lauantai 27. huhtikuuta 2019

Myyrän kehvelit!

Lämpimiä ja kauniita päiviä on ollu tiälläkin. Järvessä on jiät sen näköset jotta ei pitkään mäne kun sullaat paikoilleen. Lunta on vielä autotallin vieressä olevassa kukkapenkissä, joka päivä kuitenkin kinos pienenöö. Vettä kaivattas pelloillekkin varjopaikoille lumensulattajaks. Ja luonto tykkeis sateesta. Nurmikko on jo käyny vihertämään. Lumet kyllä pihasta hävis vauhilla.
Nurmikkuu on haravoitu ja kukkapenkkejä siivottu. Mehtäpuutarhan tekele on vielä kuusikon suojassa lumivaipan alla. Mäntyjen alla olevissa rodoissa ja atsaleoissa on pulleita nuppuja, vielä on verkoilla suojattu. Miusta tuntuu, jotta oon raitisilima myrkytyksen suanu. Yön nukun kuin tukki lähemmäks viittä. Talavella kun ei lypsylle kiirettä oo, herätään jo neljältä.

Katiska tänä uamuna vakikiven juureen vietiin ja toivotaan ahvenia, herkkukaloja! Normaalisti ehitään issuu kivvii jonkunaikoo, ennenkuin se löytyy. Nyt on järvenpinta niin alhaalla, jotta kivestä piälak on pinnan yläpuolella ja rannasta jo nähtiin mihin pittää soutoo. Hauvet polskii rantaveissä kutemassa ja jos ei ahvenia suaha niin viiään  katiska rantaan haukija varten.

Meijän ranta-asukkaat tukkakoskelot on jo saapuneet, suhovaat eistakasin laiturin eissä. Lähellä olevassa luhassa pessiit.

Otsikko on myyristä! Nyt ovat myllänneet meijän pihan. Käytäviä ja kasoja on ihan mahottomasti. Kukkapenkeissäkin on porattu onkaloita ja kasoja nosteltu. Joskus hautoon  kalan perkeitä penkkiin, kun kuullu oon myyrien niitä karttavan. Nyt ei auttanu valakosipulitkaan!


Ei jokapaikasta oo näin kovasti myllätty. Ei koskaan ennen oo tämmöstä sattunu. Ja tuossa vieressä olevalla pellolla ei yhtään kassoo.


Outo myyrä, tuossa vieressä reikä näkkyy vaan tulppaanin mukulat on siästyny. En oo varma onko jokapaikassa siästyneet sipulit.
Luken ennustetta kahoin ja se ennustaa 2019 syksyllä, itä suomessa myyrien huipun olevan. Hirvittää ens kevättä ajatella.

Palataampa viime syksyyn. Kävin marraskuun lopulla puutarhamyymälässä ja sieltä edullisesti ostin myyntiajan loppuja kukkasipuleita. Vein ne viileeseen varastoon ja nyt tammikuulla ne 'löysin'. Istutin suuriin ruukkuihin ja muatilan kellariin vein ne. Maaliskuulla alako piippoja näkkyy ja kolome ruukkuu kannettiin kellarista pois. Yhen heitin Helenalle ja ulukoetteisessä hänellä ne kauniisti kukki. Myö vietiin ensin viileeseen varastoon ja kun lehet ol reilun kymmen senttisii, vietiin ne vanhaan mökkiin ja takkoo ruvettin lämmittämään. Nyt pääsiäiseks ruukut kukki upeasti.Tässä huuhtikuun ensimmäisellä viikolla. Yhtään en muistanu mitä värejä istutin ja mitä lajikkeita. Onneks nuo korkiimmat kuitenkin olin keskelle laittanu.


Vielä on muutamia myöhäsempiä sipuleita nupulla. Nuo rimpsureunaset ovat tuoksuvia. Ensimmäisenä ruukuissa krookukset kukki vähän aijemmin. Helmililjoja sinistä ja vaaleanpunaistakin istutin ja vaaleanpunaset on haalenneet melekein valakoseks. Kukintoo on ollu nyt kolomisen viikkoa ja vielä kestää jonkinaikoo.
Pakkasyöks nostetaan sisälle.
Tämä homma onnistu niin hyvin, ens keväänä yritän uuvestaan. Ja narsisit kokkeilen kanssa.

Kukkapenkeistä kuvia otin jo alakuviikosta ja penkit on vielä siivuumatta.Talventähti ja 'Ruby Glant' krookus.


Hurja reikä tuossa taustalla, oisko krookus pahanmakunen! Hauskasti sattu rinnakkain 'Prins Claus' ja 'Jeanne d'Arc'.


Virvalilja kukinta jo loppupuolella.


Mikäs se tämä on. Syksyllä istutin syysmyrkkyliljoja ja oisko erehtyny ajasta. On kyllä aika valakii.

Ensimmäiset esikot ovat aukiimassa, skillat, lumikellot , helmililjat ja kevättähdet ovat myös kukassa.


Punajouluruusu pit miun suojata katiskaverkolla ja havuilla nyt keväällä. Viimesyksynä vaaleajouluruusu tek paljon nuppuja. Huomasin jonkun siinä käyneen ja ajattelin sen olleen myyrän. Laitoin käpälämäen myyräpastillit penkkiin ja nekin se joku söi, samoin nuput. Oiskohan ollu harakat, ei kyllä nähty mikä se ol.


Särkyneessä sydämmessä on jo näin hyvät alut, kun ei vuan kylymäs. Laitan pahvilaatikon suojaks. Valakosen särkyneen sydämmen pelekeen talaven ottaneen mukkaansa!

Nyt tul tätä postii runsaasti ja taimikasvatukset jätin seuraavaan kertaan.

Sittempä kuuletta hulluruoho humalasta,!


HAUSKAA VAPPUA

Kiitos kun kävit.

30 kommenttia:

 1. Hurjan näköistä jälkeä ovat myyrät jättäneet mennessään. Onneksi ainakin nämä kukat säästyivät!
  Mahtavan hienot sipulikukkaruukut olette saaneet aikaan. Ihanaa, kun kukintaa riittää monelle viikolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Nyt myyrät juhlivat ihan kunnolla. Ruukkutulppaanit onnistu yli odotusten ja ei mikkään niitä nakertanu kellarissa! Kovasti ovat illauttaneet ovien edustoilla.

   Poista
 2. Onpa kauniita kukkia! Onneksi eivät kaikia syöneet ja ruukuissahan ne säilyvät hienosti. Hyvä kun on missä säilyttää ruukkuja.
  Vesilintujen seuraaminen onkin ihan huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Mitähän myyriä nuo on ollu, kun ei selevee tehny ainakaan kaikista penkissä olevista! Muatilalla on iso kellari ja siellä soppii olemaan ruukku poikineen. Onneks suan sinne viiä!
   On mielenkiintoista seurata noita lintuja, lokeista en tykkee ensinkään!

   Poista
 3. Ei ole myyrän puuhat kivoja ollenkaan! Meillä ei onneksi niitä ole näkynyt. Ihan itse vaan kaivelen eikä koirakaan onneksi ollenkaan! Raitisilmamyrkytys on tuttua täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Kivisen Vilma. Ei oo mukavia nuo myyrän vierailut. Tuhot on vielä näkemättä ja kasat suap tasoteltuu!
   Raitisilimamyrkytys vaivovaa kaikkia puutarhaimmeisii kevväällä!

   Poista
 4. Oho, mitä kekoja. Meilläki rajaoja on täynnä reikiä, muttei niitä puutarhas näy, ainakaa viälä. Hyvin onnistuut kukittamahan ruukkusipulit ja viälä pääsiääseksi. Aijootuski onnistuu hyvi. Teillä pärähtää kukinta het kunnolla vauhtihi ku lumet häviää. Hianua kukintaa. Virvalilijakki kukkiivat hyvi. Mulla yks vaivaane yksilö yrittää pysyä hengis, eikä se viälä kuki. Raitisilimamyrkytys taitaa olla tällä hetkellä puutarhurien yleene riasa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Toivottavasti eivät ojasta keksikkään tulla puutarhaan! Onnistu tuo ruukkuhomma hyvästi. En tienny istuttoissani, milloin kukkivat ja nyt sattu piäsiäiseks. Tien muistiinpanot ja jos piäsiinen on aiemmin, sipulit pittää varmaan joulukuulla laittoo. Kellarissa olosuhteet joka talavi on samanlaiset. Tuo virvalilja vähänkerrassaan pöyhtyy.
   Raitisilimamyrkytys on mukava riesa:)

   Poista
 5. Onpas teillä paljon myyriä ollut! Toivottavasti tuhot ovat jääneet enemmän esteettisiksi ja kasvit olisivat jääneet ainakin suurimmaksi osaksi rauhaan. Meillä ei myyriä ollut talven aikana juuri yhtään. Meidän ja kahden naapurin loukuttama saalis jäi yhteensä 30-40 myyrään koko talven aikana ja niistäkin suurin osa naapurin lintulaudan alta. Yhtään onkaloa ei ole meidänkään nurmikolla. Missähän lie ovat, kun jo kaksi talvea ovat olleet vähissä. Ei sillä, että se minua haittaisi :D Kauniit tulppaaniruukut ja täydellinen ajoitus kukinnalla. Ihanasti kukkii jo kukkapenkeissäkin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Toivotaan jotta ei ois kasveissa käyneet! Milläs työ loukutatta myyriä, meijänkin pitäs sitä käyvä tekemään!
   Kauniisti kukkiivat nyt ruukut. Ajotus ol ihan pelekkä sattuma. Nyt tietää miten istuttaa ens syksynä. Viikkoa aiemmin on ens piäsiinen ja sipulit ruukkuihin vuuven vaihteessa. Nyt alakaa kukinta pihallakin.
   Mukavoo kevättä!

   Poista
  2. Ihan tavallisilla "rämpsyillä" ollaan varustauduttu. On sellaisia vanhanmallisia metallisia ja uudempia supercatteja.

   Poista
 6. Ihanasti kukkii! Myyriä on tainnut olla viime talvena tavallista enemmän. Meilläkin olivat temmeltäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kukkaiselämää. Kauniisti kukkii. Teillä onkin ollu ihan herkkupöytä myyrille. Toivottavasti saisivat mahanpuruja! Ja huippuvuos on vielä myyrien suhteen eissäpäin!

   Poista
 7. Kauniita ovat nuo tulpaanit,ihan eri topakat kun kaupan tulppaanit.
  voi Ulla :) ,minä menen nukkumaan viikonloppuna :)joskus 2-4 välillä,yö-eläjä kun olen...niinkuin nuo sinun myyrätkin.touhuan yöllä,vaan en tee ilikeyksiä:),askartelen vaan:))
  järkyttävää tuhoa tehny,toivottavasti ei mitään kukkapenkkiä,eikä marjapensaita ole nakertanu.(meiän paikallis-lehessä oli kuva ,kun myyrä oli syöny kaikki mansikkamaan taimet,ja omenapuun juuret maanalta.Kyllä ovat inhottavia ,yök!!,Me ollaan saatu viime syksynä meiän liiterin/takapihan alueelta 40 myyrää,Nyt 4 2pv /aikana.Olen keran sairastanut sen myyräkuumeen...tuntui että nyt tais tulla noutaja,kuumekorkealla,ja kovat nivel kivut.
  Kauniita on nuo krookukset,ne ovat niin keväään tuojia että....kunhan saahaan tuo takapihan yläpiha kunton laitan minäkin krookuksia paljon,helmililjo ym... :)
  Ahvenet ,nam. (Miniä ja poika olivat Kuopiossa reissussa ja toivat meille "ahvenkukon" tuliaiseksi.,oli tosi herkku,hyvä kuoritaikina,,sopiva suola ,ahvenia oli sopivasti:) ei ruotonen kukko:)
  niin alakaa meiänki seutuville ","raitis-ilma myrkytys levitä..kunhan saahan lumet ekana pois:)
  Oikein ihanaa sunnuntai-iltaa ja Aurinkoista sekä Hauskaa Wappua! ,sinulle Ulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Säkkimultaan istutin ja niissä voima riittää.
   Meijänkin pittää panostoo tuohon myyrien pyytämiseen. Millä työ pyyvvättä ja onko ne mehtämyyriä. Myyräkuumeen miekin oon sairastanu reilu kolomekymmentävuotta sitten. Kuume ol kova ja oikii munuainen tulehtu. Sairaalakeikka se ol ja pojat ol pieniä sillon. Miulla ei nivelet kippuillu, onneks janotti ja join paljon. Juomat ja pissit mitattiin ja se ol munuaiselle hyväks.
   Ahven on hyvä kala ja anoppini tek patakukkoa niistä pienistä sinteistä. Hyvvee ol.
   Raitisilimamyrkytystä tuntuu olevan liikkeelä.
   Hauskoo vappua siullekkin Liisa!

   Poista
  2. En kyllä tarkkaa ossaa sanua,mitä myyriä,lulen että asuvat meiän puien onkaloissa.ja metsääkin on lähellä??
   Meiän isännys teki irtokarkkirasiasta,pyydyksen
   leikkasi pienen pyöreän oviaukon,niin pienen ettei linnut sovi,(oravat ym)
   ja hiiren loukko aukottomaan nurkkaan,irtokarkki rasian kansi päälle.näitä meillä on hiirenloukuiksi ja myyrien.(taitaa nyt olla 6laatikkoa) 5 myyrää nyt viikon aikana saatu.Ajattelin kun lähden mansikka/kasvimaalle laitan hengitys-suojaimen ,kun multa pölisee....oli sen verran kova tauti ,en halua uuestaan.
   Sinulla ollut tosi järkyttävän pahana se myyrä kuume,tuo juominenja pissat niin mullekkin sanottiin ,koituneen onneksi.
   Aurinkoisia toukokuun -keväisiä päiviä!

   Poista
 8. Hei ihania alkuja! Mutta voi ihme myyriä! Meidän pihaankin ne tulivat ensi kertaa, vaikka istuttelin valkosipulia viime kesänä lähes joka kukkapenkkiin.... Mitäs niille pitää tehdä? Kuulin, että hiuksia pitää tunkea reikiin.... Kirjoittelen myös myyristä, kun ehdin kuvata niiden tuhoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kesätuulia. Mukava kun löysit tänne! On nuo myyrät ihan mahottomia tönkäjiä. En tunnista onko se vesimyyrä vai mikä. Pyytäminen on kai ainuu keino, tapa onkin vielä hämäränpeitossa. Mukava seurata siunkin juttuja!

   Poista
 9. Myyrän kekokasat pihamaalla ovat kyllä ikäviä. Vesimyyrä tai peltomyyrä lienee asialla?
  Ahvenen on tosi hyvä ruokakala ja nimenomaan itse pyydettynä ja tuoreena. Kaupan tiskiltä ostettuna maku, kun yleensä on aivann toinen.
  Voi miten kauniisti kukkivatkin ruukkuun istutetut tulppaanisi. Apeldoorn lajiketta näyttävät suurimmaksi osaksi olevan ja ne ovatkin takuuvarmoja uudelleen kukkijoita, jota ei voi sanoa monestakaan muusta lajikkeesta.
  Paljon kaunista kukintaa on pihallasi ja nuo virvaliljat ovat ihania.
  Oikein mukavaa ja aurinkoista kevään jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Kyllä nyt vimmaatu nuo myyrät, pittää käyvvä loukuttamaan niitä.
   Kalasta kun puhutaan on ahven herkku. Kuha on miusta yliarvostettu!
   Irtosipulia olivat ja pussiin valikoin sattumanvarasesti. Korkeutta vähän mietin. Noista monet kuuluvat Darwinhybriditulppaaneihin. Nuo korkiit keltanen ja punanen onkin Apeldoorn lajikkeita, puutarhassa kestäviä. Meinasin kaikki kukittuunsa kuivata ja syksyllä penkkiin istuttoo. Suavat siellä jatkoo elämeensä.
   Pikkusipulipehkot onneks pöyhtyy vanhetessaan.
   Kaunista ja mukavoo kevättä teillekkin!

   Poista
 10. Myyrän jälijillä sitä täälläkin ollaan. Jos jonkun paikan kanssa luulee, että ny on niin nättiä ja valmista, niin kyllä nuo peijakkaat pistää hermoa kireellee!
  Kauniit sipuli-istutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa. Tuntuu myyristä olleen kiusoo muillakin. Harmillisia ovat puutarhassa ja pelloilla nuo kasat.
   Onnistu nuo istutukset ja sipulit ol melekein poiskantohintaan kaupassa!

   Poista
 11. No on teillä myyrän reikiä. Me olemme ostaneet myyränkarkottimia ja käyttäneet monta vuotta . Meistä niistä on ollut apua tähän asiaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Meilläkin on patterilla toimivia ja litskullakin suatiin muutamia. Täytyy panostoo tähän hommaan. Enssyksyks ennustaat huippuu!

   Poista
 12. Onpas paljon myyrän kekoja! Toivottavasti sipulikukat ovat säästyneet niiltä. Meillä myyriä on ollut riesana aika vähän. Ihania kukkijoita! Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Kyllä on nyt kekoja. Ja se ihmetyttää kun pellolla ei yhtään. Sitä toivon , jotta eivät ois sipulija syöneet. Kohtahan ne nähhään!
   Kaikki kukkijat on ihania!
   Hauskoo vappua!

   Poista
 13. Olen kanssasi samaa mieltö, ahven on herkkukala ja patakukkoa siitä myös teen, jälleen huomenna kun uunin lämmitän. Appiukolla on katista ja se toi meille nyljettyjä kaloja mätipusseineen ja pataan ne laitan ja annan tekeytyä miedossa uunissa kauan.

  Voi myyrän kehvelit minkä tekivät, onko teillä kissaa? Meillä kollit ovat pitäneet myyräkannan aisoissa melko hyvin, ei kokonaan tietenkään. Molemmat pojat ovat hyviä metsästäjiä.

  Unpa upeat sipulikukat ruukuissa! Täytynee ensi syksynä hyötää myös - kauniisti kukkivat. Teen jo ensi syksyn tilauslistaa Hollantiin ja täytyy nuo virvaliljat muistaa laittaa listalle, ihania ovat!

  Teillepäin luvattiin aikas kurjaa säätä, toivottavasti ei toteudu!! Lunta en enää kaipaa ollenkaan enkä pakkasta! Alkuviikosta meillä poikkesi jo pääskyt pesäpaikkaa tarkistamassa.

  Mukavaa alkanutta toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Ves ihan kielelle tul, patakukkoa ajatellessa. Anoppi siivos ihan pienetkin ahvenet siihen patakukkoon ja possunlihasiivut piälle. Kanneks ruisjauhosta taikina ja pitkään uunissa. Ei nuoret immeiset varmaan tiiäkkään mitä se on. Samalla lailla siekin varmaan tiet!

   Meillä ei oo kissoo. Ja sillä ne varmaan piäs nyt riehumaan. Tässä lähellä ei kissallisia talouksia oo ennee. Mukava ol aiemmin kun uamulla navetalle mänin, kissanjälet tiellä näky lumensatamisen jäläkeen.

   Hyvin onnistu tuo ruukkukasvatus. Ens talavena homma jatkuu, narsissit myös. Ne istutan jo loppusyksystä.

   Meillä on lunta satanu ainakin viis senttii ja lissee tulloo. Yöt on ollu niin pimmeitä vielä ja arvasin lumena tulevan. Valostuu tämän matalapaineen jäläkeen yötkin.
   Mukavoo toukokuuta Kivipeltoonkin!

   Poista
 14. Ohhoh🤨meillä myyrät, oli kontiainen joka mylläsi nurmikkopläntin, ovat pysyneet häristimen kanssa pois. Lisäksi kyyt ja ketut saalistavat👌
  Mutta muuten komeaa kukintaa. Ruukkuidea👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Mistä lie myyrät meille osuneet. Meilläkin on tuo häristin, talaveks se raivattiin pois ja oisko myyrät huomanneet tilaisuutensa koittaneen! Ketunjäläkiä jonkunkerran huomattiin, kyitä ei onneks oo.
   Ruukuissa kukkia vieläkin on ja suojaan pakkaselta nostettiin. Kannattaa kokkeilla!

   Poista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit