lauantai 22. syyskuuta 2018

Yllätys!

Tekpä Amaryllis 'Gervase' meille yllärin. Viime jouluset mukulat olivat kevät-talaven sisällä, lämpimässä ja kuivassa. Muutaman kerran rippasin vähän vettä ja lehet kuivi pois. Kevväällä siirsin ne pihalle, vanhan mökin päätyyn, varjoseen paikkaan. Kesällä kuivaan aikaan ihan vähän vettä annoin ja ajattelin,  kuhan ilimat jiähtyy siirrän varastoon ne. Muutama mukula kasvatti lehtiä. Syksypuoleen saivat taivaalta vettä, silloin kun sato. Rantasaunassa ollaan vielä käyty kylypemässä ja viikko sitten kun illalla polokuu pitkin sinne mänin, älysin puolenmetrin kukkavanan ja pullean nupun. Hetimmiten kiikutin sen sisälle ja laitoin tukikepin. Nuput aukes ja kolome kelloa aukes. Kaunis on.

                                                       
                                                                        'Gervase'

Kesäkynttilä taustalla intoutu kukkimaan uuvestan, nostin tuon amarylliksen kuvattavaks ulos.

Myöhäsemmässä olevat daaliat saivat kukkansa myös auki ja nuppuja on vielä runsaasti. Esikasvatin kaikki juurakot ja on ihmetelty miten nämä jäi näi myöhäseen. Pakkasia ei vielä oo näköpiirissä, jospa kerkiisivät ussiimman nupun auvasta. Ei näillä oo vielä meininkiikään valamistautuu talavileppoon.


                                                      Kaktusdaalia 'Kennemerland'                                               'Nonette' Kauniit aprikoosin värinen.


   
                                 Ruusunpunainen 'Berliner Kleine', korkeutta puolisen metrii.
Näille on nimet hakusessa, olleet jo ussiimman vuoden. Ylemmän korkeus vajaa metri. Tämä alempi on hauska, taivaita kahteleva, korkeutta reilu metri. Ostin vuosia sitten tämän alemman tyylisen lumpeen tuohon rantaan. Monta vuotta se kukki ja kukka muistutti kovasti tätä. Oisko piisamit syöny sen juurakon, kun ei löytyny ennee kun tyhjä kori!


Syysvuokko 'Honorine Jobert'. Oiskohan löytyny mieluinen paikka. Muutaman vuoden on ollu ja nyt kukkii ensimmäisen kerran, nuppuja on vielä aukiimatta ja kasvo korkeutta vajaan metrin. Tämä on aarre.


Loistokärhö 'Jan Pawel II' aukas näin myöhään ainokaisen kukkansa, ostin pienenä taimena 'Blue Angel'in kanssa ja tuo hento liila Angel kukki syksypuoleen ahkerasti. Suuri kukka on tässä ja kukka on haalistunu melekein valakoseks. Toivottavasti talavi lempeästi kohteloo näitäkin.


Syyshortenssia 'Magical Fire' uhmovaa myrskyt ja myräkät, melekein rannassa olevan valotolopan juuressa. On metriseks kasvanu ja vielä vähän kasvaa. Ostin nyt alesta lajikkeet 'Wim's Red' ja matalakasvusen 'Bobo'n. Kaikki hortenssiat, mustilan-, kuutamo-, ja syyshortenssiat on suanu enemmän tai vähemmän roosan sävyn. Köynnoshortenssia ei sua punertavvoo värrii, sillä on kellertava syysväri.


Muatilalla syyshortenssia 'Grandiflora' punasti kukkansa voimakkaasti. Ei näin punanen oo ollu milloinkaan ennen. Väri on oikiisti tumma roosa.

Muatilalla puinnit Ville sai syyskuun alussa loppuun. Satoon on ihan tyytyväinen. Oljet kanssa onnistu kerreemään kuivana. Kolomatta säilörehhuu on nyt paaliin pyöritelly ja meitä on tämän viikon työllistäny kaikenlaisien hommien kanssa. Miulle sattu pien tapaturma siellä, eroteltiin elläimiä ja miulla turvasuapas pikkusen lipes. Rauta ei anna periks ja sain siitä muistoks kommeita mustelmia koko vartaloon. Silimän allekkin laski veret ja hyvä kun ei silimälasit särkyneet ja luita katkennu. Nää ruhjeet onneks paranoo, eikä arpia jiä.

Ens viikonloppuna meille on tulossa mieluisia vieraita. Olli ja Pia tuovat pienen immeisen käymään ensimmäistä kertoo. Ollaan käyty pinnasänky ja pienet peitot ja lakanat pesty ja silitetty. Tul paljon muistoja mieleen noita töitä tehessä.

Paljon täänpäivänen myrsky puotti puista lehtiä. meillä ei ollu niin kovana kuin lännempänä, sähkötkään ei kertookaan sammuneet. Onneks en laivalla ollu!

Kukkasipulia on nyt hankittuna, ei vielä istutettuna.

Illalla hanhiparvet ja joutsenet laskeutuu järveen ja hetkenaikoo kuuluu sellanen papatus ja kaakatus, ennenkuin jiävät yöks leppeemään.

Kauniita syksysii päiviä ja kiitos kun kävit blogissani.
31 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta tarinasta:)
  amaryllis teki kyllä tosi kauniin yllätyksen,minulla ootta multaan laittoa ;)katotaan kukkiiko jouluksi;)
  Daaliat ovat kauniita,syysvuokko,syyshortensia,hehkuttavat vielä täydessä loistossaan vaikka syyskuu kääntää jo viimeisen viikon.
  voi hyvänen aika,tuota tapaturmaa,onneksi selvisit"mustelmilla ja säikähdyksellä.
  Paranemisia!!!
  Kauniita ,värikkäitä syyspäiviä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa vastauksesta. Nämä kukkayllätykset on mukavia. Ilostuttaa päiviä. Nyt on riittäny hyvvee syksyy. Vielä jaksaa kukat kukkii!
   Mustelmat onneks paranoo aika noppiisti, miulle herkästi tulloovat.
   Kaunista syyskuun viimestä viikkoa.

   Poista
  2. Heipä Hei!!
   blogissani ARVONTA!,käväseppä vilikasemassa :)
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Samoin kävi täällä amarylliksen kanssa. Kukkii nyt keittiön ikkunalla. Ihanat daaliat. Ihana vierailija tulossa teille. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu vastauksesta. Nautitaan nyt amarylliksestä, ei varmaan ennee jouluks kuki uuvestaan! Daaliat ovat vielä loistossaan.
   Mieluinen vieras on. Jännityksellä häntä vuotetaan mummolaan!
   Mukavoo syyskuun loppuu.

   Poista
 3. Tuollainen kesäyllätys tuottaa iloa - noin ihana väri amarylliksellä! Komeimmat kukat näyttävät kukkivan nyt loppukesällä - tai jo syksyhän tämä on. Voi harmia tuosta onnettomuudestasi, mutta jos se siitä menee ilman suurempia vammoja, voi olla tyytyväinen. Hyvä kun saitte syystyöt mallilleen, viljat ja rehut talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko vastauksesta. Iloa tuottaa tämmöset assiit. Vettä kun taivaalta ovat suanu, se varmaan suap loistamaan kukat. Kyllä säikäytti ja varovasti pit liikkeelle lähtii, ensimmäisenä ajatuksissa, särkykö lasit kun piästä lensivät. Se kun tää viljelijän työntulos on tuon ilimojen haltijan käsissä pitkälti, niin tähän kessään meillä ollaan suht tyytyväisiä, vettä sato aina viimetippaan!

   Poista
 4. Olipa hyvä että satuit huomaamaan amarylliksen ja otit sen erilleen, oikein mukava yllätys.
  Sinulla on paljon erilaisia daalioita, ne ovat minullekin mieleisiä kukkijoita. Harmi vaan että tänäkin vuonna ne tahtovat kukkia näin myöhäiseen, vaikka kesä oli niin lämmin. Toivottavasti ei vielä aikoihin tule halla vierailuööe niin ehtivät nuput avautua.
  Tuo ensimmäisen lapsenlapsen vierailu on niin koskettavaa, ja mieleen tullee entiset ajat kun niitä pikkuisia oli itselläkin, tiedän tunteen. Sitä haluaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla pikkuisen tuloon, pinnasänkyä myöten <3 <3
  Ikävä kommellus sattui, olipa hyvä että selvisit mustelmilla. Toivottavasti ne paranevat pian.
  Tämmöinen syksy on minusta mukavaa, kun on lämmintä ja auringonpaistetta. Toivottavasti säätyyppi pysyy samanlaisena.
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki vastauksesta. Se ol onni jotta silimät sattu, ja sisälle sain kukkimaan amarylliksen. On tullu vuosien varrella kerräiltyy noita juurakoita. Kaunista kukintoo on. Tähän rannalle ei halla ensimmäisenä tule, jos ilimat ei ihan pakkaselle mäne. Nuppuja ois mitä aukoja daalioihin.
   Toiveissa ol jo pitkään lapsenlaps, ja ollaan iloisia hänestä. Lokakuun lopulla on ristiäiset. Mukava kun heille nämä poikien aikuset tavarat käyp.
   Tul tatuoinnit ihan kertaheitolla, kovasti ovat kauniit, kelta/violetit. Selevisin säikäyksellä.
   Tää on ollu mukava syksy, ilima vuan viilen aikapaljon. Villasukat jalassa jo on.
   Mukavoo syyskuun viimestä viikkuu!

   Poista
 5. Jopas on komea amaryllis. Kiva kun tulee tällaisia ylläreitä. Muutenkin sinulla on vielä upeaa kukintaa. Onnea pikkuisen syntymän johdosta. Ovat todellakin niitä elämän tähtihetkiä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli vastauksesta. Ol mukava yllätys, enkä tienny ensinkään, jotta vois kukkii tähän aikaan. Tässä rannalla ollaan kevväällä ja syksyllä, pariviikkuu myöhemmässä kuin tuolla etempänä rannasta.
   Kiitos onnitteluista. Sukupolovien ketju jatkuu, ja on ilonen asia.
   Mukavoo syyskuun viimestä viikkuu!

   Poista
 6. Upea amaryllis <3 Kauniita ovat myös daaliat, erityisesti 'Nonette'. 'Jan Pawel II' on myöhäinen kärhö, hienoa, että ehti aukaista myös sinulla kukkansa. Minulla on kukkinut jo pitkään, mutta onkin aika lämpimällä ja valoisalla paikalla kasvamassa. Selkeästi myöhäisin on kuitenkin kaikista kärhöistäni eikä viime vuonna ehtinyt aukaista ensimmäistäkään kukkaa. Hortensiat punastelevat viehättävästi. Mahtavasti kukkii maatilan syyshortensiakin. Meilläkin jäi myrsky lähinnä puiden lehtien karistelun asteelle. Pihahommiakin oli mukava tehdä, kun oli niin lämpöinen tuulenvire. Mukavaa sunnuntaita ja tulevaa syyskuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hiidenkiven puutarhassa. Amaryllis on upea. Jännä viiruineen on daalia. Olpa mukava tietee tuosta kärhöstä. Kannatti vuottoo tuota kukkoo, on iso kooltaan. Näissä kärhöissäkin on kaikensorttisia, 'Princes Kate' on kukkinu heinäkuulta lähtein ja yhä on nuppauja. Hortenssiat on kyllä hienoja kasveja, niitä kannattaa istuttoo. Mukava on pihalla puuhailla.
   Mukavoo syyskuun viimestä viikkuu!

   Poista
 7. Niin kaunis amaryllis, kuin myös kaikki daaliat. Minullakin on uutena tulokkaana Jan Pawel II. Talvetan sen poikkeuksellisesti autotallissa.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja kuulasta syyskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Kaunis on tuo amaryllis, harmi kun kukinta ei kestä pitempään. Kookkaaks kasvaa tuo kärhö. On varmaan hyvä talavettoo autotallissa, niin miekin vuos sitten meinasin, kun ostin taimen. Kasvo vuan niin kovasti, niin tyrkkäsin muahan ja selevis viime talavesta. Ostin nyt alesta kaks uutta ja ne vien kellariin. Meillä ol kuutamoyö ja Pekka ol kahtonu kahenaikaan kuunsiltoo, jossa joutsenet valakiina näky. Laskeutuut yöks tähän järveen.
   Mukavoo syyskuun loppuu!

   Poista
 8. Upea amaryllis ja daaliat varsin hienoja! Kaktusdaalia on minulla ollut vähän oikukas ja kukkinut heikosti muihin daalioihin verrattuna.... Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Amaryllis on upea, ja on miulle ihan ihmetystä herättäny tää kukinta-aika. Miulla ei muuta kaktusdaalioo ookkaan. Vahvat on varret, vaan kovin myöhäseks jäi.
   Mukavoo syksystä viikkoa!

   Poista
 9. Upeita hortensioita, ja yllätys oli tietysti kiva.
  Onneksi et pahemmin loukannut itseäsi!
  Hyvään aikaan maatilan työt on saatu toimitettua koska syksyiseltä sääkartta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella vastauksesta. Hortenssiat on nyt poikkeuksellisen kommeita ollu koko syksyn. Oisko kuiva kesä ollu mieleen!
   Aina noita pieniä onnettomuuksia tulloo, onni ol onnettomuuvessa.
   Viimevuonna viikko sitten alotettiin puinnit ja jatku lokakuun lopulle. Vuodet ei oo veljeksii!

   Poista
 10. Mukavan yllätyksen amaryllis järjesti ja kyllä sinulla on mahtava hortensian pehko. Onneksi et loukannut pahemmin tässäkin on riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Mukava yllätys ol. Ovat vuan hetkenilo, nuo kellot. Hortenssiat on nyt kukkinu erikoisen voimakkaasti. Ovat oikein hyviä pensaita vaikka minne.
   Varovasi nousin ylös, tunnustelemaan kuin käy. Onneks ei pahasti.

   Poista
 11. Such beautiful flowers, I really love the yellow one in particular. Looks like a great day for photography! Nicely done! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. Yellow glows on a flower bed! Happy autumn.

   Poista
 12. Ihana amaryllisyllätys. Mullaki o pari pihalla, muistaas tuara sisälle, ennenku o liia myähäästä. Hianot daaliat ja hortessat.
  Auts! Onneksi ei käyny pahemmi. Elukooren kans ei koskaa tiärä, tilantehet saattaa muuttua hyvinki äkkiää.
  Voi että, teilloli ihana viaras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula. Mie kiirellä kiikutin kaikki jo viileeseen varastoon ja pelakuut pittää tännään raivata ym. pakkasyö on luvassa.
   Onneks ei käyny pahasti, teuraaks lähtevii pihvihiehoja eroteltiin. Ovat aika riskiä!
   Kovasti vuotetaan, hyvin on männy tähän asti heillä. Kahtena iltana on rotinavieraita tulossa kahtomaan pientä.

   Poista
 13. Niin kauniita hortenssiaa ja, ihana yllätys amaryllis hyvin kaunis ihanat daaliat
  Hyvä ettet loukannut pahemmin Ihania syyspäiviä sinulle :)

  VastaaPoista
 14. Kiitos Irma. Kukkakus on nyt ohi mänössä. Pakkasöitä on luvassa. Kauniisti nää viimesetkin kukkivat ja amaryllis ol kiva ylläri. Mustelmat on paranemassa!
  Mukavia syksysiä päiviä siullekkin.

  VastaaPoista
 15. Ihana yllätys amaryllikseltä ja kauniita kuvia! Kuulaita syyspäiviä!

  VastaaPoista
 16. Kiitos Tiiu. Mukavia yllätyksiä aina puutarhassakin sattuu! Mukavoo tätä viikkoa puutarhatöiden parissa.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit