perjantai 26. lokakuuta 2018

Kompostointihaaste.

Lopultakin selevisin vastoomaan tähän haasteeseen!
Sain haasteen Hiidenkiven puutarhassa Minnalta, haasteen ol laittanu alunpittein liikkeelle Between Rikkaruohoelämää blogista.

Miulla on tavallallisen omakotiasukkaan kompostoinnista vajaan kymmenen vuuven kokemus.

Muatilalla kun asuttiin, tein lehtikompostit, johon keräsin kasvijätteet. Kehikot ol lauvasta tehyt matalat, vajaan metrin korkuset ja niitä ol kaks kappaletta, noin kahen neliön laatikot. Ne olivat mehtäpuutarhassa, varjosessa paikassa. Ruuantähteet ja kaikki muu syötäväks kelepoova kompostoitiin navetan kuivalantalassa. Eivät houkutellu jyrsijöitä. Ne lehtikompostit maatu muutamassa vuodessa käyttökeleposeks mullaks, tein niitä kuin täytekakkuu ja lisäsin välliin pehkusontoo, joka kiihytti maatumista.

Kun muutettiin tänne Rannanpihhaan 2009, olin kertonu sisarelleni jotta meijän pitäs hankkii lämpökompostori. Sisko ol pannu assiin korvan taakse. Täytin silloin syksyllä pyöreitä vuosia ja sain sisaruksiltani synttärilahjaks Biolanin lämpökompostorin.


Tässä myö on kompostoitu kaikki keittiöstä tulevat tähteet, kuivikkeeksi ollaan haketettu järviruokoa ja vähän sekkaan laitetaan kuiviketurvetta. Meistä järviruoko on ollu hyvä, käyttää kompostorin hyvin. Nyt on tyhjennetty siirron tautta muutama viikko sitten ja lämpömittari on vielä aika alhainen.
Tyhjennetään tuohon vieressä olevaan kompostiin.


Haaveiltiin vuosia saavamme kaikki kompostijutut vierekkäin ja nyt tänä syksynä se onnistu. Tuohon rakenteilla olevaan mehtäpuutarhan reunaan, jota kuusikko reunustaa etelänpuolelta se tehtiin.
Pohjalle kuletettiin muatilalta vanhat vasikkakarsinan ritilät ja niitten piälle nämä kaks ensimmäistä  laitettiin. Rakoloihin työnnettiin multoo, jos sieltä tulis niitä pieneliöitä ja mikrobia tuohon harmaaseen kompostiin. On varjonen paikka koko päivän.
Samalla tehtiin tuohon rinnalle uudet kompostit kasvijätteille ja ensimmäinen on jo suatu enemmilleen kuin puolilleen. Täytekakkuu ollaan siihenkin tehty ja lantoo hiissattu tilalta vähän sekkaan. Harjateräksestä keppi laitetaan tuohon kasan keskelle ja se jos lämpivää, on komposti ruvennu käymään.


Nuo puiset Pekka tek vanhoista purkulaudoista ja ovat muavaraset. Etureunan suap lauta kerrallaan aukastuu ja kiinnipantuu. Tähän ollaan nyt erittäin tyytyväisiä.

Miulla on vielä kasvihuone kokonaan tyhjentämättä ja pesemättä ja kukkapenkeissäkin vielä raivattavoo on. Ja ensimmäinen lautakomposti täyttyy tänäsyksynä. Nurmikolle puonneita lehtiä murskattiin nurmikkoon, jonkunverran kuletettiin tuohon kompostikehikkoon.

Tuo lämpökompostori ei jaksa talavella kovien pakkasten aikaan, kestee sulana. Kahelta immeiseltä ei riitävästi tavaroo siihen tule. Myö täytetään sitä kuitenkin ja kevät kun lämpivää, alakaa se jälleen pöhistä. Mm. paperii ja  kananmunan kuoria ei kompostoriin laiteta. Munankuoret kuivoon ja murskoon ne kukkapenkkiin.

Kompostointi on hyvä keino suaha hyvvee maanparannus ainetta mullan sekkaan. Ja kätevä tapa piästä eloperäsestä jätteestä erroon.
Tämäkin haaste on pyöriny jo jonkin aikoo enkä muista ketkä on osallistunu tähän. Siispä en haasta kettään, jos joku haluvaa napata tämän, ole hyvä ja tie postaus.

Mikäs se katajaan kapsahti!


Ville otti talonsa seinältä siperiankärhön vuosia sitten pois mualatessaan talon ja myö tuotiin se tänne. Tänäkesänä vimmaatu kasvamaan ja rupivaa nousemaan kataja 'Urho'n sekkaan. Tarttee tehä jonkinlainen tuki tuolle, ennenkuin peittää kokonaan. Taustalla serbiankuusia. Autotalli on harmaa ja joku pikmentti siinä siniseks vettää kuvissa.

Oltiin viimeviikon lopulla siellä piäkaupunkiseuvulla ristiäisissä. Espoossa vanhassa kauniissa kirkossa käytiin. Nimeks pikkunen sai Ester Marian. Molemmista suvuista nimen keksivät.


Oon suanu uusia lukijoita ja ketä en oo aiemmin huomioinu, kaikki toivotan tervetulleiks.

Kiitos kun kävit blogissani.


30 kommenttia:

 1. Todella kätevästi, toimivasti ja siististi kaikki kompostit vierekkäin. Upotamme, etenkin pitempien pakkasjaksojen aikana, lämpökompostoriin kuumalla vedellä täytetyn viiden litran muovikanisterin. Se pitää kompostin aika hyvin toiminnassa ja sen paremmin mitä useammin jaksaa jäähtyneen veden vaihtaa kuumaan. Etenkin syksyisen tyhjennyksen jälkeen konsti myös auttaa ja varmistaa kompostin paremman käyntiin lähdön.
  Mukavaa viikonloppua sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Otetaampa käyttöön tuo vesikanisteri vinkki.
   Mukavoo viikonlopun jatkoa teillekkin!

   Poista
 2. Muuten sama systeemi, paitsi laitan lämpökompostorin puolivalmiin massan suoraan puutarhakomposteihin puutarhajätteen väliin. Samaan tapaan missä käytät lantaa. Hyvin on toiminut sekin. Puutarhakompostikehikoita minulla on vain 2. Hiukan jo mietityttää onkohan se liian vähän, mutta ainakin toistaiseksi on riittänyt. Järviruoko kuivikkeena, on hyvä idea, jos sitä vain olisi saatavilla. Meillä pysyi lämpökompostori viime talven toiminnassa kolmen ihmisen ja kahden kissan voimin (kissat jättävät eniten ruoantähteitä, kun eivät lähes koskaan syö ruokiaan loppuun). Ei tarvinut edes Kruunu Vuokon kuumavesivinkkiä, mutta täytyy pistää korvan taakse tulevan talven varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihan vuosi. Uskon olevan hyvän systeemin, mikä siullakin on käytössä. Ajateltiin tuon kasvikompostin paremmin riittävän kun on kolome. Suapihan niitä teillekkin lissee, jos ei riitä nuo mitkä nyt on. Rantoo on siistinä pietty ja joka kesä niitetään kaislat pois. Haketettaan sitten kun ovat kuivunu. Hyvän vinkin anto Kruunu Vuokko!

   Poista
 3. Hienosti ja kätevästi hoidettu!

  VastaaPoista
 4. Teillä on kompostointi järjestetty laadukkaasti. Taidanpa näyttää Ukkokullalle näitä kuvia, sillä meidän kompostialue kaipaa uudistusta tai vähintäänkin kohennusta. Lämpökompostori on talousjätteelle erinomainen valinta. Kahden hengen taloudessa materiaali tulee kyllä ajoittain liian vähän, mutta silti en enää Biolanista luopuisi.
  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Monta vuotta tuota haaveiltiinkin, nyt ol aika kypsä totteutukselle. Meitä viehätti tuo, kaikki on siinä rinnakkain. Lämpökompostori on oiva keksintö. Pienessä tallouvessa tuo jiätyminen on vähän ongelma. En miekään luopus omastani.
   Mukavoo viikonlopun jatkuu teillekkin!

   Poista
 5. Siisti ja näppärän näköinen kompostointialue. Harjateräskikka oli itselleni uusi, pitääpäs joskus kokeilla. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. On vielä vähän ympärystöitä kesken. Laitettasko kivveystä tuohon etualalle on mietinnässä! Voip se olla rautakankikin jonka laittaa tuohon kasan keskelle.
   Mukavoo sunnuntaita ja alakavoo viikkoa!

   Poista
 6. Siisti kompostointi nurkkaus:)
  Ei meilläkään jaksa kompostori talavella hörskyttää.....
  mutta nuo kananmunakuoret? ne kiinnostaa,pesetkö missä kuivaat ne?
  Sehän on parasta kalakkia kukille,NYT,mulle alakaa valjeta,teidän ihanien puutarhureiden pihojen kukkaloisto,luontais kalakin salaisuus??
  Mukavaa viikonloppua!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Pienissä tallouksissa se kompostin jiätyminen talavella on riski.
   En pese kuoria, yritän sisuksen ottoo tarkkaan pois. Kuivatan kennossa uunin piällä. Kun ei oo paksuu kerrosta, nopiisti kuivaa. Ja kuivana on heleppo sormin murskata ne. Sinne ne multaan liukenoo aikanaan.
   Mukavoo sunnuntaita ja alakavoo viikkoa!

   Poista
 7. No on siistiä ja tehokasta. Tuashan oikee silimä lepää, vaikkei kasviista ookkaa kysymys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula. Kun vuan suatas siistinä piettyy, vielä ois ympäristössä hommia. Ollaan nyt ihan tyytyväisiä.

   Poista
 8. Onnittelut isovanhemmille pikku Ester Marian johdosta! Nyt on teillä aika, johon kannattaa keskittyä ja vierailla usein puolin ja toisin, sillä pikku ihminen kehittyy nopeasti ja sitä on ihana seurata.
  Teillä on käytännölliset kompostit. Kyllä noissa multaa syntyy puutarhaan levitettäväksi. Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. On mukava seurata pientä ja tännään Olli laitto videoo puhelimella, on käyny Ester seurustelemaan tälläviikolla enempi. Tulloovat kahenviikon piästä tiällä käymään.
   Ois hyvä kun suatas mullaks muuttaneeks kaikki maatuva. Aika hyvin tähänkin asti suatiin. Olivat kompostit aijemmin hajallaan.

   Poista
 9. Järkevää ja suunnitelmallista toimintaa.
  Kaunis nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Ollaan nyt tyytyväisiä tuohon komposti juttuun ja etenkin siihen, kun kaikki on vierekkäin.
   Yllätti ensalakuun meijät nimi.

   Poista
 10. Onnea isovanhemmille. Komea kompostori ja toimivalle näyttää. Meillä on 10 heinähäkkiä, joihin survomme puutarhajätteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Vuosia haaveilin tuosta komposti rakennelmasta. Nyt ol sen aika totteutuu.
   Siulla tullookin paljon puutarhajätettä puutarhasta!

   Poista
 11. Pikkuinen sai tosi kauniin nimen. Kätevästi ja fiksusti hoidettu tuo kompostointi teillä. Mukavaa marraskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Molemmista suvuista on nimet otettu. Ollaan ihan tyytyväisiä kun lopulla suatiin komposti assiit kuntoon.
   Mukavoo marraskuun alakuu siullekkin.

   Poista
 12. Siekö asut joensuussa, vai siinä lähelläjoensuuta, minäasuin 43 vuotta sitten joensuussa, ja olen sieltä kotoisinkin, 2x vuodessa tulee käytyä siellä päin,
  onhan sydän jäänyt sinne, murretta ja kirjakieltä sekaisin mie tiälä puhun, niin kahtoo ne ihmeissään minnuu, nuo turkulaiset.

  VastaaPoista
 13. Kiitos pike kommentista. En asu Joensuussa, Rääkkylä on miun kotikunta, syntysin oon Kiteeltä. Joensuussa tulloo asioilla käytyy. Mukava kaupunki on.
  Kyllähän ne Turkulaiset suattaa kuunnella ihmetellen, kun myö viännetään. Vaan ihastelloot varmasti murrettamme. Mie oon tietosesti halunnu tiälläkin blogissa murretta yllä pittee.

  VastaaPoista
 14. Hyvän näköinen kompostialue teillä! Tuo järviruoko olikin mielenkiintoinen vaihtoehto kompostointiin.
  Kauniin nimen sai pikkuinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta SariHanne. Kompostialue on nyt semmonen jota monta vuotta haaveilin. Pelekäsin järviruon lähtevän siemenestä kasvamaan, vaan lämpö vissiin nujertaa siemenet.
   Kaunis nimi on meistäkin!

   Poista
 15. Kyllä on järjestyksessä kompostointipöntöt ja koko alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Nyt ovat järjestyksessä nämä kompostointi assiit. Vielä on siistimistä ja laitettavvoo tuossa etualalla, se on enskesän juttu!

   Poista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit