maanantai 23. marraskuuta 2020

Kevään ja kesän muistoja

Sain tämän haasteen jo aikoo sitten Lappalainen etelästä Nilalta. Kiitos siitä, vaikka onkin vastoomiseen aikoo vierähtänyt.                                                                                                              

Tietokonerikko hidastutti tätä blogitouhuu, nyt vaikeuvet toivottavasti on selätetty! 

Postaus on pitkä!

 

Helemikuulla avarrettiin tonttii. Kolome kookasta koivuu Pekka kuato tuosta pellonreunasta ja sain paljon risuja risutöihin ja materiaalii risuaitaan, mikä rajovaa tuota mehtee meijän mehtäpuutarhaan. Polttopuiks nuo koivut muuten on tehty. Tämä homma ol jo pitempään mielessä. Koivunlehtii ol autotallin räystäskourut täynnä vuosittain ja tärkeimpänä on suaha syreeniaita tuohon pellonreunalla olevan ojan tälle tontinpuolelle. Kaivurilla siihen nyt on alustavat kaivannot tehty syreeniaidalle

Maaliskuulla viriteltiin varjostusverkkoja puustapuuhun tuolla mehtäalalla. Hyvin suojasivat alppiruusut ja atsaleat. Noissa vihreissä mytyissä tuossa muassa on semmosia suojattavia, mitkä eivät tuonne verkotuksen sisälle piässeet. Vähälle aikoo lumet hävis maisemasta.

Maaliskuulla myös aloitin taimikasvatuksen. Ensimmäisenä kasvatukseen piäsivät hämähäkkikukka, heliotrooppi, leikkokärsämö ja monta muutakin pitemmän kasvuajan kukkoo. Tomatit kylyvin vasta huhtikuun alussa.

Aika viilee ol huhtikuu, muutamampia lämpimiä päiviä ol ja ensimmäiset kevätkukkijat ponnistelivat näkyville. Särkynysydän puski hauraat alut ja pahvilaatikolla suojasin, jotta ei kylymäs.Toukokuun loppupuolella jo kauniisti alottel särkynysydän kukkimistaan, muutenkin kukkijia ol ilona.

Purkuhirsistä suatiin tehtyy uus iso mansikkalava ja lava johon keväällä istutin tuoksuherneitä ja muita kesäkukkia. Kukintoo riitti lokakuule asti ja tuohon heinäseivästukeen laitettiin raudotusverkko jota vasten kiipeilivät tuoksuherneet. Tuossa pyöriissä siltarummun kauluksessa kasvatin kesällä kesäkurpitsat, keltasen ja vihreen. Satoa suatiin hyvin. Tässä kasvo toinen terijoensalava joka kuajettiin pois ja juuria revittiin ja pilikottiin paljon pois. Kannon hävitys on käynnissä. Ei kaivinkonneella sitä käyty repimään pelosta, jotta kasvihuoneen lasit särkyy siinä rytäkässä. Jos on juuriaan alle työntäny.

Viimesyksynä pyysin velpoikoo hitsoomaan miulle viikinkiveneen rungon. Pekka ei sua hitsaushommia tehä, rytmihäiriö tahdistimen tautta. Runko on 6mm. harjateräksestä ja sain toukokuulla tämän valamiiks. Paljon män risuja ja rautalankoo sittuissa. Saparo on tuolla peräpiässä tällä veneellä ja runko on vahva, risuja suapi uusittuu kun entiset hapertuu. Krassija kukki tässä veneessä kesällä. Pittuutta on lähemmäs puoltoistametrii ja levveyttä puolisenmetrii, leveten hiukan tuonne kokkaan päin. 

Ostin tuonne mehtäalalle valakosta vuorenkilipii. Pettymys ol kesällä, muuttu samanväriseks kuin punanenkin kukan vanhetessa. Lehti on pienempi kuin punaisella. Kaunis tässävaiheessa.

Kesäkuulla saksankurjenmiekka jonka olin ostanu 2019 puutarhamessuilta, kukki ensimmäisen kerran ja miten upeita olivat nämä kukat. Korkeutta kasvo metriin ja isoja ihania kukkia. Harmi kun vuan muutaman päivän kestää kukka, onneks aukoo eraikaan nuppuja.


Mehtäalalla nuoret alppiruusut, Puistoalppiruusu 'Nova Zembla' ja Marjatanalppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt' kukkivat mukavasti. Kasvualusta on karikkeista, keväällä jopa märkä. Kahvinporoja ja hiukan turpeeseen lisättyy karjanlantoo oon juurelle laittanu. Aluskasvillisuutta on vielä vähän. Tässä kasvo paatsamoo,  pihlajoo ja leppee alunpittein ja niitten juuria on kaivettu runsaasti pois. Nyt alakaa puolukanvarpuja mustikkoo ja ketunleipee tuohon levitä. Tälle alalle ois tarkotus kerräillä erilaisii alpiruusuja ja atsaleoja, viimesin ostos keväältä on dahurianalppiruusu. Näitä vanhempia tälläalalla on parikymmentä erlaista alppiruusuu ja atsaleaa, osa vielä pieniä.


Heinäkuu ol kukkien kuu. Kivipellon Sailalta suamieni keltasauramon siemenistä kasvo runsaasti kukkiva matto tuohon mansikkalaatikoitten viereen ojanpenkkaan. Pieniä aurinkoja ovat. 


Paahteessa viihtyvien kasvien hiekkakummulla kasvaa ja kukkii koristelaukka 'Millenium'. Tämän toivosin lisääntyvän ja viihtyvän tuossa puahteessa.


Mehtäalalla kanadanruusu 'John Davis' alotti kukinnan. Kukki pitkään, ihan pakkasiin asti ja näyttäs viihtyvän hyvin. Verkko viritettiin talaveks ja kuivialehtiä ja haketettuu kaisloo juurelle laitettiin. Viimetalavi ol lauha ja edesautto tämän seleviimistä. Suojaustoimenpitteitä on nytkin tehty. Kanadanruusuille on nyt penkin pohja kaivettu terassin etteen ja se mietityttää jos järveltä kylymästi tuuloo, haittovaako!


Kästöitäkin vähän tul tehtyy. Heinäkuulla verestin vanhoja muistoja pirtanauhalla. saipäivän ratoks kaivelin vuoskymmenii tekkeilläolleen työn ja olpa siinä muistelemista alakuun. Tuuterin kansallispuvun esiliinan nauha tämä on, jos nyt talavella saisin loppuun ja innostuksen tähän anto meijän kesäretki Bomballe. Karjalaisen naisen kansanpuku ja käspaikka näyttelyyn tutustuminen. Poimimalla tuo kuvio muodostuu. Näyttelystä talavella jonkinmoisen postauksen meinasin tehä. Lokakuulla teemaan liittyvä näyttely ol Joensuussa viikon ajan. Karjalaiset häät ja kuolema ol tämän näyttelyn aiheena. Ortodoksiseen kansanperinteeseen molemmat näyttelyt enempi liittyy ja karjalaiseen pukuperinteeseen.

Puutarhaan liityvät näyttelyt ja reissut jäi nyt tänä kesänä tekemättä.

Elokuulla esikasvatetut kukat kävivät loistamaan. Epäonnistumisiakin tul. Asterit ja ahkeraliisat ei nyt onnistunu ja tuosta lähi  puutarhalta ostin taimet, samoin jänönhännän ja partaohran.
Esittelen nyt muutaman onnistumisen.                                                          
Tuoksuherne pellonreunassa ja heliotrooppi preeriapenkissä tuolla mehtäalalla, ihastuin vallan tuohon heliotrooppiin. Kimppuja noista tuoksuherneistä sain kerätä myötäänsä. Anto innostuksen tulevia kesiäkin varten.
Hämähäkkikukasta vähän valottunu kuva ja kuusikon reunassa rautapadassa samettikukka ja päivänsini. Päivänsini ottaa sähkötolopan haruksesta tuen ja kapsahti tuohon kuusen oksalle. Kukkia ei monta kerenny kukkii, nuppuja jäi kylymään syksyllä paljon. Esikasvatus varmaan pitäs alottoo tälle tammikuulla!

Alapuolella 'Hattuja' preeriapenkistä. Esikasvatin erlaisii syyspäivänhattuja ja kesäpäivänhattuja. Ihanasti kukkivat nämä kasvatukset. Esikasvatuksille meillä on hyvät tilat. Vanhassa mökissä on isot ikkunat ja lisävalot. Varaava takka ja patterit suap varmistukseks piälle ja kuhan kelit lämpenöö, siirtelen taimet kasvihuoneeseen. Isot pelakuut on nyt toisessa kammarissa talavetuksessa ja lämpö 5 asteeseen on säädetty. Siemeniä sain kerättyy näistä tulevoo kevättä varten.Perennojakin kukki. Rantapenkissä isojaloangervo ja aurinkonauhus. Tässä penkissä on korkeita perennoja taustalla. Virginiantädyke, lapinnauhus, purppurapunalatva ja nämä edellä mainitut. Talollepäin on matalampia jaloangervoja, kurjenpolovia ja soppiipa daalioitakin. Reunuskasvina kesäpikkusydäntä, jota tulevana keväänä pittää ruveta karsimaan, on liian levviille kasvanu. Tämä penkki on iso.

Syyskuu ol vielä suotusa puutarhalle ja daaliat ol loistossaan. Samoin tuo kaksvuotinen salkoruusu tässä pionipenkissä, minkä daaliat valtovaa syyspuolella. Daalian juurakoita onkin jo kerräätyny ja usseissa penkeissä on näitä. Kellariin tuonne tilalle vietiin talavehtimaan juurakot.


Kolome ensimmäistä kuvaa pionipenkistä, violetti vanha jöriini ja mustilanhortenssia mehänlaitapenkissä. Syyskuun lopulla villiviini kivikasan vieressä mehtäalalla jo upean värinsä sai.

Lokakuu toi jo haikeutta puutarhaan. Koristeporkkanan kukinto, sumu pellonreunassa, koristeomenapuu 'Dolgo' ja punasen syysvärin suanu 'Ruususen uni' atsalea jalopähkämön seurassa.

Marraskuulta vielä muutama kuva, vaikka ei ennee kesäkuukaus ookkaan. Syysmaksaruoho. hieno ruska juhannusruusun lehessä, suojaukset atsaleoille kaurista varten. Osalle verkot laitettiin ja osa pihtakuusen oksilla suojattiin.

Viimenen kuva tuop valoa pimeyteen! Kuvassa on tiilimuuri mehtäalalla ja siihen laitettiin vanha sarana, johon suapi lyhyn laittoo roikkumaan. Mukava kahella pihhaan tullessa ja näkkyy rappusillekkin.
Jäi enskesällekkin vielä kaikenlaisii touhuja, tälle mehtäalalle. Aitoomista ja portteja ois meininki tehä, jotta ei mehäneläimet tulis tihutöitä tekemään. Yllätti kesäinen hirven vierailu! Puuntaimiakin on vielä hankimatta.

Tietokonehässäkkä jätti vastauksen myöhään ja kuvia on vielä paljon varastossa. 
En nyt haasta kettään, kun tämä postaus on tainnu jo monella kiertee, enkä oo ihan perillä kellä on käyny. 

Kiitos kun kävit lukemassa.

 

23 kommenttia:

 1. Tuan mettäpuutarhan alappiruusuistutuksesta tuloo komia. Tumma tausta viälä oikee korostaa kukintaa. Ihana risuvene. Mahtoo olla käret arkana tuan punomisem jäläkihin. Hyvin sun siämenkasvatukset kasvoo ja kukkii. Tiätysti pongasin Kate-kärhön tuasta runsahasta penkistä. Siton pakko kokeella. Teillon mettäpuutarhas tiiliseinää ja vaikka mitä muutaki kivaa. Lisää kuvia ja kirijootuksia siitä :) Mukavaa marraskuun jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Toivottavasti viihtyyt nuo alppiruusut ja atsaleat ja kookkaiks kasvaavat. Kukinta on hieno nähä. Pitkään tuota risuvenettä haaveilin ja nyt tul tuota materiaalii runsaasti. Ol siinä punomista, eikä tuulet heiluttele venettä. Kate-kärhö on tuossa pionin piällä, tuki ol auttamatta liian matala. Kova on kasvamaan. Niin myö viimekesänä muurattiin tuo muuri. Kyllä meinasin tehä postauksii tuolta alalta ja esitellä tekemisiä:) Mukavoo marraskuun loppuu!

   Poista
 2. Minä monta kertaa katsoin tuota mansikkapenkin aitarakennelmaa, hurjan hieno on !
  Paljon siellä on näköjään värkätty kaikenlaista, metsäpuutarha on hieno jo nyt ja luvassa huikea alppiruusujen alue. Kyllä tulee komeata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Ollaan ihekkin tyytyväisii noihin lavoihin. Hyötykäytössä on purkutavarat.
   Kaikenlaista sitä aina touhutaan ja tuo alppiruusu alue tul ihan luonnostaan. Innolla vuotetaan kuhan kasvaat ja vankistuut. Alppiruusut on kauniit kukkiessaan ja lehdistökin vihreydessään!

   Poista
 3. Minäkin haluan lisää postauksia metsäpuutarhasta! Tuota tiilimuuriakaan en muista ennen nähneeni...? Komea viikinkivene. Mistä oikein keksit sellaisen tehdä? Kauniita kukkia ja runsaita istutuksia. Kiva, että tietokoneongelmat on ainakin vähäksi aikaa selätetty. Leppoisaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna Saamasi pitää postauksii tuolta mehtäalalta. Talaven mittaan siitä kertoilen ja postailen! En oo kuvia näyttäny muurista, sen historiasta kerron tulevaisuuvessa. Viikinkivene on ollu mielessä jo aiemmin. Annan ihteni uskuu jotta näilläkin rannoilla on matkoojia käyny. Hyvä kesä ol kukille, sopivasti lämmintä ja vettä! Toivottavasti tietokoneongelmat on ohi tältäerree. Mukavoo marraskuun loppuu!

   Poista
 4. Voin kuvitella, että tietokonehässäkkä aiheuttaa kaikenlaista! Kivoja nuo hirsistä tehdyt kukkalavat! Tuollaisen veneen sait pihaan, enpä ole ennen nähnyt. Tykkään kovasti metsäpuutarhoista, minullekin sellainen pieni vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma. Tietokonehässäkkä on meille kauhistus, kun ei osata mittään tehä toimenpiteitä. Tykättiin hyödyntee noita purkuhirsiä, tervattiin ja ei mittään kemikaalia eikä kyllästeaineita niisä oo. Yllätti se tuo vene vähän ihteenikkii! Hyvin se onnistu vaan ol siinä viäntämistä. Metsäpuutarhat on kivoja ja pienikin on kaunis!

   Poista
 5. Olipa mukava postaus. Tiilimuuria en muista sinun aiemmin esitelleen tai sitten se on onnistunut menemään ohi. Viikinkivene on melkoinen käsityön tulos. Krasseilla tai muilla kesäkukilla täytettynä sitä kelpaa katsella kesän jos toisenkin.
  Tietokoneongelmat haittaavat välillä ikävästi, mutta onneksi olette saaneet ongelman ratkaistua.
  Mukavia marraskuun lopun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Tiilimuuria en oo esitelly, aina on ollu muuta ja sitten unohtuu. Kyllä siitä juttua tulloo tänä talavena. Viikinkivene ol hauska tehä, suunnittelu yhteistyön tulos veljeni kanssa. Krassit ol ihan kivoja kasvamassa veneessä, muurin vieressä ol siotettuna tuo vene. Harmillinen ol tuo konerikko, varsinkin kun entinen ei ollu vanha. Mukavoo marraskuun loppuu!

   Poista
  2. Kiva kuulla, että esittelet muuria jossain vaiheessa.
   Muutama kesä sitten vierailin Arboretum Magnoliassa, Lohjalla. Siellä oli taiteilijan (jonka nimeä en nyt muista) tekemä valtavan kokoinen viikinkivene (ehkä jopa laiva). Se taisi olla pajutyö, mutta ulkomuoto hyvin samanlainen kuin sinun risuveneesi. Eli olet luonut omin käsin taidetta.

   Poista
  3. Nytpä herätit mielenkiintoni. Yritin ehtii tietuu tuosta Arboretum Magnoliasta ja jonkunverran kuuklettamalla löysinkin. En siellä olleista näyttelyistä nähny pihhaustakaan. Muistelen hämärästi tänä syksynä jostakin lukeneeni ja kuvia nähneeni tuosta kyseisestä Arboretumista. Hieno on. Kaikki syksyn puutarhalehet selasin ja en niistä hoksannu tuota. Tuo viikinkivene ois ollu kiva nähä, myö piirrettin konehallin lattiiseen liidulla piirustukset ja velmies taitavana hitsarina kokos tuon. Mie oisin alussa halunnu vähän kippurammaks nuo piät, vaan risujen punominen ois ollu mahottomuus. Järkii takovat siinä assiissa nää miehet miulle! Miun pittää esitellä teille veljeni tekemä ruusu metallista. Edesmännyt äitini arkkuun hiän ruusun matkalle laitto rakkaudella. Ja on miullekkin ja miun pojille tehny samanlaiset.

   Poista
 6. Ihania kevään ja kesän muistoja! Tuo viikinkivene on todella kaunis, hieno idea. Hyvää marraskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu/Puutarhahetki. Mukava ol muistella. Vene onnistu ja risuja ol omastatakkoo. Kaikkii sitä juohtuu mieleen. Hyvvee marraskuun loppuu!

   Poista
 7. Kiitos ULLA!🧡
  kovasti olette touhunneet:):)

  Paljon kauniita ihania muistoja kesästä!!
  kukat,ihana viikinki-vene!!!,pirtanauha!!!,ja lopuksi,kaunis lyhty,tiilimuurissa!
  Valoisaa sydänlämpöistä joulun odotusta!,Sinulle Ulla 🧡🤍🎅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Kun ei ennee jokapäivä olla tilan töissä, jiäp aikoo puuhastella:)
   Ihania on kukat ja mukavan lisän puutarhaan antaa nuo erlaiset rakentee!
   Mukavoo joulunodotusta siullekkin. Toivotaan etes vähän lunta!

   Poista
 8. Aivan ihanat piharakennelmat ootte tehneet. Paljon onnea niiden säilymiseen talven yli ja kukkien myös.
  Paljon on ideaa ollut touhuiluun. Kohtapa ne taas jouluherkut siellä tuoksuu! Hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Se ilahuttaa eniten, jotta on purkujuttuja rakenteisiin löytyny. Hirret ol kovia, luja katto ol ladossa ja hapertuuhan ne aikanaan. Meijän ijän suattaa kestee. Eikä oo kyllästeitä käytetty. Eläkkeellä on aikoo ideoida. En alota hirmu aikaseen joulupaistoksii, eihän ne jouluna ennee tunnu miltään jos mussutetaan koko joulukuu. Hyvää joulun odotusta!

   Poista
 9. Sillai vaan on kääntynyt, että marraskuukin on jo kesäkuukausi.
  Pitkästä aikaa kävin lukemassa. On mieli maassa jalan haavan takia, tai siis henkiset voimat loppu.
  Sinulla onneksi intoa puutarhaan riittää! Toisaalta olen joutunut senkin pohtimaan, että loppujen lopuksi, onko piha niin kovin tärkeä minulle kuin se on teille monille. Tähän malliin kun olen sen saanut, niin ehkä se riittää minulle?
  Edelleenkin toivotan suunnatonta pirtetyttä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Alakaa hämärtyy tuo kesän ja talaven ero.
   No ompa harmi siun jalassa olevan haavan tautta. Onko säärihaava! Oothan sie varmaan pihkavoijettakin jo kokkeillu. Kyllä ymmärrän sen käyvän henkisesti raskaaks, kun ei ruppii paranemaan.
   Vielä riittää intuu ja kun tuo mieskin on vielä samanhenkinen. Miulla on hirmunen uteliaisuus seurata noita pärjeemisiä er vyöhykkeillä ja kait siinä on sukurasitustakin. Hyvässämielessä!
   Ymmärän meilläkin sen olevan hetki vuan, kun ei ennee kyvetä touhuumaan ja mehtä alakaa takasin ottoo etenkin tuota mehtäpuutarhoo. Onhan se hieno ajatella, jotta miunkin jäläkeen siinä kasvas joku erikoinen puu, vaikkapa punasaarni. Nimikoijaan noita kasveja.
   Siulla on kauniit ruusuistutukset ja muitakin kasveja. Tietämystä myös etenkin noista ruusuista!
   Sitä toivon siulle, saisit jalakas kuntoon ja kevättä kohti tässä kohta kiännytään. Jospa se valo tois helepotusta alakuloon! Hyvää ensimmäistä adventtii.

   Poista
  2. Ei ole säärihaava vaan traumaperäinen. Terveyskeskuksessa on kyllä tehty aika monta virhettä, ja ihmettelen todella hoitajien ammattitaidon puutetta. Turhaan joutuvat ihmiset kärsimään.
   Te teette totta kai niin kauan kuin intoa ja voimia riittää! Mikä voisi olla sen parempaa kuin puuhata yhdessä pihaa: hoitaa ja raivata uusia alueita!

   Poista
 10. Kiitos sinulle kun kiinnostuit haasteesta ja vastasit näin ihanalla tavalla. Tässä oli niin paljon kaikkea ihanaa esiteltynä että ei voi kun ihastella. Minäkin tein postauksen Lohjan rannassa olevasta pajuveneestä joskus tämän vuoden puolella. Olisikohan otsikko ollut juurikin pajuvene. Kävimme hiljattain sitä katsomassa ja vielä on ehjä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos Nila. Haaste ol mukava ja muistellakkin sai! Miulla ol jo pitkään mielessä tuo vene. Pitäs hankkii taito tehä noita hitsauksii, Villellä on koneet ja laitteet ja tilatkin missä tehä. Hiän ei jouva niitä väkertämään. Velpoikakin aina ämpyilöö, tekköö kuitenkin! Vuosiahan se paju- ja risutyöt kestää, vaan aikanaan hapertuu nekin ja uusimista vuatii.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit