keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Myrskystä toipuessa!

Ei arvannu eiliseen uamuun herätessä, mitä ilta tuopi tullessaan! Myrsky riepottel meitä tuas tosissaan. Vettä ei onneks kuatamalla tullu, 12mm. vaan sähköt katkes illalla iltauutisiin aikaan ja tulivat uamulla vähän vaille viis PKS-verkkoon. Agregaatti ol tuas pelastus kylymälaitteille. Lämmintä meillä on, paistoin eilen ruisleipee ja samalla sain ruokookin tehtyy moneks päiväks.
Harmi on leivänpaistajalle kun tulipalo tuhosi tuon Liperin myllyn! Siinä palo viljatkin mitä ol varastossa ja kaikki koneet ja laitteet ja myllyrakennuskin. Toivottavasti vielä tuhkasta nousoo uus, kuin feeniks lintu ja mylly  jauhaa miunkin taikinaan rukkeita. Se ol viljelijöillekkin menetys, kun viljan vastaanottokin loppu puintiaikaan ja luomutuottajille viljanvälitys loppu.

Puutarhassa on kukintoo ollu yltäkylläsesti, ruusut ja pionit on näytelly nyt piäossoo! Kukassa olevat pionit kokivat kovia ja vaipuvat alaspäin ja terälehtiään puottivat, onneks on vielä nuppuasteisiakin kukkimaan myöhemmin. Ensviikkokin kyllä satteiselta näyttää. Yläkuvaan vaihoin kimpun pioneista, maanantai iltana keräsin, kun saitta ol luvassa.


Kovin on valakonen tuo pioni 'Duchess de Nemours' mehänlaitapenkin alapiässä ja suttunen kuva. Hyvälle tuoksuu ja tuul kuato tukineen päivineen.
Alta pilikottaa sininen Iris hollandica 'Sapphire Beauty' Kymmenen sipulii istutin ja kaikki nous kukkimaan. Tuon kiveyksen reunalla seppelvarpu kukassa.Yläpuolen kuvissa hempeilöö Clematis 'Miss Bateman'. En keväällä kiirehtiny kärhöjen leikkauksella ja kun sitten saksin tätä, ol se kasvattanu uuvet silimut vanhoihin köynnöksiin. Jätin leikkoomatta muuta kuin kuolleet osat. Kukkaystävättäreltä kysyin miks tämä on vähän kerrottu, kun taimikuvassa tää on yksinkertanen ja hiän miulle sano, jotta jos vanhoista köynnöksistä käyp kasvamaan, monesti kukat on kerrottuja. Oppia ikä kaikki!

Ruusupensaat ei vielä kaikki oo kukassa ja muutamasta kukkivasta laitan huomion nyt.


Mustilanruusu 'Minette' Yks kukka on auki ja nuppuja on mukavasti. Toivottavasti ei satteet pilloo nuppuja! Tämän ruusun sain nuapurin Sepolta ja Seponruusuks sanon tätä. Kaunis muisto ojanvarressa.Tarhakurtturuusu 'Sävel'.  Nomaalisti tässä on vaaleanpunasta kukissa alakuun, vaan nyt kukat on ihan puhtaanvalakosii. Nupussa vuan on vaaleanpunaista. Kuumuusko lie sekottanu tämänkin!


Köynnösruusu 'Flammentanz' kukkii ruukkuun istutettuna nyt ensimmäisen kerran ja vuottaa tuonne mehtäalalle tulevan portinpieltä! Kellarissa talavetin.

Mehtäalalla vaaleanpunainen neilikkaruusu, ranskanruusu 'Merveille' ja kanadalainen pilariruusu 'John Davis' vielä ovat nuppuasteella ja kovasti vuotan niitten kukkia nähäkseni!
Tuonne mehtäalalle meinataankin istutella pensasruusuja, keskellä tuota alaa on piilotettuna tännetulevat vesi-, sähkö- ja valokuitukaapelit ja ei siihen linjalle mittään syväjuurisia istuteta. Jos joskus täytyy aukasta niitten kaapeleitten tautta. Hyvin suojasin nuo aremmat kaunokaiset syksyllä kuivilla lehillä ja havuilla ja verkot vielä rusakoita varten. Iloinen oon kun selevisivät.


Tähän kuvaan sattu värisävyt miusta nyt mukavasti, taustalla puistoruusu 'Ilo' alottaa kukintoonsa. Vasemmalla Mooseksenpalava pensas, vaaleanpunainen. Tuuli pieksi sen ihan muatamyöten.  Oikiilla jalopähkämö. Tuossa kivenpiällä talavetettu verililjapuu. Huono valottunu kuva on.

Hiekkakummulla kukkii nyt neilikat!Ylinnä sulkaneilikka 'Dinetta Pink', ihan on tien vieressä ja lumipenkan niskaansa auratessa suapi. Siinäkö lie viihtymisen salaisuus.
Alemmassa kuvassa ketoneilikat 'Prilliant' hehkuu tuossa pinkkinä ja sen alla vaaleanpunainen, ihan luonnosta otettu. Vasemmassa nurkassa ketoneilikka 'Aric Fire' lakkoon on männy sen kasvusto ja on kova levviimään. Tähän näitä kasveja kun oon istuttanu, laitan istutuskuoppaan vähän multoo, muuten on ihan hiekkoo.


Tuolla taustalla meitä vuottaa aisatut kuusen riut. Niistä pitäs rakennella sulukuportti tuohon veslinjan piälle, risuaitojen välliin. Yritettään tilikitä rusakoitten ja kauriitten kulukemista.

Tässäpä nämä tärkeimmät kuulumiset tälläkertoo.  Kiitos kun kävit lukemassa!

29 kommenttia:

 1. Ah kuinka ihania kukkia siellä onkaan.
  On se myrsky ollut siellä taas, Joensuun puistostakin kaatanut puun, ei ne yksinäiset puut kestäkään myrskyä.

  Kylläpä melkein itku pääsi silloin kun näin tai luin lehdistä, että Liperin Mylly on palanut. Ennen käytiin siinä myymälässä(kun se vielä oli) ja muutenkin tuli ostettua jauhoja. Miten käy Liperin leipäpäivien jatkossa. Menetys Luomuviljan tuottajille ja käyttäjille. Mikään ei ole pysyvää, kuinka pitkään sekin mylly oli siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Meillä myrskys tosissaan, kuistilta piti kaikki kukat raivata pois ja meijänkin tontille katkas paksun koivun.

   Surullisia on aina tulpalon jälet. Myymälässä miekin kävin ostoksilla ohikulukiissa. Miulle ol ihan vakituinen heijän jauhama ruisjauho ja muutkin jauhot ol hyviä ja piäassii kun viljat mitä jauhovat olivat kotimaisii. Vanha ol se mylly ja meijeritoiminta siinä paikalla, meijeri loppu jo aiemmin kun suureen piti keskittee maijonkäsittely.

   Poista
 2. Niin kaunista, ja vaikka sanot, että kuvat ei olisi hyviä, niin minusta ne on loistavia. Ihanaa nähdä tuota runsautta ja kasvien yhteensopivuutta. Harmillista, että mylly meni! Kauhea tilanne joka vaikuttaa moneen. Toivottavasti se jatkaa eloaan vielä.
  Onneksi teillä ei ollut vielä pahemmat myrskytuhot, eikä tulekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Opetteluu on tuossa kuvauksessa vielä miulla. Enemmän on sattumoo ollu tuo kasvien yhteensopivuus, vaan kyllä aika kiva on tuosta kohin.
   Harmillista on tuo myllyn tuho. Kyllä siinä monet leipomotkin himpulissa ovat, mistä jauhot. Toivotaan uutta myllyy ja hyviä jauhoja.
   Ei pahoja tuhoja tehny nyt myräkät. Meilläkin varasto säily ehjänä, kun viereen koivu katkes!

   Poista
 3. Melkoinen myräkkä teidän yli on pyyhkäissyt. Uutisten mukaan vieläpä epätavallinen näin kesäaikaan. Toki vesisade oli toivottua, vaan olisi saanut sataa vähemmällä voimalla. Täällä satoi koko eilispäivän ja tänään tulee ukkosen siivittämänä. Moisella rankkasateella kaikki kasvit lakoavat pitkin maata.

  Olipa harmillinen tuo Liperin myllyn tuhoutuminen. Toivottavasti myllyn toiminta saadaan jatkumaan, vaikka eihän se tähän hätään ketään auta.

  Ihmettelin omaa Säveltäni, kun sekin on likimain kokonaan valkoinen. Kukkia on valtavasti, tosin nurmikko on nyt valkoisenaan pudonneista terälehdistä. Varmaankin jatkuvasti paahtanut aurinko on syynä värimuutokseen.

  Mukavaa, ettei myrsky tehnyt mitään vakavia tuhoja. Hyvää heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoja on nää nykyset myräkät, kun ovat tuuliltaan niin voimakkaita. Vielä on sähköttömiä talouksia Pohjois-Karjalassa. Kilometrien matkalta on sähkölinjoo vaurioitunu! Meille ei tehny pahhoo tuhhoo tuo myrsky, puita kuato tuolta muatilaltakin ja savotan tekkoon joutuu poikanikin!
   Sitä miettii omistajataho, mitä myllyn kanssa tekkööt. Muutaman vuoden kerkisivät olla yrittäjänä.
   Erikoinen on tuo Sävelen väri tänäkesänä. Meillä kukinta alakaa olla parraimmillaan nyt!
   Mukavoo heinäkuuta ja keskikessee!
   Poista
 4. Ihanat kuvat ja siellä on niin kaunista♥ On siellä ollut myräkkä, hui! Voi miten ikävä kuulla tuon myllyn palosta..kamalia tuollaiset palot ja kun ihmisiltä menee vielä toimeentulo tuollaisten palojen myötä! Leppoisaa alkanutta heinäkuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja. Ol myräkkä, aallotkin järvessä ol isot! Ikävä on tulipalo aina ja nyt koskettaa monia immeisiä. Suapi nähä jatkuuko toiminta!
   Mukavoo keskikessee!

   Poista
 5. Onneksi selvisitte myrskystä!
  Kauniita pioneja, ruusuja ja kärhöjä puutarha täynnä! <3
  Täällä helleaalto iski nyt urakalla ja mittari tuossa 10km päässä on 40C, meillä tässä rannalla onneksi tuulen kera vain 34C.
  Heinäkuun lumoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ol myräkkä ja ei pihalle tehny miel männä!
   Kiitos, eihän se ihan täynnä oo ja on korjattaviakin kohtia puutarhassa.
   On teillä kuuma, mie en pärjeis tuommosissa lämpötiloissa!
   Heinäkuun lämpöä ja kauneutta sinnekkin!

   Poista
 6. Onneksi myrsky ei teillä saanut pahempaa tuhoa aikaan. Myllyn tuhoutuminen on kyllä tosi ikävä juttu ja vaikutukset tulevat koskemaan varmaan hyvin monia.
  Kuvassa niin kauniisti kukkiva 'Duchess de nemours' ja onpa tosi kaunis tuo kerrannainen kukka Miss Batemanissa, josta jo aiemmin kerroitkin. Kaunista kukintaa kaikkiaan.  Kaunista kukintaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tehny pahhoo tuhhoo, pojalta puita kuato.
   Myllyn tuho ol surullinen asia. Monet menetti työnsä ja viljelijöillekkin hankaluutta te. Jotenkin varmaan viljan vastaanotto järjestyy, kun puinnit alakaa!
   Kiitos! Kaunis se on tuo pioni ja tuoksuu hyvälle! Piti tarkistoo tuota nimilappuu, onko se kerrattu, kun muistelin yksinkertaseks. Monesti oon turhan hättäisesti leikelly noita kärhöjä. Opmpahan malttamann saksimista tästä etteenpäin. Isot on kukat kooltaan, toinen kesä kun kukkia niän!

   Poista
 7. Ihana yläbannerin kuva! Hyvä, että säästyitte suuremmilta myrskytuhoilta. Minä kiertelin tänään saksien kanssa siistimässä perennoja. Aika hyvin osa onkin jo alkanut nousta uudelleen pystyyn. Pionin kukat alkoivat aueta pahimmoilleen juuri ennen sadetta, joten pitää varmaan vielä käydä jonkinlainen tuki niille virittelemässä. Kaunis on tuo 'Miss Batemanin' kukka! Olen nähnyt kerran täysin kerrannaisenkin Batemanin kukan, tosin se ei ollut halkaisijaltaan aivan noin suuri. Olen kuullut, että muutama muukin kärhö voi tehdä vanhoihin versoihin enemmän tai vähemmän kerrottuja kukkia. Harmi kun täällä yleensä vanhat versot paleltuvat talvisin kokonaan. Puutarhassasi näyttää oikein kauniilta nyt. Kukkaisaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saksimista on miullakin, ol tässä viikolla muuta hommo, jotta en kerenny kun alotella. Harmillisesti just nuo isokukkaset kerrotut kuatuil, sivunupuista nyt kukkia aukivaa. Tuet on meillä, noilla pioneilla. Kukat on niin painavat kun ne kastuu ja kuatuut ja taittuu sitten tukia vasten. On se varmaan ollu hieno, täysin kerrattu kukkanen, kaunis on tuokin. Kyllä meilläkin nuo vanhat köynnökset kylymää, vaan pittää nyt maltilla leikata, josko joku ois säilyny elossa.
   Kukkaisaa heinäkuuta sinnekkin!

   Poista
 8. Itäpuolella Suomea olikin kova myrsky! Meillä tuli vettä kaatamalla. Mökkipihassa myös noita pähkömöitä, joita sinullakin näyttää olevan. Kaatosade kaatoi niidenkin varret muiden kukkien päälle. Tukirakennelmia piti tehdä! Helteen jälkeen sade teki tosin hyvää luonnolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jo monet myrskyt kulukenu tätä itälaitoo, juohtu mieleen, ihan kuin valkoposkihanhetkin! Meillä ei vettä tullu niin paljon kuin siellä keskmpänä Suomii. Sai tul tarpeeseen ja meillä on ripotellu joka päivä nyt tälläviikolla.

   Poista
 9. Kurja, että mylly paloi. Korvaavaa ei hetkessä rakenneta.
  Sinulla on todella kauniita kuvia ja hyvin sopii kasvit yhteen. Tuo Miss Bateman on kaunis kerrottuine kukkineen. Onneksi et ehtinyt syksyllä leikata alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä ol myllyn palaminen!
   Kiitos! Kasvien yhteensopimisessa on pien riitasointu, oranssit samettiruusut ei kuulu joukkoon. Kärhö on kaunis, hiukan roosa on kukanväri auetessa. Onneks tuas opin ja ens keväänä en ensimmäisenä ryntee kärhöjä siisitimään!

   Poista
 10. Onneksi myrsky on taas tällä erää ohi. Teillä on hyvä tilanne, kun voitte turvautua agregaattiin, jotta pakastimet eivät sula pitkän katkon aikana. Täällä ei runsaan sateen lisäksi tullut muita ongelmia. Kasvit ryöpsähtivät kasvamaan ja vihertymään poudan jälkeen. Noita yllättäviä kukkien värimuutoksia on ollut nyt kuumuuden aikana. Meilläkin kuolanpionin kukat olivat kalpean punaisia, vaikka ne yleensä ovat olleet väriltään syvän syklaamin punaiset. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks kova myrsky on ohi, matalapainetta pyörittää ja tuuloo kovasti, ei myrskylukemiin kuitenkaan yllä. Ei tulis mittään jos ei apuja ois, tuohon sähkönsuantiin. Ves on onneks kunnallinen ja se tulloo, sielläkin pumppaamolla on apukeneraattorit sähkökatkojen varalta.. Nyt on kasvit ollu loistossaan kun vettä saivat. Ei se kastelu oo sitä mitä taivaalta sattaa. Kuumuus varmaan sotki tuonkin ruusun väriä, nyt aukiivat kukat on samassa pensaassa, oikiin värisii. Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 11. Niin tuo liperin mylly paloi jo toisen kerran, mikähän sen sytyttää, kun pitäis olla kaikki turvallisuus kunnossa.Kaunista kukkaloistoa sinulla, voi kun kesä olisi pidempi,saisi ihailla kauemmin puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä juttu tuo myllyn palo! Sähköthän ne usseimmiten on syynä. Tuosta en tiiä mikä sen aiheutti, sitähän ne varmaan tutkii!
   Kiitos! Kukkaloistoo on nyt ollu, vielä on kesää jäljellä nauttii kukista!

   Poista
 12. Ihanat liilan ja vaaleanpunaisen sävyt kuvassa, oikein on minunkin mieleen.
  Jaa-a, mikähän Sävelelle on tullut kuin on noin mielensä muuttanut? Minulla väri on entisellään.
  Minäkin odotan kovasti millaiset ruusuystävät availevat kukkiaan pihassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Kyllä miekin noista sävyistä tykkeen ja kumppanuuskasveja oon tavotellu istutuksissa.
   Nuo ensimmäiset kukat ovat valakosia, outo juttu.
   Ruusut ovat ihania ja siulla on monia ihania kukkimassa!

   Poista
 13. Kiitos puutarhakierroksesta 🤍 Nii o kaanista kaekin puolin ja kaekkialla 🤍
  Rentoottavvoo viikonloppuu 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Taijat olla tuolta savonpuolesta murteesta piätellen!
   Mukavoo viikonloppuu siullekkin!

   Poista
 14. Olipahan myrsky, meilläkin oli sähköt useaan otteeseen poikki. Myrskyn jälkeen pihan oli kuin pommin jäljiltä, salavat saivat tuuletusta oikein kunnolla.

  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit