lauantai 30. tammikuuta 2021

Paras ruusuni ikinä -haaste

Sain tämän jo viime vuoden puolella Eiralta Hirnakan blogista. Alulle tämän haasteen aikanaan on laittanut Pauliina Kukka ja Kaali blogista. Kiitos haasteesta!

Ruusuja on meillekkin kerrääntynyt monia ja lissee on vielä tarkotus hankkii etenkin tuonne mehtäalalle . Ruusuvalinnoissani tykkeen tuoksuvista ja ei kovasti leviävistä ruusuista. Esittelen nyt näitä kookkaimpia pensasruusuja mitä meillä on. Lopussa on sitten paljastus mikä on se miun lempiruusu, kahesta on vaikii valita.

Ruusuja oon näköjään aurinkoisella kelillä kuvannu ja pensaitten väri on kärsiny.

Juhannusruusuhan se on ensimmäisenä esiteltävä. Kuletin sitä aikoinaan tuolta tilalta tänne ja sen kanta on varmaan sitä itäistä kantoo koska korkeutta tällä on yl 2,5 metrii. 

Kukkiessaan tämä pensas on komea ilmestys ja tuoksu on mitä parhain. Piikikäs on pensas ja kukka kovasti kerrottu. 

Tarhapimppinella ruusuista meillä on 'Poppius' ja 'Juhannusmorsian' morsionruusu kasvaa tuolla mehtäalalla. Kuvassa 'Poppius'. Näyttäs ihan kun ei lehtiä ois, on niitä kuitenkin.


Teresanruusua meillä on kahessa paikassa ja kaunis ja terve ruusu on tämäkin. Tätähän eppäillään tarhakurtturuusujen ryhmään kuuluvaks.  

 
Tarhakurtturuusu  Rosa 'Snow Pavement' kasvaa vanhan mökin päätypenkissä. noin metrisenä ja hyvälle tuoksuvana. Pikkusen ol lähteny juurvesoista kasvamaan, kun viimesyksynä penkkii kunnostettiin ja ruotuun laitettiin tämäkin ruusu. Hailakka on kuva.
Tarhakurtturuusuihin kuuluva 'Sävel', yks oksa kuvattuna. Kaunis pyöreähkö pensas, vielä syksylläkin on kukkia.

Kirkonruusuihin kuuluva 'Ruustinna' on muutaman vuuven meillä kukkinu autotallin piässä.


Näyttäs kasvavan kookkaaks ja rotevaks pensaaks. Nuput on miusta melekeimpä kauniimmat kuin kukka konsanaan. Oikein uhkeita ovat nuput. Sammaan ryhmään kuuluva Valamonruusu kasvaa pisteaijan vieressä liian lähellä koivuu ja suapi siirron tulevana kesänä paremmalle paikalle.


Neidonruusuihin kuuluva 'Lumo' Kaunis harmaanvihreä lehdistö ja kauniit on kyllä kukatkin. Melekein kolomemetrinen roteva ja mahottoman piikikäs. Hauska on tuo kukkien väri, vanhat kukat haalenoo melekein valakiiks.

Niinkuin kirjotin tuolla alakupuolella, miulla on kaks ruusuu joista on vaikii valita se paras. Valinnan oon kuitenkin tehny . Molempiin liittyy vahvasti muisto.


Neidonruusuihin kuuluva, Mustialanruusu 'Minette'.  Meille tämä on Sepon ruusu. Tälle on tarina, Seppo ol meijän naapuri ja hyvä sellainen kaikinpuolin. Hän ol poikamies ja talonsa edustalla kasvo tätä ruusuu, aika isoks pehko ol jo levinny. Sen ol tuonu hänelle tuhatyheksänsataa luvun puolvälistä Joensuun Niinivaaralta saaressa mökillä kävijä. Meillä käyvessään Seppo miulle aina muistuttel, jotta käyhän hakemassa sitä ihelles. Vuoskymmen siinä män, kunnekka yhtenä keväänä miulle juohtu mieleen ja soitin Sepolle tulevani nyt sitä ruusuu hakemaan. Olkohan etiäinen asialla! Lapio ol miulla mukana, kun puskan luokse piäsin. Seppo reippaasti ol jo kaivana miulle juurakoita valamiiks. 
Tämä asia on miulla mielessä siks, syksyllä ei Seppoa ennee ois ollu miulle antamaan tainta. Syöpä vei hänet noppiisti. Maatilalta siirsin tätä sitten tänne ja aina kun tämä kukkii muistan Sepon.
Tämähän on yks niitä vanhimpia ruusupensaita mitä aikojen kuluessa on ollut ja tunnetaan ympäri Suomen. On kestävän ruusun maineessa etelä- ja keskisuomessa. Lehet on vaaleanvihertävät ja kukka kaunis vaaleanpunainen, ihanasti tuoksuva.
Viimekesänä vaikka ol satteitakin alakukesästä, ei homehuttanu nuppujaan. Koivu tuosta vierestä on lähtöpassin suanu vettä ja voimoo imemästä. Ojanpenkassa kasvaa.


Päädyin lopulla tähän ruusuun! Puistoruusu 'Ilo'. Mehtäalalta kiven vierestä on tämä kuva. Ostettiin sillon kun tehtiin tänne rannalle tämä talo ja puutarhoo perustettiin. Iso pensas on tässä varsinaisessa pihassa kukkiessaan täynnä pienehköjä, vähän lohenpunaisia kukkia. Kamera ei ihan oikiita sävvyy anna!


Tämä alempi kuva on meillä tässä varsinaisessa pihassa, se emopensas josta on tuoho mehtäalalle jo uus pensas suatu kasvamaan. Kookkaaks kasvaa ja piikkejä ei oo. Joitakin oksia kuivattaa talavenmittaan ja juurivesoja jonkun verran tekköö. Tuoksu on jalostuksen myötä hävinny.
Tälläkin on muisto! Edesmenny äitini anto miulle sillon kun perustettiin tätä puutarhoo muutaman kympin ja sanoi, osta vaikka ruusuja tällä. Niimpähän myö nuo 'Ilo', 'Lumo' ja 'Sävel' ostettiin niillä rahoilla. Aina kun 'Ilo' kukki, tulivat äiti ja isä kahtomaan sitä. Isä vielä silloin ajel tämän 60km. matkan tänne. Kauniiks sanoivat tätä ruusuu. Iloa on antanu monelle, nimensä mukkaan. Ja jotenkin tämän kukkimista eniten odotan.

Hiuksenhieno on tuo ero mieluisesta, 'Ilo' on kaikkinensa heleppo ja mieluinen ruusu.

Ruusut on ihania puutarhassa !

Tämäkin haaste on jo ollu liikenteessä jonkunaikoo ja en nyt haasta kettään. 

Kiitos kun kävit lukemassa!

24 kommenttia:

 1. Ruusut ovat kukkia, joita minulla ei ole. Paitsi yksi juhannusruusu mökin tontin reunalla. Se on ollut siellä jo ennen kuin me mökkiä aloimme hallinnoida. Onhan se nätti kukkiessaan muulloin piikkiset oksat vähän inhottavia. Kauniita ovat ruusun kukat, sitä ei voi kukaan kiistää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma kommentista! Ihana kun se siun yksi ruusu on juhannusruusu. Se sopii hienosti kesämökin tunnelmaan. Onhan niisä nuo piikit ja vähän joskus risusen näkösetkin, vaan kukinta korvovaa kaiken harmin. Kauniita ovat!

   Poista
 2. Oi, mikä pökerryttävän ihana postaus ❤ Niin paljon kauniita ruusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia. Mukava kun tykkäsit postauksesta! Ruusut on kauniita ja on kaikenlaisia ihstuttavia ruusuja olemassa. Suattaa niistä joku vielä meillekkin kottiutuu!

   Poista
 3. Ruususi kiittävät sinua hyvästä hoidosta upealla kukinnallaan.
  Ihan varmasti on vaikea valita Ilon ja Seponruusun välillä. Onneksi ei tarvitsekaan. Kummastakin on lupa tykätä ihan yhtä paljon. Seponruusuun liittyvä tarina tekee siitä aivan erityisen.
  Edellisen postauksesi orkidean kukat ovat hienoja. Kiitos myös muistutuksesta viedä villaiset lumeen "peseytymään". Ihan on tapa unohtunut edellisten talvien vähäisen lumen vuoksi. Minullakin on pari vanhaa nallea, jotka varmasti tykkäävät päästä tekemään lumienkeleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Nämä pensasruusut on siitä hyviä, muutamia hoitotoimenpiteitä tehhään, muuten ovat huolettomia.
   Oikein sanot tuosta valinnasta, nämä molemmat on merkityksellisiä meille!
   Kiitos tuosta edellisen postauksen kommentoinnista. Nyt on ensimmäiset nuput auki ja kyllä ne laitan nähtäville. Siellä on se lumenpuute talavisin vähän ikävä. Pakkaskeleillä tiällä onnistuu villasien vaatteitten ja tekstiilien tuuletus ja lumipesut mukavasti. Toinen homma mihin pakkanen auttaa on pakasteiden sulatus. Kyllä varmasti nallesikin nauttivat lumesta nyt kun sitä on teilläkin. Eihän noita miunkaan nalleja miten pese muuten, kun on puulastulla täytetty!

   Poista
 4. Ihania ruusuja ja ruusumuistoja!
  Toivottavasti saisin kans joskus sen himoottemani ruusuairantehen. Tästäki sain siihe monta eherokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika
   Toivottavasti suat ruusuaidanteen. Nämä pensasruusut on miusta heleppoja ja kauniita. Terveitäkin ovat. Viimekesänä kukkivat ehkä parhaiten tähänmennessä. Mukava jos jonkun näistä kahot sopivaks teillekkin!

   Poista
 5. Ihanaa, kun osallistuit haasteeseen. ♥ Kiitos! Linkitin juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina. Mukava kun laitoit tämmösen haasteen alulle! Hyvää Helemikuuta siulle ja perheellesi!

   Poista
 6. Ruusut ovat ihania, ja ihanasti kerrot niistä selvästi ruusuista tykkäävänä ihmisenä. Kaikki nämä ruusut, joista kirjoitit, ovat niin ruusuisia - perinteisiä, ruusun värisiä, ruusumaisia. Niissä kiteytyy ruusun kauneus. Ja kun mukana on vielä muistojakin, merkitys kasvaa.
  Ruusut kuuluvat vanhaan ja uuteen pihaan, niitä on aina pihoissa kasvatettu ja monessa pihassa on jokin perintöruusukin. Kukkien kuningattaria ovat, ruusujen kukinta-ajasta näin talvella unelmoi. Satumaisen kaunista aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Ruusut on ihania! Ja tykkeen, heleppoja kasvatettavia on tähänasti olleet nämä pensasruusut. Kyllä pensaaseen kukkiessa katse kiinnittyy ussein. Muissa näissä on maltilliset nuo piikit, paitsi Lumossa. Siinä ne on ihan väkäsii mitkä vuatteisiin tarttuu jos lähelle männöö. Piikkisyys on ainu huono puol. Läpi elämän muistot säilyy, vielä kun ovat kauniita muistoja!
   Ruusuista jokainen varmasti mieluisen löytää puutarhaansa. Kuningattaria ovat ja ei oo pitkästi aikoo ennee kun suahaan nauttii ruusujen kukinnasta ja tuoksusta!

   Poista
 7. Voi miten paljon kauniita ja kauniisti kukkivia ruusuja. Kasveihin liittyvät erityiset muistot lämmittävät sydäntä ja muistuttavat aina antajastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Viimekesänä kauniisti kukkivat ruusupensaat, eikä mittään tuholaisiakaan ollu. Kasvimuistot on syvämmensopukassa tallessa ja muistuttaa antajastaan!

   Poista
 8. Hienoja ruusuja esittelit ja kauniit muistot liittyvät noihin parhaista parhaisiin. Ilo on hyvin korkealla omallakin ruusulistalla.

  Ihan pian onkin taas ruusujen aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Kauniit muistot liittyy ruusuihin. Hyvänmielen uskon antaneen lahjan antajillekkin! Ilo ruusuu suosittelen!

   Kyllä aika noppiisti männöö kessään, taimia kasvatellessa ja uusia kasveja suunnitellessa!

   Poista
 9. TODELLINEN RUUSUTARHA!🌹🌹🌹🌹
  Mukavaa alkavaa helmikuuta!Sinulle Ulla 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa kauniista sanoistasi!
   Mukavoo helemikuuta siullekkin Liisa. Valo alakaa voittoo kevättäkohti!

   Poista
 10. Kiitos Suvi Kulöstöm. Noppiisti aika keväällä kulukoo ja koittaa sitten ruusaika!

  VastaaPoista
 11. Oi mitä ihanuuksia! Värejä, kerroksellisuutta, kokoa ja tuoksua. Kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa. Ruusupensaat on paikkansa puutarhassa ansainneet! Ihania ovat ja jokaisen makuun lajikkeita löytyy.

   Poista
 12. Ruusuista on aina mukava lukea! Muut ovatkin minulle tuttuja paitsi Ruustinna. Ruusuihin liittyy paljon tarinoita, ja se on yksi syy, miksi ne minua viehättävät.

  VastaaPoista
 13. Sopiiko Ilo-ruusu kokemuksesi perusteella paremmin yksittäispensaaksi vai ryhmään? Useimmissa paikoissa lukee, että yksittäispensaaksi, mutta minulla ei välttämättä oo tilaa yksittäispensaille niin. Onko tuo Ilon kasvutapa sellainen, että mieluummin yksittäispensaana? Morsionruusujen taakse mietin pensasta, ja mietin näyttäisköhän tuo Ilo ruusu oudolta niiden takana.

  VastaaPoista

Kaksi kaunista!

 Otsikko liittyy kahteen kasviin, nyt on osa I ja II sitten tulee tuonnempana. Pioni 'Kerttu' ja köynnösruusu 'Flammentanz' ...

Suosituimmat artikkelit