasveista tulee, jos ne on saatu äidiltä. Orkideoiden hoitoon pitäisi kai itsekin perehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Vaihtelevalla menestyksellä ne miulla onnistuu. Unelma esm. on semmonen joka ei menesty. On liian lämmin ja kuiva huoneilima varmaan. Ovat arvokkaita mitkä sieltä vanhempieni kodista ottamiani pistokkaita oon kasvattanu. Äitin kuoleman jäläkeen isä kiitettävästi kastel niitä. Hoitokotiin hänelle ei voinu niitä viiä. Orkideat on mielenkiintosia, kokeile ihmeessä.

      Poista
  11. Ihanat orkideat sinulla ja taitavasti olet saanut ne kukkimaan. Minä en siinä asiassa onnistu. Pitäisi varmaan perehtyä asiaan vähän paremmin. Meillä on huoneilma ehkä liian kuivaa näin talvella 🤔. Minulla on tuo sama mikä sinulla on seinällä jotkut sanovat sitä myös tulitikkukaktukseksi. Samoin minulla on kalanruotokaktus. Olen etsinyt vanhanajan soilikkeja niitä ei löydy mistään olen yrittänyt kysellä tutuilta. Ei sinulla sattuisi sellaista olemaan. Olen ajatellut laittaa etsinnän päälle tänne blogiin nyt kevään aikana. 🤗😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Sinnikkyys palakittiin nyt kukilla. Kuivahan se huoneilima on meilläkin, joitakin sumuttelen aina. Noissa lehtikaktuksissa on monia erlaisii ja hauska nimi tuolla tulitikkukaktuksella! Miulla ol liila, viimekeväänä se sai villakilpikirvoja ja en uskaltanu jättee sitä jottei tartu muihin kasveihin. Harmittaa. Jospa saisit etsintääsi tuloksen blogista!

      Poista
  12. Hienoja kumminkin ovat! Olet mahdottoman taitava, niin kuin ennenkin olen kirjoittanut.
    Toivottavasti oikea nimi selviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella! Nimissä on aina epäselevyyttä, kauniisti kukkivat kuitenkin!

      Poista
  13. niinhän siinä oli taas;9 käynyt juttuni hävinyt "huitsin-nevadaan"??:)))))
    Ei muuta kuin uutta tekstiä kehiin;)
    Sinulla paljon viherkasveja/kukkivia kukkia.
    Nuo kaktukset ,,tykkäävät kesällä olla ulkona ,sitten jaksavat kukkia pitkän talven /kevään..taitaa niissäki olla marraskuun .pääsiäiskaktus:)?
    Orkideot ovat kauniita.
    Minun kärsimyskukkani tuli määränpäähän,Mutta niin kymmeniä kymmeniä kukkia millä ilahdutti.ja yleensä sain sen kukkimaan on minulle urotyö. 👍🤣
    Sisäkukat tarvitsevat viherpeukalon,ja sitä sinä olet Ulla .
    Kiitos tästä kukkaistarinasta 🌺🌸🌞
    ja tuo sanonta:Luulo ei ole tiion väärti,on niin totta 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Ompa harmi tuon juttusi kanssa. Onneks suap uusia juttuja kirjotettuu!
      Kaktukset kyllä tosiaan tykkevää ulukoilla kesällä.
      Harmi tuo siun kärsimyskukka, kauniisti kukki aikansa. Miullakin se joskus ol!
      Vanhat sanonnat vielä pitävät paikkansa!

      Poista
  14. Upeita viherkaveja! Niin kauniisti kukkivia, reheviä ja upeissa väreissä.

    VastaaPoista

Talven tuntua.

 Nyt tuntuu jo vähän talavisemmalta. Neljä kertoo on järveen kansi päälle jäätyny, sulatellu on pois aiemmin. Jokohan nyt kestäs viijennet! ...

Suosituimmat artikkelit