perjantai 23. lokakuuta 2020

Voihan emolevy!

Elossa ja terveenä ollaan, vaikka ei kommentointeja ja postauksia ookkaan näkyny. Kokkeilen onnistuuko postauksen tekeminen. 

Kaksviikkuu sitten lauantaina aamulla olin tietokoneella ja sulukiissa jätin sen päivittämään ja sulukemaan omineaikoneen, niinkuin monesti aiemminkin. Iltapäivällä Pekka hepäs kahtuu sähkönkulutusta koneelta, (hiän seurovaa sitä tarkasti). Koneppa ei ollukkaan sulukenu ihtiinsä, tai ol niin hyvästi, jotta ei aukiimaan suatu.


Muanantai kun koitti, eikun tuohon nuapurkuntaan Kiteelle viemään konetta ja siellä ammattitaitonen tietokoneista tietävä selevittel, jotta emolevy on männy. Sitä ei kannata korjata ja uus kone on ostettava.  Hyllyssä sitä ei ollu. Meillä on pöytäkone ja ei läppäriin haluttu käyvä vaihtamaan. Kuulemma vähemmän pöytäkoneita ostetaan. Joensuusta varmaan ois löytyny, vaan tykätään meijänkin euroja pyörittee pienemmässä kaupassa lähempänä.  Näppäimistö ja iso näyttö jätettiin entiset. Kunnossa ovat. Edellinen kone ei ollu vanha. Joskus harvoin päivitys kuulemma voip konneen suaha tilttiin.


Myyjä tilas meille uuven koneen ja se tulkin muutamaan päivään. Uus piuha koneelta, näytölle pit tilata myös. Liikkeessä meille kaikki ohjelmat ja asetukset, sähköpostit sun muut laitettiin valamiiks. Sanomalehti Karjalainen suatiin ihe asennettuu. Diklehtii luvetaan ja viikonloppuna lehti lehti ilimestyy. Paikallislehti Koti-Karjala ilimestyy lehtiversiona, dikinä sekin nähtäs ja Maaseuvuntulevaisuuven kuletan tilalta luettavaks. Siinä kerran kuukauvessa  ilimestyvä Kantri on mieluinen lisä.

Mutta! Miun blogi, muuten toimii, kommentointeja en sua lähtemään nimellä. En muistanu tarkistuttoo siellä liikkeessä tätä ja nyt vaikka mitä oon kokkeillu, en sua muutettuu. Helena on nyt kiireinen ja hiän varmaan suap tään korjattuu kuhan joutaa! Käyn lukemassa teijän postaukset ja muutaman kokeilun oon tehny, kommentoin kuhan suan entiset toiminnot! Ei oikein oo tekniikka meillä hallussa, tään tietokonneen kanssa!

Kuvat on marraskuunkaktuksista, jotka heti kun sisälle toin, rupesivat nuppuja tekemään ja kukkimaan runsaasti. Tuo alempi on nyt kaikki nuput aukassu. 

Vielä on ulukona kukkivia vaikka ol jo muutamana yönä pakkasta.


Valakonen syysvuokko 'Honorine Jobert' ei viimekesänä lehtiäkään kasvattanu, nyt on kasvanu jo melekein 80senttiseks ja on runsastunu, viimeset kukat on kuvassa. Ilahuin kovasti kun lehet kesällä hoksasin, on kolomatta vuotta penkissä, kiven kainalossa. Koivunlehillä suojoon talaveks.


Tilasin keväällä valakosen vuorijumaltenkukan, liila miulla on. Sain karvakonnanliljan. Heti kun lehtiä rupes kasvattamaan älysin jotta ei sinnepäinkään oo lehet. Kukkii nyt ja vieläköhän aukasoo nuo nuput. Sateista on ollu.


Kerkis se meilläkin tuo syyskimikki 'Brunette' kukkimaan, lehet on niin tummat jotta tuskin erottaa. Aika varjosessa kasvaa mehtäalalla. Vierellä syyshortenssia 'Grandiflora'. Tämä piti sitoja hyvästi, kukat on niin painavat. Tuo kimikkikin on lähemmäks metrinen. Tuolla taustalla pilikottaa syyshortenssia 'Limelight' rungollinen ja kyllä sekin kukkaan kerkis. On varmaan liian varjossa ja siirretään keväällä aurinkoisempaan. Kuva on ennnen pakkasia, viimeviikolta.

Ruskasia kuvia tällähetkellä on kaks. Tuurenpihlaja ja Japaninverivaahtera


Tuurenpihlaja on 10vuotta vanha ja autotallin vinttiin mänevien rappujen alta vielä viimeset lehet villiviinistä näkkyy. Tuurenpihlajoo suosittelin Ollin perheellekkin, enskeväälle kuhan pihamuata piäsööt laittamaan talolleen.


Japaninverivaahtera män ihan tulpunaseks ja näinäpäivinä kellariin viiään. Mongolianvaahtera muutaman lehen värjäs, on vielä ihan tummanvihree muuten. Samoin tuolla mehtäalalla atsaleat on vihreitä, tässä pihassa atsalea 'Ruususen Uni' muuti värinsä ja mustikat samoin. 
Ruska on kaunis ollu päärynöissä ja metsävaahteroissakin tilalla. 


Käpyjä kerättiin tuolla tilalla olevista, omenapoimuri ja tikkaat ol apuna kun surukuusesta harottiin. ovat tuossa oikiissa laijassa vuuassa. Pienet kävyt vuuan etupuolella on Serbiankuusesta ja tuossa etualalla on Oregon-männyn, meillä käytetään Lännendouklaskuusen nimmii. Erikoinen tuo nimi, mänty onkin kuusi. Kävyt on kauniit


Hauskat väkäset.  Kaikissa näissä er lajien kävyissä on suurinpiirtein samankokoset siemenet ja kokkeillaan jos itämään suatas. Tuo Douglaskuusi on arvokasta puuta sahateollisuudelle tuolla Yhdysvalloissa. Hyvin on kasvanu muatilallakin ja alakaa olla kuitupuun mitoissa tämä mistä kävyt kerättiin. Pienempiä on melle tänne siirretty muutama vuos sitten, tuohon mehtäalalle.


Hanhet on jatkanu matkoonsa etelään, muutamia valakoposkia vielä eilen näky järvellä. Kuva on Joutsenista. Oisivatkohan hevänneet nurmikolle tulla syömään kun huomasin ja sain hämärän kuvan, pimmiinä päivänä otettuu. Nuo tummat on tämänkevään poikasia. Kaunis on kun hohtavan valakonen Joutsen lentää tummoo vedenpintoo viistäen. Joutsenet lähtöö sitten kun järvii rupivaa jiätämään, ja paljon niitä on. Juluma lintu on reviriinsä puolustamaan, sorsat ovat ajaneet Anttilanlahesta pois. Ovat kuin lehmiä pellolla, kun syömässä ovat!

Tänäviikonloppuna on kässämessut netissä ja niitä on mukava seurata ja ensviikonloppuna, jos ei peruutusta tule on kansalaisopiston kässäpiiri meillä kirkonkylällä. Muutamaviikko sitten ol kansallispukumessut netissä ja meinas työt jiähä tekemättä, seurasin tarkasti niitä. Tilikkupeiton meinasin Esterille tehä osittain aplikaatio menetelmällä kässäpiirissä. Keväällä hyö piäsöö muuttamaan taloonsa ja siihen tähteen.

Toivottavasti tää postaus lähtöö ja suan kaikki ok. koneelle ja kommentoimaan piäsen lähiaikoina.

Kiitos kun kävit lukemassa.

27 kommenttia:

 1. Voi miten ihanasti ja runsaasti kukkivat marraskuunkaktukset ja aivan upea ruska myös tuossa japaninvaahterassa. Minulta jänikset pääsivät jyrsimään tuurenpihlajan rungon paljaaksi arvattavin seurauksin. Hieman kyllä harmittaa oma huolimattomuus, kun suojaverkko unohtui laittamatta.
  Toivottavasti tietokoneongelmat saat pian ratkaistuksi.
  Mukavaa viikonloppua ja lokakuun jatkoa teille sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Nyt kukkivat kovasti nuo kaktukset. Kestää vuan kukinta hetken! Ruska tuossa Japaninvaahterassa ol oikein leiskuva ja paljon on luonnossakin ollu kauniita värisävyjä. On ne penteleitä nuo rusakot, kun järsiit monia puitten runkoja ja harmii aiheuttaa. Onhan se niihenkin mahhoonsa täytettävä, vaan mehästä löytys syötävee yllinkyllin.
   Rauhassa vuotellaan, niin eiköhän se ratkii ongelma tietokoneella.
   Mukavoo syksyn jatkuu teillekkin!

   Poista
 2. Hyvin näkyy toimivan jo. Toivottavasti saat koneen laitettua! Aina minäkin mietin, että mitähän jos joskus ei käynnisty. Päivityksiä ennen hidastuu kummasti, ja mullakin on jo yli 6 vuotta ollut tämä läppäri. Siinä on aina kaikkee ongelmaa, jos/ja kun joutuu uuteen laittamaan kaikki tutut jutut.

  On sulla aivan ihanat marraskuun kaktukset. Vau! Ja hienot pihakuvatkin!
  Aina kannattaa kokeilla siemenestä kasvatella, kyllä me kasvaa. Mieki oon koettanut tammea ja hevoskastanjaa ja makedonian mäntyä! :D mutta kun se istutuspaikka puuttuu, ei ne ruukussa pitkään menesty :)
  Toivottavasti harrastukset pääsee alkamaan ja olemaan, että pysys tää k..kurjimus aloillaan.
  Ai kässämessut netissä, enpä ole kuullutkaan! täytyy katsella. Hyvää lokakuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Muuten toimii, tuo kommentointi tökkii. Meillä ei entinen kone ollu vanha, vaan niinvuan tilttas. Onneks on laaja kotivakuutus ja ei niin kovasti harmita. Tämmösille tietokoneen käyttäjille harmii on enemmän, kun ei osata suit sait sukkelaan pallautella kaikkia tarvittavia asioita.

   Hyvin nyt kukkivat nuo kaktukset, sain tutulta vielä lissee erlaisii, kun hiän ei ennee jaksa hoitoo niitä. Toivottavasti mie suan kukkimaan ne jatkossa.
   Siemenestä kasvatus on minnuu käyny kiehtomaan. Pionien siemeniä tilasin ja kokkeilen niitäkin. Tammi meillä kasvaa Virosta tuuvusta terhosta.
   Alakamista toivotaan tuon harrastuspiirin suhteen. Tiällä on ainakin vielä hyvä tilanne tuon tauvin suhteen, vaan varautuu pittää ja olla varuillaan.
   Mukava on koista käsin noita messuja kahella.
   Hyvvee syksynjatkoa siullekkin!

   Poista
 3. On se sellaista noiden tietokoneiden kanssa! Minulla onneksi samassa taloudessa tietokonenörtti, joten ei huolta minulla. Meilläkin muiden tietokoneiden lisäksi myös yksi pöytäkone, jossa kunnon näyttö ja näppäimistö. Sillä nytkin kirjoittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma. Siulla on onni kun tietokonenörtti on samassa osotteessa. Myö pärjätään yhellä koneella ja on pojillekkin sanottu, jotta muuta ei tarvita. Meijänkin nuorisolla on omat konneet kaikilla, työasioitakin suavan tehä missä vuan. Hyvä näyttö on oiva apu, ei tarvii tiirailla!

   Poista
 4. Hyvin näkyy postauksesi. Toivottavasti saat kommentoinninkin pian onnistumaan. Tietokoneet eivät ole ikuisia. Oma pöytäkoneeni hajosi runsas vuosi sitten. Ukkokulta hommasi uuden tilalle ja asensi kaikki tarvittavat ohjelmat. Vanha näyttö ja näppis sekä hiiri toimivat edelleen. Uusi kone on entistä nopeampi, mutta joiltain osin sen verran erilainen, että vaati vähän tottumista.
  Tuurenpihlajasi on syysasussaan juuri niin kaunis, kuin odotan omanikin joskus olevan. Vähän kumpaankin on tullut ruskaa, mutta ehkä eivät nuoruutensa vuoksi vielä jaksa punertua täysin.
  Harkitsin kässämessuille osallistumista, mutta kun tietokoneen äärellä tulee muutenkin ihan riittävästi istuttua, taidan jättää tältä erää.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Suan mie tuon kommentoinnin kuntoon, kuhan tässä männään. Eivät oo tietokonneet ikkuisia, ei monta vuotta edellinen kestäny. Huono tuuri! Ei mittään etukätteen varottanu. Onneks kaikkia osia ei tarvinnu uusii ja jätettä Kiinaan purettavaks laittoo.
   Tuurenpihlaja on yks kommeimpia ruskapuita. Sillon kun myö pihamuata laitettiin, olin kuvia nähny missä se ol loistossaan, ei vielä tiälläpäin runsaasti kasva vieläkään. Kuhan lehet putuvaa, valosarja koristaa oksia.
   Mie yritän noissa käsityöaiheisissa messuissa pyörii netissä. Valikoin niistä kiinnostavimmat aiheet.
   Mukavoo pyhäpäivee siulle!

   Poista
 5. Mitä sie sielä huuvat, nuin kaunniita kukkii siula, joutsenet,ruska ja kaikki,
  mukavvoo viikonloppuu siule! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pirjo. Teitähän mie huhuilen!
   Kauneutta ympärillä on runsaasti, kun vuan muistasin aina olla kiitollinen.
   Mukavoo syksynjatkoa siullekkin!

   Poista
 6. Se on noiden tietokoneiden kanssa aina tuollaista, kun eivät varoita etukäteen, milloin meinaavat hajota. Onneksi saitte uuden ja melkein kaikki jo toimimaankin. Postaus näkyy hyvin ja tunnistin kyllä jättämäsi kommentin, vaikka nimen tilalla taisikin olla blogin osoite. Kokeilepa mennä bloggerin asetuksiin. Sieltä löytyy ihan sivun alalaidasta kohta "Yleiset" ja sen alla "Käyttäjäprofiili". Klikkaa sitä, niin pääset "Muokkaa käyttäjäprofiilia" -sivulle. Sieltä löytyy "näyttönimi"-kohta, johon voit kirjoittaa sen nimen, minkä haluat kommenteissasi näkyvän. Todennäköisesti sinulla on siinä kohdassa nyt joko tyhjää tai blogisi osoite. Muista rullata lopuksi sivun alalaitaan ja klikkaa "Tallenna profiili". Toivottavasti tästä on ensiapua.
  Kauniisti kukkivat kaktuksesi ja puutarhassakin vielä jotain. Japaninverivaahterassa on hengästyttävän upea ruskaväri. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimesi tilalla oli edelleen blogin osoite. Tarkistatko vielä, mitä sinulla on valittuna heti tuossa kommenttiruudun alapuolella, kun kirjoitat kommenttia (vastaa käyttäjänä -kohdan vieressä on pudotusvalikko, jossa on ainakin minulla vaihtoehdot Minna / Hiidenkiven puutarhassa, Nimi/URL-osoite ja Nimetön). Jos ei sillä korjaannu, niin sitten en osaa enempää neuvoa.

   Poista
  2. Kiitos Minna. Se on noitten koneitten kanssa. Sormi suussa aina ollaan! Ärsyttää kun en sua ominavuin tuota kommentointii korjattuu. Oiskohan sillä jottain tekemistä tuon sähköpostin kanssa! Aiemmin miun sähköpostin kautta Pekka män ommaansa ja nyt mie mänen Pekan sähköpostin kautta omaani ja tähän blogiini. Kyllä se vielä selevivää. Ei suostunu muuttamaan noita asetuksii kun heti huomattuani ongelman kävin kokkeilemassa.
   Uuvestaan kun kävin muuttamassa ei onnistunu vieläkään. No selevivää se vielä! Se on varmaan pienestä kiinni.
   Japaninverivaahtera on uskomattoman punanen, kellarissa jo nyt ja lehtiään puotti kun liikuteltiin.
   Mukavoo pyhäpäivee!

   Poista
 7. Vai tilttas kone. Sitä mäki pelekään, ku o jo nii vanaha. Hyvinhän plokkaus sujuu jo uurellaki koneella. Ihanasti kukkivat kaktukset ja komiat ruskapuskat. Hyvä, että kimikkiki kerkes kukkia. Ei karvakonnanlilija ihan valakoosesta jumaltenkukasta mee, mutta onhan tuanki kukka ihan hiano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Tilttas ennakoimatta. Ei ollu entinen kone vanha ja sähköpiikkiäkään ei pitäs tulla. Mikä lie tiltannu. Millonkaan aiemmin eivät oo kaktukset ollu noin kovasti kukassa, pihalla olo mahollisimman myöhään on ehkä syy. Tuon kimikin kerkiimistä kukkaan jännitin suorastaan ja en pahoillani tuosta karvakonnanliljastakaan oo. Hyvä lisä tuonne mehtäalalle. Vielä sen valakiin jumaltenkukan hankin jostain!

   Poista
 8. koneellekkin tulee aikansa:(Meillä kauan ,kauan aikaa sitteen ei ollu vielä f-seguria,koneeseen tuli Troijan Hevonen ..niin sinä luki siihen aikaan oli Sonera,ja se sulki koko laitteen,ja me kannettiin ulosroijan tuhooma kone ulos;))
  Kauniita syyskuvia.
  ihania käpyjä.
  Nuo joutsenet,niitä minä haluaisin nähdä mahollisimman läheltä...ohi lennosta vai vilaus...
  Niin korona on siirtänyt ..monta mukavaa toiminta "hamaan tulevaisuuteen" 😷
  Voiko tämmönen tumpelo?,katsoakäsityö-messuja ym...vai onko rajoitettu harrastajiin?
  Ihana on lukea näitä Sinun Tarinoitasi.Kiitos Ulla!💜😊
  Hyvää alkanutta talviaikaa..❄❄❄❄⛄🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Kaikki kestää aikansa. Hyvä on suojata nämä laitteet. Meilläkin on ollu tuoF-seguri käytössä niin pitkään kuin on ollu tietokone ja puhelinkin on suojattu. Nää viimeaikaset tapahtumat osottaa, miten tärkiitä se on.
   Kivoja on nuo kävyt ja suapi niistä kransseihin ja ruukkuihin ulos koristuksia.
   Kyllä on mullistanu tää korona paljon tapahtumia. Nyt on tulossa 13-15 marraskuuta Virtuaaliset Suomen Kädentaidot -messut. Kuugletat tuolla nimellä ja pitäs sitten sivujen ruveta löytymään. Uskon sieltä löytyvän siulle ohjelmoo.
   Hyvvee syksyy siullekkin!

   Poista
 9. Tuosta Japanin verivaahterasta, minkälaisessa kellarissa talvetat? Mulla olisi just passeli paikka hänelle uuden saunaterassin leveillä portailla mutta talvipaikkaa mietin, pitääkö ihan pimeään päästä?
  Tänään just omaa ruskapukuista tuureani ihastelin ja totesin, että vähintään yksi lisää pitää pihaan saada kun on niin valtavan kaunis puu.
  Joutsen on hurja epeli suuttuessaan, sylkee ja sähisee.
  Toivottavasti sait nyt dataongelmat ratkaistua ja voit niiden suhteen olla huoleton. Arvostettava asia pyöritellä euroja omilla kylillä, niin turvataan palveluiden säilyminen lähellä eikä kaikki kaupankäynti siirry verkkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Ihan pimmiissä, entisessä perunakellarissa talavetan. Lämpötila siellä talavella on 5-10 astetta ja mie köijeen sinne kaikki lehtensä puottavat ja jörkiinin juuret, kuhan kuivahtaavat. En laita niille mittään turvetta, enkä kastele talavella. Meillä ainakin on senverran kosteutta kellarissa jotta eivät kuiva. Noita ruukussa olevia käyn muutaman kerran kastelemassa talavella.
   Tuurenpihlaja on hieno puu, keväällä kauniit kukkatertut ja syksyllä ihana ruska.
   Liikoo on nyt noita joutseniakin, oon sitä mieltä. Iso runtti on ja talloo viljelyksiä. Voipi hevätä immeisellekkin piälle pesintäaikaan.
   Tää dataongelma ei vielä oo ratkennu, kyllä se aikanaan selevivää. Harmi on jos kaikki pienemmät erikoiskaupatkin hävivää ja isoihin liikkeisiin on mäntävä.
   Toivottavasti ei kaikki kaupankäynti verkkoon mäne millonkaan!

   Poista
 10. Täällä meni kans emolevy, mutta mulla oli niin uus kone, että meni takuuseen. Onneks oli vanha rousku vielä se verran hengissä, että selvittiin se pari kuukautta, minkä korjaus kesti. Piti odottaa emolevyä ulkomailta ja korona viivästytti sitäkin.
  Komeaa kukintaa ja kauniit ruskan värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Harmi on noitten koneitten kanssa. Meilläkään ei entinen kone ollu vanha, just takkuuaika umpeen män.
   Nyt on ollu hyvä kasvukaus meillä. Ruskaset kasvit tuop syksyn harmauteen piristystä.

   Poista
 11. Kauniisti kukkivat sinun kaktuksesi. Kivoja siemenkokeiluja. Minä ihailen aina surukuusia missä niitä näinkin. Toivottavasti saat kaikki toiminnot pelaamaan. Minä teen nämä postaukset tabletilla se on minusta niin kätevä.
  Tuurenpihlajaa minäkin olen ajatellut mutta kun meillä on niin paljon peuria ja pupuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Kaktukset tykkäs olla pihalla kesän, kuistin katosta roikkuvat. Valakonen pittää vielä kokoelmaan hankkii! Toivottavasti nuo iätykset onnistuu, surukuusi onkin toivelistalla ykkönen. Tuolla maatilalla on kolomekymmentä vuotta vanhat, jo kookkaat kuuset ja ne herättää kiinnostusta ihmisissä.
   Peuroista en tiiä, pupu ei meillä oo käyny tuurenpihlajassa.

   Poista
 12. Aivan mahtavaa ruskaa siellä ja kauniisti kukkivat kaktuksesi! Toivottavasti saatte koneen toimimaan kunnolla. Mukavaa marraskuun jatkoa!

  VastaaPoista
 13. Kiitos Tiiu. Ruska ol tänäsyksynäkin kaunis ja kaktukset kukkivat hienosti. Noppiisti kukinta männöö ohi. Mukavoo loppukuuta.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit