torstai 14. tammikuuta 2021

Nyt jännittää!

Meillä pakkanen paukkuu melekein -30 asteessa. Eilen murtaja käy laivan Puhoksesta hakemassa pois, män muanantai iltana murtaja eillään puuta hakemaan Varkauden sahalle. Kun laiva kuluki, nous höyry järvestä sen perässä. Kylymäilima sen suap aikaan. Ja vettä on nyt nostanu tuohon jiän piälle, käy nousemaan veinpinta syksysateista järvessä.

Nyt on monta kästyötäkin plogissa ja villasta, osa jo vanhoja! Nyt villasta tarvitaankin, näillä ilimoilla!

Hei me ulkoillaan! Puutarhurin täkänä, Viiniköynnös. Tämä kudonnainen valamistu vuoskymmeniä sitten ja tykkeen kovasti vieläkin. Nallet ja pupu myös nauttivat lumesta.

Otsikko on, nyt jännittää! Tämä kukassa oleva ei niinkään, vaan nuo nuppuset.

Jo ennen jouluu muutama orkidea rupes hepistelemään kukkanuppuja. Meinasin kukat vasta laittoo näkyville vaan en nyt malta ennee vuottoo. Ensimmäinen jo kerkes kukkimaan, tämä on uskollinen joulunseutuu joka vuos kukkiva. Cattleya risteymä 'Grand Dargon' , yritti kahella kukkavanalla, toisen suoraan lehtien keskeltä, tek kaks kukkanuppuu ja ne ei onnistunu. Mustuvat nupuille. Toiset nuput tek kukkatuppeen kuten kuuluukin ja nyt on kolome kukkoo auki. Tuossa alemmassa kuvassa tuo kukkatuppi näkkyy, mihin ne nuput kehitty.


Hienosti näkyvät nuo kukan suonet ja väritys ei ihan oo semmonen kuin luonnossa. Liian paljon aniliini.

Jännityksessä pittää nyt kaks muuta. Toinen, Cymbidi on yhen kerran kukkinu miulla, toissa talavena. Sain tämän kovasti kukkivana lahjaks ja kesällä pien ihan räköttävässä auringossa, kastelusta huolehtien. Syksyllä annan olla pihalla pakkasiin asti ja sitten viileessä. Nuput kun alakaa ilimestyy otan lämpimään.

Sieltä ne helemet alakaa tulla. Epätarkka on tää kuva ja vaikka miten kiäntelin ja viäntelin en parempoo suanu. Pehko on iso, reilun puolmetrii on halakasija, juurta ruukku täynnä. Tuonne toiselle laijalle nyt on käyny muutamoo kukkanuppuu tekemään, tämä on suurin ja jos kukat aukivaa on väri luunvalkoinen.

Toinen nuppunen on nyt kaks vuotta miulla ollu ja nuput siitäkin vasta näkkyy. Odottavan aika on pitkä! Hirmunen sanahirviö nimenä. Gastrorchis Georges Fleurie x P. humblottii. Muutettu nyt Phaius ryhmään. Lehet on pitkät, n.50cm ja kahen lehen välistä kukkavars kuukaus sitten ilimesty. Kukkavarsi ja tähkäkin on pitkä. Olin ikionnellinen ja nyt jännittää piästäänkö maaliin!


Liiloo näyttäs tuossa nupussa olevan ja on tuolla ikkunan eissä. Oon näitä tilannu Orkideayhistyksen yhteistilauksesta. Jos kukat aukasoo nämä kaks, laitan vielä myöhemmin kuvat niistä.

Periks ei anneta!

Mie en oo ollu mikkään sukanneuloja ja äitivainajani harmittel sitä kovasti. Molemmat mummot pit meijät sukassa ja kintaassa ja parastaikoo on miulla äitini neulomat sukat jalassa. Ei sillon käyny mielessäkään, jotta mummot ei oo ikkuisia! Ihhaillu oon tiällä plogissa näkemiäni sukkia ja huomasin tilaisuuteni tulleen, kun syksyllä kässäpiiriin tul suurperheen äiti ja hänellä ol neule aina mukana. Hänen opstuksellaan rupesin Ollille saapassukkia neulomaan ja kyllä oon tyytyväinen. Sydämiä laitan Hannelelle💗💗💗 joka miut neuvo silimät ottamaan siitä kantapiästä, jotta ei reikiä tule. Seiskaveikon Korpii on tuo kirjava lanka ja muuten seiskaveikkoo. Nuo värit tuossa kirjavassa on niin kauniit ja Villelle tein sukat joissa vars on kokonaan sitä ja terässäkin paljon. Mehänpojalle Korpi on oikein käypänen sukassakin. Mehtätöitä aherti koko syksyn. Ollin sukista on kuva.


Äitini neulo sukan niin, kantapiästä ei kerralla oteta teräsilimukoita ja muistin sen. Sukasta tulloo jalan muotonen ja ei kengässä nuljuu. Koko on 46 näissä. Hyvän mielen sain onnistuneista sukista ja nyt suan perheeni sukassa piettyy. Sisareni on kullanmurulle monet sukat ja lapaset neulonu. Vielä on matkoo, jos into riittää lapasiin. Kunnekka suan tämmöset kirjoneule lapaset tehtyy. Malli on vanha ja lapasetkin on vanhat. Olin jo muatilalla kun sain kotikylässäni asuneelta, nyt jo edesmenneeltä Lempiltä nämä ja en oo ruahtina kun pyhälapasena pittee.

Toinen kästyö jo vuati soitteluukin. Syksyllä ilimestyneessä käsityölehessä ol pellavanarusta virkattu pesukinnas 'Putipuhdasta'.  Miulle on varastoihin jiäny ervärisii pellavanaruja ja sinapinkeltanen väri ei ihan joka kohtaan käy, niin ajattelin tehä siitä. Ei männy jakeluun pidennetty ketjusilmukka. Harjottelin ja leikkasin aina harjotuksen uuniin, ol semmosta purettavvoo, jotta ei purkaminen onnistunu. Pellava ei oikein purkamisesta tykkee. Lopulla soitin ohjeen tekijälle ja hän sanoi muittenkin kyselleen tuota ohjetta. Kun sain sähköpostiin ohjeen vaihe vaiheelta, jopa rupes onnistumaan.


Tällä kun kesällä rantasaunassa selekee jynssevää ei kutise. Vaikka kesäperunoita pesis, on niin karkii. Van siitä se pehmenöö.

Nyt on tämmönen postaus. Varastossa on vastoomatta  monneen haasteeseen ja vielä tuon mehtäalankin esittely. Siemeniä en vielä oo rapistellu ja mielessä on ollu kahella mitä on viimekeväältä ja mitä pitäs hankkii. Kaikkki talavetettavat on vielä hengissä ja kellarissa on kanssa hyvä tilanne. Käyn aina kastelemassa ja lankaköynnös minnuu ihmetyttää. Täysin pimmiissä on niin kaunis vihree, jotta.

Verenpunasena aurinko laski tänään, tuonne suarien taakse. Kiitos kun kävit lukemassa!29 kommenttia:

 1. Meillon ny -25 astetta. Päivän pyärii -20 korvilla. Onneksi huamenna jo lauhtuu. Oot aika velho nuaren orkkireeojen kans, ku saat ne nuan kukkimahan. Munki pitääs jostaki saara käsityäkärpääsen puraasu. Oon sitä orottanu koko talaven, vaan ei oo kuulunu, eikä näkyny. Vai oonko teheny jo aikoonani kiintiön täytehen. Täälä kans aurinko paistoo päivällä, mutten meinannukkaa pistää nenääni pihalle. Yrittäkää tarijeta siälä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Kylymee ol, meillä kylymimmillään käy -31asteessa. Nyt on lauhtunu -10, on sopiva. Tuolla tilalla on pakko käynnistee traktor kovillakin pakkasilla ja siinä on rauta ja hydraulikka tiukoilla. Lämpimästä hallista hyvin lähtöö käyntiin, rauta pihalla jiähtyy noppiisti. Ei oo hätäsen hommoo orkidean kukitus! Miullakin on lajikkeita jotka ei oo kukkinu millonkaan, aina vuan toivon. Käsityöt on miulle henki ja elämä. Kullanmurulle nyt tilikkutäkkii tien ja mattokangas vuottaa lopetusta. Aurinkoisia päiviä ol meilläkin ja huikasevan kaunista pihalla, piälle pit laittoo kuin 'turkkilainen sottaan lähtiissä' kun postilla käy.

   Poista
 2. Täällä meilläkin pakkanen paukuttaa nyt 21- asteen voimalla.
  Orkideoiden kasvatus ja uudelleen kukitus on tosi kivaa ja mielenkiintoista. Hyvin olet kukituksessa onnistunut.
  Villasukkien kutominen ja läheisten ilahduttaminen niillä tuntuu aina myös mukavalta.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne teille. Pysytellään lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Kylymee ol ja siellä eteläsuomessa taitaa olla vieläkin!
   Orkideojen kasvatus on mielenkiintoista. Jos jonkun lajikkeen suap kukkaan, siitä kyllä on iloinen. Kaks perhosta on nyt lopettamassa kukkimistaan.
   Villasukat on kyllä hyvä keksintö, ilahuttaa kyllä antoo läheisille ja hyökin ilahtuu.
   Mukavoo pyhäpäivee ja tammikuuta.

   Poista
 3. Minulla on myös muutama orgidea, en erik. tykkää niistä, olen saanut ne ystävältä,
  enmpi tykkään viherkasveista, ei mulla onnistu niiden kasvattaminen, kyllähän ne kauniita ovat, niinkuin nuo sinunkin, tosi kauniita.
  Vihdoinkin saa nauttia talvesta, kun sitä ei ole ollut moneen vuoteen, pääsee hiihtämään viikonlopulla.
  Hyvää vuoden jatkoa ja viikonloppua sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pirjo. Omat hankaluutensa on orkidean kasvatuksessa, jos kukkimaan suapi on se hieno juttu. Viherkasvitkin on mukavia.
   Nyt kun lauhempana kestäs tuo ilima, vois hiihelläkkin ja muutenkin tarkenis pihalla.
   Mukavoo tammikuuta ja hiihtokelejä!

   Poista
 4. Meillä pakkasta 25 astetta, kun koiran kanssa vikkelasti mentiin aamukävely. Villasukat ovat ihania ja sellaiset ovat nytkin jalassa! Minäkin ulkoilutin karvalankamatot lumihangessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma. Kyllä koirillekkin on ollu liikoo pakkasta, onneks lauhtuu. Iliman villasukkia ois mahoton pakkasessa pärjätä ja on ne mukavat tuvassakin. Nyt on oikein unelmakelit villamattojen ja muittenkin tekstiilien ulukoiluttamiseen!

   Poista
 5. Sinä olet melkoinen velho noiden kämmeköiden kanssa! Upeat kukat tuossa punaisessa ja lisää kuvia varmaan saadaan nautiskella, kun nuput avautuvat.
  Kirjoneulelapaset ovat tosiaan upeat, pyhälapaset. Ihanan kauniit ja hyvännäköiset sukat teit! Onnea uudelle uralle sukkamaakarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Toiveissa ois aina suaha kukkimaan noita orkideoja. Hittaasti vuan nuput kehittyy!
   Kirjoneulelapaset on kyllä kauniit, vähän tuo värisävy kuvassa on liian kova. Tyytyväinen oon sukkiini ja se kaiken tärkeintä kun tul oivalliset. Molemmat pojat tykkevää pittee villasukkia ja parsinkin kun reikiä tulloo. Ihania malleja on sukkiinkin, opettelemista vielä on!

   Poista
 6. Olet kyllä taitava orkideankasvattaja! Jännityksellä jään odottamaan noiden nuppuisten avautumista. Tuo kukkivakin yksilö on todella kaunis. Meillä kävi pakkanen viime yön aikana alimmillaan -28,9 asteessa. Aika kipakalta tuntuu. Nyt on onneksi jo lauhtunut -19 asteeseen.
  Kaunis malli noissa kirjoneulelapasissa. Meillä sekä anoppi että minun äitini ovat himoneulojia, joten voi olla, että kun heistä aika joskus jättää, niin sukkia, lapasia, kaulaliinoja ja villapaitoja on neulottu varastoon jo kolmea seuraavaakin sukupolvea varten. Kyllä minäkin sukat tai lapaset saisin tarvittaessa neulottua, mutta suurempaa innostusta siihen puuhaan ei ole vielä tullut. Mukavaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Hittaasti aukivaa nuo nuput ja kuvat laitan, jahka sinne asti piästään. Kylymee on teilläkin ollu, onneks tälläerää on kovimmat pakkaset takana.
   Kaunis malli on noissa lapasissa, ennenvanhaan tuolla mallilla on neulottu lapasia ja sormikkaita. Meilläkin molemmat mummot neulovat paljon. Niitä varastoja on vieläkin. Mukava on miunkin oppii neulomaan kunnolla ja noita lapasia ei niin paljon mänekkään, kun miehetkin pittää hanskoja ja rukkasia. Ei miullakaan ollu nuorempana mittään mielenkiinuu sukkapuikkoihin.
   Mukavoo tammikkuta!

   Poista
 7. Kylmempää on teillä. Meillä taitaa olla noin -21, illalla ja yöllä oli -25. Sisälämpötila laskee meillä nopeasti. Joten paikallaan ollessa pitää olla paljon päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää. Meille tuolta Venäjältä, siperian piältä hönkii tuota kylymee. Kyllä tämmösillä ilimoilla huoneet jiähtyy ja vuatetta on lisättävä.

   Poista
 8. Puuhellassa tulet-säät on vallinneet :)
  Haastoin sinut mukaan tuohon vuosihaasteeseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Puuhella onkin oiva näillä keleillä:)
   Vastailen haasteeseen, kiitos siitä!

   Poista
 9. On sulla taitoa ja tietoa kukittaa noita orkideoja! Ei ihme kun jännittää noiden kukkien odottelu!
  Mulla ei ole paikkaa, eikä taitoa, tietoa erikoisia kasveja pitää.
  Äidin ohjeilla minäkin neulon kantapään, on ihan yksinkertaiset ohjeet. En varmaan osais toisten ohjeilla ja en edes ymmärrä sanastoa. Olen vaan neulonut :D Vähän ihmettelen mikä siinä on niin vaikeaa, siinä kantapäässä. En minäkään ole kyllä oikeita saapassukkia tarvinnut neuloa. Mies ei tykännyt pitää kuin metsurin sukkia, silloin ennen.

  Täälläkin keskemmällä Suomea tuntui ihan "kotoisalta", kun oli yli -20 pakkasta. Pakkasiin piti tottua siellä Pohjois-Karjalassa, samoin lumen tuloon. Niitä oli siellä, ihan voi sanoa, joka talvi.
  Oikein hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Kiitos Emilie. En tiiä tuosta taidosta, enemmän suattaa tuurii olla!
  Kyllähän tuo kantapiä on monelle kompastus sukan neulomisessa. Nyt sain siistit sukat ja mieluiset tuntu pojallekkin olevan. Pitkä on poika ja iso jalaka.
  Meillä on ollu ihan kunnolla pakkasia, lunta vähänlaiseen, vajaa 30cm. Onhan se lissee luppaillu satavan.
  Mukavoo tammikuun loppuu!

  VastaaPoista
 11. Huikeat orkideat. Minä saan niitä markettikukkia pidettyä hengissä kun kukinnan jälkeen siirrän ne jonnekin verhon taakse ja unohdan sinne. Hyvin harvoin kastelen ja joskus sumutan jos olen sumutuspullon kanssa sillä suunnalla liikkellä. Sitten jos/kun puskevat uutta kukkavanaa, nostan ne esille kukinnan ajaksi. Vanhin tuolla menetelmällä hengissä pysynyt on muistaakseni vuodelta 2014.

  Villasukat on mulla aina vaan ja edelleen se tekemätön rasti. Olisi kyllä syytä opetella jonkinlainen versio itsekin tekemään sillä mummot eivät todellakaan ole ikuisia ja kukas meidät sitten villasukissa pitää? Siskolikkakin on kaikkea muuta kuin käsityöihminen.

  Onneksi ne pakkaset nyt hetkeksi taukosivat, nyt saisi tulla vähän lisää lunta sillä kasvit ovat kovilla noin vähässä lumisuojauksessa.

  Kaikkea hyvää tammikuuhusi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Orkidean kasvatus on mielenkiintoista. Kukkia suap vuottoo ussein vuosia ja vaikka yks kukka tulis on se mieltä lämmittävee. Eivät oo hättäisen kasveja.

   Villasukat vuotti miullakin pitkään kunnekka innostuin. Suaphan niitä ostettuu, vaan omatekoset jos on jäläkipolovelle antoo, on se huippujuttu.

   Onneks ei nyt kovia pakkasia oo luvassa ja lunta on suatu kasveille suojaks.

   Mukavoo talaven jatkoa!

   Poista
 12. Hienosti olet onnistunut nuo orkideat saada uudestaan kukkimaan. Minulla on tossa yksi vielä hengissä mutta kukkimaan en ole koskaan niitä uudelleen saanut. Minun pitäisi myös mökillä laittaa varastossa olevat villamatot puhtaaseen hankeen.
  Hienot villasukat olet tikutellut, siitä se alkaa...
  Kaunis on malli lapasissa ja muotivärinhän sinä valitsit pesukintaaseen se on minun mielestäni ihana väri ja nyt tullut muotiinkin.
  Mukavaa loppuviikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Iloinen oon noista orkideoista ja nuppusista vallankin. Orkidea on vähän hankalan kukan maineessa, osin syystäkin. Miullakin on muutama lajike ollu vuosia ja kukkoo ei oo näyttäny. Kuitenkin toiveissa elän.
   Ihan oon yllättyny miten onnistu hyvin nuo sukat.
   Lapasien malli on joku perinne malli. Vähän paksumpoo on tuo miun pellavanaru mitä ohje ol ja ihan ei samanlainen lopputulos oo, vaikka se pidennetty ketjusilimukka on samanlainen kun ohjeessa. Väri on ihan okei, varsinkin kun on entistä varastoo.
   Mukavoo talaven jatkoo!

   Poista
 13. Kiitos. Otan haasteen vastaan!

  VastaaPoista
 14. Top Casino Games: Funzpoints Casino Resort in Tunica, MS - Mapy
  Best Online Slots 공주 출장안마 at 제천 출장안마 Casino Yoyo. Try out our slot machine games! Check our casino games list 성남 출장안마 and pick a favorite online 속초 출장안마 casino that 사천 출장샵 offers more bonuses.

  VastaaPoista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit