tiistai 16. huhtikuuta 2019

Siivotaan ja leivotaan.

Hei vuan pitkästä aikoo!

Meillä on vielä lunta runsaasti. järvellä vielä hiihtämään piäsöö ja mehissäkin.  Tänäuamuna neljän jäläkeen syväväylän Puhokseen aukasivat, sitä jyskettä pit männä pihalle kahtomaan. Tyrsky ol jäänmurtaja ja Helga laiva tul aamusta perästä. Haastavoo on vielä jiänsärkeminen ja Joensuuhun eivät vielä aukase väylee. Laivasta kuvan otin ja ettäällä on.


Aikaseen jo lintujen konsertit on kuultavissa. Lintuja on runsaasti saapunu.

Rannassa kukkapenkki on melekein paljas ja piäsiisen jäläkeen jos poutana on, piäsen sitä siivuumaan.
Ensimmäiset krookuksetkin jo pilikistellöö.


On hento liila, 'Blue Pearl'. Muutaman vuuvven ollu penkissä. Otin kuvan uamupäivällä aikaseen ja kimalaiset ol kai vielä kohmeessa kylymän yön jäliltä. Eivät vielä oo mettä imemässä. Ensimmäiset sitruunaperhoset eilen nähtiin. Muissa kukkapenkeissä on vielä paksut niatokset.

Taimikasvatukset on hyvässä kasvussa ja kellarissa olleet ruukut joissa tulppaaneja ja helmililjoja kasvaa, alottelloot  nyt kukintoonsa. Näistä molemmista laitan seuraavaan postiin! Sitä harmittelen kun en älynny narsisseja istuttoo ruukkuihin. Loppuviikosta ostan keltaset pääsiäisnarsissit pöyvälle ja pienet tete narsissit on päivät ulukona. Pakkasta on vielä yöllä senverran, en uskalla pihalle mittään jättee.


On ollu mielenkiintosia aikoja!

Kotipuutarhamessuilla Helsingissä käytiin. Perjantai oltiin koko päivä ja en yhtään kuvvoo ottanu, ei käyny mielessäkään jotta puhelin on mukana. Sitä jiätiin ihmettelemään, miten paljon ol porealtaita näytillä. Kasveja oisin kaivannu enemmän ja hankintoja vähäsen tein. Vaaleanpunasen jouluruusun juurakon ja kannan juurakoita ostin. Muutamia muitakin juurakoita ja pelakuita. Sitä kaikkii muuta ol niin runsaasti, jäi se puutarhamessujen fiilis suamatta.
Olli käy töistä lähtiissään meijät hakemassa ja vei heille. Ester vierasti minnuu mahottomasti, jonkunajan piästä tultiin jo juttuun. Lauantai aamuna kun ylös nous, kahto meitä, jotta yhäkkö nää tiällä on😊. Hyvin myö pärjättiin ja mie sain leikittee sen lauantain häntä. Vaunuissa työnneltiin ulukona ja ihmeteltiin miten tiiviisti siellä Espoossa ja tietysti muissakin kaupungeissa rakennetaan. Sunnuntaina samassa oven avvauksessa Ollin kanssa lähettiin. Olli lähti USAan työmatkalle ja myö junnaan kottii kohti. Kuvat Esteristä jäi ottamatta ja mummolan piässä sain nootteja siitä.

Sunnuntai olkin jännee. Vuoronperrään vaalien tulosta ja jiäkiekkuu kahottiin ja hyvä kun pöksyissä kestettiin, etenkin tuon lätkän kahonnassa.

Eilen illalla nähtiin sitten surulliset uutiset. Tasan kymmenen vuotta sitten huhtikuulla Pekan kanssa Pariisissa käytiin ja Notre Damen katedraalissa. Miulle on jiäny mieleen ne vankat lattialankut, jotka ihmisten kulukiisa urille ol kulunu. Samoin upeat lasimaalaukset ikkunoissa ja mahtavat urut. Ihmetellä pittää sitä rakentamisen taidon-näytettä. Onneks saivat pelastettuu mittaamattoman arvokkaita taideaarteita.

