tiistai 23. kesäkuuta 2020

Huh hellettä!

Nyt on oikein heinänteko ilimat. Onneks ei tarvii olla heinäpellolla, puarmojen syötävänä.
Säilörehun teko on muatilalla käynnissä ja illansuussa suavat loppumaan ja siilon täyteen. Peittäminen on sitten illalla. Villellä on syksyllä maatalousoppilaitokseen mänevä 16 vuotias nuapurikylän tyttö harjottelijana ja on ällistyttäny meijät ihan mahottomasti. Tyttö on hento kuin pajunvitsa ja isojen eläinten kanssa pärjevää, rehuntiennissä traktori ja kärryt kulukoo kuin miehillä ikkään. Tuommosia nuoria kaivattas muatalouden pariin enemmänkin. Päivälle venähtää pittuutta, vaan ei kelloja vilikuile.

Nyt on jos jonkinlaista kukintoo. Viimeviikolla sato vettä 27mm. ja ei nyt heti tarvii kastella kukkaistutuksia. Ensimmäiseks laitan kuvat tulppaani Danicelinellasta, alotti kukintansa valakosena, pienellä punaisella pilikulla.On kyllä aika kameleontti.  Vähänkerrassaan muutti värinsä. Kukat kesti tuolla mehtäalalla kolomatta viikkoa.

Alppiruusut ja atsaleat ovat  vielä tuolla mehtäalalla kauniissa kukassa, varjossessa mehänreunassa.P.M.A. Tigerstedt  ja Nova Zembla. Kun kaiveltiin kaikki lepäjuuret ja pihlajanjuuret pois tuolta alalta, aluskasvillisuus kärsi siitä ja nyt alakaa olla puolukan ja mustikanvarpuja. Vadelmakin siihen pyrkii ja pihlajantaimia suapi kitkii ussein pois. Männyt neulasiaan näille puottaat ja rehevä on tuo ala, ei kärsi kuivuuvesta. Nämä on ensimmäistä kertoo kukassa ja pieniä vielä. Pekka siirrettiin tästä varsinaisesta pihasta ja on jo metriseks kasvanu.


Pekassa on nuput vaaleanpunaiset, kukinto hento vaaleanpunainen.
Viimekesänä kukkineet taimet lepeväät nyt.
Mehtäalalla olevat ovat, puistoalppiruusut *Germania' 2kpl., 'Roseum Elegans' ja 'Nova Zembla'.
Marjatanalppiruusuja ovat, 'P.M.A. Tigerstedt', 'Pekka' 2kpl. ja 'Suomi 100' jonka tilasin 2019 Mustilasta ja on kasvanu hyvin, ei vielä kukkinu. Samoin keväällä ostettu valkoalppiruusu 'Gunningham's White'
Hakuchimanalppiruusu ja Yakushimanalppiruusut ovat myös kasvaneet 2019 keväästä. Mukava ois näistäkin kukat nähä! Vielä on tilloo hankkii lissee näitä kaunottaria ja huomasin, jotta liila kukkasta ei ookkaan meillä.


Tässä varsinaisessa pihassa kukkivat mehänlaijassa, suurimpana 'St MICHEL' haalenoo kukkiessaan melekein valakiiks, Marjatanalppiruusut  'Haaga' 2kpl. ja 'Helsinki University' ('Helsingin Yliopisto'). Hyvin kukkivat ja nyt ovat uutta kasvuu tehneet runsaasti. Kovasti on nuo Haagat ja tuo Helsingin Yliopisto samanvärisii ja sitä ihmettelen, mitä varten ne vielä vierekkäin ängättiin. 9vuotta ovat tuossa kasvaneet.
Se on opittu, ovat pintajuurisia ja kastellaan kesällä kuivinakausina. Näitä on nyt lannotettu keväisin karjanlannalla, Muatilalla lietelanta separoidaan, siitä puristetaan virtsa pois ja lanta mitä jälelle jiäpi on hyvin kuivoo, siistii on  käsitellä, eikä haise pahalle. Ravinteet on hyvin sopivassa suhteessa ja kun nyt on käytetty tiälläkin, on huomattu kasvien tykkeevän siitä. Onhan se eloperästä ja mullaks muuttuu aikanaan.

Atsaleat mitä meillä on, ovat kaikki tuonne mehtäalalle siirretty.


Atsalea 'Juanita' tämä tek nuppuja runsaasti. Keväällä ol rusakko tai kauris syöny suurimman osan kulukiissaan. Molemmat kulukivat ussiisti tuon alueen läpi ja sillä sitä on aijattu. Isot kukat aukas tämä kaunokainen.Revontuliatsaleat 'Northern Hi - Light, kukka haalenoo vanhetessaan melekein valakiiks ja alla 'Rosy Lights'


Puistoatsaleat 'Illuusia' ja 'Adalmiina' siirrettiin vuos sitten keväällä tuonne mehtäalalle ja kukkivat nyt kauniisti En aiemmin oo huomannukkaan tuon 'Illuusian' ja 'Northern Hi - Light' olevan kukaltaan melekein samanlaiset. Enempi ryppäässä on tässä 'Illuusiassa' kukat. Puistoatsaleoihin kuuluu myös 'Ruususen Uni'


Canadanatsalea 'Violette' ja Rh. hybridimix eivät vielä kuki. Kaikki nämä atsaleat on tuolta Mustilasta tänne ostettu, vielä on monia mielenkiintosia lajiakkeita siellä hankittavana.


Tähän laitoin kuvan osasta, tuosta alppiruusujen ja atsaleojen kasvualueesta. Kiven ympärillä on hätäpäissä tehty penkki mesiangervoille. Siinä on rantapenkistä tänäkeväänä siirrety Preeriamesiangervo joka riehaantu levviimään mahottomasti. Kommii kasvi kukkiessaan vaaleanpunaisin kukin ja kiven toisella puolella on palleromesiangervo. Kukka on valakonen väriltään vaan pallon muotonen alakuun. Myöhemmin melekein samanlainen kuin villillä lajilla. Sulkaharmaaleppä 'Johanna' kasvaa tuossa etureunassa, eikä vielä oo juurivesoja tehny.

Ruusut ja pionit on nyt aukiimassa tässä varsinaisessa pihassa ja jo ensimmäinen kärhökin on kukassa. Vaihoin tuohon yläkuvaks kuvan juhannusruususta. Ei voi ennee enempi kukkii ja tuoksu on huumaava.

Kiitos kun kävit!16 kommenttia:

 1. Vesisade tekisi hyvää puutarhalle, mutta sadetta ei tiedossa. Täytyy tarttua puutarhaletkuun! Atsaleat ovat komeita kukkia. Hellettä, minulle riittäisi vähempikin. Maatiloilla tämä sää on varmasti hyvä, että pääsee pelloille tekemään kaiken tarvittavan. On sitä huonoa säätä riittänytkin menneinä kuukausina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt kitsastelloo paikoin tuon satteen kanssa. Hyvä kun on letkusysteemi ja ei kantoo tarvii pitkiä matkoja vettä. Sopivasti on nyt tiälläpäin vettä suatu ja heinäaikaan pouta on hyvä. Nyt on onneks viileempee luvassa ja suap pitkähihasta vettee piälleen, itikoita nimittäin on. Ja miut ne löytää!

   Poista
 2. Kyllä tarkenee ja onneksi ei tarvitse huhkia peltohommissa isommassa mittakaavassa.
  Oli kiva nähdä, onnea kasvuun niille loistosalvioille!
  Meille tuli nyt ensimmäiset kolme revontuliatsaleaa ja vähän kauhulla niitä multiin taputtelin ja katteella peittelin, saas nähdä sainko heille mieluisan paikan laitettua. Kovasti olen kastellut.
  Hienot kukinnat sinulla, juhannusruusu on käsittämätön kukkameri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkenoo, mattoja oon pessy urakalla ihan. Tännään pittää olla tarkkana, jos nuo ukkoskuurot tulloo tänne. Jotta kerkivää raivata matot pois taivasalta.
   Mukava ol nähä ja suatetaan nähä ensviikollakin. Ehotin käyntii Joensuun ruusupuistossa, ihailemassa ihan muistiinpanovälineitten kanssa! Otan sinnuun yhteyttä!
   Kyllä varmaan suat onnistummaan atsaleat, kuulostaa hyvältä tähänasti. Kyllä ne kelepovaa noille jäniksillekkin näköjään.
   Kiitos. Juhannusruusu on kaunis ruusu ja kukkii nyt runsaasti!

   Poista
 3. Juhannusruususi kukkia laskiessa loppuisi koko kylän asukkaiden sormet ja varpaat. Upea!
  Alppiruusupuistossanne on jo paljon ihasteltavaa. Paikka on varmasti rhodoille ja atsaleoille mieluinen, vaikka hyvin te niitä hoidattekin.
  Ei ne kaikki nuoret ole saamattomia ja katse kännykässä aamusta iltaan kulkevia. Mukava, että kohdallenne sattui toimelias nuori. Hänelle kannattaa antaa positiivista palautetta ja kiitosta.
  Minulla oli muutama vuosi sitten Texas Flame -tulppaani, joka vaihtoi väriä. Myöhemmin en ole enää samaa löytänyt. Pitääpä siis laittaa tuo Danicelinella muistiin, sillä moista kameleonttia on kyllä kiva seurata.
  Päivien tärkein puuha on nyt kastelua ja vielä kerran kastelu. Onneksi ei ole tarvetta lähteä minnekään pidemmälle. Kasvit nääntyisivät, ellei saisi tehokasta kastelutuuraajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti nyt juhannusruusut kukkivat, kaunis se on ja heleppo.
   Kyllä tuntuuvat tykkeevän tuolla mäntyjen alla olosta nua rhodot ja atsaleat. Keväällä puusta puuhun varjostusverkot laitettiin varjostamaan, kun etualalla olevista lehtipuista ei vielä varjostusta suanu.
   Ei varmaan kaikki nuoret oo saamattomia, vaan tuommonen reippaus on ilahuttanu kovasti. Kiitosta on annettu ja tyttö on kiitelly Villen opastusta. On monesti sanonu, jotta hiän on oppinu jo muutamaan kuukauteen paljon. Koneitten huolloista ja työturvallissudesta mm.
   Metkoja on jotkut kasvit, miekin yllätyin tuosta tulppaanista!
   Kastelu on nyt helteillä tärkiitä. Joka päivä on kasteltavoo meilläkin, ruukuissa kukkia ja kasvihuone tärkeimpinä.

   Poista
 4. Kovat helteet ovat täälläkin. Tänään ilmalämpöpumpun mittari kävi enimmillään jopa 31asteessa.
  Teillä on komea kokoelma alppiruusuja ja atsaleoita ja ne tulevat varmasti viihtymään hyvin tuolla raivaamallanne metsäalalla.
  Nuorella harjoittelijatytöllä on asenne kohdallaan. Kiva, että tälläisia nuoria löytyy tänäkin päivänä.
  Mukavaa kesäkuun jatkoa sinne Rannanpihaan.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan näin kuumoo tarviis olla. En tykkee ensinkään, onneks on viilenevee luvassa!
   Kokoelmoo on nyt istutettu ja kasvua toivotaan. Noille herkimmille onneks näilläkorkeuksilla ylleensä lunta on talavella suojana. Kyllä koitettiin istutukset tehä oppien mukaan ja tuolla alalla on hyvä tuo kosteus keväällä. Varjostusverkkojakin käytetään.
   Asenne on kohallaan harjottelijatytöllä! Keväällä tyttö tul äitinsä kanssa eläimiä kahtomaan ja illalla ol puhunu vuan eläimistä. Siinä kohtas sattumalta tekijä ja tiettäjä! Maataloustyöhön nykysin on vähemmän halukkaita ja syksyllä koulussa ois ollu 40 alotuspaikkoo, mänijii vuan 12. Ei hyvältä kuulosta pitkänpiälle!
   Mukavoo kessee teillekkin!

   Poista
 5. Näkee kyllä, että vettä on saatu varastoon ja voimaa annettu, jotta jaksavat kukkia. Siellä on kohta monipuolinen alppiruusualue kaikkine muine metsäkasveineen. Näyttävät todella viihtyvän. Toivotaan kaikkien kukintojen kestävän kuitenkin, vaikka kovat helteet nopeuttavat ja vievät kukat pian kuihtumaan. Kiinnostavia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vettä suatu aika mukavasti. Hyvä on ollu kesänalaku! Toivottavasti viihtyy nuo alppiruusut ja atsaleat. Helle jouvuttaa tuota kukkimista ja läkähyttää kasvejakin. Puita tuohon nyt keräillään erlaisii ja vähitellen kukkien osuutta vähennetään. Kaikenlaisii kiinnnostavia kasveja on suatavilla, kookkaat havut on vuan nyt viimevuosina tulleet hinnakkaiks ja harkita mitä istuttelloo!

   Poista
 6. Onpas hieno kameleonttitulppaani! Pitää laittaa nimi muistiin. Mielettömän runsas kukinta on kyllä juhannusruusussasi. Atsaleat ja alppiruusutkin kukkivat kauniisti ja sopivat hienosti tuonne isojen puiden lomaan. Harmi, kun rusakot ja kauriit napsivat ohikulkiessaan kukkia ja nuppuja. Aina ei voi kaikilta tihulaisilta suojata ihan joka kasvia. Taivaalta voisi ripsauttaa muutaman tunnin rankkasateen tänne, jotta saisi edes vesisäiliöt täyteen. Vielä mieluummin ottaisin vaikka useammaksikin yöksi tasaista sadetta, jotta maa kastuisi taas kunnolla syvältä. Osa tontista pärjää savisen pohjamaan ansiosta vielä hyvinkin, mutta paahteisten paikkojen uudet istutukset sekä ruukut kaipaisivat vettä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miustakin tuo tulppaani on mukava muuttuja! Sieltä hollannista miekin viimesyksynä tilasin tuota! Juhannusruusu on kovassa kukassa. Noista alppiruusuista haaveilin pitkään ja nyt on suatu niille sopiva paikka. Sentautta myö on aitauksii rakennettu, jotta vähän rajottas noitten rusakoitten tuolle alalle piäsyy. Verkoilla on suojattu monia kasveja, ei arvattu näitä atsaleoja verkottoo! Vettä sais sattoo nyt jokapuolelle. Vaikka ukkosen kanssa! Kuivuus on paikoin ankaroo ja kasteluvesistä on puutetta. Nythän on luvassa helepostusta. Savi pijättää kosteutta hyvästi, pohjamuana se on hyvä!
   Mukavoo loppukuuta!

   Poista
 7. Metsäpuutarhastanne on tulossa todella näyttävä!
  Olen miettinyt meillä puuhuoneen ympäristöä, jossa on vielä muutamia puita ja siten myös varjoa, että josko siitä tekisi atsaleamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuossa mehtäalalla nuo kasvit viihtyy. Pihlajan kanssa suahaan töitä tehä, jotta ei villiinny. Nää seuvut on otollisia pihlajalle!
   Eikun tuumasta toimeen noitten atsaleojen kanssa. Kaunis, herkkä on kasvutavaltaan ja hienot kukat! Lajeja on jo hyvin suatavilla ja oon mieltyny tuohon Mustilan tarjontaan. Tuo Juanita on heräteostos alesta ja mieleen tuop Meksikon. En siellä oo käyny, vaan jotenkin tuo yhteys tul!

   Poista
 8. Upeaa kukintaa! Meillä atsaleat kärsivät talvesta ja kukinta on paljon huonompi kuin aiempina vuosina. Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Myrskystä toipuessa!

Ei arvannu eiliseen uamuun herätessä, mitä ilta tuopi tullessaan! Myrsky riepottel meitä tuas tosissaan. Vettä ei onneks kuatamalla tullu, 1...

Suosituimmat artikkelit