lauantai 30. kesäkuuta 2018

Kukkivia

Kohtahan sitä ollaan heinäkuussa!
Tukkakoskeloperhe on säilyny juhannusmyräkästä ehjin-nahoin ja poikasii onkii enemmän , mitä alakuun luulin.

Meillä sato eilen 11mm. ois suanu enemmänkin sattoo. Pohjosesta tuul ihan mahottomasti ja seihtemän astetta ol tänäuamuna lämmintä, leivän paiston järjestin tällepäivälle. On ihan hyvä, suahaan huusholli lämpimäks.

Kukkia aukivaa ja nuppuja suap ihmetellä, kun kaikkia ei muista mitä penkkiin on tullu laitettuu.

Uusia kukkivia pioneja on nyt auvennu.

Valakonen ja tuoksuva 'Duchesse de Nemours' Ensimmäisen kerran kukkii viijellä kukalla. Hassusti otin kuvan.

Pioni 'Glory Hallelujah' Oikiissa reunassa kukkii kellokärhö ja takavasemmalla alottelloo tiukukärhö  'Arabella'.

Pioni 'Hermione' kukassa on repaleiset reunat kuhan aukivaa. Oikiissa reunassa punanen piikiputki.

Muutama pioni vielä nupulla.

Esittelen joistakin penkeistä pätkiä.

Tämä penkki on talon pohjoisella puolella, piäossoo näyttelöö hämykuunlilja, sejassa jo mukavasti pöyhtyneet varjoliljat ja  sinivaleunikko. Taustalla vuottaa sinikuunliljoo piäsyy mehtäpuutarhaan. Nurkassa kookas pehko sormivaleangervoo, siinä on viihtyny kimalaiset ja kultakuoriaiset.

Kaunis koppakuoriainen, näitä ol usseita ja mikähän houkuttel niin runsaasti ötököitä tähän puskaan.

Sormustinkukat on mukavasti vallannu penkkejä, annan niitten kukkii missä haluvaat ja pieniä taimia paikoitellen on runsaasti.

Marhanlilja 'Manitoba Foxin' on ensimmäiset kukat aukassu ja  korkiimpi minnuu, kukkii kolomella varrella, yks matalampi.. On tanakka jota ei tuulet heiluttele. Pionipenkissä talon eteläpuolella.

Ruusu 'Ilo', talavi kohtel tätä kaltoin. neljä kottikärryllistä leikattiin kuivia oksia pois ja jos ois viisaasti tehty, kaikki  oksat ois pitäny leikata. On ottanu juuresta hyvän uuven kasvun. Enskevväänä pittää saksii tää. On kookas ruusu jota leikkauksella vois hillitä.
Lumo leikattiin ihan alas, teresanruusu ja (Seponruusu) oikiisti Mustilanruusu kanssa. Valamonruusu, 'Snow Pavement' , 'Poppius' ja 'Sävel' selevisivät vähemmällä.  Ruusut kärsi talavesta meillä nyt jostain syystä.

Tässä verikurjenpolvi ja kyläkurjenpolvi 'Summer Skies'. Oikiissa reunassa armeniankurjenpolvi jos ei ens kesänä enemmän tie kukkia siirtyy takarivviin! Oon tään iäneen sanonu tälle.

Tähän on projekti mänössä. Oikiissa yläkulumassa oleva iso koivu kuajettiin muutamia vuosia sitten Juurella on ihan puhasta hiekkoo, tämä on vähän rinteessä uamuaurinkoon.  Ja alotin tähän maanpeite kasvien istutuksen. Tässä on yhen talaven jo olleet, liila ristikki, vuoriarho ja lewisia vasemmalla. Keskellä ketoneilikka, pikkunen mätäs kissankäpälee ja matala punamaksaruoho. Oikiissa reunassa hyvin levinny valakonen maksaruoho ja kivien juuressa mehitähtiä. On tuohon yks männyntaimikin tien toisellapuolella olevasta männystä lennähtäny ja kahotaan pärjeväätkö keskenään. Tähän on miulla ajatuksena laittoo semmosii maanpeitkasveja jotka viihtyy kuivassa ja melekein puhtaassa hiekassa, tienvieressä on mataloo harsokukkoo joka aurinkoisena päivinä aukasoo violetit kukkansa ja levivää iheksiään. Vasemmalle eteläänpäin kasvaa pikkuherukkoo, katajia ja muutamia muitakin kasveja. niillä on multava kasvualusta.

Mukavia hommia on  puutarhahommat ja illauttaa, mitkä talaven alta elossa seleviväät.

Ensimmäiset mansikat on pakastettu ja kakkukin syöty.

Mukava kun kävit lukemassa!

24 kommenttia:

  1. Sinulla on paljon kaunista kukintaa. Hyvin ruususikin kukkivat, vaikka talvesta ottivatkin nokkiinsa. Niin kävi täälläkin, mutta ilmeisesti ruusut eivät pienestä säikähdä. Hyvä niin.
    Mukava kuulla, että tukkakoskeloperhekin selvisi myräkästä. Teillä ei sitten sitä luvattua 50 milliä satanutkaan. Helpotusta tuo 11 milliäkin tuo. Yllättävän kylmiä öitä on taas ollut. Meillä oli yöllä 5,5 eli varsin koleaa.
    Tykkään noista vihertävistä kultakuoriaisista. Aivan kuin ne nukkuisivat kukissa näin kesäisin. Mitään haittaa en ole niistä huomannut kukille olevan.
    Mansikat on täälläkin pakastettu ja jääkaapissa odottaa mansikkakakku. Sellainen pitää aina tehdä makoisista kesämansikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Ruusut kärsivät varmaan kuivoovasta tuulesta ja killottavasta kevättalaven auringosta. Onneks ottaavat uutta kasvuu juuresta.
      Meille luonnonelläimetkin on tärkeitä ja seurataan niitä.Ttukkakoskeloperhe on viihtyny tässä meijän rannassa ainakin yhtä pitkään kuin myö on asuttu tässä. Rautavuaralla ol satanu yl 50mm. se on tuossa savonpuolella. Ällistyttää miten kauniita koppakuoriaisii onkiin nähty. Joku tehtävä niilläkin on.
      Syyvvään ja pakastetaan mansikoita, ovat kyllä herkku.

      Poista
  2. Ihanaa kukintaa. Mielenkiintoinen penkkiprojekti sinulla alkamassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaana. Tuo rinne mihin istutan on jännä seurattava. Ajattelin laittoo siihen ussiimpoo lajjii ja kahtuu mikä selevivää talavesta. Ussiimmat kuivanpaikan maanpeitekasvit näyttäs olevan kalakin suosijii.

      Poista
  3. Kaunista on. Voin kuvitella ihanan tuoksun, mikä leijuu tuossa valeangervon luona. Minulla on sekä sormivaleangervo että sulkavaleangervo ja ne molemmat keräävät kukkiessaan valtavasti koppakuoriaisia. Nekään eivät kai voi vastustaa sen tuoksua. Mielenkiintoista nähdä, miten maanpeitekasviprojektisi etenee. Hiekassa eivät ainakaan talvimärkyys ja sadekesä vaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Valeangervo kun kevväällä nousoo on tumma pronssinruskee. Vihertyy kasvoissaan ja saisin varmaan jo jakkoo sitä, toisaalta ois siäli pilikkoja! Mettä nuo ahkerat työläiset varmaan siitä hakkoo. On tuo koppis vähän köntyksen näkönen. On mukava miettii mitä tuohon rinteeseen istuttas, maksaruohoja erlaisii ainakin. Uskon jotta talavimärkyyteen ei ainakaan kasvit menehy.

      Poista
  4. Yleensä olen aina vain punaisten sävyjen ystävä, mutta tuo sininen valeunikko on pakko saada!?!? Se on niin ihanan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanja vastauksesta. On se hätkähyttävän värinen tuo sinivaleunikko. Harvoja kasveja on noin hohtavii.

      Poista
  5. Paljon kaunista kukintaa puutarhassasi.
    Onpa upea marhanlilja. Tosi näyttävä.
    Ruusut kärsivät osin talvesta meilläkin samoin kuin havut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko. Onkohan tuo marhanlilja nimensä mukkaan Canadan Manitobasta breerialta lähtösin, intiaanit ohi ratsastaissaan ihhailleet sitä. Nyt mielkuvitus jo lähti laukkoomaan.
      Havuissa meilläkin on vaurioita. Kartiovalkokuuset minnuu eniten harmittaa, hyvin ovat korjaantuneet. Ei kuitenkaan täydellisesti.

      Poista
  6. Sullonki palio upeeta pioonia. Kivasti nousoo nua variolilijat kuunlilijojen välistä. Ja aaaahhhh mikä marhanlilija! Mullaki o nupulla ensimmäästä kertaa, tosin paaaalio matalampana. Sullapa miälenkiintoone rojekti. Tuas ei tosiaankaa pitääsi minkäälaane märkyys haitata. Ruusut talavehtii mulla suht hyvi, mutta kaikista havuusta ei samaa voi sanua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika. Osan pioneista jaoin muatilalta tänne. Ja oon hankkinu lissee ajansaatossa. Varjoliljat on tykänny olla tuossa, tässä on pelekästään punasta. Mehänreunapenkissä jokunen valakiikin. Sipulit kun vahvistuu, kokokin kukinnossa kasvaa! Tuo rojekti on mielenkiintonen miustakin. Yritän eraikaan kukkivii siihen löytee, pelto on vieressä ja ojanpenkasta kaikki rikat varmaan tuohon lentää. Pittää yrittee kitkii vuan ahkeraan. Vaurioitta ei selevitty tiälläkään. Tavallisissa mehtäkuusissakin on viimetalaven jäliltä vaurioita.

      Poista
  7. Sinulla on kaunista kukintaa puutarhassasi. Pionit vaan ovat niin upeita - varmaankin puutarhan kuningattaria. Ja tuo upea marhanlilja! Mukavaa alkanutta heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli. Pionit on tämänhetken kuningattaret. Liljat ja kärhöt seuraavat. Marhanlilja on miustakin upea paraatipaikalla. Hyvvee heinäkuuta!

      Poista
  8. NÄyttäviä istutuksia ja lisää tulossa. Onneksi tosiaan ruusut kasvattavat uutta vartta vaikka joku talvi tekisi tuhojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Paljon on pohittu tuota mehtäpuutarhoo. Siellä perkaus on männeillään, jos syksymmällä jottain sais jo muahan. Ruusupensaita meinasin aurinkoiseen paikkaan!

      Poista
  9. Ihanaa kukintaa sinulla. Lämmintä kesän jatkoja Ulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Samoin siulle lämmintä ja mukavoo kesän jatkuu.

      Poista
  10. Sinulla on mielenkiintoisia kasveja kukassa heinäkuun alkaessa. Jotkin ruusut kärsivät tosi oudosti - meilläkin Mustialanruusu leikattiin kokonaan alas, mutta nyt on kuitenkin ensimmäisiä nuppuja. uuden pekin aloittaminen on aina kiinnostava juttu. Saapa nähdä, mitä siihen loihdit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko. Nuo kookkaat ruusut varmaan kuivivat kevät-talaven auringosta ja tuulista, joka kuivatti. Hyvä on uuvistoo välillä ruusupensaita alasleikkauksella. Viimekesänä Ilo ol mahtavan näkönen kun iso pensas ol täynnä kukkia ja jospa se vielä kukkis yhtä uppiisti tulevaisuuvessa.
      Mielenkiinnolla miekin ootan mitä tuosta tulloo ja mitkä selevivää talaven.

      Poista
  11. Viime helmikuun ahava varmaan kuritti havujen ja rodojen ohella ruusujakin, meillä vanha juhannusruusu oli kuivattanut monta isoa oksaa. Mustialanruusu on tosi kaunis ja hyväntuoksuinen. Ruusut kukkivat sinulla tosi kauniisti.

    Tuo katveen penkki on kaunis ja upeat marhanliljat, tykkään niistä kovin samoin varjoliljoista. Niilläkin on montaa eri sävyä ja pilkutusta. Ihania ovat! Hieno projekti sinulla on meneillään, ne ovat aina mielenkiintoisia. Jätätkö männyn penkkiin? Meillä on yksi mänty kukkapenkissä, isäntä kurittaa sitä joka vuosi ja siitä on tullut aika hauskan näköinen :D.

    Mukavaa viikonjatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  12. Havut ja ruusut kärsivät, havut ol suojattukin. Monet on sanonu ruusujen tiälläpäin kärsineen.

    Tuohon katvepenkkiin paistaa uamuaurinko jonkunaikoo. muuten on varjossa. Marhanliljat ja varjoliljat on hienoja kasveja. Nyt on aukiimassa verenpunaset marhanliljat. Kun ei vuan liljakukko tulis. Ei oo muina vuosina näkyny. Tuo projekti on miustakin mielenkiintonen ja annoitpa hyvän vinkin tuosta männyn leikkoomisesta. Tiempä sen, niin suahaan kestämään pinempänä. Tuohon kyllä ilimestyy pieniä taimia jokavuos, kitken niitä pois.

    Samoin siulle mukavoo loppuviikkuu!

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit