maanantai 8. kesäkuuta 2020

Pienikin on kaunista.

Myö on nyt suatu vettä muutamanpäivän aikana 18mm. ja vielä ukkosen kanssa huomenna on luvassa lissee. Tarpeeseen on tullu. Eilinen myrsky ol vallan hurja. Muantien poikki ol Kinnulan mäeltä kuatana puita ja järvi valakopiä aalloilla myllerti. Laiturikin keikku kuin lastu laineilla. Ponttoonilaituri on.



Rannasta on tuo alempi kuva, ves järvessä on lämmintä. Mukava pulahtoo saunasta järveen.

Tilalla on viljat suatu kylyvettyy ja meille uus laji ruis-vehnä viimesenä piäs multiin. Sitä ei puitavaks meinatakkaan, säilörehuks kuulema tulloo. Nyt on kasvuun lähtöön evväät hyvät, lämmintä ja kosteutta. Ensimmäiset kylyvökset on jo orastuneet.

Pieniä kukkia esittelen, haasteellista ol joittenkin kuvaaminen!
Alotetaan tuolta mehtäalalta. Siellä ollaan touhuttu, viimeviikolla preeriapenkki ja hämäräpenkki suatiin jotakuinkin valamiiks. Esittelen ne kuhan nyt suan kaikki kesäkukat istutettuu. Daalioitten kanssa nyt temmellän.

Tästä varsinaisesta pihasta on siirrelty monia kasveja ja osa ol valeistutuksessa vuottamassa, oikiita paikkoo.
Kolmilehdet - Trillium tilasin 2017 Vakkataimesta. Myö oltiin alotettu tuon mehtäalan mylleeminen ja tiesin sinne tulevan varjosia kasvualoja joihin ne sopisivat.


Punakolmilehti  (T. erectum) kukkii kolomella varrella. Keltakielokki melekein tuossa vieressä varastaa huomion.


Trillium? tässä on lappu juurella Trilliumm erextum. Ei tämä piä paikkoonsa ja nyt en tiiä mikä kolmilehti tämä on.


Nuokkukolmilehti (T. cernuum). Tätä kuvatessa melekein selällään piti olla ja hämäkkä kuva tul sittenkin. Sata itikkoo ol vähintään miun kimpussa ja noppiisti koittelin hoijella tään kuvauksen.
Ihastunu oon näihin kolmilehtiin ja sen oon nyt oppinu, joka vuos yhen uuven varren kasvattaa yks juurmukula. Kasvi vankistuu vuosittain ja kukinnan alakuun männöö ussiimpi vuos. Tässä nuokkukolmilehessä on nyt kolome vartta ja tämä vars kukkii ainostaan.
Hapan on kasvualusta näillä, ihan tuota mehänpohjoo. Lannottanu en oo vielä kertookaan ja en halluukkaan mittään monsteri kasveja. Ilta- ja aamuaurinkoo vähän suavat, eivätkä kasva vierekkäin.
Nyt oon tuonne varjosimpaan alaan laittanu ne talavella suamani kerrotun kolmilehen siemenet, muutama piippo vihreetä näky, kylyvin ne heti sillon talavella. Nyt halakasin muoviruukun ja pohjan leikkasin pois. Suapi nähä tullooko sinne kolmilehtiä vai mitä ja suattaa olla vielä enstalavikin jännitettävä.

Varjohiipat - Epimedium. Kolomii sorttii on näitä miulla ja ovat niitä yleisimpiä.




Idänvarjohiippa,  näitä molempia on ussiimpi taimi.

Valkovarjohiippoo 'Niveum'  kun rupesin tuosta vanhanmökin piästä siirtämään, olin suaha syvänhalavauksen. Vierestä otin taponlehtii ja kun istutuskauhan painalsin muahan kuulu riäkäsy. En nähny mittään ja painalsin toisen kerran, rupes räkätit huutamaan ja syöksyvät kohti. Huivi ol piässä ja osumoo sai, pyykinpessuun piäs huivi. Poikanen ol siellä piilossa. Kuva jäi valkovarjohiipasta ottamatta ja siirto tuonnemmaks. En lähellekkään mäne penkkii ennenkuin oon varma, jotta siellä ei poikasii oo.


Soldanella montana - metsäalppikello. Tilasin vuosia sitten Mustilasta siemeniä ja sain tälläsen ihanuuven kasvamaan. Puolenkymmentä tainta sain ja tälle on varjopenkki tuolla mehtäalalla. Rantapenkissä, tässä varsinaisessa pihassa on säilyny myös ja molemmissa penkeissä on käyny runsastumaan. Kiurunkannusta on tuolla takana.


Viimesyksynä olin tilannu idänsinililjoo (Scilla sipberica alba) valakosena. On kaunis pitsimäinen kukinto.


Amerikankullero aukoo kukkiaan, kaunis kellertava. Väri on hyvin samanlainen kuin keltakielokissa (Uvularia grandiflora). Kotimainen kullero  penkissä on vielä nupulla. Ihana iso kimppu kerätä mehästä pöyvälle!


Muutama tulppaanikuvakin tuolta mehtäalalta. Tämän piti olla liljatulppaani Ballerina, ei taija olla.


Valakii on haastava kuvattava läheltä, hauska punanen piste tuossa terälehessä kerrotulla Dancelinella.


Samoten tämä narsissi tek vahvat lehet ja kukka on tuolla lehtien välissä. Lajike on Flyer.

Sitten tullaan tuohon 'aavikolle' esittelin sen viimekesänä. Hiekkakummulle oon kerräilly kaikenlaisia siinä viihtyviä lajeja ja nyt on kukassa.


Rantalaukkaneilikka 'Spelendes'. Valakonen 'Alba' on vähän kärsiny talavella ja ei vielä nuppuja näy!


Ihana Kissankäpälä on talavehtinu ja viihtyny tuossa hiekkakummulla. On vielä nuppuasteella.


Tämä on suloinen, Mesimarja Rubus arcticus. Toissakeväänä velpojan kanssa tiepuolesta kaivettiin sieltä miun lapsuuden maisemista. Tiällä en luonnossa oo tätä tavannu. Niimpä vuan juurtu tuohon ja on muutama mätäs. Herkkumarja on muistoissa ja makkiin hillon siitä äit keitti. Hevonen laidunsi mehtäalalla ja sieltä kerättiin ahomansikat ja mesimarja.

Mehänlaitapenkissä, tässä varsinaisessa pihassa.




Vuorijumaltenkukka, metsätulppaani Tulipa sylvestris, ohotanmaruna 'Nana', Heidinkukka tuolla taustalla ja joku lilja, ei tavallinen varjolilja ja kukkimaan hetimmiten käyp.



Rantapenkissä pihaesikko ylinnä ja tulppaani 'Princess Irene' kera narsissin jonka nimi on nyt kadoksissa.


Tulppaani  'Night Club' kukkii pitkään. Kuuluu terttutulppaaneihin ja yhessä varressa on useita kukkanuppuja tulossa.

Lopuks vielä kaks isompoo kukkijoo.



Mehänlaitapenkissä iso särkynytsydän on tykänny kasvoo tuossa kivenkainalossa. Tuo kukkien muoto on jotenkin kuvatessa aina repaleinen ja tämä ränsistyy aikaseen kesällä. Leikkoon sen alas ja leimukukat paikkovaa aukon.

Vanhan mökin päädyssä valakonen sinikämmen.



Tuolla mehtäalalla vasta ensimmäiset tulppaanit ja narsissit alottaa, tällä pihalla ennee myöhäsemmät lajit on kukassa. Alppiruusut ja Pionit ovat seuraavana vuorossa. 
Suviruusu Poppiuksessa huomasin puolpensasta olevan iliman lehtiä ja koristeomenapuu 'Makamik' varmaan viimekeväänä kukki ihtensä hengiltä. Paljon tek omenia ja ne ei puusta puonneet ensinkään. On nyt jotenkin kituliaan oloinen, Muut omenapuut ovat ihan ok.

Kiitos kun kävit lukemassa!




25 kommenttia:

  1. Onpa paljon kaikkea ihanaa siellä puutarhassasi ja erilaisissa paikoissa. Jotenkin nuo pikkuruiset kasvit, joissa on pikkuruiset kukatkin, ovat kaikkein suloisimman oloisia, erityisiä.
    Hurja juttu tuo rastaanpoikanen, onneksi et saanut vielä pahemmin nokasta!
    Toivottavasti Poppius ja Makamik tokenevat pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Mukava kun on noita erlaisii kasvupaikkoja. Suapi kullekkin kasville mieleisen paikan. Kyllä nuo pienet on söpöjä tosiaan, vaalimisen arvosia herkkiksiä.
      Hurja ol tuo tilanne, säikähin kovasti. Räksiä on aikapaljon ja lokit on toiset varottavat, kun poikasensa laiturille uittaa.
      Sitä toivon ruusulle ja koristeomenapuulle!

      Poista
  2. Siellä on vanhemmat käyneet kuumana!
    Monenlaista kasvua löytyykin, osa outoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Se on noitten räksiin puolustuskeino, ei ennen oo ruikkinu piälle.
      Osa on noista pienemmistä vähän harvinaisempii, toivotaan viihtyvän tuolla mehtäalalla.

      Poista
  3. Ikävältä vaikuttava myrsky.
    Mukava, että kylvöt on siellä teillä saatu tehtyä keväät kun saatavat olla välillä oikukkaat, eikä pelloille pääse normaaliin aikaan.
    Onpa sinulla paljon kauniita kasveja siellä kasvamassa. Nuo kolmilehdet ovat mielenkiintoisia ja ne ovat tainneet yleistyä puutarhoissa kauneudestaan johtuen.
    Oikein mukavaa kesän jatkoa sinne teille ja mukavia hetkiä puutarhatöiden parissa. 🌺🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko. Myrskyt on aina ikävii. Eteläsuomessa tais kattojakin irrota!
      Tänä keväänä olkin suotusat kylyvöolosuhteet ja kasvulle on hyvä alaku.
      Pieniä on tullu vähän kerräiltyy vuosiensaatossa ja ovat ne kivoja. Varsinkin nyt kun paikka on niillä sopiva. Näin oon ymmärtäny, kolmilehistä. Ovat monessa puutarhassa kasvamassa.
      Hyvää kesän jatkoa teillekkin ja ihanoo kukintoo rodoille ja kärhöille!

      Poista
  4. Laituri on se, joka saa usein osansa myrskyissä ja tuiskuissa. Meillä se pomppasi sijoiltaan ja siirtyi kokonaisena palana n. 5 metriä normipaikaltaan.

    Kukkasi ovat kauniita. Monta minulle vieraampaa kukkaa. Tuttu särkynytsydän vie huomiota. Meillä se on tänä keväänä / kesänä oikein ryöpsähtänyt kukkimaan. Liekö tarpeeksi vanha vai onko joku taika käynyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Titta! Laiturihan se vastaan ottaa aallokon. Meille ei etes pahimmat tuulet tule, kun suaria on suojana. Narulla varmuuveks aina sijotaan kiinni jos myrskyy lupovaa. Ei tarvii ehtimään lähtii. Kovasti on teilläkin tuullu, kun laituri siirty!

      Kukat on kauniita ja jokunen harvinaisempikin on penkkiin osunu. Särkynytsydän on vanha kaunis perenna. Ollaan onnellisia kun meillä se on säilyny. Mukava kun siulla kukkii kommiisti, ikä varmaan kukittaaa!

      Poista
  5. On ollut kyllä kamalat tuulet, vettäkin on saatu.
    Meillä ei mitään tuommoisia tuhoja ole kun niin rannassa ei asuta. Nyt on ihan hurjan trooppinen lämpö, pakko oli tulla pihalta sisään jäähylle.

    Ihania pikkuisia ja isompiakin kukkiviasi kuvasit, trilliumit ovat hauskoja. Heidinkukka on ihan hurjan söpö, siinä on jotain vanamomaista herkkyyttä. Minulla on punainen ja valkoinen. Punainen ehtii kukkaan hitaammin. Nyt on kasveilla kiirusviikot!
    Kivaa viikon jatkoa sinulle.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks nuo tuuliaiset on helepottanu ja lämmintä on luvassa! Vettäkin on nyt muutamaks ajaks satanu, toissayönä tul peräti 20mm. Ukkosta ol muutamana päivänä, miulla nahka kielii sen herkästi ja hiottaa.

      Pieniä söpöläisii on mukava olla puutarhassa. Kumartuu aina pittää, jotta näkköö. Heidinkukan kukka onkin hieno ja varmaan nuo värit mitä siulla on ovat upeita. Vanamo luonnonkukissa onkin hieno ja oon yhen pikkuliinan kirjonu jossa kukka on vanamo. Nyt on kasvit ottanu oikein spurtin kasvussa!
      Mukavoo loppuviikkoa!

      Poista
  6. Hienot kuvat ja siellähän kasvaa jo vaikka mitä ihanaa! Kyllä melkoisia myräköitä on ollut paistepäivien välissä:) Kiva kuitenkin että vettä on muutamana päivänä satanut, täällä olikin jo niin kuivaa ja luonto/pihat kyllä tykkää:) Ihanaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja! Vettä on nyt suatu ihan tarpeeks ja se on hyvä. Viljelijät suap olla tyytyväisii ja puutarhurit kansssa.
      Mukavoo loppuviikkoa!

      Poista
  7. Erilaisten kasvuympäristöjen kasvit ovat niin erilaisia - metsän kasvit salamyhkäisiä,kuten kolmilehdet ja metsäalppikello! Aavikon kasvit ovat jämäkämpiä ja söpöjä kuten kissankäpälä! Paljon harrastusta ja paneutumista on tarvittu näiden aarteden löytämiseen siemeninä ja sitten jopa kukkimassa ja voi miten kauniita! Kyllä tuollaisen aarteen viereen kellahtaa vaikka pitkäkseen sitä ihaillessa.
    Onneksi selvisitte myrskystä ja viljat ovat hyvässä kasvussa. Mukavaa kesäkuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Se on totta, kun on erlaisii kasvuympäristöjä, pystyy ussiimpoo kasvii jossain kasvattamaan. Mukava näitä kasveja on siemenestä kokkeilla kasvattoo, kaikki kasvatukset ei onnistu. Kovasti toivosin tuon kolomilehen kasvatuksen tuottavan tuloksen. Aarteita ovat ja yks hyvä puol on kolmilehissä, kun eivät tuhottomasti levvii. Sitä oon käyny kauhistelemaan muutaman kasvin kanssa ja hävitän niitä.
      Myrsky onneks ol ja män ja vettäkin on nyt suatu hetkeks aikoo, yl 40mm. on kesäkuun alussa satanu. Ruuantuottajille toivon suotusia kelejä!

      Poista
  8. Teillähän on sitten myrskynnyt! Täällä vain tuuli suht navakasti, ei kuitenkaan lähellekään myrskylukemissa ollut. Sadettakaan ei saatu ihan niin paljoa kuin olisin halunnut, mutta olihan se tyhjää parempi. Tuosta räksänpoikas-episodista voisi sanoa, että onneksi oli sinulla huivi päässä :D Meillä räkätit yrittävät saada pidettyä oravat ja varikset poissa pesiltään. Tänään näin räkättiparven hyökkäilevän varpushaukan kimppuun. Ovat ärhäköitä pesiensä lähellä. Suloisia pieniä aarteita sinulla onkin mehtäalalla ja tuossa aavikkopenkissä. Tuo valkoinen sinikämmenkin on ihana, vaikka ei ihan pikkuruinen olekaan. Minulla rantalaukkaneilikka kukkii pian ensimmäistä kertaa, lajike on 'Sea Pink'. Valkovarjohiipankin ensimmäisiä kukkia pääsin eilen ihastelemaan. Kannattaa varmaan tuolle mesimarjalle hankkia jostain eri kantaa olevia kavereita, niin saa satoa. Jostain luin, että yksi mesimarjakasvusto voi olla todella laajalla alueella eikä silloin oikein tule satoa. Meillä on sekä luonnonvaraista mesimarjaa että taimistolta ostettuja 'Susanna' ja 'Pima' -lajikkeita, mutta ovat toistaiseksi kasvaneet vähän huonosti, niin ei ole tullut satoa. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa on useammassa yksilössä kukkia yhtä aikaa ja kasvustokin rehevämpää, joten toivon kovasti ensimmäisiä kunnon maistiaisia. Näytähän joskus laajempia kuvia metsäpuutarhastasi ja aavikolta, niitä olisi mukava nähdä. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Meille sattu myrsky, onneks ei kovimmalla voimalla niinkuin viimekeväänä Osmo myrsky. Inhottavia on nuo räksät ja en arvannu poikasen tuolla kasvustossa lymmyyvän. Vuorenkilipii siinä vieressä on ja sieltä se varmaan riäkäs, säikähin ihan kauhiisti. Ärhäköitä ovat pesseensä ja poikasii puolustamaan. Ei oo ennen sattunu moista! Tuo sinikämmen on kasvanu jo lähemmäks kymmenen vuotta tuossa ja suap olla etteenkinpäin. Mesimarjoo ajattelin tuossa kasvattoo ihan kukkien ja kauniin lehdistön tautta, marjatkin ois mukavii. Hyvä tietee, jotta niitä on myytävänä ja ois mukava kokkeilla! Toivotaan teijän suavan maistiaisii mesimarjasta! Hieno marja on! Kyllä ajattelin esitellä tuota alaa, keskeneränenhän se on vielä, vaan piäpiirteet on nyt tehty.
      Mukavoo loppuviikkuu!

      Poista
  9. Sullahan on paljon erikoisuuksia kasvamassa. Monesta en ole kuullut tai nähnytkään.
    Hyvää kesää sinne ja makoisia marjoja, jokohan mansikat kukkii ja varmaan jo marjojakin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! On tullu nyt kerräiltyy vähän noita harvinaisempia lajeja kun on hollille sattunu.
      Hyvvee kessee siullekkin ja mansikat on kukassa. Ei vielä tiälläpäin oo kypsiä, ensimmäiset varmaan juhannuksen seutuun tulloo kauppoihin!

      Poista
  10. Tosi kauniita kukkijoita! Minä ostin viime vuonna ensimmäisen kolmilehteni, punakolmilehden, ja ihastuin siihen niin, että haluaisin lähistölle muitakin. Ihania kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Kauniita miustakin on nämä pienetkin kukkijat!
      Mukava kun oot suanu siekin jo punakolmilehen, ovat mukavia keräilykohteita.
      Mukavoo juhannusviikoa!

      Poista
  11. Teidän piha on niin monipuolinen 👏
    Kolmilehti se taisi ollakin minkä nimeä kyselit. Ne ovat minulle aivan vieraita 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella! On tullu laitettuu kaikenlaista.
      Vähemmän taitaa olla nuo kolmilehet tunnettuja, mukavia kasveja ovat!

      Poista
  12. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    #STAYSAFE

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit