keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Yllätyksellinen aamu.

Laitan nyt pikasen postauksen tältä uamulta.

Istuin konneella uamutuimaan ja tulin vilikasseeks järvelle päin. Ja mitä miun silimät näkikään, kolome tapahtummoo yhtäaikoo.

Ranta meillä on eteläänpäin ja Puhoksen syväväylä on reilun kilometrin piässä laiturilta kahtuissa. Ensin rekisteröin väylällä ison laivan.


Kiireellä kipitin kuvvoomaa, on lipumassa Honkaniemen taakse. Kahtokeepas miten tyyni järven pinta on vaikka tuommonen valtamerialus siitä kulukoo. Puhoksessa antaa työtä monelle Kitteeläiselle immeiselle liimatehas ja StuuraEnson saha.



Sakari on tään purtilon nimi ja on tulossa kylätalo rantaan joka on meijän lähinaapuri. Siinä toimii entinen Ensogutseitin puottolaituri ja ilimeisesti tankkovaat tuota Sakarii, onko huoltoalus vai mikä. Väylällä tehtävät työt tapahtuu tuolta rannalta. Kevväällä uusivat väylämerkit.


Tästä kuvasta ei paljon selevee sua, otin laiturilta, vaan kuvan keskellä saaren rannassa on proomu, jota täytetään.
Saaressa on ollu savotta ja puut lastataan tuohon proomuun ja uitetaan mahollisesti Lappeenrantaan. Kuten näkkyy ei saari oo puuttomaks jiäny. Tukkilauttoja väylällä nähhään harvakseltaan ja ne ei suurelle selälle lähe jos on kovempoo tuulta, jiävät tähän lähelle saaren suojaan vuottamaan. Pässiks sanotaan lautan perässä puikkelehtavoo pientä alusta joka ohjovaa lautan kulukemista väylällä. Yöks valasoot kauniisti tuon yhistelmän. Tukkilautta kun Puhoksesta päin tulloo, jyskytys alakaa kuuluu ettäältä kun hinnooja sitä vettää.

Olpas vilikasta nyt vesillä.

Tämä uamu antaa miulle innostusta hankkii objekti, jolla sais etempeekin parempia kuvia. En oo eistyny tähän assiiseen panneutumaan.

Kiitos kun luvit.



24 kommenttia:

  1. Ohhoh, onpa liikennettä yhdelle aamulle! Ihana tyyni järvenselkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälle uamulle sattu nyt monta, harvinaista tämä näkymä. Päivemmällä tuul jonkunverran, nyt on tyyntyny ja itikatkin löytyvät.

      Poista
  2. Olipas siinä tosiaan aamuliikennettä! Teillä on kyllä aivan ihanat kotimaisemat, niin tyyni ja kaunis järvi! Mukavaa viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kyllä ihanat maisemat. Juhannuksena suatiin ihhailla vaahtopäitä aaltoja. Suaret on suurimpien puhurien eissä jos etelästä tuuloo. Mukavoo viikkuu sinnekkin.

      Poista
  3. Kyllä ihmetyttää, että liikennettä on noin paljon ja että tuollainen iso laivakin siellä järvellä seilaa. Pitää olla melkoinen määrä syväystä jo! Mukavaa päivänjatkoa sinulle! Tosi tyyni oli järvenselkä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaista on kerralla näinpaljon isoja juttuja, ei tule toista kertoo, uskon niin. Laivoja myö nähhään ainakin yks viikkoon tälleen kesäaikaan. 4.5 metrii on syväys väylällä. Olin jo Haapasalmella kun tuota väylee tehtiin, Puhoksessa ol silloin vielä lastulevytehaskin. Nyt sattu hieno ilima.

      Poista
  4. Pysyy järvi tyynenä, vaikka noin paljon liikennettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on meillekkin ihmettä ollu, kun iso laiva ei aaltoa nosta. Yhenkerran moottorivenneellä oltiin liikenteessä, kun laiva tul vastaan. Ajettiin vähän matkoo väylältä syrjään ja ei se paljon venettä keikuttanu.

      Poista
  5. Aikamoinen rahtilaiva sisävesillä. Itse olisin hieraissut silmiäni parikin kertaa, että onko näkymä totta vai unta. Sinulla on kyllä ruhtinaallinen maisema tietokoneen äärellä. Varmasti katse eksyy kerran jos toisenkin koneelta ulkonäkymien suuntaan.
    Mukavaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laivaliikenteeseen myö on totuttu. Ihmeteltävä on jokakerran, tästä on yhteys Joensuuhun ja etelään Saimaankanavalle ja siitä mualimalle. Sahatavaroo kulettaat ja liimatehtaallekkin tavaroo viijään ja tuuvvaan. Kyllä ussein järvelle kahellaan ja kun vielä suahaan seurata lintujakin ja muita elläimii on se semmosta luksusta.
      Mukavoo loppuviikkuu siulle!

      Poista
  6. On sinulla näkymät🤗aniharva voi tuollaisia kuvia omalta pihalta napsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on hienot näkymät, vaikka järvellä ei liikennettä oiskaan. Niin hiljaa kulukoo nuo laivat, monet männöö huomoomatta.

      Poista
  7. Olipa tapahtumia nippuun! Upeat on maisemat laivoilla ja ilman - sielu lepää veden äärellä. Lisänä on sitten tietenkin veden elämä kaikissa muodoissaan. Leppoisaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule toista kertoo nämä näkymät. Meijän kohalle on noita suaria muodostunu ja iso selekä alakaa tuolla oikiilla puolella ihan heti. Suaret on suojana kovimmilta tuulilta. Vesi on mukava elementti. Talavella arastelen jiälle männyy. Leppoisoo loppuviikkuu sinnekkin.

      Poista
  8. Vesiliikennettä on aina mukava seurailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava on seurata. Muutama vuos sitten ol iso uistelukilipailu ja se lähti kylätalon rannasta, tuntu kun moottorit laittovat käyntiin jotta meijänkin ranta kiehuu.

      Poista
  9. Olipas säpinääne aamu, jos jonkimmoosta paattia. On teirän järvimaisemat toista ku meirän kuivat peltoaukiat. Vesihän niilläki o joskus lainehtinu. Jotenki vesi aina sykähryttää tälläästä maakrapua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ol ihan ihmettä. On aina mielessä käyny noihen isojenkin laivojen suhteen, kun ei mittään vahinkuu tapahtus, karkois öljyt tams. Tähän asti ei onneks oo öljytippookaan nähty. Meijän kivisii peltoja kun äestettään, toivotaan kun oltas pohjanmuan aakeella laakiilla! Sata metrii tietäpitkin männessä näkkyy raja missä järvenpinta on joskus ollu. Miunkaan lapsuuskodin lähellä järvii ei oo ja en uskalla talvella jiälle männä kun ihan rantaan. Siinä mielessä maakrapu miekin oon.

      Poista
  10. Onhan siellä ollut isoja paatteja liikenteessä. Ihanan tyyni tuo järvenpinta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt ol liikennettä. 80-luvulla pienvenneitä pörräs kovasti vaan ei ennee. Väki on vanhennu ja nuoria mökkiläisiä ei oo lähitienoilla.

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Isoja on nuo laivat mitkä sahatavaroo kulettaa. Finpilotista nähhään, milloin laivoja kulukoo!

      Poista
  12. Eipä ole hiljaista maaseudulla, ainakaan vesiväylän äärellä! Kauniit sinitaivasmaisemat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kesällä joskus aina ihan vilikasta. nyt sattu nuo kerralla. Presidentti Kekkonen käy vihkimässsä Puhoksen tehtaita, siellä ol myös lastulevytehas, joka nyt on lopettanu. Presidentti koivistokin seilas höyryjuhliin tästä ohi. Niils Ludvik Arppe rakennutti Puhoksessa suuren höyrylaivan Ilmarisen 1800 luvulla ja siitä alako Puhoksen teollistuminen. Wärtsilän alakujuuret on tiällä.

      Poista

Sekalaista.

 Kovin on sateisia ilimoja ollu. Lunta ja räntee, vettäkin on suatu. Hanget kuitenkin ovat laskeneet ja ojiinkin vettä kertynyt. Viimeviikon...

Suosituimmat artikkelit