lauantai 11. heinäkuuta 2020

Sieniä sattaa!

Kuatamalla sato vettä eilen, 38mm. on mittarissa. Kuukauven saimiärä alakaa olla kohta satanu alakukuusta.
Onneks mansikat on pakkasessa ja mustikat ei vielä oo kypsiä. Lakkasuolle tulevalla viikolla pittää sonnustautuu!
Kanttarelleja on nyt koivikossa ja ensimmäinen muhennos on syöty.

Eilen aamupäivä ol vielä poutana ja kerkesin muutamia kuvia ottoo kuivankelin aikaan.
Pionien kukinta on tänäkesänä kestäny pitkään, ruusu- ja kuolanpioni alotti ja ensimmäiset kiinnanpionit kukkivat jo ennen juhannusta ja vielä jatkuu. Viimesenä kukkivat  'Bowl of Beauty' ja muatilalta 10 vuottta sitten siirretty suurkukkanen puolikerrannainen nimetön, jotka on vielä nupulla.  Nupulla olevat on tuossa vanhanmökin piässä olevassa varjosemmassa penkissä.


Löyhästi kerrotut kukat on 'Lady Alexandra Duff'' -kiinanpionilla, haalenoo melekein valakiiks vanhetessaan, vanhakukka pikkusen pilikottaa tuolla alapuolella, valakonen ukonkello on kumppanina. Samassa penkissä kukkii liilahtavan sävyn omaava, 'Dr. Aleksander Flemming'


Tällä seurana tummanpunainen tähtiputki. Ukonkellosta ja tähtiputkesta pittää vuan muistoo ennen siemeniin kypsymistä, katkasta kukkavarret. Jos ei halluu kaikkialle pihhaan näitä.
Mukava kun näitä on ussiimmassa penkissä ja valo olosuhteissa. Suapi pitemmän ajan seurata näitten kukintoo.


Tämmöseks ryöhähti hovijasmike. Oksat taipuvat sateesta ja kukkienpainosta. Alle jäi kärhöistä 'Arabella', joka alottel kukintoonsa. Jasmike ei kukkapenkissä kasva, puolmetrii on tuolla nurmikon puolella. Molempiinsuuntiin taipu oksat vaikka ovat jäykkiä. Alla kukkii pioneista 'Glory Hallelujah' jonka kukat painu tuonne leimujen sekkaan nurinniskoin.

Ruusujakin on kukassa. Mustialanruusu 'Minette' ei oo homehuttanu nuppujaan ja kukkii runsaasti tuoksuvin kukin.
Kirkonruusu 'Ruustinna' alottaa kukintoonsa, ensimmäinen kukkaan tuleva oksa on kuvassa.
Neidonruusu 'Lumo' ei oo kukkinu näin runsaasti aiemmin. On hieno ruusu piikeistään huolimatta.

Tarhakurtturuusu 'Sävel' on suanu vaalenpunasta kukkiinsa, vaikka alotti kukinnan valakosena.


Otin kuvan yhestä oksasta ja löytyyhän siitä oikiita värriikin. Lamos nyt satteessa ja tuskin nousoo ennee, kun kuivahtaa


Ryhmäruusu 'Queen Elisabeth'. Tämä on miusta ruusujen aatelisia! Ja on kaunein ruusu, mitä olla voip. Halusin tuon yhen,  melekein täydellisen kukan nyt esitellä, aukivaa aika kookkaaks. Tuoksuukin on ja sitä arvostan ruusussa!


Korkeutta tällä kaunottarella on huimat n. 80cm. Nimmii ei vuan ennee oo muistissa. Pikkusen fuksianpunanen on väri kukassa ja nuppuja on oksassa paljon.


Maanpeiteruusu Rosa 'Sommerwind'. Pieniä kukkia muodostuu paljon ja on alottamassa kukkimistaan, niinkuin nää muutkin jalommat.
Ei nämä semmosii puskia oo mitä myyntiesitteissä on, vaan ussiimalla oksalla kuitenkin kukkiit ja on miulle arvokkaita.

Kyllä se näitten kanssa on vuan silleen, jotta jos mikä on viihtyykseen se pärjevää. Kun muutettiin tänne rannalle halusin kokkeilla näitä nirppanokkia. Penkki on pionipenkki tuvan ikkunan alla, järvellepäin ja aurinko paistaa koko päivän tähän. Istutin näitä kolomii kokkeeks yhen kutakin. Penkin reunassa ovat. Ensimmäisenä keväällä paljastuu tämä penkki. En peittele näitä talaveks mitenkään ja kevväällä leikkoon ruskettuneet osat pois, vähän kevätlannosta rippoon ja kuihtuneet kukat poistan kesällä. Kuivana aikana kastellaan. Ei mittään erikoista hoitoo oo ja kukkiivat pakkasiin asti. Tyvimultaustakaan en tie syksyllä. En ois uskonu, jotta meillä näin monenvuoden yhteinen taival on ja näistä en ruahi leikata muuta kuin  äitini hauvalle, oksan hautamaljakkoon. Joka kevät mietin, vieläköhän jaksaat nousta ja kukkii! Toivottavasti vielä vuosia suan kukat nähä.

Mehtäalallekkin on muutama ruusu jo kottiutunu. Kesäkuulla kukki Morsionruusu 'Juhannusmorsian' hyväntuoksusilla kukilla. Tässä varsinaisessa pihassa on valakonen juhannusruusu ja suviruusu, haluttiin samantyyppinen, ervärinen tuonne mehtäalalle ja tuo morsionruusu tuntu hyvältä. Puistoruusu 'Ilo' sai paikan isojen kivien viereen.


           Väri on hennosti lohenpunainen. Oisko ruusuetanainen lehissä vähän viotusta tehny.


Neilikkaruusu 'F.J. Grootendorst' kukkansa näyttää. On kivien toisella puolen. Kovasti on piikikäs!


Ja tätä on vuotettu kukkimaan! Pilariruusu 'John Davis'.Tehtiin hyvä tuki raudotusverkosta ja tolopat on aisattuja kuusenriukuja. Tämä on silimäterä tuolla alalla.

Pensasruusuja meinattiin laittoo tuohon ojalinjalle ja mietinnän alla on lajikkeet. Mahottomat levviijät ensimmäisenä karsitaan pois.


Tämmösen kirjavan Posliinirikon ostin viimesyksynä tuohon varjoseen penkkiin tuonne mehtäalalle. On jo mukavan kokoseks kakkaraks levinny. Kukka on kaunis hento roosanpunainen. Tätä istutin tuohonkin kantopenkkiin hyvin varjoseen. Mielenkiintosta nähä miten sille käypi, sietääkö noin varjosta! Ihan liki tuossa vasemmassa alareunassa on siementaimi pensasmagnoliasta. Sain siemenet kukkaystävältä ja siihen se tykkäs nousta. Siirrän parempaan paikkaan ja varjosesta lehtomaisesta olopaikasta tämä  tykkevää. Toinen magnolia on tuolla alalla, Japaninmagnolia ' Vanha Rouva'. Jos vielä kukankin näkis näistä, sitä toivon!


Tämmöseks lakos Karpaattienkello jo aiemmin  satteessa, taustalla Tarhakurjenpolvi 'Rosemoor'. Vaikka tuolla oikiissa reunassa olevat virginantädykkeet tuettiin hyvästi, kallistuksia reunimmaiset eilisessä satteessa tekivät. Huiteloot minnuu korkiimpana ja nyt on kukinta alussa.


Sieltä lapsuuskodin maisemista kuletetut mesimarjat rupesivat marjoja tekemään, mie niitä kypsyttelin, räksät pistel parempiin suihin. Luonnon mesimarja ei tarvii näköjään ristipölytystä.

Viimesenä kuvana, tarviisin tunnistusappuu! Oon ostanu kuusaman vuosia sitten. Mikä tämä on. Ei kasva kun matalana ja kukkiakin on. Onkohan sopimaton näillekorkeuksille!


Taitas pittee ussiimmin ruveta postauksii tekemään, kun tul tästä näin pitkä. Kaikkii kukkivoo ois ollu esiteltävee.
Kurkkuja ja kesäkurpitsoo ja salattitarpeita on suatu jo kasvilavoista ja ensimmäinen kasvihuonekurkkukin jo joutuu. Ihan on ostotaimesta.

Oon suanu uusia lukijoita ja toivotan teijät tervetulleiks tähän miun plogiini seuroomaan  tätä reissuu Rannanpihassa! Ilahun kaikista lukijoista!

Kiitos kun kävit lukemassa!

26 kommenttia:

 1. Ai kun onkin kaunista! Aivan ihanat kukkayhdistelmät, niin pionit ja kukkanaapurinsa kuin tuo Rosemoor ja kellokin! Ja kaikki muu. Jasmike näyttää niin näyttävältä. Täällä katselen jasmikkeita, joita nyt joka yö vieraileva peura käy napsimassa, tänä keväänä istutettu on jo madallettu polvenkorkuiseksi. Huokaus!
  Sävel on aivan satumaisen kaunis ruusu.
  Viimeisessä kuvassa ei ole kuusama, vaan Weigela eli kotakuusama. Raivostuttavaa, kun kasveille on annettu näitä nimiä, joissa on ihan väärä kasvilaji. Se on tosiaan pensas eikä kasva meidän oloissamme kovin suureksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Miulla kun tulloo taimia ostettuu ja paikka ei vielä oo mietitty. Sitten pittää yrittee muistella , mitä siinä vieressä kasvaa. Kirjanpittuu yritin alakuun pittee tarkko, vaan nyt on jo repsahtanu se kirjoominen. Noissa kuvissa olevat onnistu ja aika täynnä on nää penkit. Tuolla jasmikkeella on sellanen tarina. Sain sen yl kolomekymmentävuotta sitten tuttavalta ja muatilalle sen istutin. Tää on siitä otettu taimi, hyvin kukkii molemmissa pihoissa! Harmi kun nekin kelepovaa peuroille.
   Sinnuun luotin tässä kuusama assiissa ja hyvä kun sain nimen tälle. Kiitos! Siirrän sen tuosta tuonne mehtäalle, pois tuosta nurmikolta.

   Poista
 2. Kylläpä sielläkin kukkii ihanasti ja valtavan suloisia yhdistelmiä olet laittanut.
  Sade oli rankka ja pieksi aika tehokkaasti kaiken maata myöten. Onneksi nyt näyttävät auringon myötä vähitellen nousevan takaisin pystyyn.
  Pitäisi kasvihuoneeseen uskaltaa, siellä on viidakko nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Nyt on ollut hyvät siät kukintoja ajatellen. Tuo ukonkello on mukava kumppanuuskasvi näin pionien kukkiessa. ränsistyy vuan ja sinistä ei miulla ookkaan.
   Lauantai ol ihan kauhii satteineen ja eilen sato ukkoskuusrosta montakertoo rakkeita, herneen kokosii.
   Uskalla vuan kasvihuoneeseen viidakkuu setvimään. Viidakkoveitsen kanssa!

   Poista
 3. Todella ihanaa ruusujen kukintaa. Minullakin oli 'Sommerwind' ruusuja ja ne viihtyivät vuosi kaudet hyvin, kunnes yllättäen kuolivat yksi toisensa jälkeen. 'Queen Elisabeth'iä yritin kasvattaa kahteen otteeseen mutta en onnistunut. Nyt hankin ihanan nostalgiaruusu 'Augusta Luise'n. Katsotaan kuinka sen kanssa käy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Nyt on kaunista ruusujen kanssa! Nuo jalot ruusut on kyllä oikukkaita. Liekkö meillä jottain siperialaista kantoo! kun vielä vuan sinnittellööt. Minnuu hiukan ihmetyttää miten ne meillä pärjevää. Hienoja ovat kukkiessaan.
   Sie oot loistava puutarhuri ja hoijat hyvästi, niin uskon uuden ruusun viihtyvän teillä!

   Poista
 4. Kyllä sinulla on kaunista ruusujen kukintaa ja hyvä kun jotkut pionit on vasta nupulla jos vaikka nämä runsaat sateet olisi jo ohitse ja saisivat kukkia rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Ruusut on tänäkesänä pistäny parastaan! Olko talavi kasveille hyvä? Meillä kuitenkin ol lunta ja kovia pakkasia ei ollu. Pionien kukintoo on mukava seurata pitkänaikoo, ei ryöpsähä hetkessä ohi! Nyt on kaunista luvassa ja loputkin suavat kukkii rauhassa!

   Poista
 5. Ihania ruusuja ja hyvän paikan olet niille löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Ruusut on ihanii. Taitaa olla puutarhan kuningattaria! Meillä kukkapenkit on suurimmaks osaks pelekkee peltomultoo, kitkemistä ol alakuun ja onneks ei vaikeita rikkaruohoja oo ollu.

   Poista
 6. Siellä on oikein pionien ja ruusujen uhlaa. Tuo 'Queen Elisabeth' on juuri sen mallinen ruusu, mistä minäkin pidän. Ihanan värinenkin se on. Voi räkättejä kun söivät ensimmäiset mesimarjasi! Pitääpä käydä tarkistamassa omat, löytyisikö sieltä jo raakileita. Vähän harvakseltaan vaan ovat kukkineet, niin en tiedä, onko pölytys onnistunut. Edelleen siellä on kukkia ja nuppujakin tulossa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! 'Queen Elisabeth' on ihastuttava ruusu. Kukat kasvaa isoks ja painaviks. Nyt kun on ollu kovia satteita varret taipuu kukkien painosta. Meillä ol räkättejä paljon, minne lie nyt männeet kun pihassa ei näy! Mehässäkö mustikansyönnissä ovat. Toivottavasti siulla löytyy mesimarjoja maisteltavaks. Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 7. Kylläpä ihanasti kukkivat pionit ja ruusut! Ja jasmikkeen ryöpsähdys on mahtava! Kanttarellimuhennos kuulostaa niin herkulliselta, nam

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Pionit ja ruusut ovat kukkien kuningattaria ja vuotettuja kukkijia! Jasmike kukki tosi kauniisti ja vielä yksittäisiä kukkia aukivaa. Kanttarelleja on nyt runsaasti ja on niitä syötykin kastikkeessa ja piirakassa. Kesän herkku on!

   Poista
 8. Ihanat kuvat ja niin kaunista kukintaa♥ Pionit on ihan minun lemppareita, harmi vaan että niillä on niin lyhyt kukinta aika! Tuo Jasmike on sitten upean tuoksuinen, sellainen hempeän huumaava:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja! Pionit on ihania, kukinta vuan noppiisti ohi männöö! Hieno vanha kasvi on tuo jasmike. Tuoksuu kauas kukkiessaan. Kauniisti kukki tuolla muatillakin tämän emo, etelärinteessä. Maljakossakin jonkun päivän kestää. Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 9. Kävin katselemassa ihanat kukkakuvat. Minä en tiedä, mikä minun loistojasmiketta vaivaa, kun se veny eikä pauku. Kärsikö, kun jänikset nakersivat sitä vai onko vaativampi hoitaa. Multaisessa maassa kasvaa, kun tonttimme on entistä peltoa. En muutenkaan jaksa enää kukkapenkkejä kovin hoidella. Laittaisin semmosia kestäviä koristepensaita. On tässä ne tavalliset lumipallot, kuusamat, angervoja ym. Kesä menee viuhuen ettei perässä taho tämmönen mummukka ennee pysyä. Nyt ies yks toive toteutui ja pääsin käymään Kalle Päätalon lapsuudenkodissa Taivalkoskella. Blogiini siitä kirjoitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Beate56! Miulla ei tuosta loistojasmikkeesta oo kokemusta, 'Tähtisilmä' on FinE-kasvi ja merkillistä jos ei noissa olosuhteissa kasva. Pelto kasvualustana on hyvä! Tuo pikkujasmike on meillä tuolla mehtäalalla, viimesyksynä istutettuna ja muutamalla kukalla kukki. Kasvuryntäystä ei tehny ja nimikin viittovaa siihen. Vanhat perinteiset kasvit on kestävyydeltään parraita. Kyllä se meilläkin on mielessä käyny, miten sitten kun ikkee lissee tulloo. Tuo mehtäala etenkin mietityttää. Kiireellä kesä vilahtaa, toivotaan pitkee lämmintä syksyy! Mukava kun piäsit tuolla Taivalkoskella käymään. Meijän kesäreissut on tekemättä vielä, suunnitelma on lyhkäselle reissulle! Tulempa käymään blogissasi!

   Poista
 10. ulla...laitoin s.postia sulle.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Kuittasin sähköpostin ja kiittelen kovasti!

   Poista
 11. Niin paljon kaunista kukkivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa! Nyt on ollu suotusat ilimat kukkijille. Vettä ja lämmintä on riittäny!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Lapsenlikkana olin ja nyt ois siistimistä puutarhassa. Vettä vuan kovasti sattaa!

   Poista
 13. Teillä taisi tulla sadetta jo aiemmin sopivaan aikaan mikä edesauttoi rehevää kukintaa.
  Upeaa katseltavaa taas nuo pihasi "helmet".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Meillä on satanu sopivasti, ei pitkiä kuivia jaksija oo ollu, ja nyt sais hanat jo kiinni laittoo vähäksaikoo!
   Kyllä kovasti illauttaa nuo pihan 'helmet'.

   Poista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit