lauantai 22. helmikuuta 2020

Minkälainen puutarhuri olen.

Sain jo aikoo sitten haasteen, Minä puutarhurina. Haasteen sain Hirnakan torppa, Between ja Vaarin torpan puutarha, blogeista. Kiitos haasteesta!
Alulle tämän haasteen on laittanut Kivisen Vilma blogi.

Puutarha harrastuksen oon suanu verenperintönä! Lapsuuteni vietin maalaistalossa, työtä ol vanhemmilla runsaasti ja myö lapset oltiin mukana meille sopivissa töissä, kun kynnelle kyettiin. Heinäpellolla tappityttönä (heinäseippäitten tapit kuletettiin sankavasulla seivästäjille), on ensimmäiset muistot. Sieltä on mieleen jiäny, kuivassa ojanpenkassa kasvanu keltanen päivänkakkara. Oisko ollu keltasauramo ja en luonnossa oo sitä nähny ennee. Nyt on omalla tontilla ojanpenkassa Kivipellon Sailalta suatuna keltasauramo ja sitä on olemassa vähän oranssimpi Johanneksensauramokin.
Vaikka äidillä ol työtä paljon, ol meillä puutarha ja kukkia. Muovinen kasvihuone ol tomateille navetan seinustalla ja jörkiinit kasvo penkissä kehäkukkien ja kladioluksien kanssa.


Kasvimua meillä ol iso ja perunoo viljeltiin myyntiin asti. Rehunaurista (turnipsi) ol eläimille rehuks  pelto ja sen ja kasvimuan kitkeminen ol meillä lapsilla hommana. Syksyllä kun koulusta tultiin ol nauriin nyhtö läksyjen tiennin jäläkeen, äiti ja Eevi-tät viidakkoveitsillä pienivät ne. Turnipsii voi ihmisetkin syyvä ja lusikalla jälttämällä olkin makkiita, mehukasta syötävee.
Nyt on ollu kommuuniperunan vieressä kaskinaurista, Enon kantoo kesällä kasvamassa. Kuva alla.

Kesäinen kukkakimppu pöydällä. Kasvihuoneessa tomatit, kirsikkatomaatti 'Gardener`s Delight, vanha hyvä lajike ja tumma `Rosella` viimekesältä. Nämä kuvat tiältä rannanpihasta.

Äidille ol tärkiitä laittoo meijät tytöt emäntäkouluun ja neljä meitä suoritti tuon opinahjon. Mie olin yleislinjalla ja meillä ol navetalla ja puutarhalla työskentelyä enempi kuin talouslinjalaisilla. Kaikki myö kouluttauvuttiin muille aloille, vaan mie ja nuorin sisko on maanviljelijöitä, mie tosin jo eläköityny siitä.


Emäntäkoulussa ol rehtorina puutarhuri jonka elämä ol puutarha. Sieltä sain ihan mahtavat opit. Koulu ol sisäoppilaitos ja lähemmäks sata oppilasta ol ruokittavana. Kaikki kasvit mitä käytettiin, kasvatettiin  puutarhalla. Lasiset kasvihuoneet ol ja siellä koulittiin pikkutaimet keväällä ja hyödettiin tulppaanit jouluks ja narsissit pääsiäiseks. Fiilistelin noilla sen aikusilla kuvilla ja jos oisin suanu hyvän kuvan paprikoista valokuvasta, oisin sen laittanu tähän. Värikuvat 40-vuoden takaa on vähän haalistuneet! Ulukona kasvo ulukokasvit mm. kovasti kehuttu tankoparsa ja miun rakkaus parsakaaliin on koulun peruja.
Joka viikonlopuks sulanmuan aikaan hiekkakäytävät haravoitiin ja haravalla sai kuvioitakin tehtyy!
Kiitollisena muistelen tuota kouluaikoo, lapiolla kiännettiin muata isot alat ja kompostoinnin saloihin siellä perehyin. Niin ulukohuussi jätteitten, makkikomposti, kuin keittiöjätteittenkin kompostointi, puutarhajätteistä puhumattakaan. Koulu loppu aikanaan, vaan pohja omaan puutarhaan ol kylyvetty!


Viitisen vuotta män siitä kun tulin tähän kuntaan töihin ja tapasin tään maanviljelijä mieheni. En jiäny heti piätoimiseks emännäks, Pekan vanhempien kanssa asuttiin jonkun aikoo yhessä. Mummo hoiti huushollia ja mie vielä muutaman vuuven kävin töissä tilan ulukopuolella. Poikien syntymän jäläkeen jäin kottiin ja aloin emannoimaan. Meillä alako sillon rakennusbuumi ja kaikki rakennukset käytiin läpi, uutta rakentaen ja entistä kohentaen. Puutarhoo laajennettiin arboreettumin suuntaan. Ne ol työntäyteisiä vuosia ja 1996 Rääkkylä-Seura palakihti meijän maatilapihan Rääkkylän viihtyisimmäks pihapiiriks. Palakinnossa sanotaan mm. Pihassa erottuvat maatilan konepiha ja tuotantorakennukset, selkeästi talon oleskelupihasta. Huomiota herättävää on se, ettei tuotantorakennusten ympäristökään kasva pujoa ja nokkosta, vaan kookkaita rakennuksia pehmentämään on istutettu puita ja erilaisia muita kasveja. Taimia käytiin hakemassa mm. metsänjalostussäätiön taimitarhalta, Pieksämäeltä Röykästä. Mummo ja ukko asuivat edelleen meijän kanssa ja Pekan sisaretkin perheineen lomansa meillä viettivät. Lämmöllä muistelen noita aikoja.


Makedonianmännyn käpyjä ja alla 4 surukuusta, jo kookkaiks kasvaneet. Havupuita ja lehtipuita istutettiin. Koristeomenoo ussiimpoo sorttii, syreenejä erlaisii, ruusupensaita ja hortenssioita. Monia puita kasvatin siemenestä. Mehästä kuletin pihlajantaimia ja koiratarhan pihlajat varjostaa vieläkin. Kostiimpiin paikkoihin istutettiin hopeapajua ja terijoensalavoo, molemmat lajit on kovasti roskoovia. Raudus- ja visakoivuukin istutettiin.Palakinto tul meille yllätyksenä, ja kyllä se ol mieluinen! Ei myö osallistuttu mihinkään kilipailuun. Erikoisuuksiakin näille korkeuksille muutamia hankittiin. Mm. Lännenhemlokki , pähkinäpensas ja mantzurianjalopähkinä ei oo yleinen tiälläpäin. Yllä olevassa kuvassa runkovesasta kasvatettu metsälehmus lehetönnä syksyllä, vasemmalla Taalainkoivu ja pikkusen metsävaahteran kulumoo näkkyy oikiilla, taustalla syrenii pellonreunassa. Omenat, päärynät ja marjapensaatkin tilalla on. Istutuksille pohjat on hyvät, paksukerros turvemutaa suolta ja peltomulta varsinaiseks kasvualustaks. Etelärinteessä oleva pihapiiri on ollu kasveille suosiollinen.  Alla Seponruusu, oikiisti varmaan mustialanruusu. Nuapurilta suatu.


Maatilan pihapiiri on kokenu muutoksia Villenkin toimesta ja puita ja pensaita on jonkunverran kuajettu ja uusia istutettu sopiville paikoille. Miulle nuo puut on ollu hulluuden kohde ja aina uusia miel tekköö hankkii. Mehtään oon pihtoja ja mustakuusta istuttanu.
Kukkapenkit tilalta on hävitetty nyt, Nuoret olivat sitämieltä, jotta niitä pitäs joutoo hoitamaan ja molemmilla on työtä yllinkyllin muutenkin. Miulla alakaa olla tiällä puuhoo kylliks ja kestän omassa pihassa! Leikkaukset tilalla on miun heiniä.

Kun tilalle näytti jatkaja jiävän, myö käytiin suunnittelemaan muuttoa tänne rannalle ja talontekoa. Kymmenen vuotta on nyt tiällä asuttu ja puutarhoo hoijettu. laajentumaan päin se on tiälläkin ja viimeviikolla pellonreunasta koivuja Pekka kuato, meininki ois syreeniaitoo siihen tilalle laittoo.


Nämä douglaskuuset kaivettiin rehusiilojen tieltä pois ja osa niistä istutettiin tuohon tulevaan mehtäpuutarhaan. Hyvin ovat lähteneet kasvamaan.


Tämä tiikerililja on alakuperänen kasvi tiällä rannalla. Mukavasti on pöyhtyny ja korkeuttakin on yl metri. Kanta on vanha.                           Pensassembran oksa käpyjä tekköö ja alakuvassa mooseksenpalavapensas.

Puutarha on antanu miulle monia uusia ystäviä ja paljon mielenvirkeyttä ja tietysti työtäkin. Joutavampaankin ois rahat voinu laittoo. Kasvunihmettä on mukava seurata! Virheitäkin on varmaan tehty ja jotkut kasvit ei oo menestyny. Jänikset ei oo yhtään hedelmäpuuta piässy kalluumaan, myyrästä otettiin selekävoitto Samo omenapuun kanssa. Pienenä taimena juuret söi, siitä kun selevis puu teini-ikään, kalus runkoo ja puutarhurin kanssa se sillastettiin. Satoa tuottaa edelleen ja on hyvät omenat.


Herkkupäärynä  'Tshizhovskaja' anto viimekesänä hyvän ja erityisen maukkaan sadon ensimmäistä kertoo. Yhtään päärynee ei hukkaan jiäny. Ensimmäinen kun puusta putos, (kytättiin joka päivä) tunnustelemalla kerättiin. Mie jaoin sisaruksilleni maistiaisia ja Helena keräs heille herkuteltavaks. Tätä puuta suosittelen päärynäpuuks puutarhaan. Kookkaita ovat hedelmät ja kaikki syöjät olivat sitämieltä, eipä kaupasta näin maukkaita hedelmiä sua!

Puutarhavaatteita ei miulla erikseen oo, mukavat ja joustavat kun ovat, ne käyp. Taskuja suap olla. Huivi on miulla aina piässä ja oonkin sanonu sisarilleni, myö ollaan huivikansoo! Työvälineet on hyvä olla kunnossa ja niitäkin on kaikenlaisii kerräätyny. Kotipuutarhalehti on miulle tullu neljäkymmentä vuotta ja muitakin alan lehtiä tulloo.  Kirjallisuutta oon ostanu ja perhe ussein muistaa minnuu puutarhakirjalla. Pihan ja Puutarhan pikkujättiläinen on äitienpäivälahjaks pojilta suatu, paksu puametti ja edelleen kovassa käytössä.
Uutta oppii aina puutarhassa ja uusia kasvejakin tulloo tarjolle entistä enemmän. Houkutuksia ovat!

Tämä haaste on pyöriny pitkään jo ja mie mattimyöhäsenä tähän vastoon. Kiitos kaikille haastajille ja teille blogini lukijille!

36 kommenttia:

 1. Todella mukavaa ja viihdyttävää oli lukea tätä, joskus olet aiemmin sivunnut tuota emäntäkoulua ja sitäkin, että muutitte maatilalta tuohon rantaan. Harmi, että tilalla kukkapenkit saivat väistyä, mutta kukin tekee niin kuin parhaaksi näkee. Ei se puutarhakärpänenkään kaikkia puraise, vaikka sinulta sen verenperintönä saisikin!
  Puuhulluus onkin mukava hulluus ja hyvin sanot, rahat voisi hullumminkin sijoittaa. Lehmus on upea! Huivikansaa, vai niin :-D Huivi on kyllä kätevä päässä! Pitää tukan valumasta silmille, kuivaa otsalle kirpoavan hien kuumana päivänä ja suojaa vielä auringoltakin, joskaan ei nenää kuten lippalakki. Mutta onhan huivi paljon tyylikkäämpi kuin lippalakki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Mie sain tuolta tilalta tänne mm. pionin juurakot ja muitakin perennoita ja nyt ne kukkii tiällä. Se on totta, jotta ei kaikki tykkee puutarhassa myllätä!
   Puuhulluus on velpojallakin ja yhessä pohitaan näitä juttuja. Suan vertaistukkii! Lehmus on kotosin sieltä äitini synnyin kodista, outo ol kun juurelle ei vesoja tie. Runkoon vuan. Huivii myö kaikki sisarukset pietään ja lippalakkii ei miulla piässä niä! Lierihattu kyllä käyp. Huivi suojovaa hyvästi piätä, enkä auringossa vois kuvitella olevani iliman piähinettä. Haaveillu oon joskus kutoa huivikankaan kangaspuissa. Miulla on vanhoja ohkasia puuvillalankoja vuottamassa.

   Poista
 2. Mukava postaus! Puutarha tuo paljon iloa. Varmasti tunnustus lämmitti mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Lämmitti mieltä silloin ja vieläkin. Puutarha on ihana asia elämässä!

   Poista
 3. Alkoi tuo päärynälajike kiinnostaa. Onko teillä jokin toinen sen pölyttäjänä vai riittääkö yksinään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina vastauksesta! Olga lajike on pölyttämässä, kyllä se tarvihtoo pölyttäjän. Jos lähimainkaan on päärynäpuita ei omassa pihassa tarvii olla muita. Olga on mahoton kukkija, hedelmät talouskäyttöön. Ei hyvä syöntilajike.

   Poista
 4. Mukavaa, ku sait emäntäkoulustaki, äiteen lisäksi, puutarhatiatua, ei tarvinnu kaikkia kantapäänkautta oppia. Son sääli, että piti jättää valamis piha, mutta toisaalta, ny on aikaa suunnitella ja toteuttaa uusia tuulia. Mukava tuallaane yllätyspalakinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Kyllä ol hyvä koulu, mie oonkin sanonu jotta tytöille pitäs olla pakollinen, niinkuin pojille armeija. Nyt ei ennee koulujakkaan taija olla toiminnassa! Toisaalta se on sääli jättee, nuoretkin arvostaa noita ja varjeloot noita pihapiirissä. Kyllä kynnet syyhyvää kaikkiin suunnitelmiin kanssa, mitä tuosta mehtäalasta suahaan. Mukava ol palkihteminen.

   Poista
 5. Kiva, kun osallistuit! Lisäsin sinut postaukseen, joka nyt on blogissani esillä. Emäntäkoulu on varmasti hyvä perusta moneen. Ihania noi surukuuset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Kivisen Vilma! Hyvä kun lisäsit, kyllä käy mielessä miullakin se liittee. Hyvä näin. Emäntäkoulu anto hyvät tidot kaikkeen kodinhoitoon, lastenhoitoon ja puutarhaan. Tarpeen ois nykynuorillekkin! Surukuuset on huomiotaherättävät jo kooltaan.

   Poista
 6. Ihana puutarha, ihailen niitä kaikkia puita ja kukkia kun itselläni ei ole puutarhaa varsinaisesti, mutta luonto on lähellä. kiitos kommentistasi myös ja aurinkoista laskiais-sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos piritta! Puut ja kukat onkin kauniit kahella. Luonnossakin on paljon kauneutta! Mukavoo tätä viikkoa!

   Poista
 7. Olipas oikein mukava tarina tämä!
  Rääkkylästä tuli mieleen että aikoinaan 90-luvun lopulla minulla oli puutarhakoulussa luokkakaverina yksi mies Rääkkylästä. Käsittääkseni hänellä on kukkapeltoja leikkokukiksi ja kuivattavaksi sielläpäin?
  Kivat kuvat myös edellisessä postauksessa, ihana sinivaleunikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Mukava kun tykkäsit.
   Suattaapi olla tuo puutarhurikoulussa ollu mies tuosta nuapurista Markku tai Kari! Hyvin heijät tunnen ja vakiasiakas oon heillä puutarhalla. Markku nyt kasvattelloo kukkapellossa kaikenlaisia kukkia, elokuulla on kaunista kaheltavoo ja kuivakukkia on navetan ylisillä runsaasti!
   Sinivaleunikko on kyllä hieno väreissään!

   Poista
 8. Miten mukava ja positiivinen tarina. Se, että kaikella kasvattamisella on ollut iso rooli elämässäsi ihan lapsesta saakka, näkyy ja tuntuu blogissasi.

  Olette varmasti olleet edelläkävijöitä maatilan pihapiirin laittamisessa. Nykyisin jo näkee paljonkin maalaistaloja, joissa puutarhaa on rakennettu rakkaudella ja ympäristöstä on huolehdittu. Aikanaan ihmisillä taisi mennä kaikki energia itse maatilan töihin ja ympäristö jäi sitten hunningolle. Ystäväni osti 20 vuotta sitten Etelä-Savosta vanhan maatilan, josta hän on tehnyt vuosien mittaan kerrassaan upean paikan. Hänellä on arboretumkin. Paikalliset eivät millään ymmärtäneet, että joku viitsii pihaansa niin koristella. Taitavat nykyisin olla eri mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä kasvien kasvattaminen on ollu isossa roolissa elämässäni.
   Eihän se kovin ylleistä ollu panostoo pihapiiriin siihenaikaan kun myö alotettiin. Siistejä ympäristöjä tällä meijän kylän tiloilla toki ol, ja kukkapenkit ja hedelmätarhat ol monessa paikassa. Ystävälläsi onkin mukava, kun on tila missä voipi harrastoo, tiälläkin on paljon muutosta tapahtunu pihapiireissä.

   Poista
 9. Mukava tarina! Oli varmasti ihana yllätys saada puutarhasta palkinto, vaikka ette edes osallistuneet mihinkään kilpailuun. Mukavaa laskiaissunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Mukava ol suaha palakinto, juohtuu ussein mieleen vielä nytkin.
   Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 10. Todella kivaa luettavaa ihan kaikkineen. Emäntäkoulusta sait varmasti hyvät eväät puutarhan- sekä maatilan pihanhoitoon josta osoituksena myös hieno palkinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Emäntäkoulu siihen aikaan kun mie sen kävin, anto kattavat tiedot ja taidot, niin kodinhoitoon kun lasten- ja puutarhankin hoitoon. Palakinto ol mukava kannustin myöhmpiin puutarha harrastuksiin!

   Poista
 11. Ihana teksti. Kiitos, oli mukava tutustua. Ja on upea, kun saa työstään tunnustusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Mukava kun tykkäsit ja mukava tutustua. Kyllä on mukava kun huomioidaan.

   Poista
 12. Kiitos osallistumisesta! Tarinasi onkin kiinnostava ja rakkaus puutarhaan ja puihin tuli hyvin elävästi esiin. Sieltä emäntäkoulusta on lähtenyt alkuun asiantunteva perehtyminen kasveihin. Puutarhaharrastus on kaksin verroin antoisampaa, kun siinä on oma mies mukana! Hyvää jatkoa edelleen kaikille puutarhan suunnitelmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Emäntäkoulun pien tärkiinä miun kohalla. Ja rakkaus ja kiinnostus on puutarhaan vahvasti elämässä mukana. Iliman Pekkoo ja yhteisymmärrystä näistä asioista, ei se ois ollukkaan mahollista. Yhessä tätä on tehty ja vielä nytkin touhutaan. Toivotaan terveyttä, jotta loppuun suatas tuo mehtäpuutarha.

   Poista
 13. Olipa mukava kertomus, kiitos.
  Emäntäkoulu tuntuu olleen todella monipuolinen oppilaitos, paljon hyödyllisiä taitoja, eipä olisi ollut haitaksi itsellenikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Emäntäkoulu ol monipuolinen oppilaitos. Paljon käytännön tietuu sieltä suatiin. Nuorin sisko kun koulun käy, ol muutos tapahtunu, ja hiän surkuttelloo kun monesta assiista jäi paitsi. Mm. puutarhalla ei ennee niin laajamittasesti kasvateltu kasveja. Nythän noita kouluja ei ennee ookkaan, Lieksassakin ol sosiaalialan oppilaitos ja viimemmäks pakolaiskeskus.

   Poista
 14. Ihana oli lukea tämä postaus ja sinun taustasi. Koulutuksesta on aina hyötyä ja se näkyy myös sinun puutarhassasi ja palkinto oli varmasti mieleinen yllätys. Kiitos päärynäpuu vinkistä meillä on Pepi päärynäpuu mutta viimevuonna ei hedelmät meinannut kypsyä ollenkaan ja makukaan ei ollut mikään ihmeellinen. Se antoi hedelmiä ekavuotta viimevuonna. Mistä olet tämän oman lajikkeesi hankkinut? Surukuusiasi olen aina ihaillut jos olisin nuorempi istuttaisin minäkin mutta taitaa kasvaa hitaasti. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Mukava kun tykkäsit. Koulunkäynti ei hukkaan mäne! Suosittelen lämpimästi tuota päärynä lajiketta ja taimen hankin Hirvensalmen taimistolta, puutarhamessuilla olvat myymässä vuosia sitten. Ei se vielä oo kasvussa ollu kun seihtemän vuotta ja nyt jo hyvän sadon anto. Päärynähän ei varastosäilytystä juurikaan kestä, ainakaan nämä lajit!

   Poista
 15. Minä luen niin antaumuksella ,Sinun blogiasi Ulla!
  Tykkään valtavasti sinun tyylistäsi kirjoittaa!
  Sinun puutarhassasi on rakkaudella istutettu kaikki,kukat puut ja pensaat!
  Mahtavat opit olet saanut,varmasti ei ihan yleistä 40 vuotta sitten ollut nuo kasvihuoneet /kukkien kasvatukset ym.
  Kiitos ihana oli lukea Ullan .puutarhasta!
  Mukavaa alkanutta maaliskuuta-sitä kevätkuuta:)Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Mukava kun tykkeet lukkii miun blogia. Harvakseltaan tulloo nykysin kirjoteltuu vuan.
   Muistoja herättäviä on monet istutukset ja toivon puitten varttuvan vanhoiks ja kookkaiks aikanaan. Kouluu arvostan kovasti ja rehtorii, joka ol niin antaumuksella mukana puutarhan opetuksessa.
   Mukavoo maaliskuuta siullekkin, jokohan se maaliskuu muat näyttää!

   Poista
 16. Olipa mielenkiintoista luettavaa! Meillä onkin monta yhteistä rakkautta koskien puutarhaa saati leipomista tai käsitöitä! Vahvat opit sait koulusta ja paikan missä toteuttaa unelmaasi.

  Kaikkea hyvää sinulle! Voi että miten olin iloinen kirjeestäsi, kaunis kiitos!

  VastaaPoista
 17. Kiitos Saila! Mukava kun ol siusta mielenkiintoista lukkii, miun taipaleesta puutarhurina. Leipominen ja käsityöt ne on vahvasti mukana arjessa.
  Koulusta suatiin hyvät lähtökohat omaankin puutarhaan. Lähtipä sieltä joku puutarhakouluunkin jatkamaan. Ihana ol tuuva pääsiäiseks leikkonarsissi kimppu kotiin. Siitäasti on miun pääsiäispöytee koristanu keltaset narsissit! Samoten rakkaus pikkutulppaaneihin jouluks, vaikka hetken vuan kestäät!

  Kaikkii hyvvee siullekkin. Mukava kun kirje tul perille ja Kiitos!

  VastaaPoista
 18. Ilmankos olet niin taitava!
  Talouskoulu olisi kaikkien hyvä käydä, ei olisi yhden yhtäkään uusavutonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Jottain on tullu opittuu!
   Kyllä ois tarpeen opit huushollinpiennissä, paljon tuntuu olevan uusavuttomia!

   Poista
 19. Upea postaus! Oli mukava lukea, katsella ihania kuvia - tutustua sinuun <3 Sain tästä myös kasvi- ja puuvinkkejä, joita tutkin jatkossa. Hyvää viikon jatkoa <3

  VastaaPoista

Kesän makuja!

                                 Aika on noppiisti kulunu ja allakka elokuulle kiännetty! Puutarha on ollu nyt vähän vähemmällä huomiolla ...

Suosituimmat artikkelit