Sillä reissulla monet kerrat kuulin sanan, madam ja punasessa myllyssäkin käytiin kabaree kahtomassa.

Kukassa on sisällä amaryllis 'Sweet Lilian'. Outoon aikaan vanha mukula kukkii. yhellä vanalla ja neljällä kellolla.Samoin keväällä kukkiva pikkunen orkidea, Maxillaria variabilis alottelloo kukintoo. Kun aurinko käyp itäikkunasta täyveltä terältä paistamaan, alakaa nuppuja ilimaantuu runsaasti ja pienet keltaset kukat aukivaa.


Vierellä on juuri valamistunu nalle Esterille. Nimeltänsä 'Armas'. Kuhan tulloovat tänne suapi kullanmuru tämän mukkaansa.


Mie kun 'rakastan' tätä harmaata lautoo. Entisöintipiirissä lopputyönä tein (on vielä vähän kesken). Paritalo linnunpöntön. Tintti soppii isommasta reijästä. Tuota pientä reikee oon miettiny, pitäskö se sisäpuolelta peittee. Vai onko se ikkunana! Ja pitäskö huopa laittoo katolle,  lumet ja veit tippuu tuon pienemmän katolle. Pönttöön ne ei piäse. Pohjakin on vielä laittamatta.

Otsikko on siivotaan ja leivotaan. Sitä oon nyt harrastanu. Tännään ol leipomista. Sämpylöillä otin liiat lämmöt leivinuunista ja kaks kakkuu, perinteisessä vuuassa tiikerikakku ja uuvessa Nordic Ware vuuassa, paistu sitruunakakku. Sain jo muutama vuos sitten joululahjaks tään vuuan ja nyt vasta sen uuvistin.


Tuossa peltipurkissa on sisällä täyttämättömät lusikkaleivät. Tuo purkki on ollu miulla kohta neljäkymmentä vuotta pikkuleivillä. Suatiin kihlajaislahjaksi iäkkäältä tädiltä. Peilovaa tuo valo vähän pahasti. On vuan niin kaunis tuo purkki, jotta näytille panin. Tuossa uuessa vuuasssa paistetusta kakusta viipaleet tulloo ihan työmiehen viipaleita. Painava on tuo vuoka, mutta tuntuu hyvältä. Lauantaina on sitten karjalanpiirakoitten ja rahkapiirakan vuoro. Leivinuuni lämmitettään ja myöhemmällä karjalanpaisti ja lammaspata suap hautuu laatikoitten kanssa. Pashan teko on lauantaina. Tien sen keittämällä. Miulle raaka kananmuna on yäk, ja sen tautta kuumennan munat, sokerin ja kerman. Muut ainekset lisseen sitten ja muottiin, harson sissään laitan valumaan.Pääsiäistä myö juhlitaan hyvällä ruualla ja muistetaan sen perimmäistä tarkotusta hartauvella.

Nyt tul tämmönen postaus kun kukkaiset aiheet on vähissä. Pilvikirsikasta otin hyötöön oksia sisälle ja noppiisti ne vihertämmään kävivät.


Oon suanu uusia lukijia ja toivotan teijät tervetulleiks!

Hyvää Pääsiäistä ja kiitos kun kävit lukemassa!
23 kommenttia:

 1. Ihanat krookukset ja tua nalle, nii söötti. Esteri varmasti tykkää. Mullaki kukkii ny pinkki ritari. Nua linnunpöntöökki o hianoja. Mäki yritin leipua eilee aamupäivästä, mutta kaikki meni mönkähän. Sitä se kiirus teettää. Kyllä ne ny kuitenki syäryksi tuloo. Sun leipomukset näyttää nii herkullisilta. Hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Kivasti on pöyhtyny noitten krookusten pehkot. Nallen kaavoja miulla on monia ja ensimmäinen tällä tehty. On niillä kaikilla omat ilimeensä. Vanhat mukulat kukkii vähän millon sattuu, kauniita kullä ovat. Onko pinkki 'Neon' miulla ei nyt kukikkaan, sipul kuihtu pieneks. Nuo leipomukset ei aina onnistu ulukonäyltään, makkuun se ei vaikuta. Miullakin ruisleivät vähän viimeviikolla kärähti, ol koivuu liikoo uunpuissa. Hyvvee pääsiäistä. Teillähän on sielläpäin ne kokot!

   Poista
 2. Olipa oli, hyvin monipuolinen viikko! Se on yks kevään merkki kun tuon vesiväylän avaavat! Kylläpä ne lumetkin sulaa, kun lämmintä luvassa on.
  On jännitystä ja murhettakin ollut viikossa. Hienoa kun ootte käyny Notre Damessakin, iteltä jäi näkemättä.
  Erikseen en sano miten ihania juttuja on kuvissa, herkkua monille aisteille. Hienot suunnitelmat pääsiäisen viettoonkin.
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Nyt ol vähälleaikoo kaikenlaista. Kyllä se yks kevään merkki on tuo väylän aukasu. Lämmintä on nyt luvassa, suavat lumet kyytii.
   Elämä on tämmöstä, iloja ja suruja. Yllätyin kun uutisoitiin, miten huonossa kunnossa tuo katedraali ol ennen paloa. Toivottavasti suavat kunnostettuu.
   Mie oon perinteihen immeinen ja tykkeen leivonnasta ja ruuanlaitsta. Ussiimpaan huusholliin noita leipomuksia jaan. Hienuu siätä on luvassa, jos tulis ulukoiltuukin pyhinä.
   Hyvviä pyhiä siullekkin.

   Poista
 3. Huh, on ollut monenlaista kiirettä ja askaretta sinulla. Krookukset ja amaryllis ovat kauniita. Suloinen on Esterille tuleva nallekin, varmasti tyttö tykkää. Minäkin pidin eilen leipomispäivän. Ei olisi yhtään huvittanut, kun ulkona oli niin kaunis ilma, mutta oli pakastimesta loppunut vierasvara. Leivottiin sitten lasten kanssa sekä suolaista että makeaa. Nyt ei tarvitse huolehtia yllätysvieraistakaan :) Rauhallista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. On ollu nyt vaiherikasta viimeset viikot. Onkohan varjopaikoista lumet sulanu vielä juhannuksenakaan! Toivotaan jotta nallesta tykätään. Pestähän sitä ei voi, täyte on puulastuu. Näin pyhien alla on usseimilla emännillä leipomista. Mukava on lapsiin kanssa tehä noita töitä. Jospa heille kipinä jäis niistä hetkistä. Jännityksellä varmaan vuottivat, mitä uunista ulos tulloo! Muistan ne ajat omien poikieni kanssa. Vieraita silimälläpittein miekin leivoin ja kaikki ei ihelle jiä. Rauhallista pääsiäisviikkoa!

   Poista
 4. On vauhtia sulla! Ei ihme, ettei kamerakaan muistu joka käänteessä mieleen, mutta kerronta on ihanan hersyvää :D

  Leivottu ja siivottu on täälläkin urakalla. Kolmena päivänä juhlitaan Maestron kuuskymppisiä. Toki vieraita vaihetaan välillä, kun ei sitä samoilla vierailla jaksa usiampaa päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita. Miulla on opettelemista tuossa kuvvauksessa. Ei aina juohu mieleen, jotta puhelimellakin sais kuvia! Karjalaista kerrontoo!

   No teillä onkin hommoo juhliin tautta. Onnea Maestrolle, ollaan saman vuuvven lapsia! Minnuu käy ihan naurattamaan, kun että sammoin vieraihen kanssa kolomii päivee juhlii jaksa! Oikiisti ymmärrän tilanteen.

   Mukavoo Pääsiäisen aikoo!

   Poista
 5. Sinulla on ollut menoa ja meininkiä, oli mukava lukea.
  Samanlaisia ajatuksia minullekin syntyi kevätmessuista. Paljon oli paljuja ja muuta roinaa, mutta kasvipuoli olisi saanut olla runsaampi.

  Espoo, kuten koko pääkaupunkiseutu kasvaa, täyttyy ja muuttuu hurjaa vauhtia. Vanhaa puretaan ja uutta tehdään sellaisella vauhdilla, ettei tahdo perässä pysyä.

  Minulla meni tämä päivä siivoamiseen ja kaupassa käymiseen. Yhtä paljon en aio leipoa, kuin sinä, mutta rahkapiirakkaa ja persikkarahkakakun sentään.

  Hyvää pääsiäistä ja kevään edistymistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, piti vielä sanoa, että kaunis Sweet Lillian ja hieno lintutalo.
   Samoin katsoin sydän sykkyrällä uutisissa Notre Damen tulipaloa. Olen käynyt sen upeita ruusuikkunoita ja koko rakennusta ihastelemassa.

   Poista
  2. Kiitos Between. Nyt on ollu menoa ja meininkiä.
   Kaipoisin ihan oikeita puutarhamessuja, joissa kasvit ja kasveista tietoiskut ja neuvvot ois piäosissa!

   Ne on ihan väistämättä nuo kaupungit tiiviitä. Siellä on mua tiukassa ja isolla tontilla on hintoo.

   Mie leipomuksia ussiimpaan huusholliin jaan. On suvussa emännättömiä tallouksii.
   Herkulliselta kuulostaa siun leipomukset. Persikka ja rahka on hyvä pari!

   Ajattelin tuon lintukodon viimestellä nyt pyhinä. Jos siihen jo joku halluis muuttoo.
   Onneks ei romahtanu tuo katedraali kokonaan, iso menetys on maailmalle! Kyllä siellä on niin upeita yksityiskohtia, ei voi kun ihmetellä. Ruusuikkunat taisivat säilyy ehjänä!

   Hyvvee pääsiäistä teillekkin! Kyllä se kevät meilläkin edistyy.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sussi.
   Hyvää pääsiäistä!

   Poista
 7. Kiitos Pauliina kommentista.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 8. voi ei:))
  Herkullisia leipomuksia,ja
  tuo nalle voin vain kuvitelle Esterin säihky-silmiä nähdessään suloisen -nallen:))
  Sinä Ulla olet taitava monilahjakas osaaja:)
  Linnunpöntöt ihania,,,
  (äkkinäinen valo hiastaa ,minut...taas on totuttelu valohon,touhujen keskellä)
  Kauniita krookuksia!
  Mukavia pääsiäisen pyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Leipominen on mukavoo hommoo.
   Nalleja oon ommellu toistakymmentä vuotta, tykkeen käsinompelusta. Nimesin tuon Esterin nallen Armaaks kun hellittely nimiä hänelle oon keksiny.
   Linnunpönttö kyllä onnistu, kuhan valamiiks suan.
   Kukkapenkit alakaa nyt sulloo ja piippoja nousoo kaikenlaisii.
   Mukavoo pääsiäistä!

   Poista
 9. Onpa ihana ja hellyttävä nalle ja kiva linnunpönttö valmistumassa.
  Täältä meiltä lumet ovat lähestulkoon sulaneet ja aika keväistä ja lämmintä alkaa jo olemaan.
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Kruunuvuokko. Nalleja tien vauvoille lahjaks. Ja tämä oma kullanmuru suap kanssa oman. Linnunpönttö miustakin tul ihan mukava.
  Meillä on vielä lunta ja varjopaikat kaipois vesisadetta. Lämmintä on ollu meilläkin.
  Mukavoo pääsiäistä teillekkin.

  VastaaPoista
 11. Oli kiva lukea kuulumisiasi! Olet kyllä varsinainen tehopakkaus ja vauhtimummu👏

  VastaaPoista
 12. Kiitos Ritavuoren juurella. Nyt lumet sullaa vauhilla, paitsi varjopaikoista. Kaikenlaista sitä tulloo touhuttuu juhlapyhien alla!

  VastaaPoista
 13. En tänä vuonna käynyt ollenkaan Helsingin kevätmessuilla, kun siellä ei oikein ole vielä kasveja. Ymmärrän pettymyksesi messuihin.

  VastaaPoista
 14. Kiitos vaalean vihreää kommentista. Miullakin ol vuosien tauko Helsingin messuista. Voip tulla tulevaisuuvessakin tauko! Jo edellisellä kerralla ol viitteitä kasvittomuudesta.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit