sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Kuusi kuvaa kesästä ja arvonta.

Sain tämän haasteen jo joulukuulla viimevuonna, Inkalilja Loven Annilta ja tämän on alulle laittanu Tuplasti Terapiaa blogista Pirjo.
Mattimyöhäsenä nyt kirjottelen, ennenkuin uus kesä kolokuttelloo jonkunajan piästä!

Viimekesä ol meillä erikoinen, toukokuun alakupuol ol kolea ja vettäkin sato loppukuusta, joka myöhästytti viljojen muahan laittoo ja puutarhassa kesäkukkien istutusta.


Alakukesän viileys edesautto sipulikukkien pitkän kukinnan. Ihania värejä ol kaikissa sipulikukissa ja vaikka värit räiskyvät, ei ne ollu piällekäyviä alakukesän vihreydessä.


Ei savua ilman tulta! Meillä alako tosissaan tuon mehtäpuutarhan mylleeminen. Ville tul sillon toukokuun lopulla kaivurilla kaivamaan tätä alaa ja kiviä hautoommaan ja kasoja niistä tek myöhempee käyttöä varten.  Kuvassa on takanurkkoo ja paljon haketettiin ja risuaitaan materiaalii kuskattiin, nuotiossa poltettiin risuja ja muuta joutavoo juurakkoo. Ei käyny sillon kantopuutarha vielä mielessäkään ja tuolla perällä olevan kuusen juurelle se on nyt tekeillä. Pihlaja ja leppä ol valtapuu tällä alalla ja muheva on tuo kasvualusta. Leppähän ei huonossa muassa kasva. Koivujakin kuajettiin vähemmäks. Tuonne taustalla olevaan peltoon asti käyvään läpi tämä ala. Heitetään sinne kuluku tuohon vieressä olevaan kuusikkoon. Pellolle ei tämän alan kautta tietä oo kuin pien silta ojan yl  jalakamiehelle.


Tuttu puutarhuri toi roskalavalta pelastamiaan alppiruusuja sillon toissakesänä ja niitä ol jo istutettu tuonne mehtäalalle mäntyjen juureen. Kuvassa on Puistoalppiruusu 'Gatawbiense Grandiflorum' joka kukki ensimmäisen kerran. Ala jolla nämä ovat kasvaa mäntyjä ja siinä on mua hikevee ja kostiita koko kesän. Männynkariketta on aikojen saatossa siihen maatunu ja puolukan varvikkoo siinä on. Alppiruusut ja atsaleat ovat tällä alalla. Muutama on muuhun kohtaan tuohon alalle istutettuna.


Heinäkuun alakupuolella sinivaleunikko kukki kauniisti, erikoisen värisillä kukilla. Tämä penkki on talon pohjosenpuolella ja hämykuunlilja on valtakasvina.  Erlaiset Varjo- ja Martagonliljat tässä penkissä on jo mukavasti levittäytyneet.
Pionit olivat kanssa loistossaan ja niidenkin kukinnalle viileys ol hyväks.
Jos paras kuva pitäs valita vois se olla tämä!Ensimmäinen punainen Kanadanliljan kukka meijän puutarhassa elokuulla. Tätä oon vuottanu, kuin 'hepo hellettä kesää'. On pilikkuja kuin pantterissa! Keltanen kukki samaan aikaan.
Monet syksypuolen perennat kukkivat tavallista myöhempään.


Luumusato ol runsas viimekesänä, hauskan luumun keräsin. Sydämmellinen luumu. Muutenkin syötävistä kasveista suatiin hyvä sato. Viinirypäle kasvihuoneessa, pensasmustikat ja karhunvadelmakin yllätti. Mansikkalaatikosta monta marjamaituu ja mansikkakakkuu suatiin. Omenat, päärynät ja herukat kasvaa tuolla muatilalla ja sieltä myö suahaan niinpaljon kun tarvitaan. Kaks omenapuuta on nuoria tiälläkin ja tuonne mehtäalalle ois tarkotus joku vielä lisäks hankkii! Laatikkoviljelyksistä yrtit, kesäporkkana, punajuuri ja avomaankurkku riitti koko kesäks. Sipulii suatiin kuivattavaks ja pinattivelli tarpeita vieläkin on pakasteessa. Tomatit kasvihuoneessa eivät kunnolla kerenny kypsyy, viileän kesän tautta. Yks pihvitomattilajike vielä kaikenhuipuks tek outoja hedelmiä, syylätauti vissiin ol. Sipulin kanssa sosetta pakasteeseen tein ja ruuissa sitä on käytettäväks.

Kuivuus ja kylymyys ol viimekesänä parhaiten mieleen jiäpä asia!

Kiitos haasteesta, mukava tätä ol muistella ja kirjotella. Haastevastaus jäi miulla nyt myöhäseks ja en haasta nyt kettään.
Kaikki varmaan on jo uuden kesän odotuksessa ja innolla ens kesän esikasvatuksia alottelemassa!


                                                                         ARVONTA


Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Perinteisellä lappuarvonnalla suoritettiin arvonta ja Pekka ol onnettarena! 12 osallistujoo ol ja nimet lappuun kirjoitin, joista sitten nous lappu,
Vaarin torpan puutarhan Pirkolle.
                                                                  Onnea voittajalle!

Laita miulle sähköpostilla osoitteesi, niin kirja lähtöö loppuviikolla kun asioilla käyvvään, postiin. Miun sähköposti osoite löytyy tuosta sivupalkista.

Mukavoo helmikuun jatkoa kaikille ja kiitos kun kävit lukemassa!25 kommenttia:

 1. Onnia voittajalle!
  Kyllä tuan mettäpuutarhan tekemine o varmasti miälenkiintoosta. Mä ainaki itte tykkään enite uuren tekemisestä. Sinivaleunikot o komeeta. Oon pitäny sitä nii vaikiana, etten oo koskaa eres yrittänykkää kokeella. Onko nua ostotaimia, vai ookko itte kylyväny?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintosta on tuon mehtäpuutarhan teko. Tuosta kuvasta jo muutoksia on paljon, viimekesänä tehtyjä. Ollaan ihan 'täpinöissä' tuon kanssa! Nuo sinivaleunikot on ollu ihan tämän puutarhan perustamisesta lähtien. Ostin yhen juurakon taimena ja se on viihtyny tuolla paikalla. Siemeniä nuo kehittelöö ja niistä ja ostolaisista oon koittanu lisätä, ei vielä oo onnistunu. Nythän tuota valeunikkoa on muissakin väreissä. Tuo on vuan niin erikoinen väri, ei muissa kasveissa taija olla. Aamuaurinko hetken paistaa näille!

   Poista
 2. Ihanan näköistä metsäpuutarhan tekoa. Vänkä luumupari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on mukava homma meillä. Se harmittaa kun ei aijemmin tuohon herätty. Puut ois jo kookkaita! Mukava ol tuo luumum miten lie kasvanu yhteen. Kivi ol molemmissa puolissa!

   Poista
 3. Sinulla on hauska yläbanneri. Ovatko nallet omiasi?
  Onnea arvonnan voittajalle, hyvä palkinto!

  Voi, miten kauniit sinivaleunikot. Tuollaisen joukon kun saisi omassa puutarhassa kasvamaan. täytyy jatkaa yrittämistä. Metsäpuutarhasta tulee hieno. Mielenkiinnolla seuraan sen rakentumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeviikolla pakkasilla nallet piäs lumipesulle. Ovat miun omia, harrastanu oon 15vuotta nukkejen ja nallejen tekemistä. Kaikille sukuun syntyneille vauvoille valamistan nallen. Käsin ompelen villamohairista, puulastulla täytän kovaks ja näissä on liikkuvat nivelet ja lasisilimät. Nuket on miulla mahapiirongin piällä ja saapasjalakakissa ol kirjastossa rekvisiittana kun satutunnilla satu siitä luettiin. On ollu miulla ihan unnouksissa, jotta voisin esitellä näitä.

   Hyvin ovat sinivaleunikot tuossa viihtyny, oisko tuo ssa penkissä olosuhteet mieluiset ja varjosta tykkeväät.
   Ajattelin laittoo postausta nyt kevät -talavella tuon tiennistä ja mitä sinne on jo suatu laitettuu. Hommoo on vielä paljon.

   Poista
 4. Metsäpuutarhasta tulee huippuhieno, on nyt jo kaunis, mutta näen miten atsaleat sun muut loistavat keväällä puiden joukossa.
  Hyvin onnistui silti kasvatus, vaikka kylmyyttä valittelit. Erikoinen kesä oli, minulle jäi mieleen kuivuus ja kuumuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehtäpuutarhoo rakennellaan tulevanakin kesänä. Uutta on aina mielessä. Toivon noitten alppiruusujen ja atsaleojen viihtyvän tuolla alalla, missä ovat. Kompostii kesällä lisätään kasvualustaan.
   Onnistu nuo kasvatukset jotenkin, jöriinit kärsivät kaikista eniten viileydestä. Varmaan puolet jätti kukinnan väliin. Tiällä itäpuolella maatamme, just keski-karjalassa ol kaiken vaikein tilanne säitten suhteen!

   Poista
 5. Onpa erikoisen näköisiä sinisiä kukkia! Kauniita ovat. Kiva nähdä metsäpuutarha joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä väriltään tuo sinivaleunikko. Puut ja pensaat kuhan kasvaa tuossa mehtäpuutarhassa, on varmaan mielenkiintoinen!

   Poista
 6. Kauniit kuvat! Metsäpuutarhan kehittyminen kiinnostaa kovastikin, kai teet siitä vielä juttuja? Sinivaleunikko on todella kaunis. Onnea voittajalle ja mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tien juttuu tuosta mehtäpuutarhasta. Vielä nyt kevätpuolella. Sinivaleunikko on värinsä puolesta erikoinen, ei taija muuta noin turkoosin sinistä ollakkaan! Mukavoo viikkoa siullekkin!

   Poista
 7. Hienot kukkivat kesän kohokohdat! Voi miten jännittävää onkaan nähdä metsäpuutarhan synty ja kehitys! On aivan eri asia aloittaa metsäpuutarha alusta alkaen kuin yrittää raivata sitä valmiiseen metsäkulmaan. Ja kantopuutarha on ilman muuta sen yksi elementti! Kiitos Ulla arpajaisista ja laitan tietoja tulemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kanadanlilja olkin unelma ihan, luulin jo mukulan hävinneen, monta vuotta ol penkissä. Kerron tuon mehtäpuutarhan tarinan, kuhan seleviin siitä postii laittamaan. Kantopuutarha onkin mielenkiintonen perustoo. Saniaisii siihen haaveilen! Kiitos tiedoista!

   Poista
 8. Ihanat nallet ulkoilemassa! Vai sinä niitä värkkäät. Jokuhan niitä tekee myyntiinkin, näin joskus Ylämyllyn matkamuistokaupassa. Sinä kyllä olet taitava vaikka missä asiassa :)
  Kesäkuvatkin ovat niin hienoja, alkaa tehä mieli tulppaaneita taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää nallet kömpikin jo pesästään! Joka kevät käytän ne ulukona lumipesulla. Saunassa sitten lämmittellööt! Saman opettajan opissa oltiin, kuka myyntiin tuolla Liperissä nalleja tekköö. Hyvät opit suatiin ja mukava näitä on värkkäillä!
   Tulppaaniaika on nyt parhaillaan!

   Poista
 9. Oikea työvoitto tuo metsäpuutarha, aivan ihana!
  Minä olen jo autuaasti unohtanut viime kesän, viileää tosiaan oli ja aika kuivaa. Pionit kukkivat upeasti ja pitkään.

  Minulta saat lilan sinivaleunikon poikasia jos tahdot, niitä ainakin viime kesänä löysin. Tiedät minkä talon kohdalla jarrutella jos niitä haluat.

  Ihanat nallet, persoonalliset kasvot kaikilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kuvasta on jo muutoksia tullu tuonne mehtäpuutarhaan. Kohtapuolin siitä kerron enemmän!
   Toukokuun 5päivä rytkäs sitä lunta ja kylymee ol loppukuulle asti. Sen tautta kaikki myöhästy. Kevätkukkijat jarruttel kukintoonsa. Mitähän nyt toukokuulla on ilima, hiukka ihan hirvittää!
   Mielelläni otan tuota lilaa, tuonne mehtäalalle on vielä monta paikkoo, mihin se sopii. Otampa keväällä yhteyksiä ja ohikulukiissa käyn!
   Nallet on mukavia. kun täyttövaihekkin paljon ratkasoo tuota ilimettä! Tuo suurin vaalee on miun ensimmäinen tekele ja nimeltään Valtteri!

   Poista
 10. Komea tuo kanadanlilja, ihan uusi tuttavuus minulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis on tuo kanadanlilja, kun vuan säilys penkissä. Myyriä ei kaivattas! No jopas sattu, kun et ennen oo tavannu!

   Poista
 11. Olipa vähällä jäädä huomaamatta tämä postauksesi kokonaan.
  Voin vain kuvitella miten upea metsäpuutarhanne tuleekaan olemaan sen valmistuessa. Kokoakin on kuvan perusteella hulppeasti. Sinivaleunikot ovat tosi kauniita ja näyttävät viihtyvän hoidossasi hyvin. Kaunis on myös tuo kanadanliljasi. Menestystä sille.
  Upeita nalleja bannerissasi. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla niiden syntytarinasta?
  Mukavaa ja aurinkoista helmikuun jatkoa sinne teille. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuosta mehtäpuutarhasta suahaan semmonen kun on meillä suunnitelma. Tuossa kuvassa olevassa alassa on vajaa puolet, oikiille jiäp loput. Tuo sinivaleunikko on viihtyny hyvin tuossa, en oo mittään temppuja sille tarvinnu tehä. Oisko sattunu mieluinen paikka! Kaunis on tuo kanadanlilja ja kasvutapa näyttäs olevan vähän erilainen kuin keltasella sisarellaan. Toivon tuon säilyvän.
   Näin sanomalehti Karjalaisessa toistakymmentävuotta sitten Marttanukeista. Soitin kansalaisopiston toimistoon ja pyysin meille tänne tuota kurssii, siellä alakuun tehtiin nukkeja ja nalleja. Monta nallea on mualimalle lähteny miun käsistä. Edelleen kurssi jatkuu ja reperttuaari on laajentunu muihinkin töihin.
   Mukavoo helemikuun jatkuu teillekkin!

   Poista
 12. Hei! Löysin blogisi ja liityin lukijoihin. Tämä olikin mahtava aloitus blogisi seuraamiselle, kun kerroit puutarhastanne. Metsäpuutarha on ihana ja kiinnostava juttu. Meidän tontin reunasta alkaa kaupungin puistikko. Hävitän sieltä tonttimme kohdalta jättipalsamit ja raivaan pajut, mihin olen luvan kysynyt. Että tämmöinen metsäpuutarha meillä :) Ihania kukkia <3

  VastaaPoista
 13. Mukava kun löysit blogini. Tervetuloa lukijaks! Liityn miekin siun blogiisi. Mehtäpuutarha on mielenkiintoinen ja aina uusia ideoita sinne tulloo. Kyllä ihan maisemateon tiet raivatessa noita jättibalsamia ja pajukkoo pois! Mitenkä se kaupungin puistikon reunalla tuommoset kasvaa, ihme kun eivät oo jo poistaneet, ainakin tuota jättibalsamii! Kiitos käynnistä ja kommentista!

  VastaaPoista
 14. Listen...

  What I'm going to tell you might sound a little weird, and maybe even a little "strange"

  WHAT if you could just hit "PLAY" and listen to a short, "magical tone"...

  And miraculously attract MORE MONEY to your LIFE??

  What I'm talking about is hundreds... even thousands of dollars!!!

  Do you think it's too EASY?? Think something like this is not for real??

  Well then, Let me tell you the news...

  Sometimes the largest blessings in life are the EASIEST!!!

  Honestly, I will PROVE it to you by letting you listen to a real-life "magical money-magnet tone" I developed...

  And TOTALLY FOR FREE

  You just push "PLAY" and watch money coming right into your life... starting almost INSTANTLY...

  TAP here now to play this mysterious "Miracle Wealth Building TONE" as my gift to you!!!

  VastaaPoista

Myrskystä toipuessa!

Ei arvannu eiliseen uamuun herätessä, mitä ilta tuopi tullessaan! Myrsky riepottel meitä tuas tosissaan. Vettä ei onneks kuatamalla tullu, 1...

Suosituimmat artikkelit