sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Kaikki syystyöt tekemättä!

Ompas tuo aika humpsahtanu.

Suunnittelmat muuttuu aina kertaheitolla. Nyt käy miullekkin niin.

Olli perheineen ol kaks viikkuu sitten käymässä tiällä ja ol mukava seurata pientä immeistä ja vähän paijatakkin. Yöt nukku hyvästi, ei inahustakaan myö kuultu. Ja päivätkin män rauhallisesti, sattu hyvät ilimat ja ulukoilivat paljon. Sai vauvakin hengitellä puhasta mualaisilimoo ja jo ensimmäiset muatilan tuoksutkin nennään.

Muanantaiks olin suunitellu kaikenlaisia töitä tehtäväks. Vaan uamupäivällä tunsin ihteni sairaaks ja kuumeen nosti 39asteeseen ja sinnittelin torstaihen asti. Terveyskeskuksessa sain terveydenhoitajalle ajan ja verikokkeen ja pissanäytteen jäläkeen aika olkin jo liäkärille. Tulehusarvot ol 189 ja tiekunta keuhkokuvvaan. Keuhkokuumehan se miulla ol. Viikon pit kuumetta ja nosti illalla korkiillekkin. Sain onneks tepsivän hoidon ja nyt oon ollu tupahommilla. Muurahaisenpolokuu pienen liinan reunaan oon tehny ja tännään kävin kameran kanssa ottamassa vähän ruskakuvia. Se meitä huoletti, jotta pikkunen ei sairastus ja mistä se miulle tul. Oisko sillon kevväällä sairastetusta lunssasta jiäny muhimaan, vai mistä. Kaupastakin kun tullaan aina ensin käit pestään, ennenkuin kassijakaan puretaan. Kaks viikkuu tässä on männy. Ja liäkitys on loppukuulle asti ja uuvet kuvat sitten. Oon kiitollinen meillä toimivasta terveyskeskuksesta ja hyvistä hoitajista ja lääkäreistä.


Tuurenpihlaja sai ihanat kelta/oranssit värit viikkoon. On yks kauneimmista syysvärityksessä olevia puita. Oikiille jiäp ruusu 'Ilo' ja kuvassa ei näy pilvikirsikka, joka on lähtöpassit suanu. Tämäkin pihlaja on juurelle tehny vesoja ja ne on suatu repimällä pois. Sääli ois jos kulukemaan lähtöö.


Lienenkö kuumehoureissani sanonu Pekalle ennen pakkasöitä, jotta nostaa ruukut sisälle ja tuoksumiekkalilja on nyt kukassa. Tuoksu on kyllä voimakas ja pihalle piti nostoo lasikuistilta viikolla. Esikasvatin nämä, miten lie jiäny nyt näin myöhäseks. Ei pakkaseen jiäny mikkään kylymämään. Meillä ol viitisen astetta kovimmillaan reilu viikko sitten.


Mongoolianvaahtera vasta ylälatvoja punastaa. osa on kyllä tulenpunasia noissa lehissä.


Koreanvaahtera punasti näin voimakkaasti lehtiä, meinoon kyllä pelata varmanpiälle ja talavettoo kellarissa.


Syysasteri kerkis kuin kerkiskin kukkimaan, tämä on sitä vanhoo lajiketta ja toinen on miulla vähän punasempi, ei montoo kukkoo oo auki. Vierellä köynnöshortenssia keltasessa asussaan.


Japaninhappomarja 'Aurea' värit on tosi kauniit ja kasvaa korkeintaan puolmetriseks, taustalla sinkataja ja pikkuherukka joka on kova levittäytymään. etualalla oleva heinä on helmikkä.Atsalea 'Illuusia' on suanu upeat värit. Kuten muutkin atsaleat ja mustikat. Siirrettiin sinne mehtäpuutarhaan näitä atsaleoja alakusyksystä ja siirto suatto onnistuu.


Suviruusussa on paljon kiulukoita ja koristeomenpuu 'Makamik' on täynnä pieniä hedelmiä. Räkätit jahtovaat niitä.


Tertturuusut käyvät uuvestaan kukkimaan jos lämmintä riittää, ei järin häävi tullu tuosta kuvasta. 'Romanze' vadelmanpunanen väriltään. Tämä ol ruusujen kesä.


Pohdintoja tämän syysvuokon kanssa, oon istuttanu punasiakin monesti ja aina ovat olleet lyhyikäsiä. Tässä ei oo yhtään turvetta juurella ja oisko se syynä säilymiseen. Nuppuja tekköö lissee eikä pakkasesta välittäny.

Nyt on luonto näyttäny parastaan värien suhteen. Kukkasipulit vuottaa istuttamista ja lehtiä on puista puonnu valtavasti. Onneks ei oo noita sipuleita tuhansia, ei kiirettä tule ja lämmintäkin on vielä luvassa.

Oon käyny kurkkoomassa muitten postauksia ja en oo vielä kommentoinu, vaan toivonmukkaan palataan normaaliin jo tälläviikolla ja kommentoinnit suan aikaseks.

Ens viikonloppuna on meillä piäkaupunkireissu. Pikkunen viettää ensimmäistä juhloonsa ja ristiäiset on lauantaina.


Kiitos kun kävit lukemassa.

35 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika millaisen taudin olet käynyt läpi! Toivottavasti toipuminen etenee vauhdilla ja pääset nauttimaan syksystä. Keuhkokuumeen kanssa ei sovi leikkiä, hiljalleen aloitella voinnin parannuttua jottei anna jälkitautia!

  Upeaa ruskaa siellä teilläkin on, kuivan kesän jälkeistä, oikeaa ilotulitusta!

  Ihanat juhlat teille on tulossa, ristiäiset ovat aina niin kaunis tilaisuus!

  Kaikkea hyvää sinulle ja toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Vähänkerrallaan alottelen ja ensimmäiseks daalian juurakot pittää suaha kuivamaan. Sitä ihmetellään, kun ei yskee eikä kurkkukippuu ollu. Ihan seisovilta jaloilta kellisti.

   Ruska on nyt upea jokapuolella.

   Mukavat juhlat on tulossa. Mie suan tehä piirakat ja lusikkaleivät juhliin. Ilolla tien!

   Kyllä tämä tästä, tekemättömät hommat vähän ressovaa. Pekka on iso apu.

   Poista
 2. Voi harmi että olet joutunut sairastelemaan, tuo keuhkokuume on kyllä kova tauti:( Toivottavasti paranet pian ja saat taas voimat takaisin♥ Aivan ihania ruskakuvia, kyllä tämä syksy on vaan kaunista aikaa! Kivaa viikonloppua ja onnea pikkuiselle perheineen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja. Niin sano liäkärkin sen olevan vakava tauti. Kyllä toipuminen on alakanu ja voimat palovaa vähitellen. Kaunis ruska nyt on ympäri Suomen. Mukava olla tuommosissa juhlissa. Kiitos onnitteluista, kerron ne heille.

   Poista
 3. Oletpas ikävän taudin saanut riesaksesi. Toivottavasti paranee nopeasti eikä olisi tarttunut vauvaan. Minäkin olen ihastellut omaa 'Illusiaani'. Tällä hetkellä se on paras puutarhani ruskakasveista, jopa pensasmustikat jäävät toiseksi. Suloisesti punastelee koreanvaahterasi. Ihana, kun on näin lämmintä ja aurinkoista sekä huikean hieno ruskakin vielä kaiken hyvän päälle! Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Minna. Ikävä tauti on ja ei ennen oo miulla ollu. 'Illuusia' on vuan komistunu ja muuttunu punaseks. On vähän kysymysmerkki tuo koreanvaahtera miten pärjevää. Lämpö tosiaan hellii. Mukavoo alakanutta viikkoa.

   Poista
 4. Voi kettunen "lottovoitosta" keuhkokuumeen kanssa. Mieluusti olisin toivotanut sulle sitä lottovoittoo, mutta arvonnassa voi käydä hyvin tai huonosti. No ei käynyt nyt tsägä positiivisessa muodossa. Lohdutuspalkintona näyttää olevan keuhkokuume ja kuuri siihen. Epistä!

  Lokakuun lämpöaalto yllätti Pohjanmaan. Hellelukemat ei menneet rikki, mutta lokakuun liki puolenvälin +23 astetta on mykistävät. En ole yli 50 vuoden elämänkokemuksella moista ennen nähnyt. Huikeeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita kommentista. Ei käyny nyt tuuri, onneks on luvassa vielä hyviä kelejä. Saisin nuo työt tehtyy. Daalian juurakot kuivumaan ja kukkasipulit muahan. Perennoja en siistikkään kaikkia, ennenkuin kevväällä.

   Kyllä tää yllätti lämmin meijätkin.Pekka män armeijaan tänäpäivänä vuonna-73 ja sillon ol ollu pakkasta -10, tiet jiätikällä. On tää erikoista.

   Poista
 5. Onneksi tauti on helpottamassa vaikka varmasti veronsa vaatii. Paras huilatakin kunnolla ettei ota taka-pakkia.
  Ruska on upea tänä vuonna. Koko maailma hehkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tauti on helepottamassa, kuhan ei mittään jäläkitautii tulis! Hienot värit on joka puolella. Suahaan nauttii upeasta värityksestä.

   Poista
 6. Sehän ny myrkyn lykkäs, mutta onneksi tuahon o tropit. Maltat vaa huilata kunnolla. Muurahaasenpoluun tekemine onki tarkkaa puuhaa, muttei vaari palio muskelia. Sipulit kerkiää viälä istuttaa tuannempanaki ja loput pihatyät peittää aikanaa lumi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Paula. Kyllä myrkyn lykkäs, miulla tuntuu nyt tänävuonna kaikki tauvit olevan. Oon ollu aina hyvin terve, enkä mittään tautia sairastellu.
   Pit ihan muistutella, kun kävin reunaommelta tekemään liinaan. Pitäs noita kirjontatöitäkin pittee aina virreillä, ja nuoremmillekkin opettoo. Toivottavasti tää pikkunen innostus kuhan kasvaa kästöistä.
   Oon lohuttanu ihtiin, vielä kerkivää sipulit muahan tökkii. Ja lumi silottelloo meijän korkeuvella kaikki aikanaan.

   Poista
 7. Olipa kuume sinulla. Onneksi alat olla paranemassa. Pihahommiin ehtii kyllä. Ja jos tänä syksynä ei ehdi, niin keväällä sitten. Terveys on kuitenkin aika tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. No kyllä ol. Pihahommat kerkivää, kukkasipulit kun suan muahan, ollaan voitonpuolella. Onneks on hyviä kelejä luvassa etteenkinpäin. Terveys on tärkii, ja kyllä nyt yritän muistoo tämän.

   Poista
 8. Keuhkokuumeessa on parempi pysyä sängyn pohjalla. Hyvä, että olet toipumassa.
  Kävelylenkillä näin kaksi aivan upeaa tuurenpihlajaa. Loistivat jo pitkälle oranssinpunaisina. Kuten sinunkin pihassasi.
  Koitahan nyt ottaa rauhallisesti, että tauti varmasti sinut jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Työstä käy tuo sängyssä oleminenkin. Ja ihmeesti nukuttikin.
   Tuurenpihlaja on tosi kaunis koko kesän, kaunis lehiltään ja kukkatertutkin lautasen kokoset. Pilvikirsikkakin on kaunis, juurvesoja jo jokapaikkaan tunkoo. Hävitetään koko puu pois.
   Rauhallisesti tässä männään ja hyvä kun jälkiseuranta on. Röntgeniin on aika varattu ja sammaansyssyyn liäkärkin.

   Poista
 9. Onpa ikävä, että sairastuit! Onneksi vointisi on jo kohenemassa. Toivottavasti kontrollissa tauti on jo täysin selätetty. Kauniita syyskuvia olet ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Sairastuminen sotki suunnitelmia ja onhan se vakava tautikin. Toipuminen on edistynyt.
   Tänäsyksynä suapi kauniita kuvia. Värit on vahvat.

   Poista
 10. No johan on ollut tauti, jösses sentään ! Niin paljon kuin ne haastaavatkin pahaa tk-palveluista, kyllä ne kuitenkin pelaa ja aina on löytynyt reitti hoitoon kun on tarvittu.

  Tuurenpihlaja on niin hieno ja iloitsen ihan valtavasti, että omakin on juuri nyt hienossa värissä. Kukkinut se ei ole vielä kertaakaan, on vasta toista vuottaan täällä.
  Oli todellakin ruusujen kesä, sinäpä sen sanoit.
  Koeta ottaa rauhallisesti.

  ps. hirveästi rupesin mieluilemaan lusikkaleipiä, taidan piipahtaa huomenna leipomolla! Itse aina poltan ne rumiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka kommentista. Mie oon tyytyväinen näihen terveyspalveluihin meijän kohalla. Aina on hoito suatu, kun on tarvittu.

   Tuurenpihlaja on tosissaan kaunis. Myö istutettiin se 9vuotta sitten ja on jo kookkaaks kasvanu. Väri on syksyllä kyllä upea.

   Rauhallisesti tässä otetaan. Enkä vielä lopputulosta noista lusikkaleivistä tiiä. Koitan keskittyy, jotta onnistusivat.

   Poista
 11. No olipa tosi ikävä tautivieras. Onneksi olet sen suhteen päässyt jo niin sanotusti niskanpäälle. Lepo on kuitenkin nyt varmasti paikallaan, jotta vahvistut.

  Meilläkin tuurenpihlaja on saanut upean syysvärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. En ois uskonu sairastavani tuota tautii, kun ei mittään oireita ollu. Hissunkissun tässä yritetään olla.

   Tuurenpihlaja on onnistunut ostos pihalle. Jokavuos on jonkinlaisen ruskan näyttäny, nyt on varmaan kaunein ikinä.

   Poista
 12. Toivottavasti paranet pian taas kuntoon kun on se reissukin tulossa. Mongolian vaahteroita on meilläkin kaksi .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila vastauksesta. Toivon selättäneeni tämän tauvin. Ja varovainen pittää olla vauvan luona.
   Mongolian vaahterakin on kaunis, siinä on osa lehistö ihan verenpunaset. Mukava kun on näitä vaihtoehtoja puissakin, mitä istutella.

   Poista
 13. Hyvää vointia sinulle! Ihania värejä teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina. Vointi alakaa olla ok. Värikylläistä aikoo vietetään ja lehtiä on haravoitavaks paljon.

   Poista
 14. Toivottavasti tauti on saanut säärilleen ja olosi parantunut hiljalleen,tuoden kuumeen viemät voimat takasi!!!
  Kauniita syys-kuvia!
  Ja ihana juhla teillä tiedossa Onnea!!! mummolle ja vaarille ja koko pikkuisen perheelle!
  Hyvää vointia!!
  ja kauniita syksyneviä päiviä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. unohtui,kun ennätät käyppä blogissani osallistumassa ARVONTAAN!
   JA tuo KOTITONTUN -MÖKKI ,satumaisen kaunis.9.IHAILEN MENNEN TULLEN JA PALATESSA:)

   Poista
  2. Kiitos Liisa. Voimat palovaa hiljalleen. Onneks suap rauhassa tehä syyshommat.
   Nyt on kaikilla kauniit värikkäät kuvat, luonto on yltäkyllänen väreissään.
   Ihana juhla on tulossa ja tieto siitä sukupolvien ketjun jatkumisesta mukava. Kiitos Onnitteluista.
   Käympä siun blogissa.
   Mukavia syyspäiviä sinnekkin.

   Poista
 15. Kun luin että olet pohjois-karjalasta tai asut siellä jossain, niin liityin heti blogiisi, ite olen kans p-karjalasta kotoisin, asunut joensuussa,ja sen ympäristössä 19 vuotiaaseen asti, sitten muutin turkuun, ja olen täällä asunut 43vuotta, olenkin etsinyt itä-suomalaisia blogi ystäviä, joitain olen tavannutkin kahvikupposen kanssa ja tutustuen.Mielenkiintoinen blogi sinulla, kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pike kun tulit lukijaks ja kommentoijaks. Tiällähän mie Rääkkylässä asun ja oon ollu jo kohta 40vuotta. Kitteeltä oon kotosin. Mukava paikka varmaan Turkukin, kerran oon käyny siellä Marttojen reissulla. Mukava kun tykkeet blogistani.

   Poista
 16. katoin ja luin kaikki jutut ja kuvat, en ihan viännä nuin paljon sanoja,kun oon asunut jo niinkin kauan täällä kaukana syrjässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tää murre on vähän viäntämistä. Kyllä se kauan asuminen muualla, väkisin muuttaa murretta.

   Poista
 17. Toivottavasti on tautisi selätetty ja olet pääsyt siitä eroon . Kauniita ruska kuvia.
  Hyvää viikon jatkoa Ulla :)

  VastaaPoista
 18. Kyllä tauti alakaa olla nujerrettu. Kukkasipuleita istuttelen tällä viikolla.
  Mukavoo loppuviikkoa siulle.

  VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit